És a hajó megy

Matteo Salvini ugyan még csak 12 napja olasz belügyminiszter, ám már most nyilvánvalóvá tette, mit is ért keményebb menekültpolitika alatt. A Földközi-tengeren hánykolódik egy hajó 629 személlyel a fedélzetén. A populista római kormány szerint Máltának kell befogadnia őket, ellenkező esetben Olaszország lezárja kikötőit. Salvini megválasztásakor sem árult zsákbamacskát. Közölte, elsősorban a menekültpolitika „reformjával” kíván eurómilliárdokat megtakarítani, s legalább 600 ezer bevándorlónak kell elhagynia az országot, olyan központokat hoznak létre, amelyek révén megkönnyítik a menekültek kitoloncolását.

A tengeren hánykolódók sorsa megoldódni látszik, Spanyolország befogadja őket. Mégis, a hajó egyfajta jelkép. Annak a szimbóluma, hogy a populista pártoknak komoly jövőjük van Európában. Hiába reméljük, hogy hamar visszaszorulnak az Európa-ellenes, radikális erők, ez inkább csak vágyálom. A menekültkérdésből még évekig, évtizedekig politikai tőkét lehet kovácsolni. A tradicionális pártok nem képesek kifogni a szelet vitorlájukból, hiszen egy mérsékelt tömörülés nem adhatja a nevét egy a humanizmust semmibe vevő politikához. Azok a menekültek, akik drámai körülmények között tengődnek, politikai játszma áldozatai.

Felvetődik annak a szervezetnek a felelőssége is, amely menedéket nyújtott nekik. Nem kérdőjelezhető meg az Aquarius nevű hajón szolgálók jó szándéka, de miután még líbiai felségvizeken nyújtottak segítséget a bajba jutottaknak, Róma és La Valletta is hivatkozhatott arra: oda kell vinni őket, ahová az adott tengeri szakasz tartozik. Madrid lépése azt mutatja: az emberség még nem veszett ki Európából. Ám az Unió épp az olyan politikusok miatt veszíti el tradicionális, „keresztényi” arculatát, mint mindazok, akik a kereszténység bástyájának nevezik magukat.

2018.06.12 08:10
Frissítve: 2018.06.29 11:49

Ezreket toloncolnának ki Németországból, de nem találják őket

Publikálás dátuma
2018.07.15 09:13

Fotó: DPA/ STEFAN PUCHNER
Csak minden második elutasított menedékkérőt találnak meg a német rendőrök, amikor végre akarják hajtani a kitoloncolásról szóló döntést – írja a Welt am Sonntag a szövetségi rendőrség belső értékelésére hivatkozva. Az adatok szerint eddig 23 ezer kiutasító határozatból csak 11 100-at tudtak végrehajtani, mert a többi személy egyszerűen eltűnt.  A helyzet romlik, hiszen a legutóbbi hullámban 12 800 kiutasító határozatból 11 500-at nem tudtak végrehajtani, mert nem találták az elutasított menedékkérőt. A fennmaradó 1300 esetből 150-ben azért maradt el a deportálás, mert a repülőgép pilótája megtagadta az utas átvételét (ehhez joga van, biztonsági okokra hivatkozva, de feltehető, hogy inkább emberbaráti megfontolások vezérlik őket), több mint 500 esetben pedig a kiutasított személy ellenállása miatt hiúsult meg a deportálás. A sikertelen hazaküldések száma idén már duplája a 2017-esnek, pedig a hazatoloncoló határozatok száma csak 17 százalékkal nőtt. A legtöbb embert Albániába, Szerbiába és Koszovóba kellene hazaküldeni, de Irakba és Afganisztnba is jelentős számú embert kellene deportálni. Ernst G. Walter, a DPOLG rendőrszakszervezet szerint a helyi és tartományi hatóságok nem tesznek kellő erőfeszítéseket a határozatok végrehajtására, ezért a jelenleginél sokkal szigorúbban kellene alkalmazni a kitoloncolási őrizetet, vagyis a deportálásig elzárva tartani az elutasított menedékkérőket.   
2018.07.15 09:13
Frissítve: 2018.07.15 09:24

Már az olasz hajókat sem engedi kikötni a belügyminiszter

Publikálás dátuma
2018.07.14 11:51

Fotó: AFP/ Giovanni Isolino
Újabb zsúfolt hadihajók várják, hogy Olaszországban letehessék menekültterhüket, de a belügyminiszter szerint az országa már teljesített, és Málta kapja végre össze magát.
 Mintegy 450 embert vett fedélzetére az olasz parti őrség, illetve a pénzügyőrség hajója - miután belefutott egy menekültekkel zsúfolt, Sziciliába tartó öreg halászbárkába. A hajó pénteken lépett az Olaszországhoz tartozó, úgynevezett SAR zónába, vagyis keresési és segítségnyújtási tengeri térségbe. Áthaladt Málta vizein is, de a máltai hatóságok nem léptek kapcsolatba vele. Az olasz külügyminisztérium hivatalos úton is figyelmeztette a máltai kormányt, hogy legközelebbi kikötőhelyként a hajónak Máltán kell megállnia. Egyelőre nem tudni, mi lesz a menekültekkel. Nyolc személyt, köztük egy várandós nőt és gyerekeket Lampedusára szállítottak. 266 embert az olasz parti őrség Monte Sperone nevű hajóján zsúfolódtak össze. 170-en pedig a Frontex európai határ- és partvédelmi ügynökség földközi-tengeri műveletében szolgáló Protector olasz hadihajóján várakoznak.  Matteo Salvini belügyminiszter megtagadta, hogy olaszországi kikötőbe érkezzenek meg. Korábban a belügyminiszter közösségi oldalán azt írta, "Máltának, az embercsempészeknek, az Olaszországban és a világban jóakaratot hirdetőknek tudniuk kell, hogy ez a hajó egyetlenegy olasz kikötőbe sem érkezhet meg. Olaszország már teljesített, megértettétek?"   Az új olasz kormány június elején tiltotta be a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajóinak kikötését, ezt követően a belügyminiszter nem engedélyezte a kikötést a Sophia európai katonai művelet egyik hadihajójának sem, és megtagadta ezt az olasz parti őrség migránsokat szállító hajójától is. Utóbbi kettő végül is napokig tartó várakozás után kiköthetett Olaszországban, az egyik kikötését az olasz államfő engedélyezte, kiváltva ezzel a belügyminiszter tiltakozását. 
Szerző
2018.07.14 11:51
Frissítve: 2018.07.14 11:54