Előző
Következő
új cikk

Belföld

LMP: szociális katasztrófát okozhat a tranzakciós adó

MTI|2012. ápr 12. 13:13
[A+ A-]
Az LMP szerint szociális katasztrófát okozhat, ha a kormányzat bevezeti a banki tranzakciós adót. Scheiring Gábor képviselő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján úgy becsülte, hogy az adófajta átutalásonként közel 430 forintjába kerülne az embereknek.
Az LMP gazdasági kabinetjének vezetője az Origo hírportál információira hivatkozva közölte, a kormány azt tervezi, hogy megadóztatja az úgynevezett sárga csekkes befizetéseket, a bankautomatákból való készpénzfelvételt és a vállalkozások járulékbefizetéseit is.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: az ötlet azt mutatja, hogy "Orbán Viktor és csapata a Holdon él", mert a kormánynak fogalma sincsen arról, hogy milyen állapotban van az ország.

A képviselő úgy számolt, hogy az adófajta bevezetése átutalásonként közel 430 forintjába kerülne az embereknek, illetve a vállalkozásoknak. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, a banki átutalások számából és a kormányzat által beszedni kívánt összegből számolták ki ezt az összeget, amit egy nagyon hozzávetőleges becslésnek nevezett, hozzátéve, hogy a kabinet által készített tanulmányt nem ismerik, az általuk becsült összeg így változhat.

Schering Gábor szerint az adó bevezetése a kormány teljes szociális érzéketlenségét jelzi, mert egy "újabb sarccal kívánja (...) befoltozni az a lyukat, amit az egykulcsos adó vert a költségvetésen". Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy 2012-ben csökkentek a reálbérek, miközben a kisvállalkozók járulékbefizetési terhei közel havi húszezer forinttal nőttek.

Hangsúlyozta, hogy az LMP a spekulatív átutalások megadóztatását szorgalmazná, amiből számításaik szerint évi 130 milliárd forint folyhatna be a büdzsébe.

Az origo.hu szerdán azt írta: a pénzügyi tranzakciók megadóztatásával jövőre 50-100 milliárd forint bevételt remél a kormány. Az MTI ezzel kapcsolatban feltett kérdéseire a Nemzetgazdasági Minisztérium aznap azt válaszolta, hogy a kabinet döntése előtt nem tudnak részletes tájékoztatást adni. A Magyar Bankszövetség közlése szerint velük még nem egyeztettek, az MTI által megkérdezett elemzők aggályaikat fogalmazták meg a hírrel kapcsolatban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (10)

A hozzászóláshoz .

Naukratisz 2012.04.15. 20:58
A MSZP katasztrófális poltikája vezetett oda, hogy diszkerditálta az egész balodalt. Ha olyan marha nagy szociális érzékenységük lett volna akkor nem fekszenek le a liberális politikának és a tőketulajdonosi csoportok szűkkörű érdekeinek. Ezek az álítólagos "balodali" politikusok ölre mentek az országos listás helyekért, hogy elkerüljék a felelősségre vonást. Az ő tőkés lobbiérdekeket követő politikája vezetett oda, hogy a rendszerváltó politikus maffia másik ága a fidesz hatalomra jutott és szétbombázta a köztársaságot! El kell felejteni a jóságos, bérből és fizetésből élőkért aggódó szocialista politikus képét! Az MSZP is a tőketulajdonos elit egyik frakciójaként viselkedett. Csak néhány tagjuk szegült ellene annak a katasztrófa politikának. Az MSZP és kistestvére (DK) hiteltelen lejáratódott gyülekezet. Semmi jót nem lehet remélni tőlük.
Naukratisz 2012.04.15. 20:46
A kisegzisztenciák (bérből élők, munkások, alkalmazottak, munaknélküliek, a gengeszterváltás vesztesei) a nagy ellensége a mostani politikai kurzusnak. Az a nagy bűnük, hogy élni, megélni akarnak. Ők mindig csak teher a politikai elit számára, mert ugyebár pofátlanul fel akarják nevelni gyermekeiket, nem akarnak még 10-15 ezer forinttal kevesebbet a minimál bérből vagy a munkájukért kapott jövedelemből. Az ő gyerekeik már nem mehetnek továbbtanulni, csak arra rendeltetnek hogyhogy legfeljebb olcsó bérmunkások, kölcsönzött munkaerő legyenek, vagy a nyeleslapátot, kapát markolják egész életükben. Az csak a "nemzeti középosztály" kiváltsága lesz, hogy részesüljön az információ, tulajdon és a hatalom birtoklásából származó előnyökben, egy jobb életminőségben. Amúgy a politikai elit szerint a bárgyú köznép túl sokat akar, éljen csak ahogy tud. Luxus neki az egészségügyi ellátás, a tisztes öregkor lehetősége, ezt nem érdemli meg. Egyébként is ez nem fér bele az ország teherbíró képességébe. Mert ez a sok proli meg nyugger felelős az ország helyzetéért. Halleluja éljen a nemzetmentő fülkeforradalmár politikai elit. Nemzettünk bölcs vezetői. orbán, lázár, szíjjártó, kósa, szájer, áder, semjén, és a többi bölcs hazafi. éljen és virágozzék a nagy nemzeti középosztály (csányi, széles, simicska, gansperger, schlett, rákay) akik nem is éltek a népköztársaságban akkor is szegények üldözöttek elnyomottak voltak!
Gabri 2012.04.13. 18:08
A 430 ft abszurd nagy összeg. valami nem stimmel a számitással. A szociális katasztrófa már itt van, de nem ezv a vacak csekkadó okozza, hanem az, hogy elértéktelenedett a forint, kicsi a vásárlóereje, leértékelődött a munka, iszonyatos a korrupció. Az energiaárak az egekbe szöktek, a lakásfenntartás költségei az egekbe szökött, munkalehetőség pedig nincs. Sokan bajba kerültek olyanok, akik hitelt vettek fel a 120 négyzetméteres lakásaikra, benne a jakuzzira, stb., és most már a vizdijat se tudják fizetni. Ha anno nem szabadult volna el a hitelezés, nem értékelte volna le az országot a hülye poltiktikusok miatt a nemzetközi pénzpiac, és csak akkor vehetett volna a nép jakuzzit, amikor összegyűjtötte rá a pénzt, akkor most lenne egy vacak fürdőkádja, de nem nyögne a hitelek alatt.
blaskagabriella 2012.04.12. 15:59
hát ehhez a mocskos bandához képest az összes eddigi kormány elsőáldozó kisleány volt!!!! vajon még meddig tűrjük a dakota népnyúzó akcióit????!!!!
marimama 2012.04.12. 14:42

[Naukratisz] [2012.ápr.12. 14:21]
"Ugyanazt csinálják mint maszopos-szadeszos elődeik! "

Nem kéne összemosni a kettőt. A szocik felelőtlenül költöttek jóléti kiadásokra, sok hibát követtek el, de nem nyúzták az embereket, ez nem ugyanaz.
A fidesz mindent a szegény rétegekről akar lehúzni, miközben az általuk "középrétegnek " nevezetteknek juttatják az adóbevételeket.
holms 2012.04.12. 14:28
[Naukratisz] [2012.ápr.12. 14:21]
"Az államot bitoroló fideszes politikus maffia és oligarcha gazdáik megint a bérből élők, nyugdíjasok, Kis egzisztenciák utolsó bőrét akarják lenyúzni. Ugyanazt csinálják mint maszopos-szadeszos elődeik!"

Ez talán nem igaz. A maszopos-szadeszos elődeik legnagyobb felelőtlensége a kis egzisztenciák az ország erőin felüli támogatása volt. Az életszínvonal emelése a termelési színvonal emelése nélkül, a GDP akkori várható emelkedésére bazírozva.
Naukratisz 2012.04.12. 14:21
Az államot bitoroló fideszes politikus maffia és oligarcha gazdáik megint a bérből élők, nyugdíjasok, kisegzisztenciák utolsó bőrét akarják lenyúzni. Ugyanazt csinálják mint maszopos-szadeszos elődeik! A zsidózó-buzizó gyujtogató jobbikos csürhét segítik így a hatalomba. Mi lesz ezzel az elnyomorított országgal???
holms 2012.04.12. 13:45
marypoppin] [2012.ápr.12. 13:31]
"MÁR CSAK EZ HIÁNYZIK MINDNYÁJUNKNAK! Épp 1-2 kg. kenyér ára, mert másra már nem jut."

Tedd hozzá, hogy átutalásonként 430 Ft. Tehát minden számlakiegyenlítésed (víz, villany, gáz, közüzem, internet stb.) átlagban 430 Ft-al többe kerül. Nekem havonta kb. 15 átutalásom van, mert még alapítványokat is rendszeresen támogatok. Sőt ha belegondolok, a lakóközösségi környezetvédő és szépítő egyesületünknek mikor befizetem az éves tagdíjat kézpénzben, a pénzkezelő sárga csekken befizeti a kezelő bankba, majd kártyával valami kiadásra, alkalmi munkások bérkifizetésére felveszi, a 2400 Ft, már csak 1500 Ft-ot ér.
holms 2012.04.12. 13:34
"..az adófajta átutalásonként közel 430 forintjába kerülne az embereknek."

Elvégre a FIDESZ az adócsökkentés pártja. No meg okos is. A totálisan ellenőrizhető elektronikus pénzforgalmat visszatereli az ellenőrizhetetlen kézpénz forgalomra. Az emberek otthon a párnacihában tartják majd megint a pénzüket a lakásbetörők nagy örömére. Vagy a zsebükben hordják a rablók könnyű prédájaként.
NORMÁLISAK EZEK?
Sok hülye félművelt döntéshozó, hallott valami hasonló tervezett tranzakciós adóról. De azt már nem tudta megjegyezni, hogy annak nem az állampolgárok sarcolása a célja, hanem a spekulációs tőkemozgás megdrágítása. Ez akkora különbség mint a magyar bankadó és más országok bankadó között fennáll. Más országok bankadói azok letétek a bankcsődök következményeinek csökkentésére és nem a tőzsdéző bóvli állam fenntartására szolgálnak.
marypoppin 2012.04.12. 13:31
Már most is szociális katasztrófa van! Annak halvány f...ja sincs, aki nem került ebbe a helyzetbe. Kivánom minden "honatyának", tudja meg, milyen érzés, amikor nem tudja befizetni a csekkeket, várja, mikor fenyegetik meg a szolgáltatók a kikapcsolással,. Amikor a gyermekek enni kérnek, és nincs mit adni üres piritóskenyéren kivül, amikor a beteg édesanya nem tudja megvenni a gyógyszerét, hogy teljen a gyerekeknek bérletre, és sorolhatnám. Már régen KATASZTRÓFA van, csak sokan nem tudják. MÁR CSAK EZ HIÁNYZIK MINDNYÁJUNKNAK! Épp 1-2 kg. kenyér ára, mert másra már nem jut.