Courtois inkább a brazilok ellen esett volna ki

Publikálás dátuma
2018.07.11 16:13

Fotó: AFP/ Laurie Dieffembacq
Az ellenfél játékstílusát bírálta a belga labdarúgó-válogatott kapusa, Thibaut Courtois a Franciaországgal szemben 1-0-ra elveszített világbajnoki elődöntő után.
„Az nem futball volt, amit ellenfelünk előadott – mondta a hálóőr a lefújás után. - A franciák csatára a saját kapujától 30 méterre helyezkedett. Szöglet után kaptunk gólt, ezen kívül ellenfelünk nem csinált semmit, csak őrizte az eredményt. Ez nem futball volt.”
Courtois hozzátette: ha választania kellene, akkor szívesebben esett volna ki Brazília ellen.
„A brazilokkal lehetett futballozni, ők játszani akartak, mi is, a nézők pedig remekül szórakoztak a kilencven perc alatt – idézte fel a dél-amerikaiakkal vívott negyeddöntőt. - Sokkal kevésbé bosszantó egy ilyen mérkőzésen kikapni, mint olyanon, melyen az ellenfél nem tesz mást, csak védekezik, illetve húzza az időt, állandóan széttördeli a játékot.”
Nem cáfolta Courtois kijelentéseit Antoine Griezmann, a franciák csatára.
„Az Atlético Madridban több olyan meccset játszottam, melyeket 1-0-ra nyertünk meg, ott is hasonló volt a taktika, mint a belgák ellen – hangsúlyozta a futballista. - Előfordulhat, hogy a nézők számára ez kevésbé szórakoztató, de nekünk a győzelem megszerzése volt az elsődleges célunk a belgák ellen, mindent ennek rendeltünk alá.”
A francia együttes 2006-ban szerepelt legutóbb vb-döntőben, akkor azonban tizenegyesekkel kikapott Olaszországtól. Eddigi egyetlen vb-aranyérmét 1998-ban szerezte a hazai rendezésű tornán. A belgák még sosem jutottak be vb-n a fináléba.
Szerző
2018.07.11 16:13

Szikla Szilárd

A döntőben bíráskodó Nestor Pitana 1997-ben a La Furia (A düh) című argentin filmben kapott egy epizódszerepet: kidobóembert alakított.
Olykor a FIFA-nak is lehet helyes döntése. Jobb későn, mint soha: e határozat ezen a vb-n a döntőre vonatkozott, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség nem ritkán fura urai Nestor Pitanára bízták a csúcstalálkozó dirigálását.
Abban a társaságban, amellyel évtizedek óta nyomon követem a dél-amerikai mérkőzéseket, már régóta megfogalmazódott: ez az ember a szubkontinens legkiválóbb játékvezetője. Nem akar főszereplő lenni, viszont érezni, hogy a pályán van; nem ül fel a nézőtéri hangulatnak, higgadt marad a legforróbb légkörben is; s egyáltalán nem utolsó sorban: lát a pályán.
A szememben ő az argentin Puhl, bár a pampák országából már Horacio Elizondo is vezetett vb-döntőt (mégpedig kiválóan, 2006-ban). Az argentinok persze azt szeretnék, ha játékosaik lennének a fókuszban, de labdarúgóik, mint tudjuk, éppen negyedszázada képtelenek felnőtt tornát nyerni. A krízisüket persze nem vetném egybe a magyarokéval, hiszen Argentína válogatottja rendszeresen ott van a nagy vetélkedőn, sőt 2014-ben vb-döntőt vívott, míg Magyarország 1986 óta makacsul távol tartja magát a világbajnokságtól, és nemhogy csapata, de már játékvezetője sincs a globális eseményen...
A nyitómeccsen is közreműködő, a legutóbbi két vb-n összesen kilenc meccsen vezénylő, negyvenhárom éves Pitana a döntőn ugyancsak igazolta kvalitásait: szinte hibátlanul intézkedett. (Azért szinte, mert az 1994-es vb-döntőben sípoló Puhl Sándor szerint makulátlan bíráskodás nem létezik.) Érthető, ha a szintén a legendás játékvezetők közé tartozó, 2002-ben „finalista” Pierluigi Collina így jellemezte őt: „Sziklaszilárd”. Talán ezért is bízták rá 1997-ben a La Furia (A düh) című argentin film epizódszerepét. A moziban kidobóembert alakított. De kétségkívül vasárnap volt a legnagyobb dobása.
2018.07.17 08:25
Frissítve: 2018.07.17 08:25

A legmagasabb állami elismerést kapják a francia válogatott tagjai

Publikálás dátuma
2018.07.16 21:13

Fotó: AFP/ THOMAS SAMSON
Százezrek ünnepelték Párizsban a hazatérő csapatot.
Franciaország legmagasabb állami elismerését, a Francia Köztársaság Becsületrendjét (Légion d'Honneur) kapják meg a világbajnok francia labdarúgó válogatott tagjai – számol be a BBC a francia kormány hétfői bejelentéséről. A kitüntetés átadására ősszel kerülhet majd sor. A válogatott az oroszországi vb döntőjében 4-2-es győzelmet aratott Horvátország felett.

Százezrek ünnepeltek Párizsban

Az MTI összefoglalója szerint hétfő este Párizsban, a Champs-Elysées sugárúton százezrek ünnepelték a válogatottat. Didier Deschamps szövetségi kapitány és a 23 játékos délután 5 órakor érkezett meg a párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtérre, ahonnan a forgalom elöl lezárt autópályán egyenesen „a világ legszebb sugárútjának” is nevezett Champs-Elysées sugárútra hajtottak. A játékosok egy nyitott tetejű buszból üdvözölték a tűző napon órák óta őrjöngve várokozó, nemzeti színű zászlókat lengető és a francia himnuszt, a La Marseillaise-t éneklő szurkolókat. A válogatottat a népünnepélyt követően az elnöki rezidencián, az Elysée-palotában fogadta az államfő és felesége, Brigitte Macron.
2018.07.16 21:13
Frissítve: 2018.07.16 21:13