Előző
Következő
új cikk

Külföld

Komoly uniós fenntartások vannak a médiatörvénnyel kapcsolatban a szocialisták szerint

Független Hírügynökség|2011. jan 18. 11:41
[A+ A-]
Az Európai Bizottság médiaügyekért felelős alelnöke komoly fenntartásokat fogalmazott meg a magyarországi médiatörvénnyel kapcsolatban - mondta kedden a Független Hírügynökségnek Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes hétfő esti, a témában tartott uniós meghallgatása kapcsán. A szocialista politikus hozzátette: a Bizottság a demokratikus alapjogok kérdését is vizsgálni kívánja.
Az Európai Bizottság médiaügyekért felelős alelnöke komoly fenntartásokat fogalmazott meg a magyarországi médiatörvénnyel kapcsolatban - mondta kedden a Független Hírügynökségnek Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes hétfő esti, a témában tartott uniós meghallgatása kapcsán. A szocialista politikus hozzátette: a Bizottság a demokratikus alapjogok kérdését is vizsgálni kívánja.A magyar médiatörvény vizsgálatához több időre van szükség, ám komoly fenntartások és aggodalmak fogalmazódtak meg a hétfő esti meghallgatáson - így értékelte Neelie Kroes, az Európai Bizottság Digitális menetrendért, az audiovizuális és médiapolitikáért felelős alelnökének hétfő esti felszólalását Göncz Kinga. A szocialista EP képviselő szerint a legkomolyabb aggályok a médiahatóság politikai ellenőrzése, a határon kívüli médiaszolgáltatók kontrollja és a törvény pontatlan megfogalmazásai kapcsán merültek fel.

A hétfő esti meghallgatáson felszólalók közül többen hangsúlyozták, hogy ez nem Magyarországról, hanem általában a médiaszabadságról szól. A frakciók véleménye szerint évente jelentést kellene készíteni az uniós tagállamok médiaszabadságáról. Az európai szocialisták, liberálisok és zöldek is megfogalmazták aggodalmaikat, míg a néppártiak és konzervatívok a vizsgálat lezárultáig türelmet kértek.

Navracsics Tibor hétfő esti európai parlamenti felszólalásában azt mondta, hogy alapvető félreértéseket kell tisztázni a médiatörvénnyel kapcsolatban, amely teljes mértékben a vonatkozó uniós irányelvre épül. A Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság keddi közleménye szerint a miniszterelnök-helyettes beszélt arról is "ha azonban az Európai Bizottság mégis kivetnivalót talál a törvényben, akkor azt orvosolni fogjuk - de elvárjuk, hogy az egyenlő elbírálást elve alapján más tagállamokkal szemben is ugyanígy járjon el."

Az ülésen Neelie Kroes, az Európai Bizottság Digitális menetrendért, az audiovizuális és médiapolitikáért felelős alelnöke azt mondta: a Bizottság egyértelmű módszertan alapján fogja vizsgálni, hogy az uniós joganyag melyik része érintett a médiatörvény által és hogyan. Ez alapján járnak majd el objektívan és diszkrimináció-mentesen.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (18)

A hozzászóláshoz .

Tapeka 2011.01.18. 21:42
Kovács Péter szerint Nagy Gáborról nem minden alap nélkül írják, hogy véleménye szerint Göncz Kingának az a véleménye, hogy az EU-nak fenntartásai vannak.
marath 2011.01.18. 21:38
1956Okt
Na itt áll meg az ütő a tisztelt előbbi kommentelő uraknál, mert hogy nemtudni deutsch!
1956Okt 2011.01.18. 21:02
Csak egy a sokbol :
Die Welt
http://www.welt.de/wirtschaft/article12227597/Ungarn-provoziert-mit-heiklen-Worten-ueber-den-Euro.html

„Ungarn
provoziert mit heiklen Worten über den Euro“
„Nach dem umstrittenen Mediengesetz hat Ungarn einen neuen Bock geschossen: „

Nem csak Orbán hanem Matolcsy úr miniszterünk is nagyokat tud még mindig mondani !
Így most már nem csak a Média törvény az EU témája hanem Matolcsy úr is !
PapaRazzi 2011.01.18. 19:26
"Komoly uniós fenntartások vannak a médiatörvénnyel kapcsolatban a szocialisták szerint"
Itt van a kutya elásva.
A szocialisták szerint.
Thyristor 2011.01.18. 18:45
Komoly fenntartásaim vannak a szocialista párttal szemben.
Tapeka 2011.01.18. 16:59
Hát, a szoclibek bebukták ezt az akciót.
killjoy 2011.01.18. 15:49
Re : [Pekember] [2011.jan.18. 12:11] !

A HUMOR ÖL ! Aztán hull a férgese , s kit érdekel az mszp mérges-e ?
szomorubalos 2011.01.18. 15:15
Ha Orbán Viktor a közeljövőben média ügyben Brüsszelben jár, néhány szót szólhatna a német médiadia szabadságáért is! Mert mégsem járja, hogy szegény németek egyetlen, egész országukat lefedő tévécsatornát sem láthatnak a mai napig, ugyanis Németországot az egykori győztesek körzetekre osztották, megtiltva, hogy a szerencsétleneknek központi (országos) tévéjük legyen. Ezt úgy tessenek elképzelni, mintha hazánkban csupán olyan regionális csatornák léteznének, mint pécsi vagy a szegedi volt vala.... Így élnek ők a mai napig. Szörnyű, nem?

(ezt a borzalmat tessék bátran lenyomozni, megkérdezni a német ismerősöket, akárkit nagy német hazában!)

TILTAKOZZUNK A NÉMET MÉDIA SZABADSÁGÁÉRT!

FREE GERMANY PRESS!

(hálából, hogy annyit tettetek értünk!!!!!)
Pekember 2011.01.18. 14:34
Üdvözletem küldöm Luxemburgba! Csókolom a kezét a Luxemburgi Külügyminiszter Úrnak!

Luxemburg a demokrácia és a demokratikus társadalom példaképe, Európa demokratikus ékköve, TELJESEN JOGOSAN ugat bele a törvényesen megválasztott Magyar Parlament munkájába, idézet a Wikipédiából:
"Alkotmánya szerint Luxembourg örökletes alkotmányos monarchia."
"A végrehajtó hatalom a nagyherceg kezében van, ő nevezi ki a parlamentnek felelős Minisztertanács tagjait."

Az Európai Unió nemcsak a demokrácia terén tekintheti Luxemburgot a példaképének, hanem a becsületes és egyenlő társadalmi közteherviselés tekintetében is az Európa igazságideál megtestesítője, idézet a Wikipédiából:
"A kedvező pénzügyi szabályozásoknak és adózási feltételeknek köszönhetően Európa vezető off-shore területe."

Csak köszönettel tartozunk Luxemburgnak, hogy egyáltalán foglalkozik egy olyan semmirekellő országgal, mint Magyarország! Ráadásul teljesen önzetlenül teszi mindezt, idézet a Wikipédiából:
"A Magyar RTL Televízió Zrt. (M-RTL Zrt.) Magyarországon bejegyzett társaság, amely a luxemburgi székhelyű RTL Group konszern tulajdonában van."

Bogár László közgazdász cikkei és a Wikipédia idézetek közötti összefüggéseket a kulturálatlan, Európához nem méltóan gondolkodó és viselkedő magyaroknak majd elmagyarázza a kulturált és Európához méltóan gondolkodó és viselkedő Magyar? RTL Televízió!

A kulturálatlan, Európához nem méltóan gondolkodó és viselkedő magyarok pénzét pedig majd kezelik a kulturált és Európához méltóan gondolkodó és viselkedő Luxemburgi off-shore cégek és képviselőik, különös tekintettel a Magyar Nemzeti Bank vezetésére!

Köszönjük Európa!
Köszönjük Luxemburg!
holms 2011.01.18. 13:52
[marath] [2011.jan.18. 12:32]
Ne foglalkozz azokkal a kommentelőkkel, akiknek csak jelzőik vannak észérvek helyet (pontosabban ész és érvek helyett)
marath 2011.01.18. 13:23
A moderálás miatt még azt hihetik, hogy valami csúnyát mondtam, pedig csak azt írtam, hogy perverz állatok.
Nehogy már én papolpk, azután meg káromkodok?!
marath 2011.01.18. 13:18
Kedves optimista!
Teljesen igaza van, csak annyira utálom, hogy direkt rárepülnek a szocilaista vagy liberális szavakra az on-line hírekben, bármi legyen is az és azonnal fröcsögnek.
Megpróbáltam nézni hírtv-t, echo-t, de egyszerően kifordul a gyomrom. Megveszem a Demokratát néha, A Heti Választ, hogy érzékeljem a másik oldal szemléletét, mégha nem is teszem magamévá. MH-t a megvadult fasiszta stílusú újságírója miatt nem veszek, mert elolvasni is szégyellem.
Az És-t, Hócipőt intelligenciája és szürkeállománya miatt élvezem, szóval nem hiszem, hogy elfogult lennék.
De az ilyen kommentelők az utcai tüntetésken is baromi agresszívak, ezzel meg én nem tudok mit kezdeni! üdv
optimista 2011.01.18. 12:47
Kedves és Tisztelt [marath] [2011.jan.18. 12:32] !

A "helyzet fokozódik" (tudatosan idézett képzavar). Ha a mindkét oldali média egyes szösszenetein nem háborodik fel, akkor az itteni kommentárokon minek?

Ez a "fórum" is - mint a legtöbb értékrendjét nyíltan vállaló lapé - a politikai banánevők idétlen, oktalan párbajának, hatástalan hozzászólásaiknak a színtere. Ne bosszantsa magát és nevessen egy jót például [Pekember] [2011.jan.18. 12:11] kommentárján, amely nagyon vicces és egyben kínos is, mert sok mögöttes igazság van benne.

(Nekem is volt olyan OECD szakértő kollégám, aki kint szidta Magyarországot, felvette a busás szakértői díjat az OECD nevében általa megfogalmazott écákért, itthon meg teli torokkal kürtölte, mit ajánlott az OECD és "élen járt" az ajánlások megvalósításában, amiért ugyancsak szép pénzt kapott. Nem akarok senkit megvádolni, de miért pont a média aktorai között ne lennének ilyenek?)

marath 2011.01.18. 12:32
Akiknek
nem volt gyerekszobájuk és az iskolában sem ragadt rájuk a piszkon kivül semmi, ITT hívnám fel a figyelmüket,
"hogy a stílus maga az ember"!
Vissza lehet surfölni a kurucinfo és társai oldalakra, senkinek nem fognak itt hiányozni!
Ki kérem magamnak az ilyen undorító hozzászólásokat. És ha beszélgetni, netán gondolkodni, véleményt cserélni nem képesek, büfögjenek inkább egymás szájába!
Pekember 2011.01.18. 12:11
Aggódik és tiltakozik a Tököm is!

A nemzetközi hírű Tököm is aggódik és tiltakozik a magyar médiatörvény és a magyar kormány intézkedései miatt.

A Tököm, aki nemzetközi pisológiai tanulmányok után a kurológia professzora, a baszk akadémia rendes tagja, széles körű nemzetközi ismeretekkel és hírnévvel rendelkezik, arra kéri az EU illetékeseit, hogy büntessék meg Magyarországot, a magyar embereket és hozzanak szankciókat Magyarország ellen.

A Tököm is elítéli Magyarországot, amiért a Tökömhöz hasonló emberek, a Tökömhöz hasonló újságírók, a Tökömhöz hasonló pártok, a Tökömhöz hasonló médiák és a Tökömhöz hasonló külföldi tőkések jogait csorbítja.

A Tököm is felhívja a figyelmet arra, hogy ez így nem mehet tovább, valamit tenni kell azzal a MEREV állásponttal, amit a magyar kormány képvisel. A Tököm is arra kéri a jóérzésű, jóindulatú és jó ízlésű balliberális embereket, hogy most már ne csak a SZÁJUKKAL, hanem a tulajdon kezükkel is VERJÉK KI a közéletből ezeket a szélsőséges megnyilvánulásokat!

Azt, hogy a nemzetközi média és közvélemény miért hallgatott, amikor egyszerű járókelők és parlamenti képviselők fejét verték szét azonosíthatatlan balliberális terroristák, azt a Tököm se tudja! Azt, hogy a nemzetközi média és közvélemény miért hallgatott, amikor egyszerű járókelőket ítéltek el ártatlanul, börtönöztek be, bántalmaztak a börtönökben balliberális terroristák, azt a Tököm se tudja! Azt, hogy a nemzetközi média és közvélemény miért hallgatott, amikor mindezeken a Magyar Parlamentben jót röhögtek mentelmi joggal rendelkező balliberális terroristák, azt a Tököm se tudja!

Azt viszont, hogy mindez 2011-ben az Európai Unióban történik azt még a Tököm is tudja.
killjoy 2011.01.18. 12:03
" Komoly uniós fenntartások vannak a médiatörvénnyel kapcsolatban a szocialisták szerint " Még jó, hogy leírták " a szocialisták szerint " bár talán inkább azt kellett volna, hogy Kinga néni álmában !
Mit is mondott Neelie Kroes, a digitális kérdések és a média ügyeiben illetékes EU-biztos hétfő este Strasbourgban ?

"A médiatörvény "a jelek szerint problémát okoz" az audiovizuális és médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelvvel (AVMS) összevetve, ugyanis "úgy tűnik, hogy (a törvény) vonatkozik a más tagállamokban létesített médiavállalkozásokra is" - említette Kroes az első aggályt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az AVMS az "eredetország elvének" alapjára helyezkedik, vagyis arra az elvre, hogy a médiavállalkozásnak elvben csak az eredet szerinti országban érvényes szabályokhoz kell igazodnia ,

Második aggályként azt hozta fel Neelie Kroes, hogy a magyar törvény a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a műsorszórás területéről - ahol az ilyen követelmény teljesen bevett dolog - kiterjeszti a lekérhető (on-demand) audiovizuális médiaszolgáltatásokra is, beleértve például az egyszerű videobloggereket. Szerinte ez a szabály nem kellőképpen világos, és így az egyéni esetekben túl nagy mérlegelési lehetőséget biztosít, és ezáltal problémákat okozhat "a médiaszabadság szabályozásának arányosságát illetően".

Kroes harmadik aggálya azzal volt kapcsolatos, hogy korlátokat szabó kritériumok hiányában fennáll az eshetősége a médiaregisztrációs szabályok "túlterjeszkedő alkalmazásának".

Negyedi észrevételként az EU-biztos kitért arra , hogy továbbra is vizsgálják "a médiahatóság függetlenségére vonatkozó kritérium nehéz kérdését".


HÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ a zanyját ! Ezek ám a komoly fenntartások ! Hajrá Kinga néni ! Hajrá ballibsi gyűlölködők ! Mindent bele elvtársak, míg le nem cseng a nagy téma !
optimista 2011.01.18. 11:58
Ha megnézitek a következő címen található videót:

http://atv.hu/cikk/20110118_kocsog_betiltotta_a_mediahatosag_a_vilaghiru_szamot

láthatjátok,
hogy a zenekar is kulturált, meg a közönsége is. Nem olyan véglények, mint a hasonló bulikon nálunk csápoló egyes gyopák... (Gyopa: betűszó, jelentése "gyógypedagógiai alany" ; a magyar közoktatási szakzsargonban pszichés, lelki okok miatt "sajátos nevelési igényű" :))
jeank 2011.01.18. 11:44
Elvtársak!

Jéééé, mit találtam...!

Íme:
http://atv.hu/cikk/20110118_kocsog_betiltotta_a_mediahatosag_a_vilaghiru_szamotTabajdi
elvtárs! Settenkedő elvtárs! Sőt: BRÓDY ELVTÁRS!!
Engedjetek már el néhány keresetlen szót Ottavába is.....!

RÉGEN RÖHÖGTEM ILYEN JÓT...!!