Irán beárnyékolja Putyin és Netanjahu barátságát

Publikálás dátuma
2018.07.11 20:01

Fotó: Sputnik/ Sergey Guneev
Oroszországban tárgyalt szerdán Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a szíriai helyzetről valamint az izraeli-palesztin viszonyról. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Netanjahu kapcsolata annak ellenére szoros, hogy a két ország a szíriai konfliktusban ellenkező oldalon áll: a két vezető rendszerint egyeztet, a katonai vezetés úgyszintén.
Izrael hivatalosan nem részese a szíriai háborúnak, de évek óta gyakran hajt végre légicsapásokat a libanoni Hezbollahnak címzett fegyverszállítmányok, és iráni támaszpontok ellen, s nyíltan hangsúlyozza, hogy nem tűri meg Irán és megbízottja, azaz a Hezbollah katonai jelenlétét szíriai területen. Oroszország és Putyin mindeddig nem tiltakozott az izraeli légicsapások ellen, noha azok szövetségeseit érik. Az események kronológiája szerint ennél több is lehet a háttérben, hiszen például a legutóbbi, június 15-i moszkvai Putyin-Netanjahu találkozó után közvetlenül izraeli gépek légicsapást mértek egy iráni katonai bázisra Szíriában, Moszkva pedig semmit sem szólt nyilvánosan. 
Most viszont a találkozó előtt, vasárnap történt izraeli légicsapás, ugyancsak iráni támaszpont ellen. Az izraeli médiában megfogalmazódott az a feltevés is, hogy a vasárnapi katonai akció Putyinnak szóló üzenet volt, amellyel Izrael nyomatékosította Iránnal kapcsolatos álláspontját: azt, hogy semmilyen körülmények között nem tűri el az iráni jelenlétet a szomszédos Szíriában, és mindaddig élni fog a katonai beavatkozás lehetőségével, míg az iráni erők teljes mértékben ki nem vonulnak Szíriából. 
Az oroszországi vizit előtt Netanjahu Putyin különmegbízottjával, Alexander Lavrentievvel és Szergej Versinin külügyminiszter-helyettessel egyeztetett Jeruzsálemben Irán szíriai katonai szerepvállalása kapcsán, és minden bizonnyal a hivatalos közlések ellenére is ez a kérdés állt a mostani oroszországi találkozó középpontjában is.

Politikusdömping a foci vb-n

Magasrangú politikusok sora látogatott Oroszországba az utóbbi hetekben. Többek között a szaúdi koronaherceg, Mohammad bin-Szalmán, Kolinda-Grabar Kitarovic horvát államfő és Emmanuel Macron francia államfő. Benjamin Netanjahu sem hagyta ki a foci vb nyújtotta lehetőséget, és részt vett a Horvátország-Anglia elődöntőn. Orbán Viktor is a helyszínen nézi meg a vb zárómeccseit, fia, Gáspár társaságában. 

2018.07.11 20:01
Frissítve: 2018.07.11 20:15

Donald Trump „pokoli” látogatása Nagy-Britanniában

Publikálás dátuma
2018.07.15 21:00

Fotó: /
A brit média legpozitívabb jelzője a háromnapos amerikai elnöki vizittel kapcsolatban az „ellentmondásos” volt.
Kevés öröme lehetett Donald Trumpnak, amikor - ha egyáltalán - beleolvasott a nagy-britanniai látogatásával kapcsolatos sajtóvisszhangba. Ahogy a londoni és edinburghi sokezres tüntetések is jelezték, az amerikai elnök meghívása katasztrofális hatásúnak bizonyul, kezdve a The Sun bulvárlapnak adott, Theresa May Brexit-politikáját becsmérlő interjújával egészen az udvari protokoll ismételt semmibe vételéig. A baloldali The Guardian értékelése szerint „komolyabb felkészüléssel és politikai érzékkel a katasztrofális és zavarba ejtő elnöki út elkerülhető lett volna. Szégyenletes és ostoba tévedésnek bizonyult, hogy May 2017 elején hanyatt-homlok Washingtonba rohant, és állami látogatásra hívta meg a frissen hivatalba lépett elnököt, akinek szövetségesi elkötelezettségéről fogalma sem volt”. A lap részvétet érez a brit kormányfő iránt, még ha a minden precedenst nélkülöző „hátba szúrást” szerinte Theresa May csakis magának köszönhette. A kommentár szerzője reméli, hogy May képes lesz levonni a tanulságot, és „a kiszámíthatóbb, a brit értékeket méltányoló szövetségesekkel, azaz Európával erősíti és teszi hatékonyabbá az együttműködést”.  A Guardian szöges ellentéte, a Brexit-párti, mélyen konzervatív Mail on Sunday-ben a szigetország egyik volt washingtoni nagykövete és két közismert publicista is alaposan bírálja az „ellentmondásos” vizitet. Sir Peter Westmacott fájlalja, hogy London „mindent megtett a tartózkodás különlegessé tételéért, ám az elnök hálátlansággal viszonozta a gesztusokat”. Peter Hitchens a brit-amerikai speciális viszony szemétbe hajítása mellett áll ki. Mint írja, „Trumpot nem érdekli az Egyesült Királyság: arrogáns gorombasága saját belpolitikai érdekeit szolgálja”. Rachel Johnson annak ellenére nevezi „a megaláztatás három hosszú napjának” a látogatást, hogy Trump többek között a testvére, Boris Johnson egy héttel ezelőtt lemondott külügyminiszter kormányfői képességeinek méltatásával haragította magára vendéglátóit. A befolyásos újságírónőt bántotta a vendég sértő attitűdje, különösen a 92 éves, tizenkét amerikai elnököt megélt II. Erzsébettel szemben, aki viszont úgy megfegyelmezte, "mint egy terrier kiskutyát”.
2018.07.15 21:00
Frissítve: 2018.07.15 21:14

Trumpnak nincsenek nagy elvárásai a Putyin-találkozóval szemben

Publikálás dátuma
2018.07.15 17:32
Donald Trump újságírók előtt beszél Washington D. C-ben, mielőtt európai útjára indulna
Fotó: AFP/ Saul Loeb
Az amerikai elnök szerint azért „talán valami jó” is kisülhet az egyeztetésből.
Donald Trump amerikai elnök a CBS News-nak nyilatkozva közölte: alacsonyak az elvárásai a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történő találkozással kapcsolatban. Azonban hozzátette, hogy „semmi rossz”, „talán valami jó” is kijöhet az egyeztetésből – írja a BBC. Az amerikai elnök kitért arra is, hogy szó eshet a 12 orosz hírszerző ügyéről is, akik ellen távollétükben emelt vádat a washingtoni szövetségi nagyesküdtszék. Azt mondta, még nem gondolkozott azon, kérje-e a kiadatásukat. Donald Trump és Vlagyimir Putyin hétfőn délben a finn fővárosban, Helsinkiben tartja első kétoldalú csúcstalálkozóját. A négyórásra tervezett csúcsot a finn elnöki palotában tartják, ahol az amerikai és az orosz elnök először négyszemközt tárgyal egymással, majd az orosz és az amerikai küldöttség munkavacsorán tárgyal egymással. Az amerikai-orosz – illetve korábban az amerikai-szovjet – csúcsok előtt általában arról szóltak az esélylatolgatások, hogy milyen kérdésekben, milyen tartalommal nyílhat esély a megegyezésre a két nagyhatalom között. Nyugaton most inkább azt remélik, hogy túl sok következménnyel nem jár majd a hétfői találkozó. Az amerikai elnök több okot is szolgáltatott mind a NATO-szövetségesek, mind a hazai ellenzék rossz előérzeteire – erről itt írtunk bővebben.

Óva inti Trumpot a német külügyminiszter

Heiko Maas német külügyminiszter a Bild am Sonntag című lapnak azt mondta:  jó, ha az Egyesült Államok és Oroszország szóba áll egymással. Egyúttal óva intette az amerikai elnököt attól, hogy szövetségeit hátrányos helyzetbe hozó egyoldalú megállapodást kössön az orosz elnökkel. „A párbeszédhez tisztánlátásra van szükség, és az amerikai elnök koordinátarendszere nélkülözi ezt a tisztánlátást. Aki a saját partnereit sértegeti, az azt kockáztatja, hogy a végén maga is vesztes lesz. A saját partnerei rovására kötött egyoldalú megállapodások végső soron az Egyesült Államoknak is a kárára lesznek” – fogalmazott. (MTI)

2018.07.15 17:32
Frissítve: 2018.07.15 17:58