Előző
Következő
új cikk

Belföld

Egy ponttal maradt le a Klubrádió

Népszava|2011. dec 24. 05:13
[A+ A-]
Sajátos napja volt tegnap a sajtótörténelemnek, az ATV stábját nem engedték ki Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos sajtótájékoztatójáról, miközben pár napja az Index stábját kitiltották a parlamentből és a Képviselői Irodaházból.
A fideszes Kocsis Máté pedig azért fordult a belügyminiszterhez, mert Mong Attila nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság elnökének Orbán Viktorhoz írt levelét. Közben kiderült: az ismeretlen Autórádió Kft. a jelentősen nagyobb díjajánlat ellenére is mindössze egyetlen ponttal nyerte el a félmilliós hallgatottságú Klubrádió elől a budapesti 95.3 frekvenciát.

Hivatalosan továbbra sem tudni, miért az Autórádió Kft. nyerte a Klubrádió 95.3-as frekvenciáját. Erre az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság tegnapi, nemzetközi sajtótájékoztatója sem adott választ. Az indokokról Vicsek Ferenc, a Klubrádió főszerkesztője "mezei" újságíróként kérdezte Kiricsi Karolát, ám a hatóság szóvivője úgy fogalmazott: vélhetően tudatos volt, hogy a Klubrádió "látványosan" gyenge pályázatot nyújtott be. A szóvivő ezt a többi között azzal indokolta, hogy a Klubrádió 30-40 százalékkal kevesebb frekvenciahasználati díjat ajánlott, mint a nyertes. Ennek viszont ellentmond a médiatanács határozata, amit egyelőre csak az érintett pályázóknak küldtek el. Eszerint ugyanis az összesített pontozásban a Klubrádió csupán egyetlen ponttal maradt el az eddig ismeretlen Autórádió Kft-től. Az is kiderült, hogy a nyertes társaság nettó 75 milliós médiaszolgáltatási díjat ajánlott, a Klubrádió pedig 55 millió forintot.

Vicsek egyébként nem elsősorban anyagi, hanem műsortartalmi szempontból közelítette meg a vitát. Mint megtudta, az Autórádió Kft. Budapest értékeiről készítene adásokat, és naponta négy alkalommal idegen nyelvű híreket mondanának, elsősorban angolul, de igény szerint franciául, németül vagy oroszul is. Ez a műsorterv kilenc pontot ért, míg a Klubrádió ebben a kategóriában 12 pontot szerzett, többek között a fogyasztóvédelemnek, az utazásnak, a gazdaságnak, a könyveknek, a társadalmi összefüggéseknek és a rendszeres hírszolgáltatásnak szenteltek volna jelentős időt. Kiricsi azt mondta, nem akar nyilvános vitába belemenni, és ha Vicseknek bármilyen kétsége van, a hatóság határozatát jogi útra terelheti.

Közben Magyarország és a sajtószabadság iránt elkötelezett amerikaiak egy csoportja azt javasolta, hogy a Szabad Európa Rádió magyar adását 2012-ben indítsák újra. A csoport az ünnepek után indítványát eljuttatja az Egyesült Államok külügyminisztériuma és a Kongresszus megfelelő tisztviselőnek. A terv a Klubrádió működésének ellehetetlenítése után fogalmazódott meg. Az akció szervezői: Mark Palmer, az Egyesült Államok volt magyarországi nagykövete és a magyar származású Charles Gati professzor, a Johns Hopkins Egyetem tanára. Kezdeményezésüket több prominens demokrata és republikánus is támogatja.

Mást mutatott a tévé

A parlamentben is sajátosan működik a hiteles tájékoztatás. Miközben piros lapot mutattak a szocialisták a kormánynak, és erre figyelmeztették is egymást a sajtóteremben az újságírók, a parlamenti zártláncú televízión az ülést elnöklő Balczó Zoltánt lehetett csak látni. Az hallatszott, hogy valakik fütyülnek is a teremben, de hogy kik, azt az újságírók és a televíziónézők fantáziájára bízták. Később Mesterházy Attila elnök-frakcióvezető bejelentette: miután előre tudták, hogy akciójukat nem akarják közvetíteni, felvételt készítettek és azt bármelyik televízió rendelkezésére bocsátják. Később kiderült, Szanyi Tibor forgatott az ülésteremben.

Kifelé nehezebb

Úgy tűnik, az újságírók munkája is egyre nehezebb lesz. Tegnap nem engedték ki Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos sajtótájékoztatójáról az ATV stábját. A tévések csak azt követően mehettek ki a teremből, hogy Budai elhagyta a helyiséget. Az MSZP szóvivője, Török Zsolt a folyosón szemtől szembe érdeklődött, arra volt kíváncsi, mikor vizsgálja ki Budai a saját kedvezményes lakásvásárlásának gyanús körülményeit. Az MSZP közleménye szerint az volt a válasz: "Apukám, majd a bíróságon!". Havasi Bertalan, a Fidesz sajtóosztályának vezetője később bocsánatot kért a stábtól, ugyanakkor hozzátette: Török Zsolt sem most, sem a jövőben nem bohóckodhat a Miniszterelnökségen.

Ezen a héten nem ez volt az első eset, amikor azzal kellett szembesülni, a kormány önkényesen akadályozza a sajtó munkatársait. A napokban az Országgyűlés házvezetése úgy döntött, az Index munkatársai nem léphetnek be az Országházba és a Képviselői Irodaházba. Parlamenti belépő sem adható ki a szerkesztőség egyetlen tagjának sem mindaddig, "amíg az Országgyűlés elnöke megfelelő garanciát nem kap arra, hogy a hírportál újságírói tiszteletben tartják az Országgyűlés méltóságát és betartják a parlamenti tudósításra vonatkozó rendelkezéseket és szabályokat." Kövér László azért döntött így, mert a híroldalon december 20-án megjelent "Boldog Karácsonyt, magyar demokrácia!" című videóban szereplő két újságíró táncolt és énekelt a Házban.

A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet szerint a magyar Országgyűlés tekintélyét nem az Index videója sérti, hanem amikor a demokratikus ellenzék nélkül, kilenc nap alatt fogadták el Magyarország alaptörvényét.
Az Indexnek (és az Origonak) korábban is volt már konfliktusa a Házzal. Szeptember 12-én képet közöltek Orbán Viktor miniszterelnök jegyzetlapjáról, a fotókon egyebek között az is látszott, hogy a kormányfő mely pontokat húzta ki előre megírt mondandójából. Jóri András adatvédelmi biztos állásfoglalásában később egyértelművé tette, az ilyen jellegű irományok nyilvánosak, ha nem tartalmaznak védendő személyes adatokat.

Nem tűrik az igazságot

Jól jelzi a kormány hozzáállását Kocsis Máté fellépése. A fideszes képviselő Mong Attila miatt fordult a belügyminiszterhez. Arra vár választ a parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke Pintér Sándortól, miként kerülhetett egy újságíróhoz José Manuel Barroso levele, melyet Orbán Viktornak írt. Arra is választ vár, vizsgálta-e bármely, a tárca irányítása alatt álló szervezet a levél nyilvánosságra kerülését, melyben Barroso a jegybankról és a pénzügyi stabilitásról szóló törvényjavaslat visszavonására szólította fel Orbánt. Mong Attila, az Origo újságírója kedden, szerdán és csütörtökön is közölt egy-egy részletet az angol nyelvű levélből. Mint blogján írta: azért tette közzé a levelet, mert Giró-Szász András kormányszóvivő azzal gyanúsította meg, hogy csak spekulál a Barroso-levél tartalmáról.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (53)

A hozzászóláshoz .

marimama 2011.12.27. 01:45

[hodaszi] [2011.dec.26. 19:58]
"Amúgy kinek a személyes szabadsága dőlt be, hogy valaki drágábban megvette a frekit? Az enyém nem. "

Jellemző hozzáállás "...az enyém nem..."
Addig ez az ország nem ébred fel, amíg minden egyes embert nem személyesen bántalmaznak, vagy fosztanak ki, vagy sértik meg jogai gyakorlásában orbánék.
holms 2011.12.27. 00:51
[hodaszi] [2011.dec.26. 19:58]
"... az esetleg vegye elő a bukszát és vegyen magának egy másikat."

Nagyon egyszerű ember vagy. Ez esetben nem pályázatot kellet volna kiírni, hanem licitet tartani. Az nyer aki többet ígér, függetlenül attól, hogy mire futja a tehetsége, vagyis a pénze. Ennyire egyszerű volna, egyszerű embereknek.
antonio 2011.12.26. 22:05
[hodaszi] [2011.dec.26. 19:58]

Szánalmas, mint a többi hozzászólás...
lo-lvaso 2011.12.26. 20:14
A Klub-rádió nevében hordozta a lényegét, egy kulturált klubban érezhettük magunkat, emberi hangon, hangulatos zenével, érdekességekkel, hírekkel, aktuális politikai információkkal, mindent a megfelelő mértékben. Zenei rádiókkal tele van a padlás, a közszolgálati Petőfi rádiót is tele rakták zenével, akiknek zene kell a rengeteg zenei csatornát hallgathatják.
hodaszi 2011.12.26. 19:58
Amúgy kinek a személyes szabadsága dőlt be, hogy valaki drágábban megvette a frekit? Az enyém nem. Akié igen, az esetleg vegye elő a bukszát és vegyen magának egy másikat.
FIROBE 2011.12.26. 19:44
Személyi szabadság korlátozás a miatt lehetne eljárást kezdeni. Nem?
antonio 2011.12.26. 19:17

[hodaszi] [2011.dec.26. 18:53]

Kaptál netet a viccosztályon? :) Milyen kedvesek!
hodaszi 2011.12.26. 18:53
toniot lassan vihetik a vigyorgóba, mert megüti a guta. Nem kicsit, nagyon!
antonio 2011.12.26. 15:08

[pergi] [2011.dec.26. 12:03]

Ahhoz akármelyik frek. jólett volna, botrány nélkül is.
Egyszerű pitiáner, orbántörpe kisebbrendűségi komplexusából eredő piti bosszú, amit másokkal kiviteleztet.
pergi 2011.12.26. 12:03
Pénzmosásra kell a frekvencia
holms 2011.12.26. 10:41
[hodaszi] [2011.dec.26. 09:38]
"A magyar csapat egy góllal kapott ki a foci VB-n anno, ráadásul egy szabályos gólt el is csalt ellenünk a nagyon demokrata angol bíró. Máig nincs foci VB aranyunk."

Rossz a példád. A foci nem pontozásos sportág.
hodaszi 2011.12.26. 09:38
A magyar csapat egy góllal kapott ki a foci VB-n anno, ráadásul egy szabályos gólt el is csalt ellenünk a nagyon demokrata angol bíró. Máig nincs foci VB aranyunk.
koko4 2011.12.26. 09:33
"a plurális demokrácia alapja, hogy vannak különböző politikai nézetek, és ezek hallathatják hangjukat."
Ezt egy vérbeli fideszes nyilatkozta, a szavak szintjén már van demokrácia, csak a tettek mást mutatnak.
antonio 2011.12.26. 00:21
[almafa] [2011.dec.25. 20:26]

Látom nem fogod fel:

Egyszerűbben te elindulsz egy 5000 m es versenyen, mert ez a te számod.
Megnyered, majd azt mondja a biró, hogy inkább új versenyt ir ki, és most 100 méter lessz a táv, és indulj 50 m hátrányból...
Na ez történt a Klubrádióval is.
A másik eset a nyilasbarát szinkronszinész barátodat pedig egy igencsak bizónyitott sikeres szinházigazgató helyére rakták be csalással, hisz szinte senki sem támogatta a szakmai gréniumból értékelhetetlen pályázatát, aztán jött a szakember elvispresley tarlós és megmondta a frankót...
Na most lehet tapsolni a te demokráciádnak, élj ebben de máshol!
holms 2011.12.25. 21:40
almafa] [2011.dec.25. 19:53]
"De magad írod le, hogy eleve a Klubrádió pályázata volt a legjobb."

Beszélsz hülyeségeket. Nézd meg a táblázatot. Nem akarlak hitedben befolyásolni. Ugyan neked címeztem, de nem neked írtam. Remélem más figyelmesebben olvassa és érdemben tud reflektálni rá.

Egyébként nem Dörner hozta ki győztesnek a bíráló bizottság, hogy tudjad. Ha nem hiszed olvass utána. A Dörner ügyből tanultak, kicsit finomítottak a buktatás módszerén, de lényeg nem változott. Vagy nem az elbírált győztest hirdetik ki, vagy úgy ahogy a Klubrádióval csinálták. Te nem fogod fel, vagy nem akarod érteni. De akkor minek írogatsz. Érveid nincsenek, pedig vitatkozni csak az érvek ütköztetésével lehet. Csaó.
almafa 2011.12.25. 20:26
antonio!
A Klubrádió indulhatott a pályázaton.
Az Új Színháznál Dörner nyert: diktatúra van!
Most a Tháliánál Bereményi nyert: semmi gond, demokrácia van.
antonio 2011.12.25. 20:18
[almafa] [2011.dec.25. 19:53]

Hogy képben legyél:

A Klub rádiónak megnyert frekvenciája volt, amit egy tollvonással negligáltak, és egy olyan új pályázatot irt ki a szalaifideszlotyóférfi annamária, ami minden elemében a klubrádió indulásának ellehetetlenitését szolgálta.

Timeg most jogászkodtok, a visszamenőleges, a világon nemlétező törvénykezések után... Legalább utánnanéznétek, mielőtt beleugattok a fórumba!
almafa 2011.12.25. 19:53
holms!
Senki nem akadályoz abban, hogy azt higyj, amit akarsz.
De magad írod le, hogy eleve a Klubrádió pályázata volt a legjobb.
Tehát, mivel nem a Klubrádió nyert, diktatúra van.
Borzalom.
holms 2011.12.25. 19:16
[almafa] [2011.dec.25. 17:53]
"Érdekes felfogás. Ha egy pályázaton nem a Klubrádió nyer akkor diktatúra van."

Akkor nincs diktatúra. Diktatúra akkor van amikor a kormányhivatal, a párthatóság, hatósági jogkörével visszaélve elhallgattat egy ellenzéki rádiót. Nyíltan most csak csalás volt egyértelmű, mint eszközcselekmény. Egy 10 éve működő un. beszélő rádió frekvenciájára zenei rádiópályázatot kiírni és abban annyi szubjektív elemet beletenni, hogy a pályázat elbírálója kötetlenül jelölje ki a nyertest ez a csalás.

Mert, ha az állam a díjbevételének növelésére írta volna a ki a pályázatot, akkor csak az dönt, ki ajánl többet a frekvenciáért. Ha minőséget akar, akkor a tartalmi elsődlegesen kritériumokat írja ki, majd ha egyenlő minőségű pályázatok közül választ, akkor az hirdeti győztesnek azt, aki többet ígért a frekvenciáért. Most egy nevenincs nyerte az "objektív" pályázatot, aki rosszabb műsortervel nyert azért, mert a hasára ütve (vagy megsúgva neki) bemondott egy fals, nagyon magas frekvencia díjat. A reális, a megtermelhető díjat azok a pályázók adták, akik működtetnek vagy működtetnek rádióadót. (kilóg a lóláb)

Persze nem érdemes belemenni a részletekbe. A pályázatot azért írták így ki, hogy elhallgattassák a Klubrádiót és neked almafa, a kényes demokratának port hintsen a szemébe. Lám micsoda demokrácia tombol kishazánkban.
almafa 2011.12.25. 17:53
Alasseo!
Érdekes felfogás. Ha egy pályázaton nem a Klubrádió nyer akkor diktatúra van.
Ha a Klubrádió nyert volna, akkor meg demokrácia lenne.
Ilyen egyszerű az élet.