Felemás intés Ukrajnának

Publikálás dátuma
2018.07.09 18:52

Fotó: / Shutterstock
Az ukrán oktatási törvénynek biztosítania kell a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogait a vonatkozó nemzetközi dokumentumok és a Velencei Bizottság ajánlásainak megfelelően.
Többek között ezt tartalmazza az Európai Unió és Ukrajna sorrendben 20. csúcstalálkozójáról kiadott közös közlemény, amelybe magyar kérésre került bele a kisebbségek nyelvhasználati jogát korlátozó jogszabály módosításának a szükségessége. Ez már a harmadik együttes nyilatkozat, amely az oktatási törvény nemzetközi normáknak megfelelő átalakítását kéri számon az ukrán hatóságoktól.
A hétfői brüsszeli csúcs volt az első magas szintű találkozó a felek között azóta, hogy tavaly szeptemberben hatályba lépett az EU és Ukrajna közötti társulási megállapodás. Mint elhangzott, a közösség jelentős pénzügyi és szakértői támogatást nyújt az ukrán reformok kidolgozásához és végrehajtásához, és ezt mindaddig folytatni fogja, amíg Kijev eleget tesz az ígéreteinek.
A huszonnyolc tagország a tanácskozás előtt hagyott jóvá egy egymilliárd euró összegű hitelt Ukrajna következő két és fél év során felmerülő finanszírozási igényeinek a kielégítésére. A támogatás folyósítását gazdaságpolitikai és jogállamisági feltételekhez is kötik.
Az EU üdvözölte a kijevi kormánynak és törvényhozásnak a korrupció elleni harc terén tett lépéseit, de hangoztatta, hogy további jelentős erőfeszítésekre van szükség. A vízummentesség tavalyi bevezetése óta félmillió ukrán látogatott az Európai Unióba. A szabálytalanságok rendkívül csekély száma miatt nincs ok a döntés felülvizsgálatára — közölték EU-s források.
2018.07.09 18:52

Izrael mentette ki Szíriából a fehér sisakos életmentőket

Publikálás dátuma
2018.07.22 08:59
Fehér sisakosok egy korábbi, 2016-os képen a lázadók ellenőrizte Duma városában
Fotó: AFP/ Sameer Al-Doumy
A hét éve dúló polgárháború emblematikus hősei a fehér sisakot viselő polgári védelmisek, akik közül sokan áldozták életüket a mentés során. Nyolcszázan most megmenekültek.
A szíriai polgári védelem körülbelül nyolcszáz tagját, illetve családtagjaikat evakuálta a polgárháború dúlta ország délnyugati részéről az izraeli hadsereg, hogy megmentse őket az orosz csapatok által támogatott damaszkuszi kormányerők támadásától. Az izraeli közlemény szerint a fehér sisakosok közvetlen életveszélyben voltak, ezért az Egyesült Államok és több európai állam kérésére egy meg nem nevezett szomszédos országba vitték őket.  A jordániai hivatalos hírügynökség közleménye szerint a polgári védelem tagjai a királyságban vannak, egyelőre zárt területen, innen helyezik át őket hamarosan nyugati országokba, Nagy-Britanniába, Németországba és Kanadába.  A Szíriai Polgári Védelem fehér sisakjukról ismertté vált tagjai folyamatosan dolgoznak a lázadók által megszállt, a kormányerők és az orosz légierő által támadott térségekben is a civilek mentésén – gyakran a saját életüket kockáztatva. A damaszkuszi kormányhoz hű csapatok nagy offenzívát indítottak Quneitra tartomány visszafoglalására, ahonnan péntektől megkezdték 140 ezer civilt evakuálását az ENSZ kérésére megnyitott humanitárius folyosón keresztül. 
2018.07.22 08:59

Rendőröket vettek őrizetbe Macron verekedő testőrének ügyében

Publikálás dátuma
2018.07.21 15:10
Alexandre Benalla
Fotó: AFP/ Christope Archambult
Állítólag felvételeket adtak át Alexandre Benallának.
Őrizetbe vettek három francia rendőrt Emmanuel Macron egykori biztonsági embere, Alexandre Benalla ügyében – derül ki a BBC cikkéből. Mi is beszámoltunk arról, hogy a május elsejei párizsi tüntetésen a francia államfő korábbi testőre tettleg bántalmazott egy tiltakozót – ezt egy, a Le Monde birtokába jutott fotó cáfolhatatlanul bizonyítja. Az elnöki hivatal pénteken kirúgta a férfit. Francia médiahírek szerint a három rendőrt már ki is hallgatták és mindannyiukat felfüggesztették. A beszámolók szerint azzal gyanúsítják őket, hogy olyan rendőrségi felvételeket adtak át Benallának, amelyeket a saját védelmében akart felhasználni.
2018.07.21 15:10
Frissítve: 2018.07.21 20:23