Története során először döntős Horvátország

A horvát labdarúgó-válogatott az oroszországi torna szerdai elődöntőjében hosszabbítás után 2-1-re legyőzte az angol csapatot. Horvát-francia döntő jön.

Szerző

Megosztás
2018.07.12 11:07
Frissítve: 2018.07.12 14:00
Az angolok indultak esélyesebbkéntAFP/ MLADEN ANTONOV
A horvátok menetelése fokozott médiaérdeklődést hozottAFP/ JEWEL SAMAD
Harry Kane és Luka Modric párharcaAFP/ ALEXANDER NEMENOV
Az angol kapus Jordan Pickford mindent beleadottAFP/ MANAN VATSYAYANA
Az 5. percben Trippier végezhetett el szabadrúgást 22 méterről a kapuval szemben, s gyönyörűen a bal felső sarokba csavarta a laAFP/ KIRILL KUDRYAVTSEV
Sokáig úgy tűnt, hogy egy gólos végeredmény leszAFP/ ALEXANDER NEMENOV
Kyle Walker bepöccenAFP/ JEWEL SAMAD
Jordan Pickford lelopja Domagoj Vida fejéről a labdátAFP/ MLADEN ANTONOV
Ivan Strinic helyzete. A Horvátok sokkal több akciót indítottakAFP/ YURI CORTEZ
A 68. percben Perisic lábbal megelőzte az ötös vonalán fejjel tisztázni akaró Walkert és egyenlítettAFP/ JEWEL SAMAD
Harry Maguire látványos eséseAFP/ KIRILL KUDRYAVTSEV
Mandzukic és PickfordAFP/ JEWEL SAMAD
Nem csak Luka Modric, az egész csapat kihajtotta magát a végéreAFP/ FRANCK FIFE
Hosszabbításban, a 109. percben Mandzukic megszerezte a horvátok vezető góljátAFP/ JEWEL SAMAD
Mandzukic gólja eldöntötte a mérkőzéstAFP/ MLADEN ANTONOV
Az angol válogatott Belgiummal játszik a bronzértAFP/ FRANCK FIFE
Horvátország történe során először döntősAFP/ KIRILL KUDRYAVTSEV

Kacsa volt a horvát válogatott nagylelkűségét bizonyító levél

Publikálás dátuma
2018.07.18 12:58

Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS / DPA
Mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön a tengerparton – üzent egy, a horvát válogatott nevében közzétett levél. Később kiderült, hogy egy ebből egy szó sem igaz, valaki helyettük írt szívhez szóló levelet.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát – írta az MTI; később azonban kiderült, hogy szó sincs adományról, valaki a csapat nevében tett nagylelkű felajánlást. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb nevében közzétett nyilvános levél felhívta a figyelmet az ország nehéz helyzetére, jelezte, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. „Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt” – összegzett a válogatott nevében írt, Facebookon publikált levél. A szerző azt is hozzátette, hogy az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. „Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai. „Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, hogy sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.  Csakhogy az is kiderült, hogy ebből az összegből egyelőre egy fillért sem látnak a rászoruló gyerekek, a horvát csapat nagylelkűségét bizonyító nyílt levél ugyanis kacsa: az Index Comment.com aloldala szúrta ki, hogy a szöveget valójában bizonyos Igor Premuzic hamisította, aki egy sajátos kísérlet részeként írta meg a bejelentést. „Tegnap levelet írtam egy párhuzamos valóságból. (...) Ebben a képzeletbeli levélben Zlatko Dalic azt teszi, amit egy igazi sportolótól és hazafitól elvárnak” -nyilatkozta Premuzic a horvát Dnevno című lapnak.
2018.07.18 12:58
Frissítve: 2018.07.18 19:18