Zúg a Volga – Vizes vb

Publikálás dátuma
2018.07.07 07:45

Fotó: AFP/ Johannes Eisele
Fernando Muslera másodszor mondhatta el magáról a világbajnokságon, hogy négy egymást követő mérkőzésen összesen egy gólt kapott. Az uruguayi kapusnak nyolc évvel ezelőtt Dél-Afrikában ugyanúgy érintetlen maradt a hálója a csoportmeccseken, mint most, Oroszországban, majd a nyolcaddöntőben itt is, ott is 2-1 következett (2010-ben Dél-Korea, míg ezúttal Portugália ellen). 
A negyeddöntő korábban jobban sikerült...
Akkor Muslera két rúgást is hárított a ghánaiakkal vívott győztes tizenegyes-párbajban, ám pénteken 0-1-nél szörnyű potyagólt kapott a franciáktól. Antoine Griezmann lövése nem is volt különösebben erős, helyezett meg pláne nem; minden háló őre ilyen kísérletről álmodik. Amíg rémálom nem lesz az egyszerű mutatványból... A kapus a labdát be-, csapatát meg kiejtette, bár az utóbbi megállapítás talán túlzás, még akkor is, ha nem tudni, mi történik a 102-szeres válogatott kárvallott szerencsétlen közbeavatkozása nélkül. Így a franciák különösebb megerőltetés nélkül nyertek (2-0), nem úgy, mint az argentinok 1986. június 16-án az uruguayiak ellen. 
A harminckét esztendeje rendezett vb-meccs 1-0-lal zárult, és azért hozom elő, mert Muslera azon a napon született. Buenos Airesben. Ám a szülei nem hagytak kétséget felőle, milyen állampolgár lesz, mert nemhogy a jövevény nyolc hónapos korában visszaköltöztek Montevideóba, de keresztnevét a hetvenes évek uruguayi válogatott csatára, Fernando Morena rájuk tett hatása nyomán adták a gyermeknek.
Amúgy azon a nyolcvanhatos argentin–uruguayi találkozón olyan vihar tombolt a mexikói Pueblában, amilyet addig nem láttam. A meccs után egyhamar csurom víz lettem, a bölcsen autót bérlő Vitray Tamás mentett meg a lázas betegségtől. (Máig hálás vagyok érte.) Pedig meleg eső hullott rám „ezerrel”.
Szegény Muslera nyakába tegnap hideg zuhany zúdult...
2018.07.07 07:45
Frissítve: 2018.07.07 07:45

Kacsa volt a horvát válogatott nagylelkűségét bizonyító levél

Publikálás dátuma
2018.07.18 12:58

Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS / DPA
Mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön a tengerparton – üzent egy, a horvát válogatott nevében közzétett levél. Később kiderült, hogy egy ebből egy szó sem igaz, valaki helyettük írt szívhez szóló levelet.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát – írta az MTI; később azonban kiderült, hogy szó sincs adományról, valaki a csapat nevében tett nagylelkű felajánlást. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb nevében közzétett nyilvános levél felhívta a figyelmet az ország nehéz helyzetére, jelezte, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. „Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt” – összegzett a válogatott nevében írt, Facebookon publikált levél. A szerző azt is hozzátette, hogy az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. „Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai. „Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, hogy sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.  Csakhogy az is kiderült, hogy ebből az összegből egyelőre egy fillért sem látnak a rászoruló gyerekek, a horvát csapat nagylelkűségét bizonyító nyílt levél ugyanis kacsa: az Index Comment.com aloldala szúrta ki, hogy a szöveget valójában bizonyos Igor Premuzic hamisította, aki egy sajátos kísérlet részeként írta meg a bejelentést. „Tegnap levelet írtam egy párhuzamos valóságból. (...) Ebben a képzeletbeli levélben Zlatko Dalic azt teszi, amit egy igazi sportolótól és hazafitól elvárnak” -nyilatkozta Premuzic a horvát Dnevno című lapnak.
2018.07.18 12:58
Frissítve: 2018.07.18 19:18