Előző
Következő
új cikk

Belföld

BKV-ügy: már az ügyészség nyomoz

Népszava|2010. máj 22. 06:13
[A+ A-]
A rendőrségtől eggyel magasabb szintre, az ügyészséghez került a BKV-ügy, mivel felmerült a korrupciós jellegű bűncselekmények gyanúja. A jövőben a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség végzi, az ügyészi felügyeletet pedig a Legfőbb Ügyészség látja el.
Hivatali vesztegetéssel, korrupciós üggyel eddig nem gyanúsítottak meg senkit, de több olyan tanúvallomás is elhangzott, amelyek ilyen jellegű bűncselekménnyel hozták összefüggésbe a már előzetesben lévő Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettest.

A Központi Nyomozó Főügyészséghez (KNyF) került a BKV-ügy, de továbbra is szoros lesz az együttműködés a nyomozást eddig végző Budapest Rendőr-főkapitánysággal (BRFK) - mondta lapunknak Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője. Az ügyet a héten a BRFK a Fővárosi Főügyészséghez tette át, mert "olyan korrupciós bűncselekmény gyanúja merült fel, amelynek a nyomozását a büntetőeljárási törvény szerint kizárólag az ügyészség végezheti". Ez alapján a nyomozást végezhette volna a Budapesti Nyomozó Ügyészség, de a Legfőbb Ügyészség (LÜ) úgy döntött: a KNyF-et bízza meg inkább az ügyek továbbvitelével. Erről Fazekas azt mondta: hivatali vesztegetés minősített esetében például ők járhatnak el az LÜ döntése alapján, de ezzel egyelőre senkit nem gyanúsítanak.

A vesztegetés gyanúja azonban felmerült már a BKV-ügyekkel kapcsolatban, miután több gyanúsított is tett arra utalást, hogy csúszópénzek cserélhettek gazdát. Emlékezetes: Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott cégvezetője is terhelő vallomást tett Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettesre, mikor azt mondta, személyesen 15 millió forintot adott át Hagyónak egy nokiás dobozban - ezt a politikus tagadta. Hagyót a múlt héten - a parlamenti képviselőséggel járó mentelmi joga megszűnését követő percekben - állították elő a nyomozók és gyanúsították meg bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel, majd a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatásba helyezését. A Főpolgármesteri Hivatalban korábban a BKV-ért is felelős politikus vallomásában nem ismerte el büntetőjogi felelősségét, viszont érdemben védekezett.

Hagyóval együtt állították elő, majd hallgatták ki a múlt héten két egykori közeli városházi munkatársát is: Lelovics Ottó volt kommunikációs vezetőt és Horváth Éva korábbi szóvivőt, akiket szintén bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítanak. A BKV-ügy jelenlegi 18 gyanúsítottja közül hatról feltételezik, hogy bűnszervezet tagjai voltak: ide sorolják a nyomozók Antal Attila - házi őrizetben lévő - volt BKV-vezérigazgatót, az előzetesben lévő Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főpolgármester volt főtanácsadóját, továbbá a Hagyó családi cégével és a BKV-val kapcsolatban állt ügyvédi irodát vezető - szabadlábon védekező - Horváth Ivánt is.

A cikk folytatódik
1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (5)

A hozzászóláshoz .

Remixedsoul 2010.05.24. 19:37
Valóban igaz, hogy egy per nem attól lesz politikai, ha egy politikus köztörvényes bűncselekménye ellen folyik, hanem attól, hogy ha politikus követi el, akkor vagyon elleni bűncselekményért olyan súlyos büntetést adnak, mintha aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés tettese lenne (pl. Zuschlag-ügy). Attól lesz politikai, ha vádalku alapján tett vallomásokat bizonyítéknak tekintenek, és attól, hogy indokolatlanul tartanak előzetes letartóztatásban 2 és fél évig valakit, miközben összesen hatszor hallgatják ki ezalatt az idő alatt, és az ügyvédje többszöri kérésére sem vizsgálják ki a mellette szóló bizonyítékokat (lásd: Hunvald-ügy). Attól lesz politikai, hogy a közélet megtisztításának célját olyan alapvető jogelvek fölé rendelik, mint a méltányosság és az igazságosság.
Tapeka 2010.05.23. 14:41
Attól tartok, hogy a világkiállítás összes pavilonja nem lenne elég, hogy a kiboruló biliket kiállítsuk.
Jobb, ha egy noteszt vesz a kezébe, aki akar, és húzza az ügyek után a strigulákat. Borítékolom, hamarosan megtelik a notesz. Ezért kár erre pocsékolni. Egyszerűen és természetesen együtt fogunk élni azzal, hogy naponta 5 köztörvényes ügyről hullik le a lepel.

EGY PER NEM ATTÓL LESZ POLITIKAI, HA EGY POLITIKUS KÖZTÖRVÉNYES BŰNCSELEKMÉNYE ELLEN FOLYIK.
Tapeka 2010.05.23. 14:10
Remixedsoul!
Igen, az mszp tényleg kiteheti a kirakatba: ezek vagyunk. A közpénzek ellopása nem politikai kategória. Ez köztörvényes.
Remixedsoul 2010.05.22. 14:31
...igen, egy újabb kirakatper. Vagyon elleni bűncselekményért 10-15 év. (fideszes vagyok, de a politikai pereket nem kedvelem, volt belőle bőven elég a történelem folyamán)
Tapeka 2010.05.22. 06:25
Alakul.