Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egymilliárdba kerülhet az átnevezés

Népszava-információ|2011. ápr 13. 05:04
[A+ A-]
Nem kizárt, hogy az egymilliárd forintot is eléri a Ferihegyi repülőtér átnevezésének a költsége. A döntés miatt le kell cserélni a közúti jelzőtáblákat, a BKV-nak és a MÁV-nak is át kell írnia a megállók nevét. Emellett a főváros által az idei kulturális rendezvényekről közreadott kiadványokon is át kellene írni a reptér elnevezését. Úgy tudjuk: csupán a Ferihegy felirat eltávolítása a terminálokról kétmillió forintjába került a Budapest Airport Zrt.-nek.
Akár egymilliárd forintba is kerülhet, hogy a Fidesz-kormány Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér névre keresztelte át a Ferihegyi repteret - nyilatkozta lapunknak Szaniszló Sándor. A Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságágának az elnöke elmondta: a döntés miatt le kell cserélni a közúti jelzőtáblákat, a BKV-nak és a MÁV-nak is át kell írnia a megállók nevét.( Egy-egy tábla nettó ára megközelítőleg 6500 forint.)

Ám erre a célra anyagi helyzetük miatt nem képeztek pénzügyi tartalékot ezek a társaságok. Ugyanakkor a főváros által az idei kulturális rendezvényekről közreadott kiadványokon is jelentős költséggel át kellene írni a reptér nevét. Erre pedig már sok esetben nincs is mód, mert a legtöbb tájékoztató füzet még az év elején elkészült. Hasonló a helyzet a magán utazási irodák esetében is, a legtöbb cégnek tetemes költségei merülnek fel a prospektusaik újbóli kinyomtatása miatt.

Úgy tudjuk: csupán a Ferihegy felirat eltávolítása a terminálokról kétmillió forintjába került a Budapest Airport Zrt.-nek. Az új névtábla legyártatása pedig még hátra van, így annak költségeit egyelőre nem tudták megmondani a nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságnál. A BA Zrt.-nek a feliratok cseréjén kívül meg kell újítania a cégbejegyzést is. Ugyancsak változtatásokra lesz szükség számos szerződés esetében is, de mint a Népszava megtudta, ezeket a megállapodások lejártakor újítja majd meg a cég. Ezzel is igyekszik a társaság takarékoskodni.

Szaniszló Sándor szerint amellett, hogy indokolatlan kiadásokkal jár a budapesti repülőtér átnevezése, még méltatlan körülmények között is történt meg. A kormány részéről ugyanis senki nem egyeztetett például a reptér melletti kerületek lakosságával, holott a légikikötő mellett élők ezer szállal kötődnek a létesítményhez. A repülőtéren dolgozó mintegy 2500 alkalmazott háromnegyede ezekből a kerületekből kerül ki.

Ennek az átnevezési akciónak a lebonyolítása jól példázza, hogy a Fidesz-kabinet mennyire semmibe veszi a polgárokat - jelentette ki a bizottsági elnök. Aki megjegyezte, a jelenlegi kormányzat iskolákat, közintézményeket zárat be forráshiányra hivatkozva, miközben a felesleges presztízs célokra százmilliókat költ.
A szocialista politikus úgy véli: teljesen felesleges volt a légikikötő nevének a megváltoztatása, miután az emberek döntő hányada továbbra is Ferihegyi reptérként fogja emlegetni a létesítményt.

Szaniszló Sándor úgy fogalmazott: az üggyel kapcsolatban egyetlen pozitívum, hogy a nemzetközi polgári repülőszövetségnél a volt Ferihegyi Repülőtér kódja továbbra is a megszokott BUD marad. Így az Orbán-kabinet elhamarkodott döntése nem okoz bonyodalmat a nemzetközi légiforgalomban.

Emlékezetes: a tárcaközi földrajzinév-bizottság - amely a hasonló átnevezésekben illetékes - ellenjavaslatot tett: a bizottság tagjai szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest-Ferihegy lett volna a megfelelőbb elnevezés. Ám ellenszegülése miatt indoklás nélkül felmentették tisztségéből Dutkó Andrást, a bizottság vezetőjét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (36)

A hozzászóláshoz .

oppala 2011.04.15. 17:55
az orszag nem is olyan rosszul all anyagilag-sok szüksegtelenre sok penzt adnak ki-ezek szerint a megszorito csomagogokra mar nincs semmi szükseg...
milliardokkal dobaloznak-nem semmi...hülyesegekre...
Weores 2011.04.15. 09:59
Ötletezők bizonyítják, hogy nem érdekli őket, hogy az országban gyermekek éheznek, felnőttek kerülnek utcára és válnak munkanélkülivé, semmire nincs forrás pénz!
Nekik a KÖZPÉNZBŐL, fülkeforradalmi joguk, milliárdokat elkótyavetyélni értelmetlenül!
Hiszen, mostanra nincsenek lényegileg fontos dolgokra kötelezettségük!
budapestfan 2011.04.13. 19:37
micimama] [2011.ápr.13. 15:26]

"Mi van ha az agyament Kósa holnapra azt álmodja,hogy az ország fővárosa Debrecen legyen?"

Ha ma eldöntenék, hogy holnaptól Budapest helyett Debrecen lesz a főváros, akkor Magyarország abban a pillanatban omlana össze, mert jelenlegi nagyvárosaink közül csak Budapest képes megfelelően ellátni a Fővárosi címmel járó feladatokat és kötelességeket.

azabaj 2011.04.13. 19:10
Azt a szájbaszexuált mindenit,1 milliárdból nem inkább munkahelyeket kellett volna teremteni?

Egy éve semmit nem csináltok narancsbőrörösk,csak a hatalmatokat betonozzátok meg a zsebeteket tömitek!!!!
Tapaszt6 2011.04.13. 18:02
"Orbánt körülvevő komcsik! "

A hiányos listából és életútjukból, jelenkori kormányzati intézkedéseikből is levezethető, hogy mi volt a kollegisták valódi czélja a fidess alapításakor. Az Mszmp reformereinél, rendszerváltóinál kisebb számúak és sokkal tehetségtelenebbek is voltak, de elhatározták, hogy az eszmét fondorlatos módon, minden gátlás nélkül valamikor restaurálni fogják. Létrehozták a köpenyt, a fedőszervezetet és elkezdték alattomos amortizáló életművük végrehajtását.
Hazug, tolvaj, kontár társaság és ezért kell majd demokratikus úton eltávolítani még a csírájukat is.
A jelenkor legszemérmetlenebb politikai vállalkozó garnitúráját leváltásuk után el kell számoltatni demokratikus módon.
jimipapa 2011.04.13. 17:20
[lexike] [2011.ápr.13. 17:00]

Smithc palkó ?
micimama 2011.04.13. 17:12
lexike
Ezt úgyis mondjuk,hogy kurvából lesz a legjobb feleség.
lexike 2011.04.13. 17:00
Róluk mikor lesz valami elnevezve és egy kis szobrocska valahol????

Orbánt körülvevő komcsik!
Íme:
Stumpf István :MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök,
Járai Zsigmond : MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő,
Matolcsy György : MSZMP tag, III/II együttműködő,
Csurka István : III/III együttműködő,
Martonyi János : MSZMP tag, kormánytag, III/2 együttműködő,
Chikán Attila : MSZMP tag,
Pintér Sándor : MSZMP titkár,
Boross Péter : MSZMP tag,
Ligetvári Ferenc: MSZMP tag,
Boros Imre MSZMP-titkár, III/II együttműködő D-008
Pozsgay Imre MSZMP KB tag,
Szűrös Mátyás MSZMP KB tag,
Csintalan Sándor MSZMP és MSZP tag, jelenleg a Fidesz és a HÍR TV ideológiai támasza,
Schmitt Pál : MOB tag,, a Los Angelesben rendezett olimpiai részvétel megfúrója és főkommunikátora, jelenleg köztársasági elnök,
Kerényi Imre : MSZMP alapszervezeti titkár,
Togyán József : alias Szatmári, III/III-mas együttműködő, az Orbán kormány minisztere,
Balogh Gyula : MSZMP tag,
Szita Károly : III/III együttműködő,
Mikola István - Hazafias Népfront,
Fónagy János : MSZMP tag,
Vonza András : MSZMP tag,
Szabadi Béla : MSZMP tag, munkásőr,
Varga Mihály : KISZ titkár,
Deutsch Tamás : KISZ titkár,
Orbán Viktor : KISZ titkár, papa párttitkár
Kövér László : KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa.
RABLÓKBÓL LESZNEK A JÓ PANDÚROK, VAGY FORDÍTVA ?
micimama 2011.04.13. 16:26
kogito
bocs javítalak az utolsó szó nem párt hanem szövetség!
Mivel úgy hívják őket /kiváncsi lennék hány fidesznyik tudja/,hogy Fiatal Demokraták Szövetsége Magyar Polgári Szövetség /szép név nem?/
kogito 2011.04.13. 15:53
Én még több dolgot is átneveznék (bocsánat: átkeresztelnék!), de leginkább a FIDESZ bolsevik gyülevész banda nevét így: Faragatlan Idióták DEgenerált SZövetsége Mérhetetlen Pökhendi Párt!

A főideológust (idiótát) pedig I. BolseViktor Magyar Királynak. Így többen is kezet csókolhatnának ennek a csökött majomnak.
micimama 2011.04.13. 15:26
Valaki mondja már meg ki volt ez az eszement aki egy reggelre virradóra ezt álmodta és másnap el volt fogadva!
50 év múlva sem fogják azt mondani a taxisnak,hogy a Liszt Ferenc repülőtérre legyen szíves!
Az meg már szinte lényegtelen,hogy mi köze Lisztnek 1 repülőtérhez és ráadásul sosem beszél magyarul,szerintem ezt az idióta képviselő sem tudta, ebben a nagy magyarkodásba, ami megy 2002.óta ez,hogy fér bele az elvisz térről már ne is beszéljünk. Mi van ha az agyament Kósa holnapra azt álmodja,hogy az ország fővárosa Debrecen legyen?
Bali30 2011.04.13. 13:34
Más: Multkor olvastam hogy a Fidesz már nagyon hamar 200 főre akarja a parlamentet csökkenteni.. Ez tudjátok miért jó? Mert a fideszben is több " áramlat" van.. Orbánista agyamentek, és vannak épp eszü emberek is, csak most épp fizetett tapsolóként müködnek, de van saját gondolatuk.. Na ők lesznek akkor kipicsázva onnan..

Tényleg ugy repkednek már évek óta a milliárdok hogy az ember ingerküszöbét annyira már el sem éri.. Max ha véletlen az én számlámra utalnák :D:D
De a pártfinanszirozás még nincs megoldva..
Recsanoka 2011.04.13. 13:11
A mai kormány tagjai lehet még mindéig nem ismerik fel a fontossági sorrendet!
Minden pénzt elvesznek, minden pénz elúsztatnak a rossz döntéseik miatt!
Ilyen ez a keresztelősdi is! Sok-sok milliárd forintba fog kerülni a mostani
fölösleges fontoskodás, amit ugye a "zemberek" adójából és követlenül a "zemberek"
zsebéből kell majd finanszírozni!
Ezeknek már fogalmuk nincs arról, hogy egyáltalán mit jelent az, hogy megélni ?
Ezek a gumicsontokat bedobják, hogy rágódjon az istenadta nép ezeket, hátha nem
foglalkozik a sokkal nagyobb problémákkal!
enese 2011.04.13. 13:08
milyen egy butasag, felesleges penzkiadasok, ennek nagyon fognak orulni valakik......
csillag 2011.04.13. 12:38
Már alig várom, hogy ebben a nagy utca, tér és más átnevezésben mikor állnak elő Debrecenben a főtér átnevezésével. Eddig a Nagytemplom előtti teret Piac utcának nevezték. Erről van a tábla is kitéve. A városvezetés kategórikusan az ott felállított szoborcsoportról Kossuth-térnek nevezi. Ez mint írtam, nem hivatalos elnevezés.
Namármost, alig várom, hogy valamelyik városatya beterjessze, hogy nevezzék az elkövetkezendőben Kósa-térnek. Ismerik, nevezetes ember, ő az aki egy aranyköpésével cirka 800 milliárdos pénzromlást okozott vagy 10 hónapja, és a nyuggerek választójogát is meg akarta kurtítani.
De várom még, hogy a parlament előtti teret Orbán Viktor-térnek nevezzék át úgy, mint az Alcsút és Felcsút közötti utat Orbán Viktor sugárútnak, egykori felcsuti iskoláját pedig Orbán Viktor általános iskolának.
És ha már ennyire belelendültünk az átnevezésekbe, nevezhetnének el róla futballpályát, szállodát, futballcsukát vagy marhatápot. De még jobb lenne, ha új időszámítást vezetnének be a fülkeforradalom győzelmének napjától, amit Orbán-naptárakon jegyeznének és lenne orbánelőtti és orbánutáni időszámítás.
Bár csak ott tartanánk már!!!
BerenyiMiki 2011.04.13. 12:15
"Gondoltatok már arra, hogy a tákolmány szerint már nem vagyunk köztársaság, ez milyen költségvonzattal jár? Pénzek ujranyomása, veretése, uj igazolványok stb, stb, stb"

'89-ben amikor Magyar Köztársaság lett a hivatalos elnevezés, rögtön új pénzeket verettek és új igazolványok készültek, vagy csak a régiek lejártával, elrongyolódásával, folyamatosan?
cassiopeia 2011.04.13. 12:07
Szegény Liszt Ferenc! Nem ő volt a legnagyobb magyar, az ugye evidento, de hogy ki, azt nyilván nem mi magyar állampolgárok fogjuk eldönteni, hanem a felszentelt törpe. Az már nem számít, hogy milliárdokba kerül az átnevezés. Gondoltatok már arra, hogy a tákolmány szerint már nem vagyunk köztársaság, ez milyen költségvonzattal jár? Pénzek ujranyomása, veretése, uj igazolványok stb, stb, stb. Az ész megáll, de ki nem szar le engem magyar állampolgárt, örüljek, hogy itt élhetek nem?
BerenyiMiki 2011.04.13. 12:01
[lexike] [2011.ápr.13. 10:27]

Ez így nem jó! Mi lesz azokkal a leszbikusokkal, akik aggódnak a sajtószabadságért? Egyszerre két helyen kéne lenniük :((((( Kérem, ne legyenek ilyen kirekesztők! Vagy szándékosan, Patás Orbán parancsára szervezték a két rendezvényt egy időpontra? Megvette a szervezőket a FideSS?
Odoaker 2011.04.13. 11:42
Amíg ilyen cikkek jelenhetnek, addig megnyugodhatnak a sajtószabadságért rettegők:
1.) Szaniszló egy MSZP-s arc, így evidens érdeke, hogy felfelé srófolja az költségeket...
2.) Ennyi pénzből 1 km utat lehet építeni - ugye senki nem gondolja komolyan, hogy néhány útjelző és megállótábla cseréje ezzel egyenértékű?! Vegyük már elő a józan eszünket...
3.) "A BA Zrt.-nek a feliratok cseréjén kívül meg kell újítania a cégbejegyzést is." - na ez a dilettantizmus csúcsa a szerző részéről. Legfeljebb cégnévváltozásról lehet szó, ami 18000 Ft költséggel jár, és a cég jogtanácsosa 20 perc alatt összedobja. Egyébként pedig reptér névváltozását jogilag nem kell hogy kövesse az azt üzemeltető cég nevének a megváltoztatása. Talán eddig Budapest Airportnak hívták Ferihegyet???

Jó lenne, ha legalább nyomokban fellelhető lenne a tárgyilagosság a Népszava cikkeiben, és a tényekre reflektálna, mert enélkül kénytelenek vagyunk az Mszp szócsöveként tekinteni rá.
lilke 2011.04.13. 11:36
Felháborító, hogy ennek a közgyűlésnek, élén a "független" tarlóssal ez a legnagyobb gondja, hogy repteret, utcát, teret átnevezzenek. Tehetetlen bunkók. Ezt az 1 md. forintot ezer más helyre lehetett volna költeni pl.hajléktalan ellátásra. Nyilván a kedves vezér ezt súgta tarlós pihent agyának, hogy csináljatok valami "nagyot", magától erre nem jött volna rá. Nyugi, a reptér továbbra is Ferihegy elnevezéssel lesz! Ezért kellett kidobni 1 md. ft-ot.?