Előző
Következő
új cikk

Belföld

Már 2014-től 65 év lesz a nyugdíjkorhatár

Népszava|2011. nov 23. 05:05
[A+ A-]
Egyeztetést színlelt tegnap a nyugdíjakról Orbán Viktor, ám a miniszterelnök valójában a Fidesz szakpolitikusával "tárgyalt". Így mindenben egyet is értettek. Azt mondták: a nyugdíjasok és a nyugdíjak biztonságban vannak, az ellátások idén és jövőre is megőrzik reálértéküket, a rezsiköltség pedig nem nő nagyobb mértékben, mint a nyugdíj.
Erről levelet is kapnak az idősek Orbán Viktortól. Arról viszont nem esett szó, hogy a korhatár alattiakat és a rokkantnyugdíjasokat kitaszítják a rendszerből, a a nyugdíjak reálértékének megőrzése valójában befagyasztást jelent, és jóval előbbre hozzák a korhatáremelést is.

Újabb ámítás, ezúttal a nyugdíjakról - röviden így lehet jellemezni Orbán Viktor miniszterelnök és Iván László, az Idősügyi Tanács tagjának tegnapi találkozóját. Iván László a Fidesz parlamenti képviselője, ő volt az, akivel pártja elvitette tavaly a "balhét" a svéd nyugdíjmodell bevezetésével kapcsolatban. Iván Lászlót küldték például a televíziós műsorba, és neki kellett válaszolni a kényes kérdésekre. Azóta nem sokat lehetett hallani a szakpolitikusról, de vélhetően most sem ő az, aki negatív kritikákat fogalmazhat meg a kormány nyugdíjterveiről.

Az, hogy most vele egyeztetett a kormányfő, igazolja, mennyire "fontos" Orbán Viktornak a nyugdíjasok ügye. Az idősügyi szervezetekkel egyébként egyszer sem beszélgetett a kormányfő, az ismert nyugdíjszakértőkkel nem találkozott, másfél éves késéssel hozta létre az új Idősügyi Tanácsot úgy, hogy ma sem tudni, hogy milyen szempontok alapján és kiket választott a tanácsadó testületbe.
A tegnapi beszélgetésről Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője adott tájékoztatást.

Mint mondta, Orbán Viktor és Iván László felidézték 2009-es megállapodásukat, miszerint ha a Fidesz alakít kormányt, nem lesz olyan válságkezelő program, amely a nyugdíjasok vállára többletterheket rakna. Kijelentette azt is, Magyarországon minden nyugdíjas biztonságban érezheti a nyugdíját, aminek idén is sikerült megőrizni a reálértékét. Orbán Viktor azt is mondta Iván Lászlónak, hogy a nyugdíjrendszer átszervezésével, a "kötelező nyugdíjtőzsde megszüntetésével" sikerült kiiktatni minden olyan kockázatot, amely veszélybe sodorhatta volna az ellátásokat. Annak köszönhetően, hogy "a nyugdíjkasszából csak nyugdíjat, nyugdíjat pedig csak a nyugdíjkasszából" fizetnek, 2012-ben 4,2 százalékkal emelkednek a járandóságok - mondta.

Kiemelte Szijjártó azt is, a bizonytalan hírek időszakában meg kell védeniük az idős emberek biztonságérzetét is. Éppen ezért Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a nyugdíjasokhoz, amelyben arról is tájékoztatja őket, hogy a gáz, villany, távfűtés, víz és csatornadíjak nem nőhetnek nagyobb mértékben, mint az ellátások. A kormányfő levelét az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldi ki, a kézbesítés tegnap kezdődött és jövő hétfőig tart. A költségeket a nyugdíj-biztosítási alapból finanszírozzák. Ez azért érdekes, mert Orbán Viktor többször hangsúlyozta, a nyugdíjreform célja, hogy a nyugdíjkasszából csak nyugdíjcélú kifizetések történhetnek.

Iván László pedig megjegyezte, novemberben egyösszegű, 6 százalékos nyugdíj-kiegészítést kapnak az idősek, nem szüntetik meg az özvegyi nyugdíjat, és nem csökkentik az ellátásokat. Szólt arról is - a fidesz.hu beszámolója szerint -, hogy már 2014-ben 65 évre emelhetik a korhatárt. (Korábban, a szocialista kormányok idején az volt a terv, hogy a korhatár csak 2027-re éri el a 65 évet.)
Az, amiről Szijjártó beszélt, féligazságot, vagy még annyit sem tartalmaz. A nyugdíjrendszerből ugyanis kitaszították a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjasokat, ők a jövőben már csak korhatár előtti ellátást vagy szolgálati járandóságot kaphatnak.

Az új alaptörvény szerint támogatásként utalják a hozzátartozói nyugellátást, vagyis a többi között az özvegyi nyugdíjat és az árvaellátást. A jelenlegi rokkantnyugdíjasok pedig nyugdíj helyett csak ellátást kaphatnak majd, azok, akiket munkaképesnek találnak az új felülvizsgálati rendszerben három év után már egy forint sem jár. Az érintettek tehát a jövőben nem számítanak nyugdíjasnak, és nem nyugdíjszerű ellátást kapnak, így az ő biztonságukról nem lehet beszélni.

Arra sem tértek ki, hogy megváltoztatják a nyugdíjemelés módját, eltörlik azt a Bajnai-kormány által hozott szabályt, hogy a 3 százalékot meghaladó gazdasági növekedés felett lehetőség van a nyugdíjak reálértékének emelésére. A jövőben így csak a várható inflációval emelnék az ellátásokat. Ez pedig azt jelenti, hogy befagyasztják a nyugdíjak reálértékét. A kormány a jelek szerint eltörli a nyugdíjas fogyasztói árindex fogalmát is, márpedig ez volt az alapja az őszi emelésnek. Azt sem beszélték át, hogy Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője 2007-ben azt nyilatkozta, nem lehet hozzányúlni a fegyveres rendvédelmisek szolgálati törvényben biztosított jogaihoz.

Hasonlókra hívta fel a figyelmet az MSZP is. Korózs Lajos szakpolitikus arra vár választ, vajon az a 43 ezer korábbi rendészeti dolgozó is megkapja-e Orbán Viktor levelét, akik januártól elveszítik a szolgálati nyugdíjukat, illetve kézbesítik-e azt annak a több mint 110 ezer rokkantnyugdíjasnak is, akiknek felülvizsgálatra kell jelentkezniük a kormány döntése miatt. Korózs szóvá tette, hogy a kormányfő levelét két hónap múlva a nyugdíjbiztosítási főigazgatóság éves tájékoztatásával együtt is elküldhették volna az időseknek ahelyett, hogy most "közpénzből százmilliókat" fordítanak erre.


Szórják a pénzt a kommunikációra
- Garancialevélben ígérte tavaly a választási kampány előtt Schmitt Pál, hogy kormányzásuk alatt megvédik a nyugdíjakat, törvényben tiltják meg a nyugdíjpénztárak privatizációját, és megőrzik a nyugdíjak reálértékét.
- Több, mint 200 millió forintért tavaly ősszel, még az önkormányzati választások előtt Orbán Viktor meghirdette, hogy a nyugdíjasokkal folytat párbeszédet. Akkor 1,7 millió nyugdíjas háztartásba postázták a küldeményeket.
- Csaknem 238 millió forintért küldték a következő leveleket, akkor a szabad nyugdíjpénztár-választással összefüggő jogszabály-változásokról tájékoztatták az állampolgárokkal.
- Legalább 500 millió forintba került az újabb levélküldési akció, ami idén februárban volt a Nemzeti Konzultációs Testület kérdéseinek postázásával. Az alkotmányozással kapcsolatos kérdésekre vártak választ.
- Mintegy 800 millió forintért legutóbb tíz kérdést tettek fel a választóknak (szociális konzultáció), - ekkor már a 16 éveseket is megcélozták, - a többi között a védett kor intézményének bevezetésére vártak választ.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (90)

A hozzászóláshoz .

vaskovacs 2011.11.24. 20:11
lezli megtapasztaltam azokat a körülményeket amiket ír. dolgoztam olyan helyen is, meg irodában is meg máshol is, de egyik helyen sem volt korkedvezmény. nem is lett volna indokolt. korkedvezményt a henyélő katonácskák kapnak kapnának, akik szerint a kedvezmények nekik járnak, mert ők megyvenvalahány évesen nyugdíjasok akarnak lenni.
lezli81 2011.11.24. 19:21
Nekem az a véleményem, hogy akik ezeket a nyugdíj rendelkezéseket hozzák,azok légkondis szobából,irodából látnak embereket jeges épületeken, vagy hőségben nyáron utat építeni!
Hát mit gondolnak ezek, mennyit bír egy emberi szervezet? 50 évnyi nehéz fizikai munkát?
Az ilyeneket kivinném egy építkezésre decemberben, nem kellene hogy betont véssen velem,vagy magas létrán
egyensúlyozva 240-es kábelt húzzon 63 évesen, csak legyen ott három .négy hónapot. azután megkérdezném
Iván cimborát a 65 éves nyugdíj korhatárról.
vaskovacs 2011.11.24. 17:39
csuka Ön is henyélni akar a meló helyett nyilván Az általános nyugdíjkorhatárt kell viszont érvényesíteni és nem egyeseket nyugdíjkedvezményekkel ellátni, hogy negyvenvalahány évesen, egészégesen a lábukat lógassák. éehet,. hogy az MSZP a láblógatók mellett van, de szerencsére a többség nem, a közvlemény sem lés a kormány sem.
Csuka 2011.11.24. 17:26
vaskovacs
Aludj édes álmodjál! Szabad nagyot is!
vaskovacs 2011.11.24. 17:07
makjanos56 Önök kedvezményeket akarnak másokkal szemben. Ezeka kedvezmények elfogadhatatlanok. Ezek a "szerzett jogok" nem örökké valók. Ön nekem magyarázhat. Őszintén szólva undorítónak tartom a magatartásukat. Nem akarnak dolgozni. Erről van szó.A markukat tartják a pénzért a munka helyett. erről van szó. Nem öregek, nem munkaképtelenek, csak a meló bűzös Önöknek. Errről valóban nincs mit vitatkozni, mert ez tény. Tőlem maga bunkózhat. Őszintén nemugen mondja a maguk szemébe senki az igazságot, mert ismerik az agresszivitásukat, de ettől még másnak is az a véleménye amit itt leírok. Ha másoknak 65 éves korukig kell várni a nyugdíjig, akkor ez magukra is kell, hogy vonatkozzon. Önöknek nem az a baja, hogy nincs munkahely és azért nem akarnak dolgozni. Nem nem. Munkahelyeket kell teremteni és ott Önök dolgozni fognak, mint más is. A társadalom számára káros, ha munkaképes 65 év alatti katonácskákat el kell látnia. A kormánmynak sem kellett volna korengedményes nyugdíjba küldeni sok embert, akikről maga bunkózó elvtárs ír.- Ez hiba volt elvtárs, de ez nem folytatandó.
makjanos56 2011.11.24. 14:04
vaskovacs: a perrel fenyegetőzés nem marad fenyegetőzés. Magának halvány lövése sincs a jogállamról, a szerzett jogokról, a visszamenőleges jogalkotás és a diszkrimináció tilamáról. Maga egy merev nyakú bunkó, akivel nincs miről vitatkozni, az ilyet a kormányval együtt el kell zavarni. Bunkó azért is, mert nem elvtársi jogokról van szó, hanem olyanról, amit a szintén bunkó pártja, ma kormánya is garantált és elfogadott 20 éven át. A tessenek dolgozninak semmi alapja nincs bunkókám. Munkahely nincs, visszavétel nincs. A maga bunkó kormánya is küldött el korengedményes nyugdíjba több száz embert, bunkó módon, hiszen tudták, hogy mit akarnak. Az egész csak a pénzbeszdésről szól, nem másról.
oppala 2011.11.24. 11:57
elmennek alatt az elhalalozasukat ertem 50-65 ev között;
oppala 2011.11.24. 11:56
a politikusoknak hany eves kortol kötelezö
nyugdijba menni?esetleg ugy mint a birak?
a munka nehezsegeben nem szakadnak bele,
egyre többen mennek el 50-65 eves kor között,
nyugdijat nem elveznek,
az ö befizetett jarulekaival mi törtenik?
hogyan szamolnak el vele?ertem alatta a kormany,hogyan szamol el vele?
vagy ugy,mint a magannyugdijjal?
vaskovacs 2011.11.24. 10:51
[jimilaci ha a többség nem a "másikat" tartotta volna "szemétnek", akkor maradtak volna azok. Szerencsére nem így történt.
jimilaci 2011.11.24. 09:58
Nem tudom pontosan mennyi a féfiak átlagéletkora ,de nagyon kevesen élvezik a nyugdíjat . Marad pénze ennek a szemétnek !
Audrey89 2011.11.23. 23:49
Tájékoztatásul közlöm, hogy a nyugdíjkorhatár már nem 62 év, hanem 65 év. 62 éves korukban azok a személyek mehetnek nyugdíjba, akik 1951 előtt születtek. Akik 1957-ben és azt követően születtek már most 65 év a nyugdíjkorhatár. Akik 1952-1956 között születtek, ott évenként fél évet csúszik fel a nyugdíjkorhatár (pl.: 1952 - 62,5 év a nyugdíjkorhatár, 1953 - 63 év a nyugdíjkorhatár és így tovább). Már megint nagyon fel volt készülve valaki... Már ennyire semmibe vesznek minket embereket, hogy még a hülyeséget is el akarják velünk hitetni. Hogy hol kuszálódtak össze a tények azt nem tudom, de a lényegen nem változtat.

A véleményemet vagy nagyon röviden és "nyomdai festéket nem tűrő módon" tudnám leírni, vagy hosszan kifejtve, végig elemezve, hogy a mostani kormány és elődei milyen úton módon taszítják a semmibe, vagy még attól is lejjebb az országot! Az ország halad, csak nem előre, és még nem is visszafele, hanem a vesztébe. Köszönet, a sok "nagyokosnak", akik a becsületes munkájukkal, kitartásukkal, hazaszeretetükkel ellehetetlenítették az ország fennmaradását, az emberek és családjaik életét, egyáltalán azt, hogy az ember álmokat szőjön, tervezzen! El fog jönni az az idő, hogy betelik az a bizonyos pohár! Nem vagyok pesszimista, de itt a becsületesen dolgozó és élő embereket már ráirányították a szakadék felé vezető útra!
vaskovacs 2011.11.23. 23:45
" A változtatás szükséges barátom az egész nyugdíjrendszer vonatkozásában, de ez nem azt jelenti, hogy szerzett jogot elvegyenek." De azt is jelenti. A maguk elvtársaiktól a henyélésre szerzett 2jogait" vissza kell venni és szépen tessenek dolgozni, mint más is. Tökéletesen megértem, hogy maguk a szerzett jog fétisébe kapaszkodva 2érvelnek", de őszintén szólva tömény undorokm van a munkakerülő katonácvskáktól. Nincs igazuk. Csűréssel-csavarással azt akarják bebizonyítani, hogy maguknak nem kell addig dolgozni, mint másnak. Fűj.
vaskovacs 2011.11.23. 23:42
makjanos56] [2011.nov.23. 16:08]"Akit elküldtek szolgálati nyugállományba, az saját jogon ment el, és nem henyélni küldte el az állam." Ez a jog kedvezmény volt másokkal szemben. többletjog, ami fenntarthatatlan , elfogadhatatlan, mert óriási kiadással jár, mert munkaképes, nem idős embereket nyugdíjaz. Természetesen nem azt írták a papírjukra, hogy henyélni küldik őket, de valójában erről volt szó.- a "saját jog" uis igaz, de ez a jog indokolatlan, elfogadhatatlan. "Azt szintén nem, aki szolgálatra alkalmatlanná vált": Az más dolog. Aki más munkára képes, azt műás munkán kell alkalmazni és csak azt kell ellátni, aki munkaképtelen, ha nem töltötte be az általános, mindemkiire érvényes nyugdíjkorhatárt. Ezt az egyenlő elbánás elve szerint kell megtenni. "Munkahely nincs, azokat, akik vissza akartak menni nem vették vissza,": Munkahelyet teremteni kell, mert a társadalom számára az a hasznos, ha valaki dolgozik és nem az, ha valaki henyél és a semmiért kap ellátást. "Ez a "henyélni akar" egy ocsmány, gusztustalan kiszólás." lehet, de igaz. A munaktársam férje, volt rendőr azzal viccelődött, hogy a vasúton a nyugdíjas igazolványát mutassa e vagy a diákigazolványát. "azutóbbi nyugdíjasok 65 éves korukben mehetnek újra nyugdíjba, míg a kicsit örregebbek 65 éves korukban már régen nyugdíjasok lesznek. Fel tudja ezt fogni?" Hogyne. Orbánéknaj keményebbnek kellene lenni a témában. Örülök, hogy ezt észrevételezi. "aki arra szerződött, hogy adott feltételekkel és körülmények között már elküldték, és az állam ezt törvényben garantálta, kiszolgáltatottá, mert nincs módja a vállalását önként megváltozatni" jaj ugyan. Csak nem akar munkaképesen nyugdíjban henyélni. Vagy mégis? Tehát akkor nem akarnak dolgozni? Maga előbb azt írta, hogy a henyélés csúnya ocsmány kifejezés. Aha. Tehát nem akarnak dolgozni. Csak a pénz kellene és közben szidni a kormányt. ez tetszene. Ez lenne a hazafias hozzáállás. "ezután a garancia arra, hogy az állam kénye- kedve szerint nem fogja visszamenőleg kirúgni a sámlit az érintettek lába alól." Nincs sámli kirúgás, tessék csak melózni. Önök henyélni akarnak , perekkel fenyegetőznek, mert a másokkal szembeni kedvezményeiket jogosnak tartják. Mindez szégyenletes, undorító. Aki munakképes, az dolgozzon. Önök meg nem akarnak dolgozni. Szégyelljék magukat.
mozes61 2011.11.23. 19:06
Nem is értem miért vagytok így felháborodva ki kell tolni 80 évre akkor már biztos,hogy nem kell nyugdíjat fizetni és tuti,hogy mindenki meghal 59 éves korában, a befizetett összeg pedig az állam bácsié lesz, ezt akarja minden áron.
Kíváncsi lennék,hogy miből fognak addig is megélni ezek az emberek mert munkájuk az nincsen jelenleg is a munkanélküliek 80%-a az 40 és az 50 évesek akiknek csak szakmájuk van, és több éves tapasztalatuk, igaz nem beszélnek több nyelven és nincsen három diplomájuk de évtizedeken keresztül építették az országot és nagyon sok politikus milliomos lett belőlük. Most már nincs rájuk szükség PUSZTULJANAK , ugye elnök ÚR. Havi 60-80 ezerből nem lehet sokáig húzni. Ezt sem ragozom tovább mert értelmetlen mint minden más ebben az országban.
Ratkosrac 2011.11.23. 17:23
Viki! A jó édesanyád és a kedves apád mikor ment nyugdíjba? Nem kéne minket boldogítani, te rohadt patkány! Inkább focizgatnál Felcsúton, mert ahhoz talán értesz!
makjanos56 2011.11.23. 16:08
vaskovacs: még néhány dolog. Akit elküldtek szolgálati nyugállományba, az saját jogon ment el, és nem henyélni küldte el az állam. Azt szintén nem, aki szolgálatra alkalmatlanná vált. Azt az 580 pénzügyőr sem jókedvéből ment el, sőt az 1.100 most elküldendő katona sem jókedvéből fog elmenni. Munkahely nincs, azokat, akik vissza akartak menni nem vették vissza, mert nincs beosztás. Ez a "henyélni akar" egy ocsmány, gusztustalan kiszólás. Az Ormány elgondolása ráadásul diszkriminatív is, hiszen kedvezményezi azokat, akik az 57 életévüket ebben az évben betöltötték, a náluk fiatalabb nyugdíjasokkal szemben. Ugyanis azutóbbi nyugdíjasok 65 éves korukben mehetnek újra nyugdíjba, míg a kicsit örregebbek 65 éves korukban már régen nyugdíjasok lesznek. Fel tudja ezt fogni? Annak a korhatárárát, aki még nincs nyugdíjban, és 65 évesen mehet csak el, és így is vállalja a szolgálatot így kötött az állammal szerződést. De aki arra szerződött, hogy adott feltételekkel és körülmények között már elküldték, és az állam ezt törvényben garantálta, kiszolgáltatottá, mert nincs módja a vállalását önként megváltozatni. ez az egész mocskors eljáráas óriási jogbizonytalnságot eredményez az országben, nem csak az érintettek számára, hanem mindeki számára is, hiszen mi lesz ezután a garancia arra, hogy az állam kénye- kedve szerint nem fogja visszamenőleg kirúgni a sámlit az érintettek lába alól. elárulom magának, hogy nemzetközi per lesz, sok ezer felperessel, és az állam fizetni fog kamatostúl mint egy katonatiszt. ez ez még a legkevesebb, ha csak ennyi fog bekövetkezni. Ne adja isten, hogy nagyobb baj is legyen.
makjanos56 2011.11.23. 15:11
vaskovacs: két dolgot keverni tetszik. Azt, hogy fennmaradjon ez a rendszer a jövő nyudíjasaira nézve, azzal, hogy akik már megkapták ezt a jogot az államtól, mint szerzett jogot megtarthassák. A változtatás szükséges barátom az egész nyugdíjrendszer vonatkozásában, de ez nem azt jelenti, hogy szerzett jogot elvegyenek. Olyan ez mintha a 62 éves január 1-től csak adóztatott járadékot kapna és nem nyugdíjat, mert január 1-től a nyugdíjkorhatár 65 év lenne, holott, amikor a most 62 éves elment nyugdíjba a korhatár még csa 60 év volt. Európa számos országában emelték a fegyveresek nyugdíjkorhatárát, de a civilek korhatárát is, de sehol nem vettek ki senkit korábbi jogot elvéve a nyugdíjrendszerből a változtatás miatt. Még egyszer és utoljára kedvenc kormánya arra készül, hogy szerzuett jogot vegyen el, és ez a nemzetközi jog szerint is tilos. Érti? Ha nem súlyos gondok vannak magánál.
vaskovacs 2011.11.23. 14:14
uniqmlaude én Önt nagyon szívesen hanyagolom, de mivel a mondókáját nem önmagának írja, hanem másoknak, erre reagálok 8tehát nem magára, hanem az irományára). A kedvezményeket Ön nyilván nagyon helyesnek tartja, mert munka helyett henyélni akar, de mivel ezt a köz nem finanszírozhatja tovább 8éppen elég baj, hogy eddig ez mehetett), ezt ostorozni kell. Az ostor az ostorozottnak nem tetszik, de akkor is.
vaskovacs 2011.11.23. 14:12
uniqmlaude "nem előjogok hanem törvényben garantált(egyébként a FideSS időben is alkalmazott) kedvezményes jogok" Aha. tehát nem előjog, hanem kedvezményes jog. kedvezményezettség másokkal szemben. Csakhogy az ilyen kedvezméányek fenntartása indokolatlan és másokkal szemben méltánytalan. Azt amit Ön említ az nem előjog, hanem, asz első éjszaka joga, de ezen nem kell vitázni. Maradjunk az Önnek tetsző kedvezmény kifejezésnél. Nos az ilyen kedvezmény elfogadhatatlan és indokolatlan. ( bár mindfenrt meg lehet inmdokolni persze így vagy úgy). nem elfogadható ez és a tzobábbi fenntartása helytelen lenne.
vaskovacs 2011.11.23. 14:10
Netye a hülyézés buta dolog, meert meg kelelne írni, hogy mit kifogásolsz, mit tartasz helytelennek és miért. Ezt nem teszed, csak hülyézel.