Fizetne a migránsok visszatartásáért a Néppárt vezetője

Publikálás dátuma
2018.06.27 13:29
Fotó: Alexander Pohl / NurPhoto / AFP
Fotó: /

Eurómilliárdos nagyságrendű összeget kellene felajánlani az észak-afrikai országoknak, hogy azok a Törökországgal kötött megállapodás mintájára működjenek együtt Európával a migrációs probléma kezelésében – vélekedett az Európai Parlament néppárti frakcióvezetője, a bajor CSU-ban politizáló Manfred Weber, a Die Welt című német lapnak adott interjúban.

Szerinte indokolt lenne, ha a csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcson ilyen tartalmú pénzügyi ajánlatot tennének a tagállamok első számú vezetői.

Az észak-afrikaiak azzal járulhatnának hozzá a migrációs hullám Európától való távoltartásához, hogy a Földközi-tengerből kimentett vagy az EU külső határain elfogott migránsok számára menekültközpontokat tarthatnának fenn. Ott lehetne ellenőrizni a menedékkérőket, és aki jogosultnak bizonyul, azt Európába lehetne szállítani – vázolta elképzeléseit a német néppárti politikus. Úgy gondolja, hogy akár már ennek az évnek a végén létre lehetne hozni az első ilyen központot az erre hajlandó országban. Ezzel párhuzamosan az uniónak menetrendet kellene kidolgoznia a külső határok védelmének a megerősítésére.

Manfred Weber szerint határozott fellépéssel szét kell zúzni az embercsempészek „üzleti modelljét”, ugyanakkor fel kell nőni ahhoz a felelősséghez, amivel Európa tartozik azért, hogy a kontinensen érvényesüljön az emberiesség, ezért az oltalmat igénylő embereket az ENSZ-szel együttműködésben át kell költöztetni Európába.

Szerző
2018.06.27 13:29

Izrael mentette ki Szíriából a fehér sisakos életmentőket

Publikálás dátuma
2018.07.22 08:59
Fehér sisakosok egy korábbi, 2016-os képen a lázadók ellenőrizte Duma városában
Fotó: AFP/ Sameer Al-Doumy
A hét éve dúló polgárháború emblematikus hősei a fehér sisakot viselő polgári védelmisek, akik közül sokan áldozták életüket a mentés során. Nyolcszázan most megmenekültek.
A szíriai polgári védelem körülbelül nyolcszáz tagját, illetve családtagjaikat evakuálta a polgárháború dúlta ország délnyugati részéről az izraeli hadsereg, hogy megmentse őket az orosz csapatok által támogatott damaszkuszi kormányerők támadásától. Az izraeli közlemény szerint a fehér sisakosok közvetlen életveszélyben voltak, ezért az Egyesült Államok és több európai állam kérésére egy meg nem nevezett szomszédos országba vitték őket.  A jordániai hivatalos hírügynökség közleménye szerint a polgári védelem tagjai a királyságban vannak, egyelőre zárt területen, innen helyezik át őket hamarosan nyugati országokba, Nagy-Britanniába, Németországba és Kanadába.  A Szíriai Polgári Védelem fehér sisakjukról ismertté vált tagjai folyamatosan dolgoznak a lázadók által megszállt, a kormányerők és az orosz légierő által támadott térségekben is a civilek mentésén – gyakran a saját életüket kockáztatva. A damaszkuszi kormányhoz hű csapatok nagy offenzívát indítottak Quneitra tartomány visszafoglalására, ahonnan péntektől megkezdték 140 ezer civilt evakuálását az ENSZ kérésére megnyitott humanitárius folyosón keresztül. 
2018.07.22 08:59

Rendőröket vettek őrizetbe Macron verekedő testőrének ügyében

Publikálás dátuma
2018.07.21 15:10
Alexandre Benalla
Fotó: AFP/ Christope Archambult
Állítólag felvételeket adtak át Alexandre Benallának.
Őrizetbe vettek három francia rendőrt Emmanuel Macron egykori biztonsági embere, Alexandre Benalla ügyében – derül ki a BBC cikkéből. Mi is beszámoltunk arról, hogy a május elsejei párizsi tüntetésen a francia államfő korábbi testőre tettleg bántalmazott egy tiltakozót – ezt egy, a Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja. Az elnöki hivatal pénteken kirúgta a férfit. Francia médiahírek szerint a három rendőrt már ki is hallgatták és mindannyiukat felfüggesztették. A beszámolók szerint azzal gyanúsítják őket, hogy olyan rendőrségi felvételeket adtak át Benallának, amelyeket a saját védelmében akart felhasználni.
2018.07.21 15:10
Frissítve: 2018.07.21 20:23