Előző
Következő
új cikk

Külföld

Még fűszereket sem engednek a Gázai övezetbe

MTI|2010. jún 08. 14:51
[A+ A-]
Mindössze 97 árucikk bevitelét engedélyezi Izrael a Gázai övezetbe, míg a blokád 2007-es bevezetése előtt még 4 ezer féle áru érkezhetett a térségbe - mutatott rá kedden közzétett jelentésében a Gisa nevű izraeli nonprofit szervezet.
Jelenleg havonta 2300 teherautónyi szállítmány érkezik az övezetbe, míg három évvel ezelőtt ez a szám meghaladta a 10 ezret.

A Gázai övezetet sújtó blokádról szóló jelentésben a szervezet kétségbe vonta azt az izraeli érvet, miszerint a palesztinok lakta övezet elszigetelésével meg lehetne akadályozni a Hamász palesztin mozgalom katonai infrastruktúrájának újjáépítését. A tiltott árucikkek között szerepelnek ugyanis egyebek mellett fűszerek - például a gyömbér és a koriander -, valamint gyerekjátékok is.

A Gisa szerint számos ponton nem következetes Izrael politikája az alapvető árucikkek bevitelének korlátozásában. Ipari használatra szánt margarint például tilos bevinni, de a kis méretű, általános fogyasztásra szánt margarinkockákra nem vonatkozik a tilalom. Ezenkívül nem szabad gumit, ragasztót és nylont bevinni, amelyből a Gázai övezetben pelenkát gyártanának, viszont az Izraelben előállított pelenkák bevitelét nem tiltják.

Ami a Gázai övezetből induló kivitelt illeti, 2007 óta összesen 259, exportcikkeket szállító teherautó hagyta el a térséget, jóllehet 2005-ben még naponta 70 ilyen teherautó indult. A Gázai övezetbe bejutó árucikkek túlnyomó többsége - a Világbank szerint 80 százaléka - az egyiptomi határ alatti csempészalagutakon keresztül érkezik.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (8)

A hozzászóláshoz .

Animebj 2010.06.10. 06:42
[Gyurcsany]
Most akkor mi vagyok? Fajvédő vagy rasszista? Egyszerre nem lehetek mind a kettő!
Na jól van, tudom én, hogy "filoszemita iszlamofób"-ot akartál írni, csak hát a mai nácik kínosan ügyelnek arra, hogy ne látszanak zsidógyűlölőnek. Megsúgom, hogy nálam nem jött össze, olyan átlátszóak vagytok mind, hogy Szálasi forogna a sírjába, ha megtudná, hogy az újnyilasai mennyire szégyenlik bevállalni zsidó és cigányok elleni egyoldalú gyűlöletüket.

[frankot]
A világ már csak ilyen; könnyebb a kisállamokat szekálni, míg a nagyhatalmakat (vagy a olajba/földgázba gazdag országokat) már nem szabad, különben oda a kereskedelmi kapcsolat! Továbbá arról a kettős mércéről is szó van, amely a politikai korrektség nevű torzszülött álcája alatt megbújva azokon veri el az ostort, akik nem vágnának vissza. Ezért nem csoda, hogy míg Izraelt már csak a kóbor kutya nem kritizálta, addig a civileket felrobbantó szélsőséges iszlamistákon nem merik számon kérni tetteiket, sőt, a szélsőbaloldali európai média "szabadságharcnak" festi le az egészet, mindezt azért, mert ők bizony megtorolnák minden sérelmüket. Ez volt akkor is, amikor a Harmadik Birodalom kezdett nyújtózkodni, ez volt akkor is, amikor a Szovjetunió vasmarokkal kezelte csatlósállamait, és ez van ma is, a mindenre elszánt, agymosott terroristák az iszlám nevében gyilkolnak.
frankot 2010.06.10. 00:10
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa évente 20-25 Izraelt elítélő határozatot fogad el. A határozatokból úgy tűnik, mintha az egész világon kínosan ügyelnének az emberi jogok pedáns betartására, egy állam, Izrael kivételével, amely kitartóan és megrögzötten sérti a palesztin nép emberi jogait. Irán, Líbia, a Hamasz, a Hezbollah és a PFSZ, Szudán, Szíria, Jemen, Kína és a többi, az emberi jogokat folyamatosan sértő ország és terrorszervezet az Emberi Jogi Tanács részéről nem képezi bírálat tárgyát.
Izrael egyoldalúan kivonta katonáit, felszámolta a zsidó falvakat és a közel nyolcezer fős zsidó lakosságot kitelepítette a Gázai övezetből, a palesztin terrorszervezetek háborús bűncselekményként rakétákkal lőtték az észak-izraeli településeket. Több ezer rakétát lőttek nem katonai célpontokra, hanem polgári intézményekre, elrabolták Gilád Salit tizedest, és azóta is fogva tartják.
Ez a folyamatos jogellenes agresszió kétszer is arra kényszerítette a zsidó államot, hogy jogvédő háborút indítva próbálja meg felszámolni a palesztin katonai állásokat. Ám a katonai puccsal hatalomra került diktatórikus rezsim, a Hamasz polgárai és polgári intézményei mögé bújva folytatta támadásait. Fegyvereseit polgári ruhába bújtatta. Miközben izraeli polgárokat lőtt, azon igyekezett, hogy saját áldozatait polgári személyeknek tüntesse fel. Kétszeresére nagyította az áldozatok számát. Jól számított. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának inkább Izraelt, az ENSZ tagállamát kellett volna megvédenie a Hamasszal, egy terrorszervezettel szemben, e helyet a béke aktivistáknak nevezet Hamasz aktivisták és a szimpatizánsai voltak a hajón és hát csövekkel fogadták a katonákat, akik ellenőrizni a hajón. De az ENSZ már rég az arabok se.. nyalója lett . és ezt tudják Izraelbe is úgy is cselekednek . ENSZ szerepe a térségbe annyi, mint mackó sajtba a brummogás.
Gyurcsany 2010.06.09. 18:13
Frankot,Animrb!

Ilyen fajvédő rasszista szöveget régen olvastam.Göbbels megkönnyezné.
Animebj 2010.06.08. 20:33
Izrael súlyosan kihasználja a blokádba kényszerített gázai palesztinokat; Létérdeke elé helyezve a gazdasági haszont olyan termékek bevitelét is tiltja, amiből soha nem lehetne fegyvert csinálni. Ezzel csak az éri el, hogy még azok a palesztinok is megutálják őket, akik amúgy ki nem állhatják a Hamászt, vagy a Fatah-ot. Különben is, az egyiptomi alagútrendszereken keresztül mindent átvihetnek, így sokkal jobb lenne, ha csökkentenék a terméktiltást és a blokád erejét, hogy aztán a járatok kifüstölésével foglalkozzanak.

Továbbá tegyük hozzá, hogy a világnak egyszerűen létszükséglete az antiszemitizmus; Ha a zsidók meg se mozdulnának, akkor azzal vádolnák, hogy nem partnerek a béketárgyalásokban miközben a zsidó állam létrejötte óta egyetlen palesztin vezető sem kezdeményezett önszántából ilyen lépéseket, ha pedig Izrael bármit is tesz, azzal vádolják meg, hogy súlyosbítja a helyzetet, miközben még maga a Fatah is igen sokat tett (és tesz) azért, hogy minél rosszabb legyen a zsidóknak (merényletek, bombatámadások, fenyegetések :stb). Sok esetben olyan támadások jogosságát kérdőjelezik meg Izraeltől, amit más államoknak soha nem vetnék a szemére (rakétatámadások utáni légicsapások, terroristák likvidálása). De hogy érthetőbb legyen:

Képzeljük el, hogy a (nemlétező) piréz nép valamilyen oknál fogva a mi és valamely szomszédos állam közötti határ mentén szeretnének egy saját államot; A szomszédos állam támogatná, de mi nem, ezért hogy kikényszerítsék az ellenkező kormányt, öngyilkos merényletekkel, autóba rejtett pokolgépekkel, és rakétatámadásokkal terrorizálnák a magyarságot, de amint mi a de facto nemzetük ellen vonulnák, a világ azonnal elítélne, a szélsőbaloldali erők a magyargyűlölőkkel közösen tüntetnének a "indokolatlan" ellentámadásaink miatt, főképp azért, mert a nagyobb hadsereggel (na ez már tényleg képzeld el :P) rendelkezvén a piréz szélsőségesek gerillaharcot folytatnak, ahol a civilek közötti észrevétlen meglapulás mellett az ártatlanok életének semmibevétele is szerepel; a bombacsapások elől az ő házaikba való elbújás, az utcai harcok során élőpajzsként való használatuk, és -hogy a világ meggátolja a terroristák legyőzését- a halott nők, gyerekek, és idősek szándékos bemutatása. Ezek után mégis mi csinálnák?
frankot 2010.06.08. 19:27
Tovább tanulmányoztam az ügyet. Rettenetes. Ahogy az izraeliekre támadnak vascsövekkel. És a világ, ahogy kommentálja! “Mindig az izraeliek a bűnösök!” A magyar Parlamentben a jobbi kos felszólalás – totális reménytelenség. Nekik ez volt a legfontosabb . Csak hogy lehessen Izraelel lehessen foglalkozni. Gondolom más probléma nincs magyar országon!
Elképzeltem, hogy ott vagyok a hajón. Nem lett volna más választásom: lövök. (Próbálnék nem védekezni, hogy csövekkel agyon verjenek. De abban a gyűlölet örvényben kötelező védekezni.) Elítélik Izraelt. Most mondjam azt, hogy na és? Így is, úgy is elítélik. Akkor legalább ne hagyjuk magunkat. És a világ azt szeretné csinálni a zsidókkal ,mint a második világháború alatt .De hála tudnak védekezni, van hadserege, ami meg tudja védeni a zsidókat.
nemszadista 2010.06.08. 15:43
@agathach

Csodálkozom, hogy ebben a témában egyetértünk... :D
papaigyerek 2010.06.08. 15:40
Gettólakókból elég gyorsan gettóépítők lettek.A normális zsidókat én is sajnálom,mert a végén ők viszik el a balhét.Lásd 1944 Magyarország.
agathach. 2010.06.08. 15:05
Meddig tűri még a jobb érzésű világ Izrael állam mocskos, népirtó politikáját?!

A szerencsétlen sorsú palesztinokon kívül csak azokat a zsidókat sajnálom, akik maguk sem értenek egyet kormányuk aljasságaival, de kénytelenek elviselni, miközben ég az arcuk a szégyentől.