Zúg a Volga - Magaslati hatás

Publikálás dátuma
2018.07.11 09:32

Fotó: AFP/ BENJAMIN CREMEL
Julio Baptista, a korábbi 47-szeres brazil válogatott labdarúgó, aki – a fenomén Ronaldo nemes társaságában – a Real Madridban is játszott, azt mondta: a jelenlegi selecao nagy hátránya, hogy Neymar az egyetlen világklasszisa.
A brazil futballtörténelmet nézve ez alighanem igaz. Még akkor is, ha a finom futball országában nem sokan jutottak el 76 válogatottságig, mint Thiago Silva. (Az Enciklopédiának becézett, kétszeres világbajnok, a huszadik század FIFA All Star-csapatába – Carlos Albertóval, Garrinchával, Pelével együtt – beválasztott Nilton Santos 75-ször szerepelt a nemzeti együttesben.)
Ám az is megállja a helyét, hogy a Thiago Silva, Miranda belső kettősnél, továbbá balbekkben Marcelónál, a védekező középpályás egységek közül a Paulinho, Casemiro tandemnél vagy a támadó középpályás Philippe Coutinhónál kevesen állítanak ki jobbat a mai mezőnyben. (Ha egyáltalán...) Az pedig tény: Alissonnak alig kellett védenie a vb-n. A kapus egyetlen valódi gólt kapott: De Bruyne-ét. (A svájci Zuber szabálytalan fejese, valamint Fernandinho öngólja volt a másik kettő.)
Azt nem mondom, hogy soha ilyen lazán nem nyerhettek volna a brazilok, mert az elődöntőben fifty-fifty lett volna az esélyük a franciák ellen. De a „világklasszis” igazságon túl az is realitás: ha Brazília Belgiummal szemben esik ki, arra a sárga mezesek hazájában nincs magyarázat.
Azt azért megjegyzem, Julio Baptista is csak Copa America- és Konföderációs Kupa-győztes volt (egyaránt kétszer), vb-aranyérmes nem. De ő maga is árnyalja azt a képet, amelyet most Európa fölényéről festenek: ugyanúgy védekező középpályást játszott Brazíliában, akár Firmino. Aztán mindkettejükből center lett ideát.
No, igen, ahol minden zugban világbajnok virtuózok szelleme lebeg, ott páratlanul magas a mérce.
2018.07.11 09:32
Frissítve: 2018.07.11 10:01

Szikla Szilárd

A döntőben bíráskodó Nestor Pitana 1997-ben a La Furia (A düh) című argentin filmben kapott egy epizódszerepet: kidobóembert alakított.
Olykor a FIFA-nak is lehet helyes döntése. Jobb későn, mint soha: e határozat ezen a vb-n a döntőre vonatkozott, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség nem ritkán fura urai Nestor Pitanára bízták a csúcstalálkozó dirigálását.
Abban a társaságban, amellyel évtizedek óta nyomon követem a dél-amerikai mérkőzéseket, már régóta megfogalmazódott: ez az ember a szubkontinens legkiválóbb játékvezetője. Nem akar főszereplő lenni, viszont érezni, hogy a pályán van; nem ül fel a nézőtéri hangulatnak, higgadt marad a legforróbb légkörben is; s egyáltalán nem utolsó sorban: lát a pályán.
A szememben ő az argentin Puhl, bár a pampák országából már Horacio Elizondo is vezetett vb-döntőt (mégpedig kiválóan, 2006-ban). Az argentinok persze azt szeretnék, ha játékosaik lennének a fókuszban, de labdarúgóik, mint tudjuk, éppen negyedszázada képtelenek felnőtt tornát nyerni. A krízisüket persze nem vetném egybe a magyarokéval, hiszen Argentína válogatottja rendszeresen ott van a nagy vetélkedőn, sőt 2014-ben vb-döntőt vívott, míg Magyarország 1986 óta makacsul távol tartja magát a világbajnokságtól, és nemhogy csapata, de már játékvezetője sincs a globális eseményen...
A nyitómeccsen is közreműködő, a legutóbbi két vb-n összesen kilenc meccsen vezénylő, negyvenhárom éves Pitana a döntőn ugyancsak igazolta kvalitásait: szinte hibátlanul intézkedett. (Azért szinte, mert az 1994-es vb-döntőben sípoló Puhl Sándor szerint makulátlan bíráskodás nem létezik.) Érthető, ha a szintén a legendás játékvezetők közé tartozó, 2002-ben „finalista” Pierluigi Collina így jellemezte őt: „Sziklaszilárd”. Talán ezért is bízták rá 1997-ben a La Furia (A düh) című argentin film epizódszerepét. A moziban kidobóembert alakított. De kétségkívül vasárnap volt a legnagyobb dobása.
2018.07.17 08:25
Frissítve: 2018.07.17 08:25

A legmagasabb állami elismerést kapják a francia válogatott tagjai

Publikálás dátuma
2018.07.16 21:13

Fotó: AFP/ THOMAS SAMSON
Százezrek ünnepelték Párizsban a hazatérő csapatot.
Franciaország legmagasabb állami elismerését, a Francia Köztársaság Becsületrendjét (Légion d'Honneur) kapják meg a világbajnok francia labdarúgó válogatott tagjai – számol be a BBC a francia kormány hétfői bejelentéséről. A kitüntetés átadására ősszel kerülhet majd sor. A válogatott az oroszországi vb döntőjében 4-2-es győzelmet aratott Horvátország felett.

Százezrek ünnepeltek Párizsban

Az MTI összefoglalója szerint hétfő este Párizsban, a Champs-Elysées sugárúton százezrek ünnepelték a válogatottat. Didier Deschamps szövetségi kapitány és a 23 játékos délután 5 órakor érkezett meg a párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtérre, ahonnan a forgalom elöl lezárt autópályán egyenesen „a világ legszebb sugárútjának” is nevezett Champs-Elysées sugárútra hajtottak. A játékosok egy nyitott tetejű buszból üdvözölték a tűző napon órák óta őrjöngve várokozó, nemzeti színű zászlókat lengető és a francia himnuszt, a La Marseillaise-t éneklő szurkolókat. A válogatottat a népünnepélyt követően az elnöki rezidencián, az Elysée-palotában fogadta az államfő és felesége, Brigitte Macron.
2018.07.16 21:13
Frissítve: 2018.07.16 21:13