Nagy a nyomás a horvátokon

Publikálás dátuma
2018.07.05 09:07

Fotó: AFP/ Adrian Dennis
Történelmi eseményt, azaz a döntőbe jutást várja a nemzeti futball válogatottól a horvát közvélemény. Ehhez persze az első lépés, hogy legyőzzék a házigazda orosz csapatot. A horvát médiában percenként tűnnek fel a továbbjutást így vagy úgy prognosztizáló cikkek: a Večernji list nevű napilapnak például Zoran Vulić edző szakértett, aki 2008-ban tíz hónapig az orosz bajnokságban FK Lucs-Enyergija Vlagyivosztok csapatát irányította és azt véli az orosz focistákról, hogy nincs bennük ambíció. Legtöbben nem akarnak külföldre szerződni, három-négy erős klub uralja a 140 milliós ország labdarúgását. Szemben Horvátországban a foci nemzeti ügy, – na, nem úgy, mint nálunk – rengeteget költenek a fiatalokra és az utánpótlás nevelésre és a Dánia elleni győzelem után órákra megállt az élet a nagyvárosoktól a legkisebb falvakig. Még a szövetséget a korrupciók sorozatának vádjával kritizáló hangok is elhallgattak. Az emberek ünnepeltek és nem kevesen a nacionalista dalokkal befutott Thompson dalaival futtatták csúcsra a gálahangulatot.
De ennél sokkal fontosabb, hogy a szomszédjainknál a gyerekek focilabdával járnak le a játszótérre. A „bőr” akár „horvátikum” is lehetne, ahol nemcsak nagyon szeretik, hanem magas szinten is műveik a sportot. Nem mellékesen, a szakember szerint, ha Horvátország otthon vagy semleges területen játszana, nem lenne kérdés a sima győzelem. Ami az orosz csapatot erőssé teszi, az az otthoni környezet. Érdekes, hogy a kérdést egészen másképpen közelíti meg az Index.hr nevű netes hírportál, amely inkább azzal hergeli a népet, hogy az amerikai CBS szerint a horvát válogatott a legunalmasabb meccseket hozza a vb-n – bezzeg, ha az ő csapatuk kijutott volna. De persze kultúrpolitikai hergelés sem maradt el: a portál újságírói átutaztak Belgrádba, hogy az utca emberét faggassák, kiknek szurkolnak a szerb fővárosban. A többség pedig az orosz csapatért szurkol, mert Szerbia egy kis Oroszország, és amúgy is pánszláv testvérekről van szó és száz évnyi indokuk van arra, hogy ne a horvát csapat örömében reménykedjenek.
2018.07.05 09:07
Frissítve: 2018.07.05 13:18

Kacsa volt a horvát válogatott nagylelkűségét bizonyító levél

Publikálás dátuma
2018.07.18 12:58

Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS / DPA
Mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön a tengerparton – üzent egy, a horvát válogatott nevében közzétett levél. Később kiderült, hogy egy ebből egy szó sem igaz, valaki helyettük írt szívhez szóló levelet.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát – írta az MTI; később azonban kiderült, hogy szó sincs adományról, valaki a csapat nevében tett nagylelkű felajánlást. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb nevében közzétett nyilvános levél felhívta a figyelmet az ország nehéz helyzetére, jelezte, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. „Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt” – összegzett a válogatott nevében írt, Facebookon publikált levél. A szerző azt is hozzátette, hogy az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. „Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai. „Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, hogy sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.  Csakhogy az is kiderült, hogy ebből az összegből egyelőre egy fillért sem látnak a rászoruló gyerekek, a horvát csapat nagylelkűségét bizonyító nyílt levél ugyanis kacsa: az Index Comment.com aloldala szúrta ki, hogy a szöveget valójában bizonyos Igor Premuzic hamisította, aki egy sajátos kísérlet részeként írta meg a bejelentést. „Tegnap levelet írtam egy párhuzamos valóságból. (...) Ebben a képzeletbeli levélben Zlatko Dalic azt teszi, amit egy igazi sportolótól és hazafitól elvárnak” -nyilatkozta Premuzic a horvát Dnevno című lapnak.
2018.07.18 12:58
Frissítve: 2018.07.18 19:18