A meccs előtt tudta meg a nigériai csapatkapitány, hogy elrabolták az apját

Publikálás dátuma
2018.07.03 14:53
John Obi Mikel
Fotó: / PIUS UTOMI EKPEI
Már a csapatbuszon volt, amikor telefonon váltságdíjat követeltek tőle.
John Obi Mikel, a nigériai válogatott csapatkapitánya éppen a Nigéria–Argentína mérkőzésre tartott, amikor megtudta, hogy elrabolták az édesapját – írja a Guardian.
A focista már a csapatbuszon volt, úton a szentpétervári stadionba, amikor felhívta az egyik családtagja, és megadott neki egy telefonszámot. John Obi Mikel ezután beszélt az emberrablókkal, akik azt mondták, ha nem fizeti ki a megadott váltságdíjat, megölik az apját. 
A csapatkapitány a válogatott egyetlen tagjának sem számolt be a történtekről. Az emberrablók azzal fenyegették, hogy megölik az apját, ha szól valakinek. „Össze voltam zavarodva”, „el kellett döntenem, hogy szellemileg készen állok-e a mérkőzésre” – fogalmazott, és hozzátette: nem hagyhatott cserben 180 millió embert, így végül pályára lépett.
Édesapját hétfő reggel szabadították ki. Az emberrablók megkínozták, jelenleg kórházban van.
2018.07.03 14:53
Frissítve: 2018.07.03 15:04

Kacsa volt a horvát válogatott nagylelkűségét bizonyító levél

Publikálás dátuma
2018.07.18 12:58

Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS / DPA
Mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön a tengerparton – üzent egy, a horvát válogatott nevében közzétett levél. Később kiderült, hogy egy ebből egy szó sem igaz, valaki helyettük írt szívhez szóló levelet.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát – írta az MTI; később azonban kiderült, hogy szó sincs adományról, valaki a csapat nevében tett nagylelkű felajánlást. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb nevében közzétett nyilvános levél felhívta a figyelmet az ország nehéz helyzetére, jelezte, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. „Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt” – összegzett a válogatott nevében írt, Facebookon publikált levél. A szerző azt is hozzátette, hogy az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. „Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai. „Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, hogy sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.  Csakhogy az is kiderült, hogy ebből az összegből egyelőre egy fillért sem látnak a rászoruló gyerekek, a horvát csapat nagylelkűségét bizonyító nyílt levél ugyanis kacsa: az Index Comment.com aloldala szúrta ki, hogy a szöveget valójában bizonyos Igor Premuzic hamisította, aki egy sajátos kísérlet részeként írta meg a bejelentést. „Tegnap levelet írtam egy párhuzamos valóságból. (...) Ebben a képzeletbeli levélben Zlatko Dalic azt teszi, amit egy igazi sportolótól és hazafitól elvárnak” -nyilatkozta Premuzic a horvát Dnevno című lapnak.
2018.07.18 12:58
Frissítve: 2018.07.18 19:18