Előző
Következő
új cikk

Belföld

Botrány lesz a bírák nyugdíjazásából

Népszava|2011. jún 22. 05:03
[A+ A-]
Levélben fordulnak Schmitt Pálhoz a bírói nyugdíjkorhatár megvágása miatt a bírák. Kérik, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a hétfőn elfogadott törvénymódosítást, ha pedig Schmitt - eddigi államfői ténykedéséhez híven - mégis szignálja a jogszabályt, az Alkotmánybíróságtól (Ab), illetve a nemzetközi igazságszolgáltatási szervezetektől kérnek jogsegélyt.
Az érintett bírók egy része példa nélküli tiltakozásba kezd az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonyát általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötő, hétfőn elfogadott törvénymódosítás miatt - erősítette meg a Népszabadság értesülését forrásunk. Információink szerint még e héten elküldik az államfőnek azt a 16 oldalas dokumentumot, melyben a jogszabály ellen felhozott jogi aggályaikat összegzik. E levél csak az összefoglalója annak a Legfelsőbb Bíróság (LB) egyes tagjai által előkészített alkotmánybírósági beadványnak, melyet a törvény kihirdetése esetén azonnal eljuttatnak az Ab-hoz.

Noha a bírói szervezetben erősen szkeptikusak mind Schmitt, mind pedig a hamarosan új összetételűvé váló Ab beavatkozását illetően, úgy vélik, minden létező hazai, és nemzetközi fórumon jelezniük kell, hogy a testület függetlenségén esett csorba. Szerintük ráadásul Schmittnek is most kellene színt vallani, hiszen a bírók alapvetően a köztársasági elnök védelme alatt állnak, ő nevezi ki őket, elmozdításukra pedig másnak nincs lehetősége.

Pedig éppen ez a legfőbb aggály a fideszes Lázár János és Varga István jegyezte törvénymódosítással szemben. A még ki nem hirdetett szabályok szerint ugyanis 2012. január 1-jétől a legfőbb ügyész és az LB - 2012-től a Kúria - elnökének kivételével az ügyészek és a bírák szolgálati jogviszonya az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével megszűnik. A hatályos törvények értelmében az ügyészek és a bírák felső korhatára 70 év, az új szabály alapján azonban már jövőre a 62. év lesz, így csak 2012-ben több száz, öt éven belül pedig mintegy ezer bírónak kell távoznia a pályáról.

Úgy tudjuk, véglegesítették, és noha aláírással még lehet csatlakozni, szét is küldték a bírák között azt a 27 oldalas beadványtervezetet, amellyel az Ab-hoz fordulnak. A dokumentum szerint az 1952 előtt született bírák jogviszonyának megszüntetése egyértelműen diszkriminatív. Bármiféle életkor szerinti diszkrimináció pedig, a mai és az új alaptörvénnyel is ellentétes, nemzetközi egyezményekbe, de még Európai Uniós alapokmányokba is ütközik. Ezzel akár a strasbourgi emberi jogi bírósághoz, illetve a luxemburgi Európai Bírósághoz fordulhatnának a talárosok.

A beadvány szerint a jogszabály rendelkezései sértik a bírák emberi méltóságát, magán- és családi életét, jó hírnevét, munkához és tulajdonhoz való jogát is. Eddig törvény garantálta, hogy a bíró 70. életéve betöltéséig dolgozhat, és meghatározott összegű jövedelem illeti meg. Ezekre a garanciákra alapozhatta egzisztenciáját, s ha annak anyagi feltételeit minden átmenet nélkül megvonják, az sérti az emberi méltóságot - érveltek.

A jövőre nyugdíjba kényszerülő bírók közül ugyanis sokan kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek, elég csak egy esetleg felvett kölcsönre, vagy más hosszú távú kötelezettségre gondolni, amelynek a nyugdíjból már nem képesek eleget tenni. A bírák azt is felrótták, hogy olyan, jogszabályban szavatolt bevételtől fosztják meg őket, amelyet korábbi Ab-határozatok alapján alkotmányos védelem illet meg.

Emellett az elfogadott javaslat bírók és más szakértők szerint is súlyos, és kézzelfogható csapás az igazságszolgáltatás szervezetének függetlenségére, az állam ugyanis szabályosan kinevezett bírókat mozdít el posztjukról. Ez pedig nem "csupán" alkotmánysértő, vagy éppen nemzetközi vállalásainkra nézve aggályos, hanem komolyabb uniós következményekkel is járhat; az EU tagállamai közé való felvétel kritériuma ugyanis a függetlenség garantálása. Forrásaink szerint elképzelhető, hogy a nemzetközi bíróságok várható elmarasztalása után Magyarország drasztikus uniós retorziók elé néz.

Elvárásoknak kell megfelelni?
Nem szabad olyan szabályozást kialakítani, amely azt a látszatot kelti, hogy a bíróknak bizonyos ügyekben más elvárásoknak is meg kell felelniük, mint a törvény betűje és saját lelkiismeretük - fogalmazott Kónya István a Népszabadságnak.

Az LB büntető kollégiumának vezetője szerint nem gyorsítani, inkább lassítani fogja az eljárásokat, ha a büntetőeljárási törvénymódosító-csomag mai formájában lép életbe. Komoly alkotmányossági aggályok hozhatók fel a védő és a gyanúsított kapcsolattartásának korlátozásával szemben.

Mint ismert, a módosítás felhatalmazná az ügyészt, hogy a kiemelt ügyekben az illetékes bíróság helyett máshol emeljen vádat, az őrizetbe vétel időtartamát 72-ről 120 órára emelné, a gyanúsított pedig nem találkozhatna a védőjével az eredeti javaslat szerint az első 48, egy időközben benyújtott módosító indítvány szerint már "csak" az első 24 órában. Mindezek ellen tegnap a Magyar Bírói Egyesület is tiltakozott.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (32)

A hozzászóláshoz .

baldem 2011.06.24. 07:58
Don_Gatto] [2011.jún.22. 12:45] kommentjéhez, pártatlanul:
Vavyan Fable egyik könyvében olvastam az alábbi igen elmés megállapítást, melyet nem biztos, hogy szó szerint idézek, de attól érthető a lényege (lehet, hogy nem mindenki számára):
A Föld intelligencia mennyisége állandó, a Föld népességének száma rohamosan növekszik.
Gatto és eszmetársai kommentjeit olvasva jutott eszembe ez a találó megállapítás.
Magda68 2011.06.23. 20:12
A lanyomnak osztondija volt egy megyei birosaggal, 3 eves joghallgato volt, amikor azt mondta rakjuk el az osztondijat, mert biro nem akar lenni, visszafizeteskor ne legyunk zavarba.Kesobb belattam, hogy nagyon jol dontott, mert iszonyatos sok a munka es igen alacsony a beruk, masodallast sem vallalhatnak.Tevedesben vannak akik azt gondoljak, hogy agyonkeresik magukat.
Jogos a tiltakozasuk!!!!
Csallokoz 2011.06.23. 15:23
Megnézném mennyi átlagfizetésért verik a vajon a balhét ?? :)) Már azt se tudják mit kéne holnap tárgyalniuk .....
Felelős ország ez !
Akiknek tömik a zsebét, azok maradnának, akik meg 40 fölött 2x annyit kereshetnek nyugdíjban, azok meg mennének.
De van eszük az biztos ....
Csallokoz 2011.06.23. 15:13
Forduljanak az Alkotmánybírósághoz és majd ők is elhúzzák a döntést, mint ahogy a mostani sértett fél tette és teszi, így simán okafogyottá válik a dolog. Kutyaharapást szőrivel ... tartja a mondás.
nofrete 2011.06.23. 13:27
A bírák jobban tennék, ha mindjárt a nemzetközi igazságszolgáltatási szervezetekhez fordulnak!!!!
bobojszi 2011.06.22. 14:21
Az AB-hoz már hiába fordulnak az is megfelelő számmal és " tartalommal " bővült !
Furedi55 2011.06.22. 12:55
[Don_Gatto] [2011.jún.22. 12:45]
Te miről beszélsz? Ki ismert el mit? Akkor szerinted mindenki aki 1945 és 1990 között tanult valahol, szerzett diplomát és kezdett el dolgozni, az "az elnyomó rendszerhez volt hű"? Nézzük csak. Akkor ugye csak az tiszta, aki 1990-ben és utána kapott diplomát, tehát aki kb. 1967-ben született, tehát most 44 éves. Szerinted akkor minden 44 évesnél idősebb bírót ki kell rúgni? Egy példa: Budai Gyula, elszámoltatási kormánybiztos 1987-ben diplomázott, utána katonai ügyészként dolgozott. Tehát 3 évig a diktatúrát szolgálta? Ráadásul kat. ügy.-ként? Monggyyyonle!!!
Don_Gatto 2011.06.22. 12:45
"a testület függetlenségén esett csorba."
Miről beszélnek? Csak nem arról hogy a legidősebbek, akiket nyugdíjba karnak küldeni azok másra esküdtek fel?
Ezzel nyíltan elismerték hogy eddig nem voltak függetlenek, hanem hűek a volt gazdájukhoz az elnyomórendszerhez, amire felesküdtek és aminek utód pártja most akar szétesni.
Ha egy testületnél ahol több ezren dolgoznak és pár elvtárs hőzöng, az nem azt jelenti, hogy ez az összes bíró véleménye, mint ahogy a két héttel ezelőtti népszabadságos hazugság levélről is kiderült, hogy egy szó sem igaz belőle.
Tartok tőle, hogy erről is ki fog derülni. Lehet hogy a Jókai utcában készülnek ezek?
jobbkozep 2011.06.22. 12:40
[vacka] [2011.jún.22. 12:36]
[budapestfan] [2011.jún.22. 12:23]

Látom, rátapintottam a lényegre, mert érdemi válasz (ne adj Isten érvek) helyett mocskolódás kezdődött...
vacka 2011.06.22. 12:36
Rájöttem jobbközép álnéven maga a nagy KiNyir Szem azaz Ormány vezír kommentál, de hogy még álnéven is ilyen demagóg és primitív ???Még kórházat sem látott de még csak a vészhelyzetet sem.....nagy a sötétség a negrócukorka üde fényforrás a szájában ..és még ír is....primitívebb és demagógabb vagy mint a vezíred (pedig ez nagy feladat őt megelőzni)kinek a fenekét csókolgatod,és nem is gondolkozol.Igaz minek azt ,a vezír mindent megold nektek, és azt is megmondja mit írjatok.Rossz kis beprogramozott gépek vagytok....De fogok nevetni mikor a saját vezéred fog téged hazavágni és ott fogsz majd sírni ahol senki sem lát , és ez már csak rövid idő!!NA DE A PÁRTHŰSÉG az PÁRTHŰSÉG szegény jobbközép a Vezír édes kis jobbágya.....
budapestfan 2011.06.22. 12:23
[jobbkozep] [2011.jún.22. 11:46]
[Neveletlen] [2011.jún.22. 11:06]
"Szegény, szegény Magyarország sötét korszak köszöntött rád ismét... "

"Majd jöttök megit és megint felszabadítotok minket.."

Hát ha felszabadítani nem is, azért egy felvilágosítás jól jönne.
jobbkozep 2011.06.22. 11:46
[Neveletlen] [2011.jún.22. 11:06]
"Szegény, szegény Magyarország sötét korszak köszöntött rád ismét... "

Majd jöttök megit és megint felszabadítotok minket...
jobbkozep 2011.06.22. 11:42
[vacka] [2011.jún.22. 08:50]

Láttál már amerikai nyomozós filmet? Ha igen, akkor tudod a megoldást az idősödő rendőrök problémájára...
Csak mellékesen jegyzem meg, hogy a mai rendőri munka 90%-a nem a tüntetések szétveréséből, emberek csatárláncban való kereséséből áll, ha elvennéd a vörös kendőt a szemed elől, magad is látnád. (Hány rendőrt láttál mostanában járőrszolgálaton? Hány %-a lehet az állománynak hóban-fagyban az utcán? 80-100%-a? Ha így lenne, nem tudnád, hol van Gyöngyöspata)
Ha meg a 12 órás szolgálati idő a gond, azt nem lehetne rövidíteni szervezéssel, új szabályokkal?
A tűzoltóknál is hasonlóan megoldható a dolog.
Azért miért nem aggódsz, hogy amikor a tűzoltók, mentők eljuttatják a kórházba az 50 -100 kilós embereket, ott a 60 kilós ápolónő forgatja, emelgeti (valahogy mégis elbírja), pedig ő nem edzi magát...
Furedi55 2011.06.22. 11:13
Akkor nézzük a korhatárokat a parlamentben:

Balsai István 64 év, Ékes József 61 év, Firtl Mátyás 62 év, Fónagy János 69 év, Göndör István 61 év, Gyenes Géza 62 év, Harrach Péter 64 év, HoffmanPál 63 év, Hoffmann Rózsa 63 év, Hollósi Antal Gábor 65 év, Horváth János 90 év, Iván László 78 év, Jakab István 62 év, Káli Sándor 61 év, Karvalics Ottó 64 év, Kerényi János 66 év, Kontur Pál 62 év, Kovács József 61 év, Kovács László 72 év, Kukorelly Endre 61 év, Lanczendorfer Erzsébet 69 év, László Tamás 61 év, Latorczai János 67 év, Ledvai Ildikó 65 év, Lezsák Sándor 62 év, Lukács Tamás 62 év, Mátrai Márta 63 év, Mikola István 64 év, Murányi Levente 72 év, Nagy Kálmán 65 év, Örvendi László 61 év, Pichler Imre 64 év, Pintér László 61 év, Rozgonyi Ernő 78 év, Rubovkszky György 67 év, Salamon László 64 év, Schmitt Pál 70 év, Szalay Péter 71 év, Szúcs Erika 61 év, Tarlós István 63 év, Tóth Ferenc 62 év, Tóth József (az MSZP-s) 62 év, Turi-Kovács Béla 76 év, Varga Géza 66 év, Varga László Imre 75 év, Vitány Iván 86 év, Wittner Mária 75 év.

Házi feladat: mennyi közülük a Fideszes vagy KDNP-és és mennyi az ellenzéki? Ez alapján határozzuk meg, hogy a kormánypártból - az életkora alapján - mennyi az alkalmatlan képviselő!
Neveletlen 2011.06.22. 11:06
Nem az a baj, hogy ovi elhatározta, hogy legyen egységes a nyugdíjkorhatár...
Azt azonban mindenki tudja, hogy ez csak a pórnépnek hintett magyarázat, hisz minden eddigi törvénye, eljárása egy irányba mutat: egyszemélyi diktatúra.

ovi azt a rendszert akarja bevezetni az országban, amit a pártban 2002 után. Diktatúrát, ahol senki másnak rajta kívül nem lehet szava. Illetve lehet szava, de az csak ugyanaz lehet, amit a harcban edzett hős vezérünk mond.
Félelmetes jövő elé nézünk emberek. Aki ezt nem látja, az fürödjön még egy kicsit abban a langymeleg húgyban, amit az ovisok létrehoztak...
Szegény, szegény Magyarország sötét korszak köszöntött rád ismét...
korosodo 2011.06.22. 10:25
Érdemes elolvasni. Lehet irigykedni!
Rákosmente közbiztonságáért egyik díjazottja vagyok, nyugdíjas tűzoltó, köszönöm, hogy tönkretette családomat.
ÉN Csortos Attila ny.tü.tzls. visszamenőleg felszerelésemig kérem a 168-és 240-264 óra közötti fizetésemet kamatos kamattal, a délutános és éjszakás pótlékkal, a vasárnapokat ünnepnapokat 100%-al, a szabadidőmben készenlétért 3 órán belül bármikor be kellett menni a Tűzoltóságra, ezt is visszamenőleg felszerelésemig, készenléti díjként.
A szénmomoxid miatt vérzékeny lettem, ezért egészségkárosodásért is kérek pénzt, a rendszeres megfázások miatt, ami tűzoltás miatt volt fáj a derekam, recseg ropog a nyakam, magas vérnyomásom van a stresz miatt. Csak 46 éves vagyok, mára semmirekellő, szégyellni való állampolgár. 6 közvetlen kollégám temetésén voltam már köztük apósomén is akik nem érték el a rendes nyugdíjkorhatárt, jelenleg nyugdíjkorhatár alatt lévő kollégáim is egészségügyi problémákkal küzdenek.
Szerintem már 100 millió felett járunk, szétnézzek még? Egyoldalúan önök bontották fel a munka szerződésünket, ezért most mi is kérjük ami járt volna ha nem korlátozzák jogainkat.
Ezekért jár nekünk a szolgálati nyugdíj.
Nagyapám mondta: mindig becsületes ember légy fiam.
Csortos Attila ny.tü.tzls. Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság
Angyal46 2011.06.22. 10:16
Na, most kell összefogni azokkal, akiket hátrányosan érint a "nyugdíjreform".Remélem most már mindenki megérti,hogy ennek a kormánynak mennie kell.
Egyébként pedig nem csak az Ő jogaik,emberi méltóságuk sérül ,lsd.demonstrációk.
Szerintük a rendőrök miért tiltakoznak? Csakúgy "játszásiból?"
korosodo 2011.06.22. 10:06
A politikusokra miért nem vonatkozik a nyugdíjkorhatár?
Jakab I. 62 é. Latorcai J. 67 év. Balsai I. 64 év, Harrach P. 64 év, stb...
Ha rájuk is érvényes lenne ami a bírókra elfogynának a "fiatal demokraták" a parlamentben!
kurucz 2011.06.22. 10:05
Csak a komcsik nyűszítenek ,nem kell velük foglalkozni.
taeki 2011.06.22. 09:48
[apoka888] [2011.jún.22. 09:29]
Igy igaz, igy marad és helyesen.
Az orszàg egyrésze a korai nyugdijazàs megszuntetése mig a màsik fele a késoi nyugdijazàs megszuntetése miatt elégedetlenkedik.

Elképesztő !
Vissza kell helyezni a régi kerékvàgàsàba a nyugdij rendszert mert az jol mukodott ugy ahogyan volt. Nem értem hogy ezen mért kellett vàltoztatniuk?
En helyeslem hogy a biràk nyugdijkorhatàràt csokkentik.Elalszanak a székeikben.