Kiestek a britek - Megugrott a segélyhívások száma

Publikálás dátuma
2018.07.12 21:26

Fotó: /
A mentőket 15 százalékkal többször riasztották a vb-vereség után. A családon belüli erőszak előfordulása 38 százalékkal nő, ahányszor kikap a brit labdarúgó válogatott.
Megugrott a segélyhívások száma Nagy-Britanniában az angol-horvát meccs utáni órákban, miután kiestek a britek - adta hírül a brit mentőszolgálat vezetője az Euronews beszámolója szerint.
"Ahogy a meccsnek vége lett, szinte azonnal égni kezdtek a vonalak."
Sokan hívták őket kocsmai verekedésekhez, a túl sok alkoholtól vagy drogtól rosszul lévő emberekhez, de olyan is volt, aki megmászott egy lámpaoszlopot, aztán leesett. Az idei VB-n a szerdai meccs után 1,100 segélyhívást kapott a mentőszolgálat este fél 10-től hajnali fél ötig. Ez 15 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban, VB nélkül.
Nagy arányban érkezett bejelentés családon belül erőszakról a brit mentőszolgálathoz a nemzeti labdarúgó válogatott veresége után
Ha brit csapat játszik, 26 százalékkal emelkedik a családon belüli erőszak eseteinek száma; ha a csapat veszít, a gyakoriság 38 százalékkal nő
- derül ki egy, a témával foglalkozó 2013-as tanulmányból, számol be az Independent. A kimutatás a legutóbbi három világbajnokság alatti segélyhívások száma alapján készült. Megerősíti ezt egy 2014-es tanulmány is, már négy világbajnokság adatait használva. Mint kiderült:
Még a meccset követő napokon is 11 százalékkal magasabb az átlagnál a családon belüli erőszak eseteinek előfordulása.
2018.07.12 21:26

Kacsa volt a horvát válogatott nagylelkűségét bizonyító levél

Publikálás dátuma
2018.07.18 12:58

Fotó: AFP/ CHRISTIAN CHARISIUS / DPA
Mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön a tengerparton – üzent egy, a horvát válogatott nevében közzétett levél. Később kiderült, hogy egy ebből egy szó sem igaz, valaki helyettük írt szívhez szóló levelet.
Hátrányos helyzetű gyerekeknek ajánlotta fel a világbajnokságon döntős horvát labdarúgó-válogatott a teljes pénzjutalmát – írta az MTI; később azonban kiderült, hogy szó sincs adományról, valaki a csapat nevében tett nagylelkű felajánlást. A Zlatko Dalic szövetségi kapitány, valamint a játékosok és a teljes stáb nevében közzétett nyilvános levél felhívta a figyelmet az ország nehéz helyzetére, jelezte, hogy ezzel a gesztussal legalább néhány gyerek nyarát szebbé tudják tenni. „Horvátország az Európai Unió legszegényebb tagállama, amely húsz éve nyögi a délszláv háború örökségét. Sok gyermek nem tud iskolába járni, az idősek a létminimumon élnek, az egészségügy összeomlóban, a vezetés pedig korrupt” – összegzett a válogatott nevében írt, Facebookon publikált levél. A szerző azt is hozzátette, hogy az országot nem a megfelelő emberek vezetik, éppen ezért nem kérnek a politikusok köszönetnyilvánításaiból, és azt szeretnék, hogy tartsák magukat távol a nemzeti csapat sikerétől. „Ez a torna megmutatta, hogy a labdarúgásban mindenki egyenlő esélyekkel indul. Egy tehetséges generáció egyéniségei igazi csapattá formálódtak, mert alárendelték magukat a közös érdeknek” – fogalmaztak a válogatott tagjai. „Sok gyermek van, aki még nem látta a horvát tengerpartot, pedig mindenki megérdemelné, hogy legalább egy hetet eltöltsön ott” – írták közleményükben. Kiemelték, hogy sok gyerek éhezik, mert a szüleiknek nincs munkájuk, így nem tudnak mit letenni az asztalra. A horvát válogatott döntős szereplésével 28 millió dollárt (7,7 milliárd forintot) keresett a világbajnokságon. A vasárnapi döntőben a francia csapat 4-2-re nyert.  Csakhogy az is kiderült, hogy ebből az összegből egyelőre egy fillért sem látnak a rászoruló gyerekek, a horvát csapat nagylelkűségét bizonyító nyílt levél ugyanis kacsa: az Index Comment.com aloldala szúrta ki, hogy a szöveget valójában bizonyos Igor Premuzic hamisította, aki egy sajátos kísérlet részeként írta meg a bejelentést. „Tegnap levelet írtam egy párhuzamos valóságból. (...) Ebben a képzeletbeli levélben Zlatko Dalic azt teszi, amit egy igazi sportolótól és hazafitól elvárnak” -nyilatkozta Premuzic a horvát Dnevno című lapnak.
2018.07.18 12:58
Frissítve: 2018.07.18 19:18