Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

A kormány húzta ki a mentőövből a dugót

Népszava|2011. aug 29. 05:45
[A+ A-]
A kormánynak komoly gondokat, a polgároknak pedig számos fájdalmas meglepetést jelent majd a jövő évi költségvetés, és az abban szereplő intézkedések, főleg a takarékosság, amit a Fidesz-kormány nem szívesen nevez megszorításnak, pedig az, mégpedig a javából. Jelenlegi tudásunk szerint a Széll Kálmán tervvel együtt több mint ezermilliárdos megszorításról van szó.
A szakértői vélemények csak abban térnek el, hogy mennyiben a kormány és mennyiben a külgazdasági tényezők a felelősek a kialakult helyzetért, bár mára jobboldali közgazdászok is nyíltan az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának bukásáról beszélnek.

Komoly nehézségeket fog okozni a jövő évi költségvetés összeállítása, az abban szereplő 3 százalék alatti költségvetési hiány betartása a Fidesz-kormánynak. A bajok forrása az idei lassú gazdasági növekedés, a hazai fogyasztás stagnálása, a beruházások visszaesése, egy részt, másrészt a korábban reméltnél mostohább külgazdasági környezet, vagyis az EU-ban tapasztalható lassulás, főleg a német gazdaság megtorpanása, és az USA recesszió közelébe került állapota.

A költségvetési bevételek jóval a várt szint alatt alakulnak, míg a kiadások a 250 milliárdos zárolás és a fűnyíró elven alapuló takarékosság ellenére sem csökkennek a tervezett mértékben.

A Miniszterelnök által két hete jelzett 100 milliárdos újabb megtakarítás a IV. negyedévre, azt jelenti, hogy jövőre négy negyedre számítva 400 milliárdos kiadáscsökkentés várható. Ehhez hozzá kell adni a Széll Kálmán tervben 2012-re előirányzott 550 milliárdot, valamint az idei költségvetésből végleg kivont, először csak zárolt 250 milliárdot, akkor a megszorítások nagysága jóval meghaladja az ezermilliárd forintot. Ezt nevezhetjük, aminek akarjuk, hogy ne kelljen nevén nevezni és megszorításnak titulálni, akkor is egy jelentős összegről van szó, amit alighanem nagyon fájdalmas módon fog érzékelni nem csak a magyar gazdaság, de a társadalom egésze, mindenek előtt a bérből és fizetésből élők tömegei.

Őket egyébként a plusz megszorítások mellett külön is sújthatja, ha nem törlik el a szuperbruttót, vagy egy csapásra kiveszik az adórendszerből az adókedvezményeket. Köztudott, hogy a 16 százalékos adó, ami eredetileg mindenkinek jó, majd senkinek sem rossz, végül aztán a kisebb jövedelműek számára mégiscsak előnytelennek bizonyult, jövőre is meg fogja követelni, hogy a munkaadók csak azért emeljenek bért, hogy az adó okozta veszteségeket ellensúlyozzák.

Arról nem is beszélve, hogy a munkatörvénykönyv tervezett szigorítása, a közmunka új, megalázó rendszere milyen terheket rak a legsúlyosabb helyzetben élő magyar polgárokra.

A hazai vállalkozások sem számíthatnak a fellengzős gazdasági nacionalista szólamokon kívül másra, hiszen a gazdaságból kivont pénz, a fogyasztáson keresztül az ő helyzetüket is rontani fogja, amit nem tud ellensúlyozni a munkatörvénykönyv átírása sem. Attól nem lesznek egy csapásra versenyképesebbek a világpiacon, hogy a jelenlegi gyenge bérszínvonalhoz képest is megtakarítanak valamit, vagy a korábbinál is könnyebben bocsáthatják el a fölösleges munkaerőt.

Az idei költségvetés a nyugdíjpénztári milliárdokkal egyenesben lesz. A kormány erre ugyan "csak" 528,8 milliárdot szán, de az EU költségvetési számításai szerint így is jövőre akár 2 százalékos többlet is mutatkozhat, mivel az egész, közel 300 milliárdos nyugdíjpénztári vagyont el kell számolni.

Bauer Tamás közgazdász lapunknak arról beszélt, hogy a jövő évi helyzetet, amit a bevételek hiánya és a túlköltekezés jellemez egyszerre, a kormány okozta önmagának, amikor lazított az adópolitikán, az egykulcsos, igazságtalan adóval százmilliárdokat engedett át a jómódúaknak, akiknek még megszüntette az ajándékozási, az örökösödési adót és a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett 10 százalékra csökkentett vállalkozói adóval a fekete gazdaság felé terelte a jövedelmeket.

Az egy kulcsnak csak akkor lenne gazdasági értelme, ha azonos lenne a vállalatok és a magán személyek esetében is. A kiadásoknál az erőszakos megtakarítások, a takarékossági automatizmusok helyén egy időre jelentenek megoldást, de aztán csak be kell tenni a megtakarított pénzeket a rendszerbe. A kultúrában például egy évig lehet nem csinálni filmet, de aztán csak kell, vagy a mentőket lehet egy évig nem finanszírozni, de ez sem tartható sokáig.

Gimes Gergely a Political Capital elemzője egyértelműen a világgazdasági válság egyre jobban érzékelhető második hullámát, és annak a gazdasági növekedésre gyakorolt negatív hatását tartja a legnagyobb veszélynek. Úgy látja, hogy a jelenlegi várakozások szerint a 2012-es növekedés akár egy százalékkal is kisebb lehet a kormány korábbi várakozásánál, ami nagyságrendileg 100 milliárd forinttal ronthatja a költségvetés egyenlegét.

A külső környezet alakulása mellett a legfontosabb kérdés, hogy a kormány tudja-e tartani magát a Széll Kálmán Tervben vállalat kiadáscsökkentő lépésekhez: ehhez az őszi időszakban több, várhatóan komoly vitát gerjesztő intézkedést kell elfogadni elsősorban a szociális juttatások területén.


Melyek a 2012-es költségvetésre leselkedő legnagyobb veszélyek?
Felcsuti Péter közgazdász, a Raiffeisen Bank nyugalmazott vezérigazgatója:
A legnagyobb veszély az alacsony költségvetési bevétel, ami a lassú gazdasági növekedés következménye. A második nagy veszélyforrásnak a költségvetés finanszírozásának várható költségét, egészen pontosan az állampapírok kockázat felárának alakulását tartom, ami nemzetközi okok miatt is emelkedhet, drágítva a hiány finanszírozását.

Bauer Tamás közgazdász:

A jövő évi költségvetésre a legnagyobb veszélyt a Fidesz-kormány jelenti. Már most is a maga teremtette nehéz helyzettel kell megbirkóznia, azok után, hogy az előző Bajnai és Gyurcsány-kormány már kezelhető helyzetbe hozta a gazdaságot. Orbánék maguk húzták ki a dugót a mentőövből, amikor nyakló nélkül adókat csökkentettek, töröltek el, és felszámolták a takarékossági automatizmusokat, kényszerrel helyettesítve azokat a költségvetésben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (16)

A hozzászóláshoz .

Barka 2011.08.31. 10:59
Mi van narancsosok?
Gazdagék zsebre vágták, elutazzák, külföldre viszik az ölükbe hullott orbáni adományt?
Fejlesztés, munkahelyteremtés meg sehol?
Pontosan az történt, ami várható volt. Orbán még nem tudja, hogy a hívők a templomba járnak, és nem a munkahelyekre. Ez utóbbiba a kapitalizmus ordasai, akik itt azonnal elfelejtik a Biblia tanításait.
Ennek a milliomos-milliárdos népségnek csak addig kellett Orbán, amíg a nekik ígért pénzt megkapták, aztán
ennyi volt. Most meg röhögnek a markukba, meg kormány erőlködésein.
jobbkozep 2011.08.31. 08:02
[grandM] [2011.aug.29. 22:34]
"A valós hiány 7%....... a lényeg ez...... a lenyúlt péntári vagyon korrigálja 2% -ra.....ilyen rablás után plusszban kéne lenni....."

-7-ről +2-re az nem pluszban levés?
marimama 2011.08.30. 01:00

[Agricola] [2011.aug.29. 11:45]
"Régen a TV-ben volt egy mesesorozat „mindentelhisz nagymama” címmel.
[marimama] emlékeztet „mindentelhisz nagymamára”.

Azt hiszem ha valakik mindent elhittek és még mindig vakon hisznek, azok a fidesz szavazói, orbán hívei.
Olvasgasson! Néhány fidesz igéret a teljesség igénye nélkül. A legtöbbje már elhangzásakor se volt hihető.

http://www.fn.hu/valasztas2010/igeretek_533_3265/?part_id=2&ugy_id=0&jelolt_id=0&page=11

...és
egy régebbi, 2006-ból:

http://www.davod.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=4839
grandM 2011.08.29. 22:34
A valós hiány 7%....... a lényeg ez...... a lenyúlt péntári vagyon korrigálja 2% -ra...... mielőtt valami nagy válveregetésbe kezdene a jobbik oldal.....ilyen rablás után plusszban kéne lenni.....és semmi kilátás a jövőre....nincs beruházás, fejlesztés, piacépítés, munkahelyteremtés...... mély stagnálás..... további 1.000 milliárd összetarhálása a 3% alatti hiánycél eléréséért...... mily sötét perspektíva!!! közben jósolgatunk.....hát ehez pofa kell....
jobbkozep 2011.08.29. 20:56
Bauer Tamás... arról beszélt, hogy .... a jómódúaknak, akiknek még megszüntette az ajándékozási, az örökösödési adót és a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett 10 százalékra csökkentett vállalkozói adóval a fekete gazdaság felé terelte a jövedelmeket.

Értem, tehát a "csökkentett vállalkozói adóval a fekete gazdaság felé" terelik a gazda(g)ságot!!
Akkor kézenfekvő a megoldás: óriási adóemelés (legalábbis Bauer szerint, hiszen az adócsökkentés a fekete gazdaság melegágya).
Még szerencse, hogy normális ember nem hisz Bauernek...
Rommel73 2011.08.29. 17:56
Nofene a jobboldalon ennyire hisznek Simornak?eddig nem így volt!!

[Agricola] [2011.aug.29. 10:41
"A görög válság egyelőre nem hatott a közép-európai régióra, és ebben az is tükröződik, hogy Magyarország ma sokkal stabilabb, mint mondjuk 3 évvel ezelőtt, a válság idején" - tette hozzá.

„Magyarország fizetési mérlegének helyzete "messze a legjobb" az egész közép-európai térségben - állapították meg a csütörtökön közzétett idei első negyedévi mérlegadatokat kommentálva londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint jövőre várhatóan tovább szélesedik a hazai össztermékhez mért többlet. A JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint a folyómérleg-többlet elérte a magyar hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékát, ami "jelentős javulás" a 2008-ban elhatalmasodott pénzügyi válság előtti 7-8 százalékos hiányokhoz képest.” (Privátbankár 2011 jun. 30.)

Ebből azt következik,hogy Kósa-szíjjártó HAZUDOTT,amikor azt mondták ,hogy a görögök sorsára jutunk sőt már tulajdonképpen ott is vagyunk lehúzhatjuk a rólót.......pro primo....keresd ki mikor hazudták ezt pontosan a haverjaid...

pro secundo ha hiszünk a jp morgan londoi elemzőjének láthajuk ,nem voltak itt romok meg tatárjárás ahogyan a haverjaid állítják....sőt mi voltunk a legjobb helyzetben a többiekhez képest....mondd szépen kisfiam köszönöm Feri bácsi köszönöm Gordon bácsi...az más kérdés ,hogy a sáskajárás fidesz módra mit fog eredményezni az év végén...majd idemásolgatjuk a linkeket ahol olvassuk milyen jól dolgozott a viktor és kormánya...
gasig 2011.08.29. 16:03
Agricola
Mivel te igazán"elfogulatlan "vagy véleménynyílvánítás tekintetében azt,hogy nincs vészhelyzet meg kellene értetned vikiékkel is mert ők viszont folyton ezt hangoztatják..Hozzátéve ---ők majd megoldják megszorítások nélkül is .Az ,hogy folyamatos költségvetési módosításokra van szükség szinte említésre sem méltó.Mit nekünk az a párszáz milliárd.Kicsinységekre nem adunk a nagy meg nem számít.
Agricola 2011.08.29. 11:54
[marimama] [2011.aug.29. 11:11]

Privátbankár - Acsai N. Ferenc, Nagy Zsófia cikke 2011. július 1.-én jelent meg ezzel a címmel:

„Simor: jobban állunk, mint 3 éve”

és részletesen ismerteti Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MGYOSZ konferenciáján elhangzott beszédét.
Agricola 2011.08.29. 11:45
[marimama] [2011.aug.29. 11:02]

Írja: „Gyurcsány és Bajnai is megszorítottak, nem is tagadták, de legalább volt eredménye!
Ezek még megszorítani se tudnak rendesen,”.

[marimama] fantáziájában az a tény, hogy a szoclib kormányzás utolsó teljes évében, 2009-ben a GDP 6,7%-al csökkent, úgy jelenik meg, hogy „, de legalább volt eredménye”.

Régen a TV-ben volt egy mesesorozat „mindentelhisz nagymama” címmel.

[marimama] emlékeztet „mindentelhisz nagymamára”.
marimama 2011.08.29. 11:11

[Agricola] [2011.aug.29. 10:41]
"Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MGYOSZ konferenciáján így jellemezte a helyzetet: jobban állunk, mint 3 éve
2011. július 1. 12:24"

Pontosítsunk! Simor ezt mondta szó szerint:

"Magyarország ma sokkal stabilabb, mint mondjuk 3 évvel ezelőtt, a VÁLSÁG IDEJÉN"

Aztán Gyurcsány és Bajnai is tettek arról, hogy javuljon a helyzet. Orbán elcseszte a 2010-es évet az önkormányzati választások miatt, ezért tarunk most itt!
És amit az előző kormányok tettek az tény, Simor csak reménykedik, hogy orbán kevesebbet hibázik ezután.


makjanos56 2011.08.29. 11:05
Egy dolog, hogy hogyan álltunk egy július 1-i vélemény szetrintr, és egy másik dolog, hogy hogyan fogunk állni 2012-ben. Igaz, hogy jobban álltunk mint 3 évvel ezelőtt, amikor tombolt a válság, de ez a jövőre nézve nem menti e helyzetet. Simor úr bankár szempontú megközelítése mellett a fogyasztás azért nem nő, mert a tömegnek nincs elég jövedelme, az árak meg nem lefelé mennek. A többségnek elmegy a pénze a magasabb árakra, a magasabb rezsire, a hitelekre, a megtakarításaikat azok tudták igazán növelni, egyáltalán megtakarítani,akik ezt a 16 %-os adó bevezetésével meg tudták tenni, mert a jövedelműk nőt, és a fogysztásuk feletti jövedelmet félre tudták tenni. Ez a "jelentős" kisebbség. Simor úr egyébként rendkívül óvatos, és ez az esetébven indokolt is, ugyanis a jelenlegi összetételű jegybank tanács és a kormánnyal szembeni pozíciója erre szorítja. Jobbioldali közgazdászok visont a Magar Nemzetben sokkal élesebben fogalmaztak, hiszen az ők nincsenek olyan függő helyzetben mint Simor. Az ő írásaikból is lehetne idézni.
marimama 2011.08.29. 11:02
Gyurcsány és Bajnai is megszorítottak, nem is tagadták, de legalább volt eredménye!
Ezek még megszorítani se tudnak rendesen, persze hiszen ki se merik ejteni a szájukon, csak tagadó mondatban.
Ha elismernék, ha megbeszélnék a zemberekkel - mivel a mai ellenzék gyenge - végig is vihetnék, eredményesebben.
Ha orbán nem lenne olyan elvakult, hagyta volna az elődöknek végigvinni a kellemetlen itézkedéseket és most dicsekedhetne az eredménnyel és az ország is jobb helyzetben lenne.De nem, neki annyi esze sose volt, hogy visszafogja magát egy kis időre!
Agricola 2011.08.29. 10:41
Petőfi Sándor: István öcsémhez című versében ezt írja:
„Akaratlanul lett íly fekete,
Gondolataimnak menete”.

Zsebesi Zsolt / Népszava gondolatainak menete, viszont akarattal lett íly fekete.

Az új kormányzattal szembeni irracionális ellenérzésektől vezérelve, mindenben igyekszik a rosszat láttatni.

Ezért sulykolja a vastagbetűs címben: „A kormány húzta ki a mentőövből a dugót”

Holott nincs vészhelyzet.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az MGYOSZ konferenciáján így jellemezte a helyzetet: jobban állunk, mint 3 éve
2011. július 1. 12:24


Magyarország stabilabb lábakon áll, mint pár éve, kockázati megítélése jónak mondható, 2012 végére pedig az infláció 3 százalékra süllyedhet.

Az MNB elnöke szerint 2011-ben a beruházások és a lakossági fogyasztás sem járul hozzá a GDP növekedéséhez, inkább az óvatossági megtakarítások dominálnak. A válság előtti szinthez képest rövid időtávon alacsony a fogyasztási ráta, de hosszútávon nézve ez már nem igaz - mondta. Lakossági szempontból a fogyasztás vissazesésének oka a jelentős adósságállomány, az erős svájci frank, a bizonytalan környezet és hogy a hitelezésben a bankok szigorú feltételeket alkalmaznak.

Magyarország kockázati megítélése jelenleg jónak mondható: 2011 elején, miután a kormány bejelentette a Széll Kálmán Tervet, jelentős javulás állt be, a piacok megelőlegezték az intézkedések sikerességét, de még mindig van egy különbség a régió és Magyarország között, ami csak akkor fog szűkülni, ha a tervekből valóság lesz - hangsúlyozta Simor András.

"A görög válság egyelőre nem hatott a közép-európai régióra, és ebben az is tükröződik, hogy Magyarország ma sokkal stabilabb, mint mondjuk 3 évvel ezelőtt, a válság idején" - tette hozzá.

„Magyarország fizetési mérlegének helyzete "messze a legjobb" az egész közép-európai térségben - állapították meg a csütörtökön közzétett idei első negyedévi mérlegadatokat kommentálva londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint jövőre várhatóan tovább szélesedik a hazai össztermékhez mért többlet. A JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint a folyómérleg-többlet elérte a magyar hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékát, ami "jelentős javulás" a 2008-ban elhatalmasodott pénzügyi válság előtti 7-8 százalékos hiányokhoz képest.” (Privátbankár 2011 jun. 30.)

Zsebesi Zsolt / Népszava Bauer Tamás közgazdászra úgy tekint fel, mintha ő lenne a közgazdászok pápája.
Holott egy mérhetetlenül elfogult alak, aki a mostani kormány minden mozdulatát kártékonynak festi le.
Bali30 2011.08.29. 09:57
Ha az előző kormányokat felelősségre akarják vonni, akkor velük mit kell majd csinálni????
csokiturmix 2011.08.29. 08:20
Az a matolcsy készítette a költségvetést, akit az Antall-kormány pénzügyminisztere Kupa Mihály páros lábbal rúgott ki hozzánemértése miatt.
S bár ilyenkor az "ember" képezi magát, ennek a matolcsynak tudása ott maradt, ahol akkor volt. Vagyis: nulla!
ezért is állunk így!
hungaria 2011.08.29. 06:14
Ahogy a feliraton is látszik,hogy magyarország megujjul.Tényleg?A sz@rból a f.sba sülyedtünk.Látszik a matolcsin,hogy még a szeme sem áll jól.Jó gyomra van a magyar nemzetnek,hogy ennyi moslékkal zabáltatják őket.