A Zöldek menthetik meg Merkel kormányát

Publikálás dátuma
2018.07.02 09:21
Robert Habcek, a Zöldek társelnöke elképzelhetőnek tartja, hogy pártja koalícióra lépjen a CDU-val.
Fotó: / SOEREN STACHE / DPA
Ha nem egyezik meg a kormánykoalíció két pártja, a kancellárnak bizalmi szavazást kellene rendeznie, és kár előrehozott választásra is sor kerülhet. Közben egyre több szó esik arról: a zöldpárt lehet a kereszténydemokraták következő koalíciós partnere.
Egyre csökken az esély a német kereszténydemokrata CDU és a Keresztényszociális Unió kiegyezésére a koalíciós vitában. Ha hétfőn sem sikerül megállapodniuk a menekültkérdést illetően, akkor elkerülhetetlenné válik a szakadás. Mint a Spiegel találóan megjegyezte, a két párt közötti vita egyre abszurdabb mértéket kezd ölteni. Horst Seehofer, a CSU elnöke, vasárnap késő este felajánlotta lemondását nemcsak a párt elnökségéről, hanem a belügyi tárcáról is. Hétfő hajnalban azonban jött a hír: meggondolta magát, még egy utolsó megbeszélést tervez Angela Merkellel.
„Ma Berlinben még egy tárgyalást folytatunk a CDU-val, remélve, hogy megértjük majd egymást. Erre azonnali szükség lenne a kormányzat cselekvőképessége miatt. A többit majd meglátjuk"
– fejtette ki Seehofer.
A vita eredetileg abból alakult ki, hogy Seehofer és a párt mögötte álló radikálisai, Alexander Dobrindt, a CSU képviselőcsoportjának vezetője, Markus Söder bajor miniszterelnök és a párt egykori illusztris személyisége, Edmund Stoiber, ragaszkodnak a kemény fellépésez a menekültkérdésben, már a határon visszafordítanák azokat a bevándorlókat, akiket már egy másik uniós tagországban regisztráltak. Ez azonban a határellenőrzés de facto újbóli bevezetését jelentené, vagyis veszélybe kerülnének a schengeni vívmányok.
Merkel kancellár azonban európai megoldást akar. A vita hétvégén arról zajlott, hogy a csütörtökön és pénteken zajlott uniós csúcstalálkozón sikerült-e áttörést elérnie a kancellárnak, vagy sem.
Mint a CSU késő estig vasárnapi tanácskozásán kiderült, nemcsak az uniópártok között van erről vita, hanem a Keresztényszociális Unió sem egységes a kérdésben. Seehofernek szembesülnie kellett azzal, hogy a német sajtó által kamikaze-taktikának nevezett stratégiája nemcsak a közvélemény-kutatások szerint nem túl sikeres, saját pártján belül sem népszerű. A CSU olyan fontos tagjai fordultak ellene, mint Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője. Feltételezések szerint Seehofer nem is a koalíciós vita miatt nyújtotta be a lemondását, hanem mert óriási ellenállással kellett szembenéznie. Ezt ugyan cáfolta reggel Dobrindt, ám a hírek szerint Seehofer láthatóan igen rossz néven vette a bírálatokat, s azért az sem véletlen, hogy az eredetileg vasárnap 19 órára kitűzött sajtóértekezletét négy órával később kellett megtartania.
Seehofer szerdán lesz 69 éves, több mint 45 éve van a politikában, 28 éve ül a Bundestagban. 12 év óta államtitkár, illetve miniszter. Összesen tíz évig állt a bajor kormány élén, s tíz év óta a CSU elnöke.
Most azonban véget érhet egy ellentmondásos pályafutás elsősorban azért, mert beállt a keresztényszociálisok radikálisai közé.
Seehofernek nemcsak saját pártján belül kellett komoly ellenállással szembenéznie, hanem egy sor közös szerv is jelezte: ne kerüljön sor szakításra. Ezek közé tartozik a CDU és a CSU ifjúsági szerve, a Junge Union.
Bár Angela Merkel a megoldások, a kompromisszumok embere, azért nem látszik nagy esély az uniópártok egybemaradására, mert most már a kancellár is inkább a szakítást választaná, ha a CSU nem változtat véleményén. Mi történne ezután?
Ez esetben a kancellárnak bizalmi szavazást kellene rendeznie kormányáról a szövetségi parlamentben, a Bundestagban, s ha azt elveszti, előrehozott választást rendezhetnek.
A CSU kilépése esetén azonban még nem kell készpénznek venni az előrehozott választások kiírását. Egy Németországban egyre többször emlegetett megoldás az lenne, ha a Zöldek csatlakoznának a koalícióhoz. Robert Habeck, a környezetvédők társelnöke a ZDF hétfő reggeli műsorában nem is zárta ki a lehetőségét a kormánykoalícióba való belépésnek. Az egyedüli nehézség ezzel kapcsolatban az, hogy új koalíciós szerződést kell kidolgozni, s Merkelnek újabb engedményekre kell kényszerülnie. Igaz, amikor tavaly októberben és novemberben a Jamaica-koalícióról szóltak a tárgyalások, a Zöldek igen kompromisszumkésznek mutatkoztak, Merkelnek nem velük, hanem a szabaddemokrata FDP-vel gyűlt meg a baja.
2018.07.02 09:21
Frissítve: 2018.07.02 09:23

Verekedett az államfő biztonsági embere

Publikálás dátuma
2018.07.19 20:06

Fotó: AFP/ Christope Archambult
Csaknem negyed évvel a történtek után árasztotta el a francia sajtót egy botrány híre.  Eszerint a május elsejei párizsi tüntetésen az államfő egyik biztonsági embere tettleg bántalmazott egy tiltakozót. A Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja, hogy Alexandre Benalla, az Élysée-palota helyettes kabinetfőnöke, a köztársasági elnök közeli munkatársa, nagy erővel vert egy tüntetőt a demonstráció közben. Utóbb rekonstruálták pontosan a történteket. A kora este folyamán tűnt fel egy rendőrségi sisakot viselő férfi, aki előbb gumilövedékkel rálőtt egy tőle éppen néhány méterre lévő fiatal lányra. Utána a nyakánál fogva a földre tepert egy férfit, ütötte, verte, ahol érte. Minthogy azonban láthatóan attól tartott, hogy fölismerik, ezért rögtön futásnak is eredt, igyekezett eltűnni a kamerák elől. Aggodalma indokolt volt, minthogy se rendőr, se biztonsági ember nem volt, viszont közeli munkatársa az államfőnek. Csak a beavatottak ismerik, irodája van az elnöki palotában, ám létezéséről eddig kevesen tudtak. A Le Monde hírének minden sorát megerősítette a csütörtöki Le Figaro is. A további részletek fölfedték aztán, hogy Benalla már a korábbi szocialista kormányzat idején is a politikai körök közelébe került, vezető férfiak és asszonyok „oltalmazójaként”. Hollande elnöksége alatt Macron egy ideig gazdasági miniszter volt, és Benalla már akkor körülötte is serénykedett, ugyancsak biztonsági feladattal. Az internet értesülései szerint Benallát még tegnap berendelték, és elismerte a terhére rótt cselekedeteket. A történtek idején Macron éppen Ausztráliában volt, és ott tájékoztatták a részletekről. Utasítására verekedő munkatársát néhány napig figyelték. Két hétre fel is függesztették a munkából. Az Élysée-palota csütörtökön kora délután közölte, hogy Benallát azonnal eltávolították az államfő környezetéből. Továbbra is az Elysée-palotában dolgozik, de már nem vesz részt az elnöki látogatások biztosításának szervezésében, hanem más munkakörbe került.  
2018.07.19 20:06
Frissítve: 2018.07.19 20:10

Trump alig várja, hogy újra találkozzon Putyinnal

Publikálás dátuma
2018.07.19 17:37
Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki kézfogása. Trump már egy újabb találkozóban reménykedik
Fotó: AFP/ Brendan Smialowski
Az amerikai elnöknek már most hiányzik orosz kollégája társasága, hiszen annyi megbeszélni valójuk lenne Ukrajnáról, a terrorizmusról és az atomfegyverekről. Eközben még el sem ült az előző találkozó miatti botrány.
Trump ezt követően leszögezte, „türelmetlenül” várja a második találkozót Vlagyimir Putyinnal, hogy megkezdhesse mindannak valóra váltását, amiről Helsinkiben beszéltek. Mint fogalmazott, konkrétan "a terrorizmust, Izrael biztonságát, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozását, a kereskedelmet, Ukrajnát, a Közel-Keletet, Észak-Koreát és még sok mindent". Hozátette: „sokféle válasz van ezekre, némelyikük könnyű, némelyikük nehéz, de mindegyikük megoldható”.   
Az amerikai sajtó munkatársai a Twitter-bejegyzés közzététele után azonnal keresték a Fehér Házat, megerősítendő vagy cáfolandó egy újabb találkozó előkészítését, ám az elnöki hivatal egyelőre nem kívánt reagálni a bejegyzésben megfogalmazottakra. 
Az sem volt éppen szerencsés megjegyzés Donald Trump részéről, hogy – bár bízik az orosz manipulációra figyelmeztető amerikai szolgálatokban – Putyin nagyon meggyőzően állította, hogy nem történt beavatkozás, és ő hisz neki. a Népszavának nyilatkozó szakértő, Sz. Bíró Zoltán szerint a találkozó nagyban erősítette az orosz államfő pozícióját, úgy, hogy Putyin gyakorlatilag semmit sem ígért az amerikai félnek, 
2018.07.19 17:37