Előző
Következő
új cikk

Belföld

Közbiztonság: összenő, ami összetartozik?

Népszava|2010. szept 20. 04:53
[A+ A-]
Sorozatosan döbbenetes közbiztonsági ötletekkel áll elő a Jobbik és a Fidesz. Ilyen hátborzongató jobbikos javaslat például a "cigánybűnözés" tagadásának büntetése. Vannak ugyanakkor olyan kérdések - például a fiatalkorúak elzárása -, amelyben szinte teljes egyezés van a két szervezet között.
A Jobbik legújabb ötlete a himnuszt és a Szent Koronát lealacsonyító kijelentések büntetése, valamint a romák - és az MSZP-sek - telepekre zárása, de a Belügyminisztérium sem marad le mögöttük a hajléktalanok közterületekről való kitiltásával. A lapunknak nyilatkozók szerint mindkét párt büntetőjogi módszerekkel kíván megoldást találni társadalmi problémákra.

Újabb hátborzongató törvényjavaslattal állt elő a Jobbik: egyebek közt a himnuszt és a Szent Koronát lealacsonyító kijelentéseket büntetnék - akár egy évig terjedő szabadságvesztéssel is. A parlamenthez beterjesztett szöveg szerint: "Aki nagy nyilvánosság előtt a Magyar Köztársaság himnuszát, zászlaját, címerét, vagy a magyar Szent Koronát sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ (...) vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő". Az ötlet Gyüre Csaba, Hegedűs Tamás, Pörzse Sándor, Staudt Gábor és Gaudi-Nagy Tamás nevéhez fűződik.

Ugyancsak jobbikos képviselők - Apáti István, Szávay István és Volner János - a múlt héten már benyújtottak egy javaslatot, amely többeknél kiverte a biztosítékot. Ebben a "cigánybűnözés" tagadását büntetnék. Ez a törvényjavaslat a következőképp hangzik: "aki nagy nyilvánosság előtt, valamely büntetőjogilag releváns társadalmi viszonnyal - így különösen a közbiztonság állapotával, valamely bűnözési formával, illetve jellemző bűnelkövetői körrel - kapcsolatos köztudomású tényt tagad, kétségbe von, vagy jelentéktelen színben tüntet fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő". Megjegyzendő, a törvény szóhasználata és szerkezete - valószínűleg nem véletlenül - kísértetiesen hasonlít a holokauszttagadás büntethetőségét lehetővé tévő - azóta módosított - jogszabályra. A beterjesztett tervezetnek egyébként van egy másik, eddig kevéssé reflektorfénybe került pontja is: büntetnék azokat, akik társadalomtudományi célú kutatást akadályoznak. A szöveg szerint azokat sújthatnák három évig terjedő börtönnel, akik a "cigánybűnözés" kutatását hátráltatják.

A jobbikos képviselők javaslatukat azzal indokolták, hogy a cigánybűnözés "köztudomású tény". A módosítást nemcsak az ellenzéki pártok - az LMP és az MSZP - utasította el egyöntetűen, de jogászok is igen keményen kritizálták. Hack Péter például azt közölte, hogy a javaslat magyarázatához "nem alkotmányjogászt, orvost kell hívni", míg Lövétei István alkotmányjogász azt mondta, hogy "egy ilyen javaslat nem mehet át", mert ha "egyszer kinyitják a csapot, nincs megállás". De Tóth Mihály büntetőjogász is úgy reagált: a "javaslat nem szakszerű, provokatív és egyébként is felesleges".

A közelmúltban a Jobbik egy másik javaslata, a romák táborokba zárásáról szóló is hatalmas vihart kavart. A javaslatot augusztus végén jelentette be Szegedi Márton, a Jobbik miskolci polgármester-jelöltje. Mint mondta, kitelepítené a cigány származású, többszörösen visszaeső bűnözőket, táborba zárná őket, és akár állampolgárságukat is megvonná. A polgármester-jelöltre néhány nappal később Szegedi Csanád, a párt - ugyancsak miskolci - EP-képviselője tromfolt rá, amikor azt mondta, hogy "közrendvédelmi telepekre" zárnák a bűnözőket, ezzel oldanák meg rövid távon az általuk "cigánykérdésnek" nevezett problémát. Szegedi Csanád szerint a Jobbik elsőként Miskolcon szeretne létrehozni egy "minta közrendvédelmi telepet". Staudt Gábor, a párt főpolgármester-jelöltje mindezt megtoldotta azzal is, hogy akár a szocialistákat is el lehetne küldeni ilyen telepekre.

De egyáltalán nem csak a Jobbikra jellemző, hogy büntetőjogi eszközökkel oldana meg társadalmi problémákat: a Belügyminisztérium (BM) háza tájáról is hallani hasonlóan vad megoldásokról. Igaz, a BM "csupán" a hajléktalanokat tiltaná ki a közterületekről. Egy felröppent javaslat ugyanis úgy módosítaná az építési törvényt, hogy szabálysértést követne el és megbírságolható lenne az, aki a közterületet nem arra a célra használja, amelyet a jogszabály meghatároz. Tehát ott lakik vagy ott alszik. Amikor a javaslatról több médium is beszámolt, a tárca közölte: eltökélt szándékuk, hogy rendet teremtsenek a közterületeken, mert a szociálisan nehéz helyzetbe került embereken nem azzal lehet segíteni, hogy megengedik nekik ezeknek a helyeknek az elfoglalását. A tárca hangsúlyozta: "jogos állampolgári elvárás, hogy például az aluljárók kulturált állapotúak, szabadon átjárhatóak legyenek". Igaz, azt is megjegyezték, hogy az önkormányzatokat segíteni fogják abban, hogy segítséget nyújtsanak a szociálisan hátrányos állapotban élő embereknek.

Talán mondani sem kell, hogy ez a javaslat is komoly vihart kavart és számtalan szervezet tiltakozott ellene. A múlt héten Tarlós István - a Fidesz főpolgármester-jelöltje - is megnyilatkozott a témában. Szerinte emberségesen kell megoldani a hajléktalanproblémát. Utalt arra is, hogy ha ilyen esetek miatt szükséges lesz a hatósági fellépés, akkor ehhez kérik majd a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tanácsait és jelenlétét.

Az előzetes letartóztatás gyakorlatilag korlátlan meghosszabbítására vonatkozó nyári fideszes javaslat is kiverte a biztosítékot a szakértőknél. Erről több jogász is azt mondta, hogy szembemegy az európai normákkal, illetve jogilag erőteljesen aggályos. Áder János, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt javasolta, hogy az előzetes letartóztatás - a jelenleg hatályos maximum három évvel szemben - mindaddig fennmaradhasson, amíg a büntetőeljárás jogerősen be nem fejeződik. A javaslat - melynek elfogadására van esély, hiszen a Fidesz frakciónak elnyerte tetszését - januárban már életbe léphetne. Az áderi érvelést - amely szerint sok büntetőeljárás az elhúzódó eljárások és így a szabadon engedés miatt hiúsul meg - a lapunknak nyilatkozó jogászok hamisnak nevezték.

A kormány már megkezdte áldásos(?) munkáját

Jóval előrébb tart már a második Orbán-kormány holmi javaslatok benyújtásánál és ötletelgetésnél; a kormánypártok a nyári parlamenti ülésszakon több - szakértők által kritizált - jogszabály-módosítást elfogadtak. Bevezették például, hogy immár elzárást is lehet adni szabálysértési ügyekben. Hosszabb-rövidebb időre megfosztható például szabadságától az, aki tulajdon elleni szabálysértést követ el, vagy feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében vesz részt. (Utóbbi módosítás kifejezetten a Magyar Gárda ellen irányul.) A felnőttek augusztus 19-től a 20 ezer forintnál kisebb értékre elkövetett szabálysértésért legfeljebb 150 ezres pénzbüntetést, vagy 60 napos elzárást kaphatnak. Ennél is komolyabb szigorítás, hogy fiatalkorúakat is lehet elzárással sújtani - 30 napra. A módosítás ellen - főként a fiatalkorúakra vonatkozó rész miatt - több civil szervezet is hevesen tiltakozott. A Jobbik és a Fidesz közötti rivalizálást, az egymásra licitálást jól mutatja, hogy a radikális párt még szigorúbb szabályozást - a fiatalkorúaknak is 60 napos elzárást lehetővé tevőt - fogadtatott volna el.

A szabályozás eddig egyébként igen abszurd eseteket szült: négy túrórudi ellopásáért szabtak ki például 25 ezres bírságot, de három fiatalkorú lányt bizsulopásért őrizetbe is vettek - a törvény ugyanis erre is lehetőséget ad. Az egyik lány ráadásul sokkot kapott, és egy időre pszichiátriára került. Az említett ügyekben egyébként - ugyancsak egy új módosítás értelmében - bírósági titkárok is ítélkezhetnek már, ám az ő függetlenségük - ellentétben a bíráékkal - nincs alkotmányban rögzítve. A szabályozással igen komoly probléma - azon túl, hogy jogi normákkal megy szembe -, hogy a büntetésvégrehajtási-intézetekben nincs elég kapacitás az elzárásokhoz, de a bíróságoknak is többmilliárdos plusztámogatásra lehet szüksége a terhelés bírásához. Mindezeken túl bevezették a "három csapás" törvényt.

Ennek értelmében, aki háromszor követ el erőszakos bűncselekményt, annak automatikus a kiszabható büntetés legfelső határát, vagy más esetekben tényleges életfogytiglant kell adni. Ezen túlmenően visszahozták a középmértékes büntetést is. Utóbbi módosítás kapcsán megjegyzendő: néhány éves időszakot leszámítva, korábban is ez volt a hatályos rendelkezés - a bíróságok a lehetőséget mégsem használták ki. Érdekes az is, hogy bár a szigorításokkal a közbiztonságot akarják javítani, a statisztikák szerint ez az utóbbi években amúgy is lényegesen javult.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (30)

A hozzászóláshoz .

NemMondomMeg 2010.09.21. 16:23
Gyerekek, tanuljatok már meg gondolkodni! A büntetőjogi szabályok védik az egyes életviszonyokat, ezáltal rendezik is őket, ezen kívül rengeteg garancia van beépítve az eljárásba, hogy ne "erőből" büntessen a végén a falusi bíró. A büntető-jogszabályokkal kapcsolatban van egy nagyon értelmes tanácsom: nem kell megszegni őket, és nincs baj. Az előző kormány adózási jogszabályai sokkal több embert nyomorítottak meg hosszú évekre, mint amennyit egy helytelennek tartott Btk. módosítás fog. Megjegyezném az is csak az ellene küzdőket fogja szankcionálni, ha 1általán elfogadják. Az APEH-VPOP kutyák törvénytelen vagyonosodási vizsgálataikkal és ellenőrzési gyakorlataikkal sok kis ember életét tették tönkre. Az APEH törvényi felhatalmazást kapott, hogy jogszabálytól eltérő módon állapítsa meg a vagyonosodási vizsgálat során az eltitkolt jövedelmet ld: kiadásnak tekinti a bankszámlára befizetést, de ha ezzel nem bizonyítható semmi, akkor bevételnek, pedig a számviteli törvény ugye-ugye kimondja a frankót, mi micsoda. Nem fogadja el az ingatlan adásvételi szerződését, mert készpénzben fizették ki az ellenértéket, nem átutalással, hopp 30milla adóbírság a 3gyerekes családnak. Vagyonadó, az ingatlanokra, Ráday utca idős hölgy, 40éve ott él, tehet róla, hogy szegény ember Váci utcáját csináltak ott, és a lakása 3x annyit ér, mint amennyire "vágyott"? Az én házamat egy miniatűr műanyag medence miatt (1millió volt 11éve) és a 4x5m garázs miatt 80millára értékelte Oszkó koma automatája, míg a Balaton parton magánstranddal, stéggel, csónakkikötővel felépített, 150milliós villát 39millióra.
Ezzel szemben mekkora kárt fog okozni, ha 1általán elfogadják, ami szerintem nem történik sosem meg, a fent említett, nem túl cizelláltan megfogalmazott, törvényjavaslatokat, ami biztos nem így került a döntéshozók asztalára, ha 1általán oda került.
Úgyhogy ÜLJETEK LE, HÜLYÉK VAGYTOK, MIND EGYES!!!
agathach. 2010.09.21. 14:25
[lt6969] [2010.szept.20. 11:55]

Már megbocsáss, de ez az ország nem csupán Miskolcból áll.
A statisztikák igen is azt közlik, hogy az utóbbi években javult a közbiztonság - az országban.
Miskolc lakossága mintegy 150-160 ezer. Elenyésző az ország 10 milliós teljes népességéhez képest, és így alkalmatlan arra, hogy ebből a mintából általános következtetést vonj le az országra vonatkozóan.
ShamesMaldune 2010.09.21. 10:38
Kedves [nemszadista] [2010.szept.20. 22:27] nemzeti-kommunista elvtárs!
Sajnos látom, nem érdemled meg az igaz kommunista jelzőt! Te csak olyan kis...tényleg jó szó rád a (poszt)komcsi epigon! Az Aurórán maximum fűtő lehettél volna csak!:-D
Én csak az igazságot írom itt le rólad, ha ez szerinted ocsmányság...nos, nem én mondtam!:-D
nemszadista 2010.09.20. 22:27
@ShamesMaldune

A (poszt)kommunista egyik ismérve többek között az is, hogy mindig olyan ocsmány dologgal vádolja meg ellenfelét/ellenségét, amilyent őmaga tesz vagy készül tenni. Továbbá nincs határa az arcátlanságának, amikor hazudik. Annyira, de annyira rád illik ez a két mondat...
ShamesMaldune 2010.09.20. 21:08
Kedves [nemszadista] [2010.szept.20. 11:34] nemzeti-kommunista elvtárs!
Hiányos műveltségednek tudom be, hogy nem veszed észre, hogy a sarló-kalapács meg a vörös csillag hozzád illik, hiszen te vallasz kommunista elveket. Amit szeretsz nemzeti köntösbe öltöztetni. Sokkal "komcsibb" vagy, mint pl. az MSZP volt az elmúlt 8 évben.
"Mi, kommunisták egy különleges emberfajta vagyunk..." - ezt tudjuk rólad. Bár a beismerés nem az erősséged, ne csak "komcsi" legyél, hanem karakán magyar ember is (ha tudsz). Ismerd el!:-D
New.Person 2010.09.20. 16:45
A jobbik a Fidesz problémája. Ahogy az is ,hogy mi valósul meg a jobbik kívánság listájából az is a Fidesz dolga. Mint hogy nyilván ami a nemzet szempontjából fontos, annak fennmaradása érdekében annak nem kell párt színének lenni a elfogadás döntésénél. Ugyan akkor Kedves szocialista "elvtársak", hogy nem valósul meg az Önök ajánlásaiból semmi, az is a Fidesz dolga. Egyébként meg a terek, meg az utca mióta telt meg hajléktalanokkal igazán. De tovább megyek, vannak maguk hibáján kívül hajléktalanná válók, meg vannak trógerok, alkoholisták, csavargok, akik meg miután nem szeretnek dolgozni, el lepik a város legszebb tereit, és a díszparkokban tanyáznak, végzik, ilyen olyan dolgaikat, és veszélyeztetik a közbiztonságot. Legutóbb mikor Magyarországon jártam, engem is megtámadott kettő hajléktalan a Nyugati téren, és csak annak köszönhettem, hogy nem raboltak ki, hogy szerencsésre felbukkant egy fiatokból álló társaság, akik a segítségemre sietek. De erről már halottam számos turistától is, hogy a vár környékén sem ajánlatos sötétedés után parkokban közlekedni. És kérdem Önöket nem zavarja a szép érzetüket, hogy a "a szemét" ellepi a várost.
nemzeti 2010.09.20. 15:21
A mi most alakult új szerveztünk kiáll a magyar jelképekért. S mindent meg is tesz annak védelmében.
El fogjuk érni,hogy az iskolákben mélyrehatóan oktassák a magyarság történelmét,hitelesen.
S viselésük büszkeséget,erőt,hitet adjon.
nemzeti 2010.09.20. 15:17
Igen büntetendőnek kell,hogy legyen. Csak a liberálisok szemében tűnik ez furcsának.
mirka 2010.09.20. 15:08
majd a királyi gárda megoldja !
nevezo 2010.09.20. 13:24
Lassan kiírjuk magunkat Európából.Úgyis nagy szimpatiával tekintenek a magyarországi újnácikra.A Fidesz intézkedései sem váltanak ki túl nagy elismerést.Az önkormányzati választások után,valószínű nekik is változik a politikájuk.
BagOO 2010.09.20. 12:26
A lényeg, hogy legalább gondolkodnak a problémák megoldásain, így hamarabb jutnak megoldáshoz, mintha támogatnák a megélhetési bűnözést, vagy szankció nélkül hagyják az alkotmánysértést, ami egyben esküszegés is.
jehu1 2010.09.20. 12:10
Fricike] [2010.szept.20. 09:28]
[jehu1] [2010.szept.20. 09:04]
foglalkozni kell vele, persze - kérdés, hogy mennyit.
Mert nem ártana tudomásul venni: nem a Jobbik a legnagyobb baj, hanem a Fidesz.
Bűn után, bűn előtt: http://karancs.nolblog.hu/archives/2010/09/20/Bun_utan_bun_elott/
Fidesz,
Jobbik - két jó barát: http://karancs.nolblog.hu/archives/2010/09/10/Tanulj_cigny_rendr_lesz_belled/
lt6969 2010.09.20. 11:55
"Érdekes az is, hogy bár a szigorításokkal a közbiztonságot akarják javítani, a statisztikák szerint ez az utóbbi években amúgy is lényegesen javult."

Ezek szerint az MSZP egy nótórius hazudozót indít a miskolci polgármesteri székért. Káli Sándor nemrég azt nyilatkozta a népszabóban, hogy a helyzet tarthatatlan és elviselhetetlen. Ez lenne a "javuló" közbiztonság? Jó lenne már, ha egyszer igazat mondanának!
nemszadista 2010.09.20. 11:39
"Talán illene példát (nem légből kapott híresztelést!) is hoznod, hogy ki, mikor, hol "gyalázta" a felsorolt jelképeket."

Csak kapásból 2 db hírhedt eset, amelyekben indokolt lett volna a fegyházbüntetés:

1/ Tamás Gáspár a Szent Koronát "micisapkának" nevezte az Országgyűlésben.
2/ Székely József "színész" Tokaj hímvesszeiről csepegő nedűt emlegette.
nemszadista 2010.09.20. 11:34
@ShamesMaldune

Melyik jelképedet "gyaláztam alpárian"? A sarló-kalapácsot vagy a vöröscsillagot? És pontosan mi volt az alpári, amit ezekről az önkényuralmi jelképekről írtam?
ShamesMaldune 2010.09.20. 11:14
Kedves [nemszadista] [2010.szept.20. 10:42]!
Mások, mások jelképeinek "kritizálása" (alpári gyalázása) te és elvtársaid kedvenc időtöltése. Talán illene példát (nem légből kapott híresztelést!) is hoznod, hogy ki, mikor, hol "gyalázta" a felsorolt jelképeket. Mert addig csak ... gyalázkodás, amit írsz - persze már megszoktuk, mint a kutyagumit Budapesten!:-D
nemszadista 2010.09.20. 10:42
Miért is "hátborzongató" egy olyan törvényjavaslat, hogy a himnuszt és a Szent Koronát lealacsonyító kijelentéseket büntetnék, kedves elvtársak? Talán szeretnék továbbra is büntetlenül gyalázni a nemzeti szimbólumainkat?
Fricike 2010.09.20. 10:28
[querjrksam] [2010.szept.20. 10:15]

Azért az igaz, hogy 100 nap alatt még a Zorbán sem tud -minden híresztelés ellenére-csodát csinálni, viszont a 2011-es költségvetés fő számait már szeptember elején nyilvánosságra kellett volna hozni, amiből lehet következtetni egy adott terület lehetőségeire!
Aztán meg 1998-2002 közt sem épült egyetlen egy hajléktalan szálló sem...
querjrksam 2010.09.20. 10:15
Kicsit unalmas már mindent a "baliberálisok" nyakába varrni! Hány hajláktalan-otthont hozott létre a Fidesz mióta hatalmon van? Mennyi pénzt óhajt a költségvetésben erre szánni? Mert, ha majd minden hajléktalannak jut alvóhely egy emberséges menedékhelyen, akkor majd el lehet járni azok ellen akik mégis az utcán akarnak élni. De addig...?
viennacalling 2010.09.20. 09:52
Csallokoz, ne hagyd, hogy szájkosarat kössenek Rád és csak azt mondhasd, amit megengednek Neked.