EU-csúcs: késik a dublini reform

Publikálás dátuma
2018.06.28 22:49
Macron-Merkel párbeszéd - FOTÓ: STEPHANIE LECOCQ/AFP
Fotó: /

Az Európai Unió a Törökországgal 2016-ban megkötött migrációs paktumhoz hasonló megállapodásokat kötne egyes észak-afrikai kibocsátó, illetve tranzit országokkal a menekülthullám megállítására - egyebek mellett erről tárgyaltak a tagállamok állam- és kormányfői csütörtökön kezdődött másfél napos brüsszeli találkozójukon. A migránsáradattal küzdő Olaszország azonban nem elégedne meg ennyivel, és a záróközlemény megvétózását helyezte kilátásba arra az esetre, ha a csúcson nem születik döntés terheinek a csökkentéséről. A migrációról szóló vita késő este még tartott.

Új demokráciáról beszélt Orbán
Orbán Viktor a csúcsra érkezve, majd a Facebookon közzétett videóüzenetében arról beszélt, hogy újjá kell építeni az európai demokráciát. Ennek az a módja, hogy a politikusok végre figyelembe veszik, mit akarnak az emberek. Szerinte ők két dolgot szeretnének, immár nem csak Magyarországon, hanem Európában is: “ne engedjünk be több migránst, illetve aki idejött, küldjük vissza”.

A Magyarország és más közép-európai országok számára tabunak számító kötelező menekültkvóták ezúttal nem szerepeltek a hivatalos napirenden, az ezt tartalmazó dublini reformról szóló vitát ugyanis elhalasztották a kormányok közötti nézeteltérések miatt.

Emmanuel Macron francia elnök a visegrádi országok vezetőivel tartott különtalálkozóján arról győzködte a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák vezetőket, hogy a dublini szabályokat a szolidaritás és a jóakarat alapján kell módosítani.

Az úgynevezett “regionális partraszállási platformok” létrehozását támogatják a tagállamok, de a részleteket csak ezután dolgozza ki az Európai Bizottság. Az elképzelés szerint a Földközi-tengerből kimentett embereket nem európai kikötőkbe, hanem — az érintett országok egyetértésével — Líbiában, Tunéziában, Algériában és másutt létrehozott fogadó állomásokra szállítanák. Ezekben a központokban az EU, az ENSZ és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IMO) felügyelete mellett bírálnák el a menedékkérelmeiket.

Az eljárás eredményeként a nemzetközi védelemre szorulókat önkéntes felajánlások alapján szétosztanák, a többieket hazaküldenék. A javaslat támogatói szerint így zátonyra futtatnák az embercsempészek üzleti modelljét, és elvennék a gazdasági bevándorlók kedvét attól, hogy útnak induljanak. Bírálói szerint viszont az ötlet több sebből vérzik: sértheti a nemzetközi jogot, például a menedékkérők visszafordításának a tilalmát, és finoman szólva nem lelkesednek érte a kiszemelt észak-afrikai országok sem.

A csúcs asztalára került előterjesztés a migráció kezelésére fordított költségvetési források emelését is kezdeményezi. Antoni Tajani EP-elnök a találkozón elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy a földközi-tengeri útvonalat éppúgy le kell zárni a migránsok előtt, mint a nyugat-balkánit. Szerinte az Európai Uniónak erre ugyanannyit — legalább 6 milliárd eurót — kellene költenie, mint a Törökországgal megkötött alkura. Emellett szó van az EU határ- és parti őrségének jelentős és gyors felduzzasztásáról, valamint a líbiai parti őrség kiképzését segítő misszió kibővítéséről.

A koalíciós válságba sodródott Angela Merkel azzal a feladattal érkezett a csúcsra, hogy meggyőzze a partnereit: fogadják vissza a Németországban tartózkodó, de náluk nyilvántartásba vett menedékkérőket. A német kancellár 10 kétoldalú megállapodást remél. A brüsszeli Magyar Állandó Képviselet tájékoztatása szerint Németország megkereste a magyar kormányt is, amely “a tárgyalásokra mindig nyitott”. Eddig Görögország, Franciaország és Spanyolország biztatta a megállapodás lehetőségével Angela Merkelt.

2018.06.28 22:49

Tüntetők tartották fel Orbánt Izraelben

Publikálás dátuma
2018.07.19 21:40
Tüntetők állják el Tel-Avivban az Orbán Viktort szállító konvoj útját
Fotó: AFP/ Gali Tibbon
Soha többet – üzenték Orbán Viktornak a demonstrálók, akik hosszú ideig elállták a miniszterelnöki konvoj útját.
Több tucatnyi tüntető tartotta fel a magyar miniszterelnököt szállító autót Tel-Avivban – írja a The Jerusalem Post. Orbán Viktor korábban Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel találkozott, és feleségével, Lendvai Ildikóval látogatást tett a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban. Bár a lap több tüntetőről írt, mi összesen 14 demonstrálót számoltunk össze a képeken.
444.hu szerint a tüntetők akkor léptek a a miniszterelnöki autó és konvoj elé, amikor Orbánék elhagyták volna a múzeum területét. A portál úgy tudja, hogy a demonstrálók az Amnesty International aktivistái voltak; a „Soha többé”, „Emlékezz” feliratú táblákat tartották a Orbán Viktor felé, de volt, aki a„ Minden diktátornak van egy Jad Vasemje” -transzparenssel üzent a magyar kormányfőnek.
A holokauszt emlékhely felkeresése sokakból váltott ki ellenszenvet: a lapunknak nyilatkozó, magyar gyökerű izraelieket is megosztotta Orbán vizitje, hiszen a miniszterelnök volt az, aki elismerően nyilatkozott a zsidótörvényeket jóváhagyó Horthy Miklósról, kormánya pedig relativizálja a hazai oldal felelősségét a magyarországi holokausztban, a német megszállás következményeinek állítja be a megtörtént borzalmakat. 
2018.07.19 21:40

Az ingyengyógyszer árát is visszatérítik

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:01

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Aligha így tervezték, de azok is pénzt kapnak a patikákban a visszavitt szennyezett vérnyomáscsökkentőkért, akik ingyen jutottak a készítményhez.
Különös helyzetet teremtett, hogy a hatóságok meghirdették: visszaválthatók a valsartan tartalmú magasvérnyomás-csökkentő gyógyszerek, és a patikák – nyugta, bizonylat nélkül is – visszafizetik a térítési díjat. Így ugyanis akár a közgyógyellátásra kapott gyógyszertámogatás is készpénzre váltható. Vagyis pénzt kaphat az a beteg is, aki ingyen jutott a készítményhez.
Ez azért is meglepő, mert már működik a jelentős befektetésekkel létrehozott úgynevezett egészségügyi szolgáltatási tér, amiből könnyedén kikereshető lenne, hogy ki, mikor, milyen gyógyszert, mekkora térítéssel váltott ki. Így pedig egyszerűen megoldható lenne az, hogy csak a visszatérítésben érdekelteket értesítsék, illetve jóváírják a hibás készítmények után adott támogatást a közgyógyellátottaknak. A gyógyszerhatóságnál és az Állami Egészségügyi Ellátó központnál is érdeklődtünk arról, hogy élnek-e ezzel a lehetősséggel, ám lapzártánkig nem kaptunk választ. Lapunk úgy tudja: a készítmények visszaváltásával nem csak a közgyógyellátottak esetében nagyvonalúak a hatóságok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nem tart ugyanis igényt arra az összegre, amit a visszavitt készítmények után egyszer már támogatásként kifizettek. Egyelőre a gyártók csak a patikai el nem adott készletek nagykereskedelmi árát és a betegeknek visszaadott térítési díjat állják.
Nem csak az elszámolás elnagyolt a valsartan-ügyben. Az is csak szeptember közepére derülhet ki, hogy pontosan milyen egészségkockázatnak voltak kitéve a betegek, akik a kínai gyártásból származó valsartan hatóanyagú vérnyomáscsökkentőt szedték. Ez utóbbi is csak a dán gyógyszerhatóság honlapjáról derül ki. A vizsgálat – amelyről az uniós gyógyszerhatóság (EMA) is beszámol – egyebek mellett arra keresi a választ: Pontosan mit okozhat a gyógyszerekben talált szennyezés? Mekkora kockázatnak voltak kitéve a betegek, és mióta lehetett a rákkeltő anyag a kínai gyárból származó hatóanyagban? Az EMA szerint még mindig túl korai lenne tájékoztatást adni arról a hosszú távú kockázatról, amelyet a nitrózamin okozhat a betegeknek.
A károk és a kockázatok felmérésébe fontos feladatot szánnak a nemzeti gyógyszerhatóságoknak is, azok segítségével derítenék ki, hogy a még piacon lévő valsartan tartalmú egyéb készítményekben van-e szennyeződés. A betegeknek azonban továbbra is azt javasolják, hogy az, aki az érintett, rákkeltő anyaggal szennyezett gyógyszert szedte, egyelőre ne hagyja abba a terápiát, de egy hónapon belül konzultáljon az orvosával a készítményváltásról.

A kínai gyártó is lépett

Június végén hívott vissza a patikákból 27 fajta valsartan-tartalmú vérnyomáscsökkentőt a hazai gyógyszerhatóság, mert alapanyaguk a gyártás során úgynevezett nitrózamin-al szennyeződött. Ez egyes ipari folyamatokban melléktermékként képződő szerves vegyület, erősen mérgező, rákkeltő anyag, olyannyira, hogy a laboratóriumi patkánykísérleteknél használhatják daganatképzésre. A szennyezés akár 2012 óta is benne lehetett a kínai gyártó által készített hatóanyagban, a cég ugyanis akkor változtatott az előállítási folyamaton. Ezt ugyan szabályosan bejelentette a hatóságoknak, csakhogy a most bajt okozó nitrózamin nem szerepelt a minőségvizsgálattal kötelezően szűrendő anyagok között. A Zhejiang Huahai Pharmaceuticals-nál történt alapanyag-szennyeződésre csak a véletlen – a cég felvásárlását megelőző átvilágítás alkalmával – derült fény. Most a kínai gyártó maga is arra figyelmeztetett, hogy a szennyeződés problémája a feltételezettnél szélesebb körű lehet, különösen, ha az általa használt gyártási technológiát más gyógyszeripari vállalatok is alkalmazzák. Tavaly 49 millió dollár értékben adtak el valsartan hatóanyagot, főleg Észak-Amerikában, Európában, Oroszországban, Indiában és Dél-Amerikában. A cég maga is gyárt kétféle, valsartan hatóanyagot tartalmazó generikus gyógyszert.

Szerző
2018.07.19 20:01
Frissítve: 2018.07.19 20:01