Előző
Következő
új cikk

Vélemény

A nagy szavak kevesek

Népszava|2012. máj 02. 06:05
[A+ A-]
Ha a közmédiában a legutóbbi másfél év a nemzeti történelem csúcsa, akkor nem meglepő, hogy a legutóbbi brüsszeli utat a gazdasági szabadságharc győzelmeként állítják be. Valójában épp ez a "szabadságharcos pátoszos pártbeszéd", amely propaganda szólamból a tárgyalási stratégia alapkövévé lényegült át, bizonyíthatóan a hosszú halasztás egyik oka; a felesleges idővesztés pedig - a befektetői kockázat miatt megugró hozamok okán - százmilliárdos nagyságrendű veszteséget okozott az országnak. Hogy pontosan mekkorát? Nyilván egyszer ez a kérdés is elhangzik majd...Az előtárgyalásokon Orbán végül is nem tehette meg, hogy figyelmen kívül hagyja tárgyalópartnerei álláspontját: például a legfontosabbak közé tartozó MNB ügyében.

Ha nem is mondott le egyszer és mindenkorra a jegybank "egyenirányításáról" de kénytelen volt jégre tenni ezzel kapcsolatos várakozását. Végül is politikai garanciát ígért arra, hogy az MNB elnök mandátumának lejártáig senkit nem nevez ki olyan pozíciókba, amelyekkel az intézmény irányítását tervezte átvenni. Továbbá: kénytelen volt tudomásul venni, hogy az országot két kérdésben az Európai Bíróság elé citálják. A kormány tehát egyáltalán nem kapott szabad kezet a jogállamiság szempontjából fontos kérdésekben, amelyek befolyásolhatják a hiteltárgyalásokat. Nem utolsósorban a brüsszeli út vonzataként olyan tervet volt kénytelen beterjeszteni, amely - a Széll-terv előző csinnadrattával publikált variánsától eltérően - a növekedési lehetőségek dolgában "rugalmasan elszakadt" a korábbi vágyálmoktól. A várható GDP-növekedés értékét mindenesetre a korábbi felére - vagy még jobban - leszállították. Ennek oka a kohéziós alapok megkurtításától való félelem volt, de az új Széll- tervben benne foglaltatik annak felismerése, hogy az eddigi útkeresés csak a szakadék széléig vezetett.
(Ha nem lenne olyan szomorú, nevetség tárgyának volna nevezhető az egymillió munkahelyre vonatkozó korábbi terv, amelynek időarányos elmaradása e céltól mára százötvenezres).

A program, noha épp elegendő volt ahhoz, hogy kikerüljünk a túlzott deficit eljárás hatálya alól, ám magán viseli "unortodox" szerzője, M. mester ecsetkezelésének nyomait: jelentős része általánosságokban mozgó összegányolt deklaráció... Tény, hogy új adók kivetésével (köztük a "buta sarcnak" nevezett tranzakcióssal), pótolja a súlyosan kompromittálódott különadókat. Ám mára valószínűsíthető, hogy ezek kevésbé gyarapítják az államkasszát, mint ahogy kiagyalóik várják. Emellett új terheket rónak a családokra, a vállalkozókra, az ellehetetlenülő önkormányzatokra, s így további leszakadást valószínűsítenek, kis-közepes vállalkozók tömeges csődjét, az "alulról nyitott"középosztály lesüllyedését a szegénység soraiba: társadalmi Mohács...

...Ahhoz hogy a következő fázis ne ismét öt hónapig tartson, teljesen új megközelítésre lenne szükség. Orbán minapi verbális fordulatánál (Brüsszel "már nem Moszkva", az IMF immár "jóbarát") több szükséges ahhoz, hogy a helyzet stabilizálódjon. Tudomásul kell venni, hogy nem ellenségekkel, sőt nem is ellenfelekkel állunk szemben:fel kell hagyni az idegenellenességgel, bizalmat kell teremteni a gyorsabb megegyezés érdekében, tudomásul véve, a gazdaság és politika hazai egybefüggő terepe nem olyan "laboratórium," ahol a maguk szabadon választott túlmozgásos gyakorlatait végezhetik, tekintet nélkül arra, hogy mi van a kémcsövekben:ha laboratórium, akkor veszélyes üzem...

Hozzászólások (8)

A hozzászóláshoz .

lenyeglato 2012.05.03. 17:04
Amit tudni kéne!
Szabó Dezső: Mit jelent ez a jobb és baloldaliság? Azt, hogy az illetők egy, az országot érintő egyetemes, vagy részletkérdésekben nem fizikai és pszichikai adottságok összes ismeretéből s a szóban forgó probléma elképzelhető minden hatásából alkotják meg az ítéletüket: hanem egy híg tudományellenes, elemeiben ellentmondó piszkos frazeológia szerint mely őket jobb- vagy baloldaliakká kötelezi” — aszerint, hogy melytől reméli a maga boldogulását, zsákmányát, mondom hozzá én.
tibici590 2012.05.02. 22:36
Nem úgy, mint eddig, kedves Ica néni, elnézést, hogy nem tegezem, mint azt a mozgalomban szokták, de attól tartok, hogy a neve melletti 143 a korát jelenti, a hozzászólás stílusa alapján feltétlenül így tűnik...
Kézcsók, vigyázzon magára!
director 2012.05.02. 22:34
[kefe26] [2012.máj.02. 16:12]

Mély igazságok. De emlékszem, Lenin is hasonlókat fogalmazott meg, amikor a forradalom feltételeit fogalmazta meg...
ilona143 2012.05.02. 17:57
Kedves Akire.Orbánnak eszében sincs ránk figyelni.Csak maga és a napsütötte haverok éredeklik.Tudod miért nem érdekli.? Azért mert ezt a hatalmas szegény kupacot ,Ő,a saját büszkeségére hozta létre.Meg belőlünk él és gazdagodik az egész ármádia.
kefe26 2012.05.02. 16:12
Amint olvasgatom a véleményeket, hozzászólásokat, olykor elgondolkodom: Uram Isten, hányan, hányféleképpen olvasgatjuk ki a magunk álláspontjával egyezőket, a többit mellőzzük, mitha lesem íródott volna. A hétköznapiság durvasága csupán inteligencia hiánya. Olvasom és észreveszem; a nagyszavakat veszi a nagyravágyó, az ok-okozat összefüggéseit mellőző, olykor az is, akinek kiabálnia kellene a politika szabad szélsőségétől szélsőségig terjedő gondolati kifejeződésig. Azonban ilyen alig van. Mi az oka? Már-már nem tudok másra gondolni csak a félelemre, mert nem jut munkához, elveszti a munkáját, nem kap hitelt, mert nem támogatják, pályázata kiesik egy mondaton, egy dátumon, vagy éppen az unokáját félti, mert az előbbiek sorsát hordozhatja éveken át, de addig is élni kell. Tehát kuss!
Unort_MekkMester 2012.05.02. 09:34
Talán abban reménykednek, hogy a történet végén a sok ko... ööö... unortodox gányolásból egyszer csak születik egy nagy magyar technológiai vilagszenzáció: a tarka tehén.

De addig is:
Unortodox ez a M. Mester
Ne keresd fel, kergesd el!
nofrete 2012.05.02. 09:00
Azt hiszi Orbán min.elnök, hogy örökké tart az ő rendszere? Téved.
akire 2012.05.02. 08:57
Orbán nem tud és nem is akar változtatni. Csak saját hatalmon maradása érdekli, nem törődik az országban élő közép és alacsony rétegek, sőt az ország sorsa sem. Nem tudja, hogy a nép munkája nélkül nem lesz kn uralkodnia.