Nem ért véget May küzdelme

Publikálás dátuma
2018.07.08 18:57

Fotó: AFP/
Az Egyesült Királyság uniós kiválását szorgalmazó kampány egyik legbőkezűbb donorja, Arron Banks brit üzletember legalább 11 alkalommal találkozott a népszavazás előtti hónapokban a londoni orosz nagykövettel, aki „szolgálataiért” befektetési lehetőségeket ígért neki – tudta meg az Observer. Banks eleinte csak egy ebédmeghívást ismert el, ám miután a brit és az amerikai sajtó leleplezte, hogy több találkozó is történt, Banks annyit mondott, hogy „két-három” alkalommal beszélt a diplomatával. A hétvégén azonban kiderült, hogy tucatszor tárgyaltak, és ezen találkozók során kecsegtető üzleti lehetőségeket ajánlott neki és üzlettársainak Moszkva, az orosz nagyköveten keresztül. A brit magazin értesülései ismét felvetik a kérdést, hogy Oroszországnak – a két évvel ezelőtti amerikai elnökválasztáshoz hasonlóan – pontosan mekkora szerepe is lehetett abban, hogy a kiválást szorgalmazó kampány meggyőzte a britek 51,89 százalékát, jobb, ha 2016 június 23-án a kiválás mellett teszik le a voksukat. Két év elteltével azonban még mindig nagy vitákat szül a parlamenten belül is, hogy milyen feltételekkel intsen London búcsút az Európai Uniónak, vagyis a puha vagy a kemény Brexit útján haladjanak-e tovább. Theresa May kormányfő pénteken egy maratoni, 12 órás ülés végén bejelentette, hogy megállapodtak a kabineten belül, s egyebek között egy közös, a mezőgazdasági és ipari árucikkekre kiterjedő szabadkereskedelmi térség létrehozását javasolják az EU-nak. Parlamenti jóváhagyás esetén még mindig nem lehet megállapodásról beszélni, hiszen az Európai Uniónak is rá kell bólintania a tervre. Maynek azonban előbb otthon is meg kell vívnia néhány csatát, nem csupán a kemény Brexit hívei támadták az ötletet a hétvégén, hanem az üzleti élet több mint 100 meghatározó figurája is, akik szerint ez nem megvalósítható, s helyette olyan megállapodást szorgalmaznak, amely biztosítja, hogy az Egyesült Királyság a vámunió tagja legyen.   

Szerző
2018.07.08 18:57

Izrael mentette ki Szíriából a fehér sisakos életmentőket

Publikálás dátuma
2018.07.22 08:59
Fehér sisakosok egy korábbi, 2016-os képen a lázadók ellenőrizte Duma városában
Fotó: AFP/ Sameer Al-Doumy
A hét éve dúló polgárháború emblematikus hősei a fehér sisakot viselő polgári védelmisek, akik közül sokan áldozták életüket a mentés során. Nyolcszázan most megmenekültek.
A szíriai polgári védelem körülbelül nyolcszáz tagját, illetve családtagjaikat evakuálta a polgárháború dúlta ország délnyugati részéről az izraeli hadsereg, hogy megmentse őket az orosz csapatok által támogatott damaszkuszi kormányerők támadásától. Az izraeli közlemény szerint a fehér sisakosok közvetlen életveszélyben voltak, ezért az Egyesült Államok és több európai állam kérésére egy meg nem nevezett szomszédos országba vitték őket.  A jordániai hivatalos hírügynökség közleménye szerint a polgári védelem tagjai a királyságban vannak, egyelőre zárt területen, innen helyezik át őket hamarosan nyugati országokba, Nagy-Britanniába, Németországba és Kanadába.  A Szíriai Polgári Védelem fehér sisakjukról ismertté vált tagjai folyamatosan dolgoznak a lázadók által megszállt, a kormányerők és az orosz légierő által támadott térségekben is a civilek mentésén – gyakran a saját életüket kockáztatva. A damaszkuszi kormányhoz hű csapatok nagy offenzívát indítottak Quneitra tartomány visszafoglalására, ahonnan péntektől megkezdték 140 ezer civilt evakuálását az ENSZ kérésére megnyitott humanitárius folyosón keresztül. 
2018.07.22 08:59

Rendőröket vettek őrizetbe Macron verekedő testőrének ügyében

Publikálás dátuma
2018.07.21 15:10
Alexandre Benalla
Fotó: AFP/ Christope Archambult
Állítólag felvételeket adtak át Alexandre Benallának.
Őrizetbe vettek három francia rendőrt Emmanuel Macron egykori biztonsági embere, Alexandre Benalla ügyében – derül ki a BBC cikkéből. Mi is beszámoltunk arról, hogy a május elsejei párizsi tüntetésen a francia államfő korábbi testőre tettleg bántalmazott egy tiltakozót – ezt egy, a Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja. Az elnöki hivatal pénteken kirúgta a férfit. Francia médiahírek szerint a három rendőrt már ki is hallgatták és mindannyiukat felfüggesztették. A beszámolók szerint azzal gyanúsítják őket, hogy olyan rendőrségi felvételeket adtak át Benallának, amelyeket a saját védelmében akart felhasználni.
2018.07.21 15:10
Frissítve: 2018.07.21 20:23