Előző
Következő
új cikk

Belföld

Halálos áldozatai is vannak az ipari katasztrófának Ajkánál

nepszava.hu összeállítás|2010. okt 04. 15:59
[A+ A-]
Maró lúgos iszap ömlött a településre Kolontáron és Devecsernél. Háztetőkre menekültek sokan. Két ember meghalt, többen eltűntek, 60 ember került kórházba, ebből kettő sérülései súlyosak az Ajka melletti iszapömlés következtében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hétfő délután. Helikopterek is segítik a mentést.
Megszűnt az akut vészhelyzet, nyolc tűzoltó a sérültek között

Az iszappal elöntött térségben nyolc tűzoltó is megsérült a mentési munkálatok során; az akut vészhelyzet hétfő estére megszűnt, a következő legfontosabb lépés az eredeti állapot visszaállítása, illetve az káresemény felelőseinek felderítése - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel.

Az OKF közleménye szerint a mentési munkálatokban megsérült nyolc tűzoltó elsőfokú égési sérüléseket szenvedett. A katasztrófavédelem legfrissebb információi szerint a mentőszolgálat összesen 113 sérültet látott el, közülük 73 embert kórházba szállítottak, negyvenen saját felelősségükre távoztak az intézményből.
A katasztrófavédelem azt kéri az érintett településeken élőktől: "továbbra is tartózkodjanak a vízzel való érintkezéstől", ne fürödjenek, és ne is horgásszanak az érintett szakaszokon. A lakosság részére további hasznos információkat tettek közzé a www.katasztrofavedelem.hu oldalon - írták a közleményben.

Több mint 300 rendőr dolgozik a mentésben az iszapömlés által érintett településeken - közölte Bényi Mónika, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.
A szóvivő tudatta, még 35 rendőr tart a helyszínre, hogy részt vegyenek a mentési munkálatokban.
A rendőrség elsősorban az élet- és vagyonmentésben segít, valamint biztosítják azokat a területeket, ahonnan már kiköltöztették az embereket - fűzte hozzá.
A rendőröket Veszprém és Fejér megyéből, valamint a fővárosból vezényelték az érintett településekre.
Bényi Mónika elmondta: a rendőrök kaptak védőfelszerelést és az ellátásuk is biztosított; egyelőre nincsenek arról információk, hogy bárki a rendőrség tagjai közül megsérült volna a katasztrófában vagy az azt követő mentésben.
A szóvivő beszámolt arról, hogy eddig két rendőrségi helikopter is dolgozott a helyszínen, de egyet visszahívtak, mert az nem alkalmas az éjszakai munkákra.

Miniszteri tájékoztató

Két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek. Két embert még keresnek - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter hétfő este, helyszíni sajtótájékoztatón. Közlése szerint a mentők 62 sérültet láttak el, közülük 42-en könnyebben sérültek, 9 embert kellett súlyos sérüléssel kórházba szállítani.
Pintér Sándor elmondta, hogy a timföldgyár 9-es és 10-es zagytározója sérült meg, s az iszap három települést öntött el. Az érintett településeken - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - a katasztrófavédelem, a rendőrség és a honvédség erői teljes létszámmal dolgoznak, és Budapestről is kaptak erősítést.

A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, a legfőbb veszélyhelyzetet most ez okozza; az iszappal szennyezett Torna patak vizét a környező víztározókból hígítják.
Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a további veszélyhelyzet kialakulását szakértők bevonásával megakadályozzák. Új veszélyhelyzet jelenleg nincs, ennek ellenére egész éjszaka dolgoznak majd a gátakon - tette hozzá a belügyminiszter.
A katasztrófavédelem Kolontáron kihelyezett központot hozott létre, a helyszínen a rendőrség három század bevetési egységgel megemelte a létszámot, a lakókat a veszélyeztetett területekről kitelepítették - mondta Pintér Sándor.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt.-nél helyszíni szemlét tartottak, lefoglalták azokat az iratokat, amelyek bizonyíthatják, hogy a zagytározó gátakat szakszerűen építették és használták. Minden irat rendelkezésre áll a felelősség megállapításához, ha lesznek felelősök - mondta a Pintér Sándor.
Azokra a híresztelésekre, miszerint előzetes letartóztatásban van a cég vezetője, a miniszter úgy reagált, hogy előzetes letartóztatás, kihallgatás még nem történt meg.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el.

Segélyszervezetek is a helyszínen vannak

A Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is segítséget nyújt az iszapömlés által érintett települések lakóinak.
A vöröskereszt hétfő este azt közölte az MTI-vel, hogy ötven tábori ágyat, ugyanennyi takarót, háromszáz konzervet, egy mikrobusznyi ásványvizet és ötven tagú csapatot küldött a településekre.
Az ökumenikus segélyszervezet közleménye szerint munkatársaik a helyszínre indultak, hogy a kitelepített lakosok szükségleteit felmérjék és azonnali gyorssegélyben részesítsék őket.

Szlovákiai mentők indultak Magyarországra

Szlovákiai mentők indultak hétfőn este Magyarországra, hogy segítsenek az iszapömlés által sújtott településeken az emberek mentésében.
A Lévához közeli Ágónyírből (Nyrovce) a Slovakia speciális kutyás mentőszolgálat három mentője és két emberkeresésre kiképzett kutyája indult útnak Magyarországra - közölte Berek Sándor, a Slovakia mentőszolgálat igazgatója.
"A Veszprém megyei Ajka környékén a gátszakadást követően több települést vörös iszap öntött el. Magyarországi kollégáink a segítségünket kérték, mert több ember eltűnt" - mondta Berek.
"Kiképzett kutyáink a szagok alapján képesek élő és halott emberek kinyomozására, megkeresésére" - fejtette ki az igazgató. Elmondása szerint mintegy 5-6 magyarországi település van veszélyben. Berek azt mondta: embereik a helyszínre érkezés után azonnal munkához látnak.

Kora este

Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap; az áradás tíz-tizenkét házat öntött el, a településről csaknem negyven 40 embert kellett kimenekíteni - mondta Marton László, Somlóvásárhely polgármestere az MTI-nek.
A polgármester hangsúlyozta: a gyerekeket már délben hazaküldték az iskolából, jelenleg apad a Torna-patak, amely a gátszakadás következtében kiáramló iszaptól áradt meg.
Marton László elmondta, hogy a kimenekített csaknem negyven embert a kultúrházban helyezték el átmenetileg, voltak, akik rokonaikhoz távoztak a településről.

Pintér Sándor a helyszínre érkezett

Megérkezett Kolontárra hétfő kora este Pintér Sándor belügyminiszter, a tárca vezetőjét jelenleg a katasztrófavédelem és a helyi védelmi erők szakemberei tájékoztatják az iszapömlés következtében kialakult helyzetről.

A sajtó képviselőit a megbeszélés után tájékoztatják a védekezési munkálatokról.
Tily Károly, Kolontár polgármestere újságíróknak elmondta, hogy a zagytározó gátja 12.25 perckor szakadt át, s a vörösiszappal szennyezett víz azonnal elöntötte a települést. A faluban ötven házat öntött el az ár két méter magasan - tette hozzá.
A polgármester közlése szerint az iszapömlés egy halottat követelt a településen, illetve többen megsérültek.

A nap korábbi krónikája

Egy ember meghalt, és már mintegy hatvan sérültet szállítottak kórházba az Ajka melletti iszapömlés helyszínéről, főleg a közeli Kolontár községből - tájékoztatta Czirner József főorvos, a mentőszolgálat regionális igazgatója az MTI-t.

Közlése szerint a súlyosabb sérülteket Győrbe és Budapestre, a könnyebben sebesülteket Ajkára és Veszprémbe vitték. Elmondta, hogy a kiömlő vegyi anyag, lúgos iszap elsősorban a bőrön okozott égési sérüléseket, de többeknek a szemük is sérült, súlyos szemgyulladást kaptak.

Czirner József hozzátette: harminc mentőegységük van a helyszínen öt rohamkocsival és négy helikopterrel, s besegít a mentésbe két honvédségi helikopter is.

Kolontár és Devecser egyes területeiről több mint száz embert kellett kitelepíteni.A főorvos elmondta: tűzoltók hoztak ki a katasztrófa helyszínéről több sérültet, köztük gyermekeket, nőket és öregeket. Egy idősebb férfi az iszapömlés következtében meghalt - tette hozzá a főorvos. Megjegyezte, hogy néhány embert a háztetőkről hoztak le.

Az igazgató szerint az iszap már nem csak Kolontárt és Devecsert veszélyezteti, hanem tovább folyik Somlóvásárhely irányába.

A mentésben több száz ember vesz részt. Úgy tudjuk, akár holnap reggelig is eltarthat a lakosok kimentése, s csak ezután kezdődhet meg az iszap eltakarítása.

Információink szerint a devecseri általános iskolát nem veszélyezteti a hömpölygő iszap. A Népszava online információi szerint helikopterek is segítik a mentést azokon a helyeken, ahol bent rekedtek az ott élők.

Egy helyi lakos arról számolt be, hogy pánik nem tört ki a településen, azonban főleg a kezdetekben igen nagy volt a riadalom. Elmondása szerint az iszap közeledését úgy észlelték, hogy a város Várkert nevű részén sütkéreztek a diákok, amikor az egyik tanárnő arra lett figyelmes, hogy ömlik az iszap.

A lapunknak nyilatkozó lakos elmondta, hogy a kezdeti riadalmon úrrá lettek, s azóta folyamatosan gyűlnek a matracok, az élelem, valamint a ruhák. A rendőrök és a katasztrófaelhárítók jelenleg folyamatosan mossák az utcákat, így próbálják hígítani a vörös iszapot.Töttös Györgyi az Országos Katasztrófavédelem sajtósa lapunknak elmondta: az iszaptároló átszakadása Tüskevárt, Kolontárt, Kisberzsenyt, Somlóvásárhelyet, Apácatornát, Devecsert, valamint Somlójenőt érinti.

Mint fogalmazott a helyszínen nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek: 70 tűzoltó dolgozik 18 eszközzel, 11 mentőautó, egy helikopter, 2 tömeges baleseti egység, több száz rendőr, autókkal és helikopterrel, 20 civil, 100 katona 10 eszközzel, 3 Vegyi Felderítő Csoport egység, műszaki mentő egységek.

A Rendőrségtől érkezett információk alapján egy személy az életét vesztette, hárman eltűntek, 10 fő került kórházba, ebből két személy sérülései súlyosak.

Az iszap nehézfémet tartalmaz, légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező. A testfelületre jutó anyagokat bő vízzel kell lemosni, ha szembe vagy szájba megy, ki kell öblíteni. Az ajánlás szerint a szennyezett ruházatot is le kell venni.

Három alsóbb rendű utat zárt le a Katasztrófavédelem: Devecsertől Somlóvásárhelyig tartó egy kilométeres szakaszt, a Devecsertől Sümegig tartó szintén egy kilométeres szakaszt, valamint az Ajkát és Devecsert összekötő szakaszt. Ez a terület a legkritikusabb, itt helyezkedik el Kolontár, ide semmilyen úton nem lehet eljutni.

Ajkát és Devecsert a nyolcas útról még meg lehet közelíteni. Miután az iszap folyamatosan mozgásban van, akár további útlezárások is elképzelhetők.

További hírek a következő oldalon - Lapozzon!
1 2

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (31)

A hozzászóláshoz .

johannsebastian 2010.10.05. 13:26
Ha jól emlékszem, úgy 10-15 évvel ezelőtt a nevelőapámat épp az egyik tároló buzgárja mellé rendelték ki munkára. Laikus vagyok, de a történések után nem vagyok biztos abban, hogy a rendszer nem nyitott-e a talaj felé. Ahogy abban sem, hogy Ajka és környéke egészségbiztonsága nincs-e kritikus állapotban. Az emberek morális tisztelete minimum a korrekt tájékoztatást megkövetelné, hogy kellőképp felkészülhessenek arra, ami rájuk vár, ugyanis bizonyos következmények minimum középtávra szólóak. Minden fórumon illesse köszönet a katasztrófa elhárításában közreműködőket, és részvét az érintetteket. Másrészt viszont a súlyos mulasztás ténye is valószínűsíthető. Ha nem megoldható az egészség biztonságát bizonyos tűréshatárokon belül garantáló termelés, akkor sajnos az érintetteknek el kell döntenie, hogy egészségre ártalmas munkát/környezetet vagy egészséges, de adott esetben munka nélküli életet szeretnének-e. De ehhez látni kellene az igazságot!
johannsebastian 2010.10.05. 12:13
Szörnyű! Ha száradni kezd a vörösiszap, a karcinogén por bárhová eljut. Ahogy talán eddig is eljutott. Ehhez képes a lakosság tájékoztatása finoman szólva akadozik.
nevezo 2010.10.05. 11:14
Egy ökológiai katasztrófából politikai kérdész kreálni mérhetetlen ostobaság.Segíteni kell,összefogni a károsultak érdekében.
mitzpe 2010.10.05. 08:58
silbemann5 - ha nem tudnád a gyurcsányi érdekkörébe tartozik az aluminium üzem...
silbermann5 2010.10.05. 08:33
Botto! Ne is foglalkozz ezzel a nemzeti fedőnevet viselő sivatagi sakállal! Ennek a féleszűnek mindenről gyurcsány jut abba a dinoszaurusz szinvonalú eszébe.Kiváncsi vagyok, ha tükörbe néz, akkor is? Mellesleg, milyen védőművet hagyott tönkremenni az MSZP? Erre válaszolj vadbarom!!

lenyeglato 2010.10.05. 08:23
Zsolcánál is akadt, aki védi a multikat, 200 ház összedőlt, hát istenem, nekem munkám legyen, magyaros szolidaritás, 2005ös népszavazás! Jegenyének üzenem
lenyeglato 2010.10.05. 08:16
"Hír az amit el akarnak (tok) titkolni, a többi hírdetés!" Újságolvasóknak, észbe kéne tartani.
mitzpe 2010.10.05. 08:01
A felelős megnevezése miért sértés ?
Animebj 2010.10.04. 22:19
[Jegenye]
Sajnos könnyebb egymást sértegetni, pedig ez az eset egyáltalán nem alkalmas arra, hogy a bal és jobb szimpatizánsai egymásra mutogassanak. Csak remélni tudom, hogy az Ön és több száz kolontári lakos végül olyan nemzeti összefogásban részesül, mint amilyet a félévvel ezelőtti árvizek idején voltak tapasztalhatok. Az az érzésem ugyanis, hogy még nem érezték át, nem fogták fel a helyzet súlyosságát a magyarok...
Jegenye 2010.10.04. 21:19
Tisztelt kommentezők!
Döbbenten figyelem a Kolontárról és Devecserről készült felvételeket. Félelmetes.
Annyiból érintett vagyok, hogy 30 éve a timföldgyárban dolgozom. Nagyon valószínű, hogy a katasztrófa a cég végét is jelenti. Egyik napról a másikra több száz ember munkahelye szűnik meg , köztük az enyém is.
Ne haragudjatok, de számomra most a kommentek nagy része pitiánernek tűnik. Amióta meghallottam a hírt, azóta stresszben élek, remeg a lábam, görcsben a gyomrom.
botto 2010.10.04. 21:03
nemzeti] [2010.okt.04. 19:34]
Kedves kerszt ajkú keresztényi vadbarom. olyan hülye vagy állóhelyzetben,mint más nekifutásból a balbako barátoddal együtt.Ilyenkor nem Gyurcányozni kéne f@szkalap,de hát szellemi műkeresztény bebilektől mit is vár az ember.
nemzeti 2010.10.04. 19:36
Gyurcsány elvtárs! mi a hulladékgazdálkodás?
nemzeti 2010.10.04. 19:34
Mit dumál itt alattam ez a vörösszájú. Hát nem az elmúlt 8 év tolvaj,rabló miniszteri sznten is kukába való
MSZP tréhány kormány hagyta a védműveket tönkre menni menni.??
nusika 2010.10.04. 19:25
Amióta ez a kontárkormány fellállt, katasztrófa van az országban! Csak a rosszat hozta ránk!!
tibcsi 2010.10.04. 19:11
Sok jobbos hozzászóló meg van sokszor sértődve,mert lehülyézik őket, az a véleményem,hogy az ehhez a cikkhez való hozzászólásukkal bizonyították azt,hogy igazuk van azoknak akik lehülyézték Őket,sőt.....:))))
korosodo 2010.10.04. 18:50
Biztosan mindenki emlékszik amikor beszakadt az MI-es autópálya egy része. Na, azért egyértelműen orbán volt a hibás!
Hogy miért? Mert annak idején orbán apuka jutott a kőbányákhoz a privatizáció során. A kőbányákban mint tudjuk robbantanak! A robbantások során feszültségek keletkeznek a felszín alatt, amit a kőzetek továbbítanak, főleg ha netán még szeizmikus repedések is találhatók a térségben. Ezáltal a nagy profit hajhászás közben apuka nem törődve a következményekkel csak robbantgatott ami odavezetett, hogy az amúgy is rossz minőségű beépített dolomit és a rezgések következtében beomlott a pályatest! A következtetés. Ha ov. nem juttatja apuci kezére a bányákat nem történt volna meg ez az egész dolog! Orbán mondjon le! Ez is van olyan magyarázat, mint amit az elvakult jobbosok akarnak Gyurcsány nyakába varrni!
tovaris 2010.10.04. 18:16
S mi van akkor, ha az MSZP ajkai sikere, valamint a Gyurcsány alumíniumi érdekeltsége ellen valamelyik fideszes vagy jobbikos diverzáns bontotta meg a gátat? Ha már annyira a baloldarja akarjátok kenni a balesetet? Sok hülye!
tovaris 2010.10.04. 18:13
[balbako] [2010.okt.04. 16:49]
Baszdmeg! Itt alább olvashatod a baloldal véleményét.
tovaris 2010.10.04. 18:11
Mivel magam is színesfémipari (vegyész) technikus voltam fiatal koromban, az akkor működő összes timföldgyárban, alumínium- és színesfémkombinátban előfordultam üzemi gyakorlat címén. Így volt "szerencsém" az Ajkai Timföldgyárban és Alumíniumkohóban is előfordulni a 60-as évek közepén. Az alumíniumot a bauxit nevű érc tartalmazza, amelyből őrlés után speciális berendezésekben nátronlúggal (NaOH) oldják ki az alumíniumot. Ezt később magas hőmérsékletű forgódobos csőkemencékben égetik ki timfölddé (kalcinálás). A timföldből elektrolízissel, kriolit (NaAlF4)hozzáadásával választják ki az alumínium fémet, amit formákba (kokilla) öntenek, és elszállítják további feldolgozásra. Nálunk a német hadiipar kezdte az alumíniumgyártást, s mivel a bauxitunk kiváló modulusú volt (alumíniumoxid:kovasav aránya)az ún. Bayer-féle nátronlúgos feltárást alkalmazták. Az ércben sokkal több az idegen salakanyag (elsősorban a vörös színt adó vasoxidok és karbonátok) amit iszaptárolókban tárolnak. A terület földmunkagépekkel kialakított mesterséges tavak, amelyeknek a nagy esőzések valószínűleg meglazították a gátjait. A körülményeket nem ismerve, meg kell várni a hivatalos vizsgálatok eredményeit. A vörösiszap értékes meddő, mert nagy mennyiségű stratégiai fémet tartalmaz (gallium, germánium, szilícium, ólom, arany, ezüst, platina, higany, bizmut, mangán, króm, nikkel, vanádium) Ezeket még az aktív timföldgyártás idején is külön erre a célra épített vörösiszap feldolgozó üzemben nyerték ki. A fémek ipari jelentőségét az is mutatja, hogy a németek még az általunk már kinyert fémek után is találtak még annyit, hogy érdemes nekik kukázni az iszapban. A fő baj a nehéz- és ritka földfémek sóinak, hidrátjainak a környezetre káros határon való túlmenésén az is, hogy a nátrium-hidroxid (marónátron, nátronlúg) közvetlenül veszélyes, ami a bőrrel érintkezve és a szembe kerülve érintkezve súlyos sérüléseket okozhat, a közömbösítése csak kisebb veszélyességű savakkal lehetséges, amelyek úgyszintén veszélyesek. Nem is tudom, mit fognak tenni a szakemberek.
ressm 2010.10.04. 18:03
HELYES!
EGYETÉRTEK!