Előző
Következő
új cikk

Belföld

Új médiatörvényt vár az Európai Parlament

Népszava|2011. márc 11. 05:07
[A+ A-]
A magyar médiatörvény további felülvizsgálatát sürgeti az Európai Parlament a tegnap nagy többséggel elfogadott állásfoglalás szerint. Ezzel a határozattal a képviselők deklarálták, a szabályozás az e heti módosítás ellenére sem európai. Magyar ügyben - EP-tagságunk óta - először hoztak elítélő állásfoglalást.
A fideszes EP-képviselők és a kormány ismét az MSZP okolta a történtekért. Közben a szocialisták azt javasolták, hogy az újabb brüsszeli pofon után a parlamenti pártok és médiaszakértők bevonásával készítsenek a demokratikus normáknak megfelelő szabályozást.

A médiatörvény további módosítására szólította fel Magyarországot az Európai Parlament (EP). A tegnap déli strasbourgi plenáris ülésen az állásfoglalást 316 képviselő támogatta, 264 ellenezte, 33-an tartózkodtak. A megszavazott határozat az EBESZ és az Európa Tanács emberjogi biztosának álláspontjára alapozva a magyar médiaszabályozás alkalmazásának felfüggesztését, a média kormánytól való függetlenségének visszaállítását és az állami beavatkozás felszámolását követeli a szólásszabadság terén.

A végszavazást a szocialisták, a liberálisok, a zöldek és az Egyesült Baloldal frakciója kezdeményezte. A szavazás előtt az Európai Néppárt visszavonta saját állásfoglalási indítványát, és ezt kérte a többi frakciótól is, mondván: a magyar kormány azóta változtatott a törvényen. A szociáldemokraták és a liberálisok ezt visszautasították: szerintük a szólás szabadságának, és demokráciának védelme még mindig nem biztosított, és nem oldódott meg az egypárti médiatanács összetételének problémája sem.

Göncz Kinga, az EP Állampolgári Jogok, Bel- és Igazságügyi Bizottságának alelnöke lapunknak úgy fogalmazott: a nagy többségű támogatás arra utal, hogy a néppártiak közül is sokan átszavaztak. Nem Magyarország, hanem Európa demokratikus alapértéke a szólás szabadsága, és ebben nem fogadnak el kompromisszumokat a képviselők - értékelte az EP döntését az alelnök. Utalt arra, hogy az összes olyan intézmény, amelynek nyilatkozatait Magyarország aláírta, egyértelműen jelezte, hogy az alapkérdésekben nem módosított a kormány.

A fogalmak továbbra is tisztázatlanok, a bírságokat kiszabó médiatanács politikai színezete homogén maradt. Az Európai Bizottság csak azért nem tért ki ezekre a kifogásokra, mert nincs olyan direktíva, amelyre hivatkozhatott volna - mondta Göncz Kinga. A képviselők döntése fontos politikai figyelmeztetés, amelyet az Orbán-kormánynak komolyan kell vennie - jelentette ki Tabajdi Csaba. Az MSZP EP-delegációjának vezetője szerint nyilvánvalóvá vált, hogy nem elegendő az a néhány módosítás, amelyet az Országgyűlés hétfőn elfogadott, az EP többsége ezt kevésnek találta.

Tabajdi emlékeztetett, hogy az EP állásfoglalása az Alapjogi Chartában megfogalmazott elvek teljes tiszteletben tartását kéri. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország az Európai Emberi Jogi Egyezmény részese, és az Európa Tanács tagja ezért nem lehetnek számára túlzottak az emberi jogi biztos által is megfogalmazott elvárások. Az EBESZ tagországaként Magyarország nem hagyhatja figyelmen kívül a médiaügyi biztos jogos aggályait sem.

Olyan magyarországi médiaszabályozást kell kialakítani, hogy az Orbán-kormány ne irányíthassa központilag sem a közszolgálati médiát, sem a médiahatóságot. Csökkenteni kell a példátlan mértékű bírságokat, és biztosítani kell, hogy a médiatanács döntései ellen legyen valódi jogorvoslati lehetőség. Garantálni kellene az újságírók forrásainak védelmét is - sorolta Tabajdi az állásfoglalásban is felvetett problémákat.

Folytatódik a boszorkányüldözés - így kommentálta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a döntést. Szerinte ezt bizonyítja, hogy a határozatban egyetlen utalás sincs a "nagyon konstruktív, rendkívül gyorsan lezárt tárgyalásokra". Utalt arra, hogy Neelie Kroes médiaügyekért felelős uniós biztos szerint - Kovács megfogalmazásában - "minden szempontból megnyugtatóan" sikerült rendezni a médiatörvény módosításával kapcsolatos kérdést. Az államtitkár úgy vélte, azoknak a frakciók, amelyek megszavazták a magyar jogszabályt kifogásoló előterjesztést, most már nemcsak a magyar kormánnyal van vitájuk, hanem az Európai Bizottsággal is.

A fideszes EP-képviselők is felháborodtak, szerintük a baloldali frakciók hazug határozatot fogadtak el. "Képmutató és felelőtlen a magyar szocialisták magatartása, akik, míg Európában folyamatosan a médiatörvény és a magyar kormány ellen kampányolnak, addig Magyarországon az uniós kérésnek eleget tevő módosításokat leszavazták".

Jó lenne, ha az összeesküvés-elmélet helyett inkább elgondolkodna a kormány arról, hogy mit művel Magyarországgal - reagált lapunknak Mandur László. A szocialista politikus szerint az Orbán-kormány újabb pofont kapott Brüsszelből, ezért nem támadniuk, inkább együttműködniük kellene. Mint fogalmazott, beléptünk egy szövetségi rendszerbe, nem viselkedhetünk úgy, mintha minket nem érdekelne ennek a közösségnek a normája. Így önmagunkat zárjuk ki a centrumból, ezt igazolja az is, ahogy Magyarország elnökségét kezeli az unió. Szégyenpadra került az ország - fogalmazott a képviselő, ezért sürgősen, az elvárásoknak megfelelően módosítani kellene a médiaszabályozást.

Az MSZP azt javasolja, hogy a parlament jövő héten vegye tárgysorozatba a kormány, a parlamenti pártok, a média szakmai- és érdekképviseleti tagjaiból álló bizottság létrehozását. Így az ülésszak végére, június 15-re elkészülhetne egy demokratikus normáknak megfelelő szabályozás.

Ritka az elítélő állásfoglalás
A magyar médiatörvényt kritizáló állásfoglalás ritka, de nem egyedülálló az EP történetében - olvasható a Policy Solutions politikai gyorselemzésében. Magyarország uniós tagsága óta 11 ügyben ítéltek el hasonló módon tagállamot, de magyar kormányt most először ért ilyen kritika. Mint írták az EP politikai véleménye kifejezésének eszköze az úgynevezett "állásfoglalás". Egy szakbizottság, valamelyik képviselőcsoport vagy legalább 40 képviselő terjeszthet be állásfoglalási indítványt az EP plenáris ülése elé valamilyen aktuális politikai ügyben, így például az emberi jogokat, a jogállamot vagy a demokráciát veszélyeztető kérdésekben. Az elfogadott indítványnak csak politikai következménye van, jogi nincs. Bár Magyarország uniós csatlakozása óta több mint 1000 ilyen állásfoglalás szerepelt az EP napirendjén, ezek többségét nem uniós országokról (Burmáról, Iránról, Kínáról) fogalmazták meg. Tagállamnak címzett állásfoglalást mindössze 22 alkalommal fogadott el a parlament, ezek fele valamilyen témában támogatta az adott uniós országot, másik fele viszont elítélő volt.

Milliókért kommunikált az m1 intendánsa
Nincs ügy, az egész valótlanság, politikai támadás - így reagált lapunknak Rákay Kálmán arra a hírre, hogy volt cége, a Contact Média Tanácsadó Kft. csak a Fejér megyei önkormányzattól három év alatt áfával együtt 41 millió forinthoz jutott. Az m1 intendánsa egyes híradások szerint 2008 és 2010 között havi 600 ezer forint plusz áfa megbízási díjért dolgozott az önkormányzatnak, de Fejér megye öt másik, milliós szerződést is kötött vele. Emiatt a Szabolcs megyei közgyűlés volt elnöke korábban feljelentést tett hűtlen kezelés miatt, de a nyomozást később megszüntették.

Helmeczy László továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy nem lett volna szükség ilyen szerződésekre, ezért pótmagánvádas eljárást fontolgat. Úgy fogalmazott: én még olyat nem hallottam, hogy egy kisváros gimnáziumának felújítását 3 millió forintért kommunikálják. Rákay Kálmán lapunknak azt mondta, kizárólag azért támadják még most is, mert cégével a Sukoró-ügy visszásságára akarta felhívta fel a figyelmet. Kijelentette azt is: jogi lépéseket fontolgat. Az MTV-nél pedig úgy reagáltak: az ügyben a Magyar Televízió semmilyen módon nem illetékes, Rákay abban az időben nem volt a munkatársuk.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (23)

A hozzászóláshoz .

kajagugu 2011.03.11. 16:04
1, KIVÁNJUK A SAJTÓ SZABADSÁGÁT,A CENSURA ELTÖRLÉSÉT
4,TÖRVÉNY ELÖTTI EGYENLŐSÉGET POLGÁRI ÉS VALLÁSI TEKINTETBEN
6, KÖZÖS TEHERVISELÉS
8,ESKÜDTSZÉK,KÉPVISELET EGYENLŐSÉG ALAPJÁN
10,A KATONASÁG ESKÜDJÉK MEG AZ ALKOTMÁNYRA,MAGYAR KATONÁINKAT NE VIGYÉK KÜLFÖLDRE, A KÜLFÖLDIEKET VIGYÉK EL TŐLÜNK
163 évvel később most ennyi van lábbal tiporva,mertsaját erőnkből képtelenek vagyunk megvalósitani.
kajagugu 2011.03.11. 15:46
Mi ez a mellébeszélés it a Fórumban? Nem a cucik,hanem a Simon Zoltán volt az áruló!!!
jimipapa 2011.03.11. 15:06
[Tapeka] [2011.márc.11. 14:20]

Elvtárs te már csak tudod !
Tapeka 2011.03.11. 14:20
Ha az elvtársaknak itthon nem megy, szaladgálnak a nagy testvérhez. 56-ban a szovjet hadigépezettel szemben nem volt ellenszer. Mára picit meggyengült a csapat. A bevethető dumagépezet hatásfoka nulla. Balról nézve kimondottan kilátástalan a szitu.
kevevarifari 2011.03.11. 13:17
Feleim! Nem lenne jobb abbahagyni a köldöknézést? Az EU-Parlament Európáról szavazott, mert fel akarják
számolni azt a káoszt - meg már nagyon unják is - ami az EU-ban a médiajogban van. A határozat 6. pontja
eljegeli a "problémát" ill. a kérdés megválaszolását, mert fontosabb cirkuszok is vannak tömegével. Nekem
úgy tünik, hogy Muhari Juditnak is figyelmesen el kellene olvasnia a 6. pontot.
Sajnálatos, hogy a Néppárt maga sem tudott végeredményben egy dilettánsan elökészített javaslat mögé állni,
ami elitélt volna az EP-n belül néhány frakciót. No meg öszintén: Danielröl mindenki tudja, hogy remek
szeánszokat tud rendezni, dehát miért kellene megbélyegezni azért valakit mert egy jó bohóc?
New.Person 2011.03.11. 12:13
[stratocaster] [2011.márc.11. 10:47]
fején a szöget!
fecske 2011.03.11. 11:47
"[stratocaster] [2011.márc.11. 10:47]
..."Új médiatörvényt vár az Európai Parlament"...

Hát várni, azt lehet..."

Legfeljebb, ha hiába várják, úgy néznek majd ránk mint "parasztra" az úri-kaszinóban.
stratocaster 2011.03.11. 10:47
..."Új médiatörvényt vár az Európai Parlament"...

Hát várni, azt lehet...

grandM 2011.03.11. 10:47
Nem kell pánikolni... a fideszke hamarosan kikerül a Néppárt frakcióból valamelyik széső jobb oldali félnáci csoportba.... ott majd hangadó lehet... keleti szél elméletével... pl újkínai... neó Maó... ha meg ezt is az MSZP vagy esetleg Gyucsány szervezte okkor meg van az új erő.... át kell állni... hajrá MSZP...
velemeny 2011.03.11. 10:29
Az Európai únió tagjai sorába fogadott olyan országokat amelyeknek egyes politikusai nem kellően érettek a demokratikus elvek elfogadása tekintetében. Kicsit korai volt ezeknek az országoknak a felvétele a az unió tagjai sorába. Most sok fejtörést okoznak a puszták népeinek egyes politikusai , s mivel teljes jogú tagok, igy nehéz velük mit kezdeni. Vélhetően előbb utóbb erre is megtalálják a megoldást a régi tagállamok képviselői, lásd a 17 ek formációját. Igy mi magyar választók akiknek rémálom az orbáni politika reménykedhetnek. Talán megszánnak minket és segitenek talán még abban is , h a megtévesztett magyar választók felébredjenek.
stratocaster 2011.03.11. 09:41
..."[hunchen] [2011.márc.11. 09:12]

[kunmagyar]: ...

Milyen kultúrált szép "ejrópai" szellemiségű reagálás! Hiába csak ragad valami az emberfiára, ha igyekszik. Igaz-e?...
csovi 2011.03.11. 09:40
Az európai néppártban nem hiszem ,hogy szocik ülnek akik szintén igennel szavaztak a médiatörvényt elitélő határozat elfogadásakor ! Az európai néppárt a fidesz anyapártja ( ahova a csúti 8éven keresztül rohangált lejáratni az országot ) , tehát a saját elvtársai kezdik kivetni magukból ezt a HAZUG , TOLVAJ ,BANDÁT !!
fecske 2011.03.11. 09:36
[kunmagyar] [2011.márc.11. 06:17]
"Nemzettársaim!
Én nem akarok többé az UNIO tagja lenni"

Semmi baj, ha nem akar, ki kényszeríti. Menj vissza "Kurdisztániába" az nem Európa.

Azért őszintén gondolom, hogy előbb-utóbb Gyurcsány is Orbán is ,sőt ön, meg én is a régebbi alkotmányunk szellemében, mindenféle faji, nemzeti, vallási hovatartozástól függetlenül megférünk az egyre fogyó népességű hazánkba.

Az, hogy hazánk földrajzilag Európa része, - és nem Európa a hazánk része- az bizonyos.

Ebből , gondolom, az következik, ha kulturálisan, gazdaságilag, politikailag is része akarunk lenni Európának, akkor akképpen kell cselekedni ahogy azt ebben a kultúrkörű Európában illik. S azt, hogy hogy illik azt az európai népek határozzák meg,s mivel magunk is európai nép vagyunk, magunk is. Ezért vannak ott a teljes jogú-képviselőink.

Ha Orbán Viktor miniszterelnök úr és pártja és kormánya nem így gondolja, szíve joga, mint ahogy önnek is pártolni az ő nem Európába illő politikáját.

Legfeljebb, mindnyájan mehetünk, -nem földrajzilag, csak politikailag- " kurdisztániába"
Politikailag, földrajzilag semmikép, az ismert okok miatt.

Én nagyon nem szeretnék az ő sorsukra jutni, habár már eddig is mindent megtettünk, eredménnyel, (Trianon), hogy az ő sorsunkra jussunk.


czippfe 2011.03.11. 09:20
[lezli] [2011.márc.11. 08:54]
Neked fafej egy szépen berendezett szoba kell,s nehogy kárt tégy magadban gumifallal körberakva.
csillag 2011.03.11. 09:03
kunmagyarnak
Mér régen, pontosabban Magyarország EU-s belépése óta szabadon választhat mindeki lakhelyet. Egyszer el kell indulni, megtapasztalni, hogyan élnek az EU "szabad" részében az állampolgárok. Aztán el lehet gondolkodni, hogy a polgárok, vagy a politikusok rontottak el valamit. Ha pedig ezután sem tetszik az EU, még mindíg el lehet költözni Oroszországba, Törökországba, Egyiptomba, Iránba, Kínába vagy Norvégiába. Ott talán rájössz, nem az EU-val van bajod.
lezli 2011.03.11. 08:54
Tettszettek volna 2/3-al választást nyerni!
Az országunkat szétlopták Önök!
A Tiborcok panaszai nem érnek véget!
Találjanak egy félig tisztességes balos vezért!
A külföldi árulkodások helyett egy igazi balos program kellene!
stb.
level_1 2011.03.11. 08:25
[orsos] [2011.márc.11. 07:17]

Hááát, én beleolvastam a tákolmányba. Szerintem egy jó hangulatú kocsmában is összedobták volna fél óra alatt. Vicc az egész. Mintha egy nyolcadikos írta volna, aki most tanulja az állampolgári ismereteket.
papus46 2011.03.11. 08:16
Kedves Kunmagyar

En sem akarok,olyan orszagban elni,ahol a csendorseget, a varmegyeket....visszahozzak. Ahol nagyobb mertekben kutakodnak a zsebemben, lenyuljak 3 millio ember penzet soroljam...ja es a fonok keze egeszen eler az utolso kis faluig. Ilyen mar volt....Mi elni szeretnenk egy demokratikus orszagban, mely alairt egy csomo nemzetkozi szerzodest ennek erdekeben. Lam a betartasa mar meghaladja a jelenlegi hatalom turokepesseget.
Ez most egy figyelmeztetes sportnyelven szolva az elso raszamolas...A tobbit az a 7 millio ember fogja folytatni, akiket becsaptak.....
nonemart 2011.03.11. 07:26
Nem az EU határozat miatt kell ezt a médiatörvényt elhamvasztani és a kinevezetteket elzavarni ! A magyaroknak maguknak kell belátniuk, hogy egy ennyire dölyfös, egyoldalú, hazug és drága rendszer nem kell nekik !
peterfix 2011.03.11. 07:10
[kunmagyar] [2011.márc.11. 06:17]

Az neked a segesvári hóhér!