Svéd és angol örömmel végződtek a nyolcaddöntők

Kolumbia és Anglia mérkőzésén tizenegyespárbaj döntött, végül Svédország mellett az angolok jutottak tovább kedden. Szünnapok következnek, Oroszországban pénteken folytatódik a 21. labdarúgó-vb.
Kialakult a legjobb nyolc mezőnye.
Utolsóként a Svájcot 1-0-ra verő Svédország és a riválisát tizenegyesekkel 4-3-ra legyőző Anglia biztosította helyét a torna következő szakaszában. A három korábbi világelsőt felvonultató ágon így Franciaország–Uruguay és Brazília–Belgium, a másikon Oroszország–Horvátország és Svédország–Anglia párharcokat rendeznek az elődöntőért, azaz négy egykori világbajnok és pél­dául a házigazda is versenyben van még a győztesnek járó trófeáért.
„Könny szökik a szemembe, ha végiggondolom, mi mindent értünk el eddig ezen a világbajnokságon – nyilatkozta meghatódva a svájciak elleni találkozó egyetlen gólját szerző Emil Forsberg a lefújást követően. – Szinte esélyt sem adtunk Svájcnak, ezzel ott vagyunk a negyeddöntőben. Ennél nyilvánvalóbb bizonyíték nem kell rá, hogy valamit nagyon jól csinálunk.”
A győzelmet érő találatot egy védőn megpattanó lövés után a 66. percben elérő Forsberg elérzékenyülése érthető: a tavaly őszi pótselejtezőn Olaszországot felülmúló Svédország 1994 óta harmadszor szerepelhet a focivilág legrangosabb seregszemléjén, egyszersmind az Egyesült Államokban rendezett torna óta – ahol végül bronzérem jutott a skandinávoknak – nem járt hasonló magasságokban a svéd nemzeti tizenegy. Amely nem mellesleg a két legutóbbi, a 2002-es és a 2006-os (nyolcaddöntős) szereplést túlszárnyalva menetel Oroszországban.
A folytatásban egy fontos kérdésre már a kedd estét – egyúttal a nyolcaddöntők sorát is – záró kolumbiai–angol párharc előtt válasz érkezett: a 2014-ben a negyeddöntőben kieső dél-amerikai gárda legértékesebb játékosa, a négy évvel ezelőtti vb gólkirálya, a csoportkört záró Szenegál elleni mérkőzésen megsérülő James Rodríguez minden előzetes reménykedés ellenére sem tudta vállalni a játékot. A Bayern München légiósa most a keretbe sem fért be, csupán a lelátóról követhette a történéseket, miközben hazája válogatottja az idei vb-n először kényszerült nélküle kiállni.
A Moszkvában lejátszott meccs első játékrészében az angolok előtt adódtak lehetőségek, Kolumbia csupán elvétve vette célba Jordan Pickford kapuját. Az események sokkal inkább a második félidőben pörögtek fel. Beszédes adat, hogy a játékvezető az összecsapás 90 perce alatt kiosztott hét színes kártyából hatot a második 45 perc során mutatott fel: egyet például az 54. minutumban, amikor Carlos Sánchez előbb megfogta, majd meg is lökte az idei vb góllövőlistáját öt találattal vezető Harry Kane-t. Mialatt a videoasszisztens vizsgálta a szituációt, a gyepen több kisebb kakaskodás alakult ki, a remek idényt maga mögött tudó támadót viszont nem sikerült kizökkenteni. Kane nem hibázott, néhány perc múlva ötről a hatra lépett, no meg vezetést szerzett Angliának. Gary Lineker 1986-os teljesítménye után Harry Kane a második olyan angol futballista, aki elmondhatja, hogy hat gólig jutott egy világbajnokságon.
Kane számára maradt esély arra is, hogy a továbbiakban lehagyja honfitársát, a feszült hangulatban lejátszott hátralévő időben ugyanis noha úgy tűnt, hogy az angol válogatott megőrzi előnyét, a rendes játékidő ráadásának harmadik percében fejjel eredményes Yerri Mina szinte a semmiből hosszabbításra mentette a párharcot.  
Kane - és más sem - talált azonban a kapuba már, így tizenegyesrúgások döntöttek. Angol játékos egyszer, kolumbiai kétszer hibázott, így Anglia 2006 után ismét negyeddöntőbe jutott.
2018.07.04 08:47

Orbán nem érti a magyarokat, miért nem járnak a Bolsojba

Publikálás dátuma
2018.07.16 14:00

Fotó: Facebook/ Orbán Viktor
Az orosz sajtó alapján különös kép rajzolódik ki a kormányfő és Putyin találkozásáról: Orbán keserűen panaszkodott a szankciókra, amelyeket maga is megszavazott.
Orbán Viktor keserűen panaszkodott Vlagyimir Putyinnak azokra a szankciókra, amelyeket maga is megszavazott. Erről a szűkszavú magyar közleményből nem, csak orosz forrásból lehet tudni. A kremlin.ru hivatalos honlap ismerteti a vasárnapi moszkvai találkozó résztvevőit, illetve az orosz elnök és a magyar kormányfő bevezető beszédeit. Putyin oldalán ott volt Szergej Lavrov külügyminiszter, Jurij Usakov tanácsadó és Veronika Szkvorcova egészségügyi miniszter, a kétoldalú kormányközi bizottság társelnöke is. Az Orbán melletti fotelben Csányi Sándor, a FIFA alelnöke foglalt helyet.
Putyin mindenekelőtt megköszönte Orbánnak, hogy betartotta ígéretét és elment a labdarúgó világbajnokságra: „Mindannyian tudjuk, mennyire szereti a futballt, jó futballistaként ismerjük”. Ezután rátért a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra, amelyek tavaly 25 százaléknál is gyorsabban bővültek. Aláhúzta, hogy ezzel magyar partnereik bevételei is nőnek. Megelégedéssel nyugtázta, hogy rendben vannak a közös energetikai és nukleáris projektek és kiemelte, hogy egy magyar gyógyszeripari cég (a Richter Gedeon – a szerk.) az orosz piac négy százalékát tudhatja magáénak.
A magyar miniszterelnök válaszában azt mondta, mindenki sajnálhatja, aki nem láthatta személyesen a magas szintű professzionalizmussal megszervezett vb-t. Örömét fejezte ki, hogy életében először két teljes napot Szentpéterváron, hármat pedig Moszkvában tölthetett. Szerinte „ez a két város az európai civilizáció ékköve” és nem is érti azokat a magyarokat, akik elmennek a bécsi operába, de nem akarják megnézni a moszkvai Nagyszínházat. 
A kétoldalú kapcsolatokról szólva megjegyezte, hogy azok még gyorsabban fejlődhetnének, ha nem lennének a nyugat által Oroszország ellen bevezetett szankciók. „Ezek az intézkedések természetesen károkat okoznak, lehetőségeket veszítünk. Biztosítani szeretném elnök urat, hogy mi az Oroszország és a nyugati világ kapcsolatainak normalizálása mellett vagyunk” - mondta Orbán. Az EU Tanácsa, benne a magyar miniszterelnökkel, alig tíz nappal korábban egyhangú döntéssel hosszabbította meg a Krím orosz megszállása miatti szankciókat.
Putyin viszontválaszként annyit mondott, hogy „Magyarországon is van legalább két ilyen ékkő, Buda és Pest, de persze vannak mások is”.
A tárgyalás további részleteiről az orosz sajtó sem számol be. Így nem tudni, pontosan hogyan áll a Paks 2 projekt és a Közép-Európába Törökországon át orosz földgázt szállítani hivatott vezeték ügye, illetve meddig akadályozza még a magyar diplomácia Ukrajna és a NATO együttműködését.
2018.07.16 14:00
Frissítve: 2018.07.16 15:22

Nagy ország, nagy pénz, nagy foci, aztán mindenki hazamegy

Publikálás dátuma
2018.07.16 08:10

Fotó: AFP/ MLADEN ANTONOV
Oroszország a szebbik arcát mutatta a külvilágnak a labdarúgó-világbajnokság alatt, a politikai, gazdasági problémái azonban nem oldódtak meg, csupán háttérbe szorultak.
Épült-szépült Oroszország imidzse a világbajnokság alatt, a Vörös teret éjjel-nappal focimezes, nemzeti zászlókat lengető turisták uralták, a metrót ellepték a külföldi szurkolók, és a taxisoknak is egy hónapig minden nap péntek volt. Azonban az utcákat uraló kulturális sokszínűség, a tobzódó jókedv, és a hetekig tartó örömünnep fokozatosan át fogja adni a helyét a küszöbön álló nyugdíjreformnak és az eddig háttérben meghúzódó elégedetlen hangoknak.
Angliában született, Brazíliában nőtt fel és Oroszországban halt meg. Mi az? – tette fel a találós kérdést kirgiz ismerősöm a Vörös teret és a Lubjanka teret összekötő sétálóutcában a döntő előtti estén. A válasz persze a futball volt, és miközben az egész utca ordítva éljenezte Oroszországot, szégyentelenül nagyot nevettünk ezen.
„Nagy ország, nagy pénz, nagy foci” szellemben zajlott a világbajnokság orosz verziója, és a valódi nyertesek ezúttal is a Putyin által válogatott, állami megbízásokat bezsebelő oligarchák voltak. A legnagyobb nyereséget az átalakított, felújított repülőterek és egyéb közlekedési csomópontok hozták, de legalább ennyire jelentős volt a szálloda- és a vendéglátóipar, a távközlési vállalatok és természetesen az építőipari vállalkozások profitja is. Ugyanakkor a megelőző évek befektetéseit, a stadionépítéseket és -felújításokat, valamint a közlekedési infrastruktúra fejlesztési költségeit figyelembe véve a nemzetközi sportesemény hiába járult hozzá 15 milliárd dollárral az orosz GDP-hez, ez Oroszország egész éves termeléséhez képest kevesebb mint 0,2%-os növekedést jelent.
A minimális pénzügyi nyereséggel járó világbajnokság így inkább imidzs-építésre és focilabda mintás termékek végtelen variációinak fevonultatására volt alkalmas. De a Nyikolszkaja utcában sodródva az önkívületben éneklő horvátok és a „deszpaszibát” kiáltozó franciák között ezt nem tűnt időszerűnek megvitatni. A Vörös térről nyíló utca a vb kezdete óta minden este lámpaoszlopra mászós, rigmusokat skandálós, zenés-táncos, hajnalig tartó mulatozásnak adott otthont. A Nyikolszkaja biztos pontot jelentett a külföldi és hazai szurkolók számára, akár volt aznap este meccs, akár nem: a döntőhöz közeledve mindenki megtanulta, hova kell menni a jó hangulatért és a legjobb szelfikért. 
Legnagyobb számban a horvát és a brazil szurkolók korzóztak, amellett, hogy a „Luka! Modric! Luka! Modric!” kiáltások és az egy nyár alatt örökzölddé nemesedett Despacito c. dal mellett fel-felcsendült egy-egy „Rosszija! Rosszija!” vagy „Igor-Igor! Akinfejev!” rigmus is. Az emberek többsége egyértelműen a horvát válogatott mellett állt ki, tízből csak egy orosz lány mondta határozottan, hogy miután az orosz-horvát meccset követően a horvát Domagoj Vida Ukrajnát éltető üzenetet tett közzé, ő nem tud Horvátországnak szurkolni.
Éjfél felé közeledve a Vörös tér újonnan felállított ellenőrző kapuinál aztán a már nem csak örömtől ittas fociszurkolók között három rezignált arcú, középkorú férfiba botlottunk. Tőlük is megkérdeztük, kinek szurkolnak, de csak legyintettek. Mondták, hogy aznap érkeztek a Krím-félszigetről, gondolták, megnézik milyen a hangulat a központban, de korántsem voltak elragadtatva a karneváli hangulattól: „Szétlopják az országot, fű alatt megy a nyugdíjreform, és ennek kell örülni? Mindenki fel van háborodva, és higgye el, hogy az otthon ülő, elégedetlen tömeg nem férne el ebben az utcában” – magyarázták. „Na meg az igazi szurkolók sincsenek itt, egy CSZKA Moszkva vagy egy Szpartak-rajongó nem fog itt táncikálni. Mondjuk, így legalább verekedés sincs. Valószínűleg Putyin odaszólt nekik, hogy egy hónapig maradjanak nyugton” – elemezték tovább újdonsült ismerőseink az ünneplő tömeg összetételét. Kérdésemre, miszerint fogják-e nézni a döntőt, egyértelmű igennel feleltek, ugyanakkor hozzátették, figyeljük majd meg, amint vége a felfordulásnak és mindenki hazamegy, nagy változások jönnek az országban.
2018.07.16 08:10
Frissítve: 2018.07.16 08:10