Egy lépésre van a szakadástól a berlini kormánykoalíció

Publikálás dátuma
2018.07.01 18:21

Fotó: DPA/ KAY NIETFELD
Nem elégedett a CSU a brüsszeli uniós csúcson született zárónyilatkozattal, a párt vezetői vasárnap este döntenek arról, hogyan tovább. Mindenki máshogy értelmezi a brüsszeli eredményeket, ráadásul a közép-európai országok meghazudtolták a kancellárt.
Döntő szakaszához érkezett a német kormányválság. Angela Merkel kancellár szombaton este találkozott Horst Seehofer belügyminiszterrel, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnökével, információk azonban nem szivárogtak ki megbeszéléseikről. Seehofer két órán át tartó tárgyalás után hagyta el a kancellária hivatalát.
A CDU, illetve a CSU vezetősége vasárnap tanácskozott a kialakult helyzetről. Angela Merkel a koalíciós partner szociáldemokrata SPD, illetve a CSU pártvezetőinek és frakcióvezetőinek írott levelében kifejtette, késznek mutatkozik a menekültpolitikában egy sor szigorításra. A dokumentum szerint 14 ország – köztük Magyarország – ígéretet tett Merkel kancellárnak egy olyan megállapodás támogatására, amely szerint a német határról kiutasítandó menekülteket befogadnák azok az államok, amelyekben az Európai Unió területén először regisztrálták őket. A jelentés név szerint említette Belgiumot, Dániát, Észtországot, Finnországot, Franciaországot, Litvániát, Lettországot, Luxemburgot, Hollandiát, Lengyelországot, Portugáliát, Svédországot, Csehországot és Magyarországot.
Mindez azért volt meglepő, mert a berlini, illetve brüsszeli menekültpolitikát folyvást elutasító visegrádi négyek közül hármat is felsoroltak. Elsőként azonban Magyarország cáfolt. Orbán Viktor sajtófőnöke, Havasi Bertalan azt közölte, semmilyen megállapodás nem jött létre Magyarország és Németország között a kérdésben, egyúttal a „szokásos politikai kacsának” nevezte. Cáfolta a megegyezést Andrej Babis cseh miniszterelnök. A Franciaországban munkalátogatáson tartózkodó kormányfő kifejtette, „ilyen tárgyalásokra Csehország és Németország között nem került sor és a cseh kormány nem csatlakozott ilyen megállapodáshoz”. Angela Merkel sajnálattal fogadta a döntést. Ugyanakkor szombaton este az egyik német kormányszóvivő azt állította, "a cseh fél kifejezte hajlandóságát arra, hogy megállapodást kössön a menekültek visszaküldését szolgáló együttműködés javításáról." Később aztán a lengyel kormány cáfolata is befutott Berlinbe. „Nem született új, a menedékkérők befogadását érintő megállapodás” – közölte a lengyel külügyminisztérium szóvivője, Artur Lompart.
A CSU-nál eleve kétkedéssel fogadták az Európai Unió pénteken zárult csúcstalálkozóján a menekültpolitikával kapcsolatban született nyilatkozatot. Alexander Dobrindt, a CSU frakcióvezetője pedig a Bild am Sonntagnak elmondta, kiindulva a tagországokból érkezett cáfolatokból, nem lehet bízni abban, hogy a zárónyilatkozatban foglaltak megvalósulnak. Előzőleg, még az uniós csúcsot követően az abban foglaltakat szerinte úgy lehet értelmezni, hogy az egyes tagországok egyéni döntéseket hozhatnak a menekültkérdésben, vagyis lehetővé válna Horst Seehofer terve, s a CSU visszafordíthatja a határon azokat a menedékkérőket, akiket már egy másik országban regisztráltak. Ezt azonban szombaton este cáfolta a német kormányszóvivő. Rámutatott, a nyilatkozat szerint szó sincs arról, hogy a tagállamok egyoldalú döntéseket hozhatnának más tagországok kárára.
A kereszténydemokrata CDU vezetése teljességgel kiállt a kancellár mellett. Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak (FAS) úgy foglalt állást, hogy az uniós csúcs jobb eredményt hozott, mint amilyet néhány nappal korábban reméltek. Reményét fejezte ki, hogy a CSU már nem akar egyéni döntést hozni. Thomas Strobl, Baden-Württemberg belügyminisztere pedig azt közölte, bízik benne, hogy az EU külső határai védelmét illetően a szavakat hamarosan tettek követik majd. Úgy vélte, addig, amíg a külső határokat nem védik kellőképpen, a belső határoknál is fokozottabb rendőri jelenlétre van szükség.
Günther Oettinger német uniós biztos, a CDU elnökségi tagja figyelmeztetett arra, az uniós zárónyilatkozat csak annak köszönhetően jöhetett létre, hogy a német kancellár óriási tekintélynek örvend Európában. „Ez rendkívül értékes Németország számára, ezt senki sem rombolhatja le” – hangoztatta. A két uniópárt ifjúsági szerve, a Junge Union (JU) óva intette a szakadástól a CDU-t és a CSU-t. „Felhívjuk őket arra: egységet alkotunk, összetartozunk. A hazánkért”. A nyilatkozatot egyhangúan fogadták el, ami azért figyelemreméltó, mert a JU bajorországi tagszerve igen kritikus a kancellárral szemben.
2018.07.01 18:21
Frissítve: 2018.07.01 18:29

Izrael mentette ki Szíriából a fehér sisakos életmentőket

Publikálás dátuma
2018.07.22 08:59
Fehér sisakosok egy korábbi, 2016-os képen a lázadók ellenőrizte Duma városában
Fotó: AFP/ Sameer Al-Doumy
A hét éve dúló polgárháború emblematikus hősei a fehér sisakot viselő polgári védelmisek, akik közül sokan áldozták életüket a mentés során. Nyolcszázan most megmenekültek.
A szíriai polgári védelem körülbelül nyolcszáz tagját, illetve családtagjaikat evakuálta a polgárháború dúlta ország délnyugati részéről az izraeli hadsereg, hogy megmentse őket az orosz csapatok által támogatott damaszkuszi kormányerők támadásától. Az izraeli közlemény szerint a fehér sisakosok közvetlen életveszélyben voltak, ezért az Egyesült Államok és több európai állam kérésére egy meg nem nevezett szomszédos országba vitték őket.  A jordániai hivatalos hírügynökség közleménye szerint a polgári védelem tagjai a királyságban vannak, egyelőre zárt területen, innen helyezik át őket hamarosan nyugati országokba, Nagy-Britanniába, Németországba és Kanadába.  A Szíriai Polgári Védelem fehér sisakjukról ismertté vált tagjai folyamatosan dolgoznak a lázadók által megszállt, a kormányerők és az orosz légierő által támadott térségekben is a civilek mentésén – gyakran a saját életüket kockáztatva. A damaszkuszi kormányhoz hű csapatok nagy offenzívát indítottak Quneitra tartomány visszafoglalására, ahonnan péntektől megkezdték 140 ezer civilt evakuálását az ENSZ kérésére megnyitott humanitárius folyosón keresztül. 
2018.07.22 08:59

Rendőröket vettek őrizetbe Macron verekedő testőrének ügyében

Publikálás dátuma
2018.07.21 15:10
Alexandre Benalla
Fotó: AFP/ Christope Archambult
Állítólag felvételeket adtak át Alexandre Benallának.
Őrizetbe vettek három francia rendőrt Emmanuel Macron egykori biztonsági embere, Alexandre Benalla ügyében – derül ki a BBC cikkéből. Mi is beszámoltunk arról, hogy a május elsejei párizsi tüntetésen a francia államfő korábbi testőre tettleg bántalmazott egy tiltakozót – ezt egy, a Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja. Az elnöki hivatal pénteken kirúgta a férfit. Francia médiahírek szerint a három rendőrt már ki is hallgatták és mindannyiukat felfüggesztették. A beszámolók szerint azzal gyanúsítják őket, hogy olyan rendőrségi felvételeket adtak át Benallának, amelyeket a saját védelmében akart felhasználni.
2018.07.21 15:10
Frissítve: 2018.07.21 20:23