Ezen a vb-n az európaiaknak áll a zászló

Publikálás dátuma
2018.07.06 21:53
Neymar nem is hiszi el
Fotó: AFP/ Jewel Samad
Dél-Amerika elesett: az Edinson Cavanit nélkülöző Uruguay, valamint Brazília is búcsúzott, Franciaország és Belgium jutott tovább a vb pénteki játéknapján.
Uruguay szinte emberhátrányban kezdett.
Természetesen nem arról volt szó, hogy a franciák ellen Nyizsnyij Novgorodban lejátszott első idei negyeddöntőn tíz vagy kevesebb játékossal állt volna ki Óscar Tabárez csapata, mégis érzékeny veszteség volt a dél-amerikaiaknak a sérült Edinson Cavani hiánya. Noha már előzetesen is sejthető volt, hogy a legjobb 16 között Portugália 2-1-es legyőzéséből két góllal oroszlánrészt vállaló (majd Cristiano Ronaldo segítségével lebicegő...) csatár nem lesz bevethető, az, hogy a kulcsember nem léphetett pályára, alapjaiban határozta meg a párharc esélyeit. 
Ennek ellenére a játék kezdetben békés mederben csordogált, már-már úgy tűnt, hogy az első félidőben nem történik semmi, aztán a 40. perc magasságában szabadrúgáshoz jutottak az európaiak. Antoine Griezmann ívelt középre, Raphaël Varane pedig bólintott: Franciaország előnybe került. Három perccel később megvolt az esély Martín Cáceres és Diego Godín előtt is az egyenlítésre, Hugo Lloris azonban előbbi játékos fejesénél óriási bravúrral védett.
A térfélcserét követően a korábbihoz fogható lehetősége már nem volt az „uruknak”, a továbbjutás kérdése pedig lényegében a 61. minutumban eldőlt, amikor Griezmann vette célba Fernando Muslera kapuját, a kapus pedig szerencsétlen mozdulattal a gólvonal mögé „ügyetlenkedte” a labdát. Onnantól kezdve a franciák már nem igazán akartak, az uruguayiak pedig nem tudtak változtatni, Franciaország 2-0-ra nyert, ezzel bejutott a legjobb négy közé.
„A mérkőzés képe alapján úgy gondolom, hogy megérdemeltük a sikert. Már Argentína legyőzésével is nagy dolgot vittünk véghez, viszont Uruguay ellen még magasabb szinten futballoztunk. Büszke vagyok rá, hogy ezzel a fiatal csapattal ott vagyunk az elődöntőben – nyilatkozta a lefújást követően Didier Deschamps, a győztes csapat szövetségi kapitánya. – Már az is nagy dolog, hogy bejutottunk a négy közé. Az elődöntőig van időnk felkészülni, meglátjuk, mire lehetünk majd képesek, az mindenesetre pozitívum, hogy senki nem sérült meg és eltiltottunk sincsen.” 
Uruguay kiesése után az este Belgiummal játszó Brazíliára hárult a feladat, hogy megvédje Dél-Amerika becsületét, lévén, hogy Tite csapata maradt az egyetlen nem európai résztvevő a vb-n. A sokak által előrehozott döntőként is várt összecsapás 13. percében a tornagyőzelem titkos esélyeseként emlegetett belgák kerültek közelebb a továbbjutáshoz, egy szöglet után ugyanis középütt Fernandinho válláról pattant a saját kapujába a labda. A játéknap második balszerencsés mozdulata mindenesetre megadta a rangadó alaphangját.
Belgium a folytatásban bizonyította, hogy nem csupán a szerencsének köszönhette előnyét: alig fél óra után Kevin de Bruyne lőtt nagy gólt, megduplázva a belga fórt. A belgák módfelett magabiztosan futballozva akár nagyobb arányban is vezethettek volna az első félidő után, alaposan meglepve ezzel Neymarékat és a világot.
Az előnyben futballozó egylet védelmét igazán a továbbiakban sem tették próbára a brazilok, inkább a kétségbeesett próbálkozás jellemezte az aranysárgák támadásait, az azonban tagadhatatlan volt, hogy Belgium magára húzta az ötszörös világelsőt. Ennek meg is lett a böjtje, Renato Augusto a 76. percben szépített. A brazilok átvették az irányítást, de újabb gólra már nem futotta erejükből, így kiestek. Kazanyban, ahol korábban Németország is elvérzett.
Miután a másik ágon csak európai együttesek szerepelnek, a vb az elődöntőktől kezdve az öreg kontinens belügye lett. Ettől függetlenül vitathatatlan: most jön csak a java!
2018.07.06 21:53
Frissítve: 2018.07.08 20:03

Kacsa volt a horvát válogatott nagylelkűségét bizonyító levél

Publikálás dátuma
2018.07.18 12:58

Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS / DPA
Mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön a tengerparton – üzent egy, a horvát válogatott nevében közzétett levél. Később kiderült, hogy egy ebből egy szó sem igaz, valaki helyettük írt szívhez szóló levelet.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát – írta az MTI; később azonban kiderült, hogy szó sincs adományról, valaki a csapat nevében tett nagylelkű felajánlást. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb nevében közzétett nyilvános levél felhívta a figyelmet az ország nehéz helyzetére, jelezte, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. „Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt” – összegzett a válogatott nevében írt, Facebookon publikált levél. A szerző azt is hozzátette, hogy az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. „Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai. „Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, hogy sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.  Csakhogy az is kiderült, hogy ebből az összegből egyelőre egy fillért sem látnak a rászoruló gyerekek, a horvát csapat nagylelkűségét bizonyító nyílt levél ugyanis kacsa: az Index Comment.com aloldala szúrta ki, hogy a szöveget valójában bizonyos Igor Premuzic hamisította, aki egy sajátos kísérlet részeként írta meg a bejelentést. „Tegnap levelet írtam egy párhuzamos valóságból. (...) Ebben a képzeletbeli levélben Zlatko Dalic azt teszi, amit egy igazi sportolótól és hazafitól elvárnak” -nyilatkozta Premuzic a horvát Dnevno című lapnak.
2018.07.18 12:58
Frissítve: 2018.07.18 19:18