Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Szőcs Géza kihallgatta a kirúgott operaházi igazgatót

Népszava-információ|2011. jún 05. 19:25
[A+ A-]
Lehet, hogy azért kellett Horváth Ádámot két nappal azután, hogy kinevezték, eltávolítani az Operaház éléről, mert túl sokat tudott vetélytársa, a Szőcs Géza támogatta Harangozó Gyula nehezen magyarázható ügyeiről? Az tény, Réthelyi Miklós miniszter szerdán az Operaház főigazgatójává nevezte ki Horváth Ádámot, miután egy szakmai bizottság nyolc-egy arányban őt tartotta legalkalmasabbnak a posztra.
Már május 23-i cikkünkben írtunk arról, hogy a kulturális államtitkár nem nézi jó szemmel jelölését és komoly akciókat folytat Horváth eltávolításáért. Akkor Szőcs lapunknak azt mondta, hogy a pályázat valószínűleg érvénytelen vagy szabálytalan volt. Június 3-án aztán a minisztériumban lemondatták Horváthot és egy afféle kihallgatásnak is alávetették.

Nem tartott sokáig Horváth Ádám operaházi főigazgatói karrierje. Nem sokkal kinevezése után már kapott olyan üzenetet Horváth, hogy lépjen vissza. Mikor ezt nem tette meg, az igazságügyi minisztérium adott ki még aznap egy közleményt, amely szerint a kormány "feladatul tűzte Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszternek, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatáról ne hozzon döntést a soron következő kormányülés előtt". Csakhogy Horváthoth addigra már ünnepélyesen beiktatták.

Ami az előzményeket illeti, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI), mint a munkáltatói jogkör gyakorlója, a pályázati felhívás elkészítésében való közreműködésre és a pályázatok véleményezésére szakmai bizottságot kért fel. A szakmai bizottságban képviseltette magát az Előadó-művészeti Tanács Zenei Kollégiuma Devich János, Popa Péter és Victor Máté személyével, az Előadó-művészeti Tanács Zenei Kollégiuma Kiss Jánossal, a miniszter képviseletében Pakucs Jánossal, a Magyar Állami Operaház Közalkalmazotti Tanácsát Fodor Ágnes, míg az országosan reprezentatív Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetét dr. Gyimesi László képviselte, a munkáltatói jogkör gyakorlójának delegálása alapján Hegyiné Vizi Veronika és Gerenday Ágnes vett részt a munkában.
Május 20-án a bizottság nyolc támogató és egy ellenző javaslattal (az ellenszavazatot Kiss János adta le) a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára Horváth Ádám kinevezését javasolta.

A bizottság komolyan foglalkozott a Szőcs támogatta Harangozó Gyula pályázatával is. De kifogásolta, hogy Harangozó nem adott elképzelést arra, mi legyen az Erkel Színház sorsa. Nehezményezte a pályázati bírálóbizottság azt is, hogy Harangozó négy, afféle feljelentő levelet is csatolt a pályázatához, amelyben az operaház előző vezetését bírálja. Harangozó támogatóiként nagyrészt csak olyanokat tudott bemutatni, akikre pozíció várna, ha Harangozó kapná meg a főigazgatói posztot. Ugyanakkor az őt támogató külföldi művészek is csak a Harangozóval szövetséges Tokody Ilona támogatásáról nyilatkoztak. Az is kritikaként fogalmazódott meg, hogy gyakorlatilag semmiféle olyan rész nem szerepelt a pályázatban, amely Harangozó bécsi intézményvezetői tapasztalataira utalt volna.

"Horváth Ádám pályázata viszont szakmailag is nagyon erős volt. Több mint két tucat jelentős művész támogatja" - fogalmazott egy, a pályázatokat ismerő forrásunk.
Információink szerint még a bizottsági határozat előtt Réthelyi Miklós miniszter kijelentette, hogy ő azt nevezi ki, akit a bizottság jelöl. Ennek ellenére a kulturális államtitkár a háttérben komoly akciókba kezdett, hogy megfúrja Horváth Ádám kinevezését. S mindez nem előzmény nélküli.

Szőcs Géza tavaly augusztusban Harangozó Gyula balettművészt kérte fel, hogy legyen az Operaház miniszteri biztosa, és valószínűleg később főigazgatója. Harangozó lázas intézkedésbe kezdett az operaházban, ám néhány nap múlva kiderült, nincs írásos felhatalmazása. Szőcs azt állította, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium döntésére vár. Hamarosan kiderült, főnöke, Réthelyi miniszter Horváth Ádámot szeretné a miniszteri biztosi pozícióban látni. Szőcs engedett, a miniszter pedig kinevezte Horváth Ádámot. Mindez tavaly ősszel történt. Úgy tűnt, Horváth Ádám az esélyes a főigazgatói székre. Hogy még sincs minden rendben, azt mutatta, hogy a kiírás egyre késett. Áprilisban aztán napvilágot látott a pályázat, s Harangozó Gyulát kivéve nem volt érdemi vetélytársa Horváthnak. A miniszter által összehívott bizottság ezek után voksolt Horváth mellett. Egyedül Szőcs Géza nyilatkozta el magát lapunknak, azt állította, lehetnek olyan körülmények, miszerint a pályázat vagy eredménytelen, vagy érvénytelen. Sokáig úgy tűnt, nincs másról szó, mint a miniszter és az államtitkár presztízsharcáról.
Ám a szerda esti KIM-közlemény, mely egyértelműen a miniszter felelősségét hangsúlyozza, s gyakorlatilag visszavonja a döntését, azt jelenti, hogy Réthelyi magával Orbán Viktorral ment szembe. Az Index úgy tudja, a miniszter a napokban többször is tanácskozott az Operaházzal kapcsolatban Szőcs Géza kulturális és Halász János parlamenti államtitkárral. Réthelyi jelezte, Horváth Ádámot látná szívesen az intézmény élén. Szőcs azonban ellenakcióba kezdett, keddre berendelte a miniszteri biztost az államtitkárságra, hogy számoljon be eddigi tevékenységéről, melyet azonban a miniszter megakadályozott. Réthelyi szerdán irodájába kérette államtitkárait, ahol kiderült, hogy Horváth Ádám már a főigazgatói kinevezés átadására várakozik. Az államtitkárok tiltakoztak, ám Réthelyi ennek ellenére bejelentette a döntést, amelyhez ott a helyszínen azonnal és széles mosollyal gratulált Szőcs Géza.

Horváthot tehát kinevezték, de ez valószínűleg Réthelyi miniszteri székébe kerül. Az egyébként orvosprofesszor Réthelyi csapdába esett. Egyrészt, korábban kijelentette, hogy a bizottság jelöltjét nevezi ki, másrészt Orbán Viktor vagy valakik Orbán környezetéből ezt nem akarták. És azt már tudjuk, a miniszterelnök keményen ragaszkodik álláspontjához. Azt természetesen nem tudjuk, Szőcs Géza áll-e a miniszterelnöki akarat mögött.

Mindenesetre Szőcs Géza egy pénteki sajtótájékoztatón egy kérdésre azt felelte, a dolog még nem érett meg arra, hogy beszéljenek róla. A minisztériumon belül, magyarázta, az operaház elmúlt, mintegy fél évének az értékelése jelenleg is folyik, és úgy határoztak, érdemes megvárni ennek az elemzésnek az eredményét, mielőtt érvényes döntés születne. A NEFMI annyit közölt: a kormány a következő ülésén fogja az operaház helyzetét értékelni, az igazságügyi minisztérium pedig vizsgálja a főigazgató kinevezésekor történt döntéshozatali eljárást.

Ez történt a felszínen. Ám értesüléseink szerint közben a háttérben komoly erők mozogtak már Horváth Ádám eltávolítására. Az rövidesen világossá vált, hogy meglehetősen nehéz és komikus valakit pénteken leváltani, akit csak szerdán neveztek ki. Ezért kézenfekvő megoldásnak tűnt rávenni Horváthot, ne akadékoskodjon, önként lépjen vissza.

Június 3-án a minisztériumba kérették ismét Horváthot, ahol először Réthelyi miniszterrel tárgyalt. Hogy pontosan mi és hogyan hangzott el, azt természetesen nem tudjuk, csak azt, formailag megegyeztek abban, hogy közös megegyezéssel megszüntetik a főigazgatói munkaviszonyt. Sőt, Horváth a miniszteri biztosi posztjáról is lemondani kényszerült, holott, korábban arról nem volt szó, hogy ettől a tisztségétől is meg kell válnia.

A két szék között a pad alá esett Horváth Ádámot ezután egy "megbeszélésre" invitálták azon nyomban a minisztériumban, amely rövidesen afféle kihallgatássá alakult. A "kihallgatás" súlyát jelzi a résztvevők névsora is.
Ugyanis jelen volt Réthelyi Miklós miniszter, Jávor András közigazgatási és Szőcs Géza kulturális államtitkárok a NEFMI-ből, Hammerstein Judit és Polt-Palásthy Mariann helyettes államtitkárok. (Polt-Palásthy a minisztérium személyzeti ügyeivel foglalkozik, de informális hatalma jóval nagyobb, hiszen a legfőbb ügyész, Polt Péter felesége.) Ott volt L. Simon László fideszes képviselő, a kulturális bizottság elnöke, Schmidt Ágota kabinetfőnök, Hajduné Sipos Erika az Operaház gazdasági igazgatója és Bíróné Lázár Erika az Operaház gazdasági igazgató-helyettese, valamint Farkas Mónika az Operaház humánpolitikai osztályvezetője is.
Előttük kellett Horváth Ádámnak a Szőcs Géza által feltett kérdésekre felelni.
A meghallgatás érdekessége az, hogy Horváth Ádám korábban egy közel hatszáz oldalas feljegyzést készített Szőcs számára, amelyben feltárta, hogy szerinte mi visszás az Operaház korábbi gazdálkodásában. A dokumentumok egy jelentős része Harangozó Gyula - Horváth szerint vitatható - ügyeiről szólt. Harangozó 1996-2005-ig volt az Operaház balett igazgatója. És - köztudottan - Szőcs őt támogatta korábban.

Horváth március óta nem kapott választ az írásos beadványára, ugyanakkor ezen a meghallgatáson, ahol Szőcs kérdezte, sem került mindez szóba. Csak Horváth vélt vagy valós hibáit vették sorba. Mindezt percekkel azután, hogy Horváthot minden vezetői tisztségéről leváltották.
A meghallgatás zárt volt és nincs tudomásunk arról sem, hogy jegyzőkönyv készült, ám minden most következő részletet igyekeztünk legalább két résztvevővel megerősíttetni.

Hosszú vita alakult ki Győriványi Ráth György karmester és főzeneigazgató szerződése körül. A korábban Fidesz-liebling Győriványit tavaly ősszel nevezte ki főzeneigazgatónak az akkori főigazgató, a szocialisták emberének tartott Vass Lajos. De Vasst már ez sem mentette meg. Akkor közlés szerint a kinevezés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium engedélyével történt, s abban is megegyeztek, Győriványi Ráth György évadonként huszonkét előadást vezényel. Ám időközben a szerződése jogszerűségűvel kapcsolatban aggályok merültek fel, miután Győriványi kiesett a pixisből.. Szőcs azt is nehezményezte, miként lehet, hogy Győriványi nyolcszázezer forintot kap egy vezénylésért, míg a jóval kvalitásosabb muzsikusnak tartott Kovács János csak ennek éppen a tizedét, nyolcvanezer forintot? Kovács közalkalmazott, Győriványival viszont jó szerződést kötöttek - hagzott a felelet.
Mindez csak hangulati előkészítés volt, mert ezután jöttek a rázósabb ügyek. Szőcs Eldar Aliev jelenlegi és Harangozó Gyula korábbi balettigazgatók ügyeinek firtatására tért rá.

Ekkor Horváth Ádám felolvasott egy 1999-es KEHI jelentésből, amelyből nagyjából az derül ki, hogy Harangozó igazgatósága idején minden vendégművész és korrepetitor egy Paul Szilard Production nevű New York-i cégen keresztül érkezett Magyarországra. A gázsit ennek a cégnek a bécsi számlájára utalta át a pesti Operaház. Ám Harangozónak rendelkezési joga volt e bécsi számla felett. Vagyis, az Operaház nevében egy olyan számlára utalt, amely fölött ő is rendelkezhetett. További furcsaság, hogy esetenként - a szerződések szerint - nem a művészek kapták meg közvetlenül a nekik járó napidíjat, hanem azt kézpénzben egy magyar hölgy vette fel helyettük rendszeresen. Nem kis összegekről van szó, van aki helyett akár ezer dollárt felvett egy napra a megbízott.
Szőcs válasza csak annyi volt, hogy ezekre a vádakra Harangozó Gyulának kell majd megfelelnie. Majd áttért esztétikai kérdésekre, hiszen ezek után Szőcs államtitkár azt firtatta, hogy minek bemutatni a Notre Dame-i toronyőr című darabot, nem elavult-e már az?

Ezután Szőcs nehezményezte, hogy csökkent a bérletesek száma, hozzátett valami olyasmit is, hogy erről Győriványi tehet, aki koncerteket is szervez az Operába.
Horváth válaszában megvédte Győriványit. Szerinte éppen a minisztérium tehet a csökkenésről, mert a bevétel jelentős növelésére utasította az intézményt. Ehhez viszont elengedhetetlen volt két kedvezményes bérlet megszüntetése. Ráadásul a minisztérium huszonöt százalékos jegyáremelést írt elő. Ám az operai vezetés számításai szerint tíz százaléknál jobban nem növelhetőek a már amúgy is magas jegyárak.

Ezután Szőcs arról faggatta tovább az igazgatót, milyen cégnek adott megbízást a Bánk bán felvételének kiadására. Kiderült, ezt maga az Operaház csinálta, a CD-ket pedig az oktatási államtitkárságnak adták, hogy az ajándékozza iskoláknak.
Szőcs ezek után abba próbált belekötni, hogy Horváth támogatói nyomás hatására adtak támogató levelet az igazgatói pályázatához. Ezt Horváth határozottan visszautasította. (A támogatók között amúgy olyan nevek is szerepelnek, mint Renée Fleming, Kodály Zoltánné, Gulyás Dénes vagy éppen Marton Éva.)
Ezek után némi szóváltás tört ki arról, hogy kit is kellene vizsgálni. Horváth szerint ő hiába hívta fel a figyelmet százmilliós visszaélésekre, azzal a kutya sem törődik, ám ellene, aki éppen rendet rakni akart, most vizsgálódnak. Az igazi tettesek meg a markukba nevetnek.

Szőcs mentegetődzve erre annyit felelt, ő nem vádol, csak kérdez. Majd tovább kérdezett: Miért jár be Bán Teodóra az Operaházba?
Horváth meglehetősen értetlenül csak annyit felelt, Bán Teodóra, az Operaház egykori primabalerinája bejár mindenhova, ráadásul a lánya is ott táncol.
Ezek után Jávor András közigazgatási államtitkár még azt közölte, Mozsár István ügyvezetőt kérik fel a további intézkedésig az Operaház vezetőjének.
Ekkor végre megszólalt az addig meglehetősen feszengő Réthelyi miniszter is, aki annyit jegyzett meg Szőcs Géza felé, hogy meglehetősen tetemrehívás jellegű volt ez a meghallgatás. Szőcs erre annyit felelt, hogy megnyugtató volt, amit hallott.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (24)

A hozzászóláshoz .

nagypapa 2011.06.07. 00:30
Ennek a Szőcs Gézának olyan szdsz stichje van. Ki tudja milyen háttér alkuval átjön Erdélyből, állandóan külföldön utazgat, hetet havat összehord, százmilliókkal sáros szélhámos filmesproducereket támogat,.... Ezért kár volt ide hívni.
marimama 2011.06.06. 18:37
"[stratocaster] [2011.jún.05. 20:56]


..."Mi az,hogy "kihallgatta"???Visszajött az ÁVH??"...

Túl azon, hogy ez már több mint tragikomédia, kijelenthető, hogy nem az ÁVH, hanem a Nemzeti Számonkérő Szék jött vissza. Legalább olyan szar alakokkal, mint az eredeti..."

Budiforradalmároknak Nemzeti Számonkérő Árnyékszék...


papoka54 2011.06.06. 15:35
[yyyyy] [2011.jún.06. 00:19]
Nem ő lenne az egyetlen alkalmatlan ember. Egy mérce van hűség és feltétlen odaadás a Nagy VEZETŐNEK.
fantomas 2011.06.06. 12:30
Feszenghetnének véleményem szerint az akkor helyeslően bólogató államtitkárok is, akik most ezt a komédiát megrendezték. De láttunk már ilyet korábban, sajnos ilyen a magyar politika, ebben nincs változás, bárki is kerül hatalomra.
yyyyy 2011.06.06. 10:58
Sajnos igaza van! Akkor valószinüleg nem véletlenül feszeng Réthelyi miniszter úr!
fantomas 2011.06.06. 10:38
És ön szerint kinek az engedélyével lehet az ilyen szerződéseket felszámolni, ha már a megkötésükhöz is minisztériumi engedély kellett? És ezt már nem a piros vezetés alatt kötötték. Szóval a kör itt bezárult.
yyyyy 2011.06.06. 10:34
Igaza van! De miért kötöttek "jó szerződést"?Hogy a piros pólójuk ellenére is pozícióban maradhassanak, ami nem sikerült!
HÁdám azért került oda, hogy rendberakja a színházat. Az ilyen típusú "jó szerződéseket" kellett volna elsőként megszüntetnie. Ezzel szemben GYRGY írta ki HÁdámot főszerepekre! utána lehet olvasni...politikusokat elszámoltatnak az államháztartás kárára kötött előnytelen "jó szerződések" miatt és helyesen teszik. HÁdám fröcsög amikor ezt vele szemben is érvényesíttetik?!!szegény!
fantomas 2011.06.06. 10:20
Ha már kiragadunk részleteket cikkekből, akkor tegyük azt tisztességesen, mert akkor az is kiderülne, hogy Győriványi-val azt a "jó" szerződést nem Horváth Ádám kötötte, hanem még az előző vezetés, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium engedélyével, akik most ezt számonkérik. Először lehet magukkal kellene elszámolniuk.
yyyyy 2011.06.06. 10:14
Tisztelt MIZUM!
Ha már kinyitjuk ezt a szelencét, javaslom kérdezze meg erről Volf Katalin művésznőt!!!Hogy is történt ez a fegyelmi eljárás? Mi volt az alapja?Mi lett a vége?Hogyan is van ez a szemtől-szembe?
Olvasson utánna! Volf Katalin lehetőséget sem kapott arra Horváth Ádám úriembertől, hogy Ő elmondja mi is történt aznap ami alapján fegyelmit elé állítják!www.es.hu
Kiderült hogy aliev hazugsága miatt alázták meg, aki azóta sem lett megbűntetve!!www.es.hu
Ha nincs a mininsztérium akkor lekoholják az eljárást és még a művésznőnek kellett volna bocsánatot kérni?!
Azóta sem kért bocsánatot Horváth Ádám, hogy egy nemzetközi szélhámos-aliev- hazugságát kiszolgálva a teljes belső apparátust felhasználta a megalázó eljárásban. többszöri jogsértésekkel tarkítva..olvasson utánna mielőtt valakit beirat az elit klubba!!
yyyyy 2011.06.06. 10:02
"...Szőcs azt is nehezményezte, miként lehet, hogy Győriványi nyolcszázezer forintot kap egy vezénylésért, míg a jóval kvalitásosabb muzsikusnak tartott Kovács János csak ennek éppen a tizedét, nyolcvanezer forintot? Kovács közalkalmazott, Győriványival viszont jó szerződést kötöttek - hagzott a felelet..."
Mekkora arcátlanság?!!!kicsit énekelgetek, kicsit vezényelgetek és előnyös szerződést kötök magammal mint munkavállaló-munkáltató?ez a hányinger!!miközben ezer helyen vérzik a szociális és gazdasági háló ezek "jó szerződéseket" kötögetnek és még van arcuk fröcsögni?
Tessék nagyon gyorsan lesütött fejjel csöndben elsétálni!!!!
MIZUM 2011.06.06. 10:00
Tisztelt "YYYY"!
A hozzászólásából látszik, hogy az Operaház érdeke nem annyira érdekli, viszont Horváth Ádám levéleményezése annál inkább fontosabb az Ön részére. Szerencsére vannak olyanok akik valóban
ismerik Horváth Ádámot. Elmondanám Önnek, hogy az a korrekt, ha az ember a véleményét a másik
emberről szemtől-szembe mondja el, megtehette volna, ha valóban ismerné Horváth Ádámot, mert
ezt vele szembe bárki megtehette, mert a sunyiság nem az Ő műfaja. Volf Katalinnal kapcsolatban kérdezze
meg a most regnáló Mozsár Istvánt, mert az Ő "objektív" tájékoztatása alapján ítélte meg Horváth Ádám a helyzetet. A minisztériumi elhangzottakhoz csak annyit, hogy bizonyára ennek megjelentetése nem állt az érdekében, mert akkor azok is megjelentek volna ami számára sokkal fontosabb volt, az opera, a balett és egyáltalan az operaház jövője amiről mindig beszélt és dolgozott.
nofrete 2011.06.06. 09:16
Egy miniszter miért nem dönthet a saját belátása szerint? Mert Orbán azt mondja? Ki az az Orbán?????????
poncius 2011.06.06. 02:44
"Szőcs Géza kihallgatta a kirúgott operaházi igazgatót"
- Micsoda? Remélem, ez csak firkászi túlzás/tudatlanság.
Inkább meghallgatta tán; kihallgatni a rendőrség szokta a gyanúsítottat.
ikormos 2011.06.06. 01:21
Bocs, de tényleg ennyire hülyék vagytok? Beltenyészet? Tényleg robbantani kell! Nem a munkáról van szó? Nem a művészetről, nem a teljesítményről? Úri emberségről? Bocs, de esetleg úri nők is lehetnek a klubban, bár soha nem hiszi el.
fantomas 2011.06.06. 00:48
Egy független szakmai bizottság a pályázata alapján döntő többséggel Horváth Ádámot találta a legalkalmasabbnak az Operaház vezetésére, főigazgatói pozíciójára. Valamint számos elismert és neves művész támogatását is élvezte, de úgy tűnik, hogy egyesek úgy gondolják, ők ezt jobban meg tudják ítélni, mint a pályázatok elbírálására felkért szakemberek. Ez igen érdekes!
A másik érdekes vagy inkább szégyenletes dolog, hogy egyesek a mocskolódásaikat, a kitalált koholmányaikat, amelyeket saját és önző érdekből vagy esetleges személyes sértettségükből kifolyólag írogatnak és hangoztatnak, olyan köntösbe próbálják bujtatni, mintha azzal az Operaház érdekét próbálnák szolgálni.yyyyy 2011.06.06. 00:19
arról a beszélgetésről miért nincs hosszú népeszava cikk amikor is Horváth Ádám családi kapcsolataira hivatkozva elhiteti a döntéshozóval, hogy ő a legkeresztényibb és legmegfelelőbb ember a Magyar Állami Operaház vezetésére? vezetői gyakorlat nélkül, szakmai fajsúly nélkül, és mint utóbb kiderül etikai muníció nélkül! de azért kéri karácsonyra az állást!:) ugyan kérem vegyük már észre! valahol lezsírozták neki de időközben kiderült hogy alkalmatlan egy ilyen minőség mint a Magyar Állami Operaház kezelésére, nem hogy képviseletére!
tessék csöndben elsétálni!!
yyyyy 2011.06.06. 00:02
Horváthnak semmi érzéke az úriemberi modorhoz!
csöndben össze kell pakolni és még csöndesebben elsétálni!!de erre nem képes,sőt egy még tiszteletnek örvendő minisztert is belerángat, hogy mindaz a szenny amit az Operaházban hagyott még Réthelyit is bemocskolja!ennyire gentleman Horváth Ádám!!Szánalmas!!
és tényleg javaslom a visszakeresését a január óta történt eseményeknek!
yyyyy 2011.06.05. 23:54
már maga a cikk címe is minősíti ezt a népszava bulvár lapot!
amennyiben bárki nyomon követte az eseményeket január óta az nem lesz meglepve azon véleményemen hogy ezt a Horváthot minél messzebb kell kergetni az Operaháztól!
Mióta beült - olajbuisnese-es- családi támogatottsággal a megbízott főigazgatói székbe azóta semmi más munkát nem végzett csupán megfélemlített és áskálódott. Most hogy, a helyére került, nekiáll tovább áskálódni??Szánalmas!!!Aki azzal van elfoglalva, hogy mit és kit és hogyan "feszítenek" keresztre az olvassa végig az elmult hónapok cikkeit, kezdve aliev kinevezésével, Volf Katalin fegyelmijével és sorolhatnánk...azóta nincs művészi munka a házban!!!!ez normális???ezen kellene felháborodni és nem a bulvár sajtó irányított sorain, mert kérdme én ki adta ki ezeket a szavakat a népszavának??válasz?!!csakis az lehet aki a sértett...szegény!!!pedig nem az, ráadásul romokban hever a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett is!erről kéne beszélgetni és hosszan cikkezni!!
libertador 2011.06.05. 22:47
Ez a Tanú című film 2011-es valódi változata..Nyilván Szőcs is keresgélt a papírjai közt, és mikor megszólalt, volt, aki odasúgta: Az nem a vád. Az az ítélet, Szőcs elvtárs! Igen, Rákosi nagyon elégedett lenne.. Mert ez az ő forgatókönyve, amit Sztálintól tanult..Nincs szakma, nincs művészet, nincsenek kompetens, véleményadó művészek. Csak a VEZÉR UTASÍTÁSA VAN. Ha ő úgy akarja, akkor egy illetékes miniszter is tehetetlen bábfigura. Erre mondhatjuk, és nagyon finoman fogalmazunk: SZÉGYEN. Az ellentmondást nem tűrő, mindenhová beszivárgó politika - és a sunyi törpe diktátor - szégyene...
CZOVIKE 2011.06.05. 22:19
Réthelyi markánsan kiállt Alföldi mellett. Szerintem a létrejött helyzet miatt feszengett, nem Szőcs miatt