Előző
Következő
új cikk

Külföld

A teljes francia sajtó üdvözölte Hollande győzelmét

MTI|2012. máj 07. 07:23
[A+ A-]
Még a jobboldali sajtó is üdvözölte hétfőn a szocialista Francois Hollande elnökválasztási győzelmét.
A Le Figaro, amely a kampányban nyíltan támogatta a jobboldali Nicolas Sarkozyt, címlapján a megválasztott államfő fotójával, rajta "Francois Hollande az elnök" felirattal jelent meg. A konzervatív lapnak Változás című szerkesztőségi írása szerint a "franciák választottak, Francois Hollande az V. köztársaság második szocialista elnöke. Mostantól tehát minden francia elnöke. Így kívánja meg a demokrácia. A többség akaratának kifejezéseként üdvözöljük ezt a választást. Üdvözöljük tehát, Elnök úr!" - írta a Le Figaro. A lap ugyanakkor üdvözölte a leköszönő elnök által elindított "fontos reformokat" is, és úgy vélte, hogy Sarkozy "büszkén megtartotta Franciaország nemzetközi szinten betöltött helyét és döntő szerepet játszott az euró és Európa megmentésében".
A szintén jobbra sorolt Atlantico hírportál nyitólapján is az olvasható: "Sok sikert, Elnök úr!".

A Libération címlapján csak annyi olvasható: "Normális". A baloldali újság Végre című szerkesztőségi írása szerint "hatalmas az öröm", amiért végre bezárul az a zárójel, amely azt feltételezte, hogy Francois Mitterrand elnöksége után többé nem lehet baloldali elnöke Franciaországnak. Francois Hollande győzelme a lap szerint annak a bizonyítéka, hogy a franciák a reményt választották ahelyett, hogy "elbarikádozták volna magukat fantazmagórikus határok mögé" a múltjukon nosztalgiázva.

A Le Monde újságírói által alapított Mediapart.fr hírportál - amely nyolc nappal ezelőtt közzétett egy volt líbiai főhivatalnoknak tulajdonított dokumentumot, amely szerint Tripoli beegyezett, hogy 50 millió euró értékben finanszírozza Nicolas Sarkozy 2007-es kampányát - megkönnyebbülését fejezte ki a jobboldali elnök távozása miatt. "Végre felszabadultunk! A sarkozyzmus veresége megszabadítja az országot a populista és idegengyűlölő kilengéseitől!" - írták az oknyomozó újságírók.
Hasonló tartalmú, de szolidabb stílusú szerkesztőségi írásban üdvözölte a Libération című napilap egykori újságírói által létrehozott rue89.fr a konzervatív elnök távozását: "Hollande elnök, csaó Sarko!".

Más lapok azonban az új francia elnökre váró feladatokra figyelmeztettek. A katolikus La Croix szerint Hollande-nak lélegzetvételnyi ideje sem lesz az intenzív kampányt követően, olyan sok feladat vár rá. A Les Échos szerint pedig a franciák kevés "kegyelmi időt" fognak adni Hollande-nak. "Növekedés, versenyképesség, adóssághalom, munkanélküliség. Az új elnökség előtt álló kihívások száma végtelen" - írta a vezető gazdasági napilap, amely szerint az unió fiskális paktumának újratárgyalása lesz Hollande számára az első próbatétel a nemzetközi színtéren.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (10)

A hozzászóláshoz .

balmagyar 2012.05.07. 14:41
Orbán politikai koporsójába egy szeg a baloldali Francois Hollande győzelme.
Az csak hab a tortán, hogy ráadásul még Ferenc is.:-)
Nagyzoli 2012.05.07. 13:28
Savanyúa szőlő!
Nyilvánvaló, hogy Le Pen-ék nem elegen szavaztak Sárközire.
A 160-as populisták mostantól veszélyben.
jimipapa 2012.05.07. 11:59
[hodaszi] [2012.máj.07. 11:23]
Le Penék eldönthették a végeredményt. Nem szavaztak, vagy rosszul húzták be az x-et, mindegy.


Még kiderül Le Pen támogatásával győzött Hollande !
hodaszi 2012.05.07. 11:23
Le Penék eldönthették a végeredményt. Nem szavaztak, vagy rosszul húzták be az x-et, mindegy. Elég szoros volt ez a győzelem, nem éppen 2/3-os, úgyhogy jobban teszi a Moscovici kampányfőnök a Hollande csapatból, ha nem ássa el mélyre a forgatókönyveket.
stratocaster 2012.05.07. 09:43
..."Még a jobboldali sajtó is üdvözölte hétfőn a szocialista Francois Hollande elnökválasztási győzelmét."...

Először is, csak a tisztánlátás végett: ez nem baloldali, hanem liberális győzelem volt. Ami azt jelenti, hogy Hollande ugyanazt a szart fogja lenyomni a (ma még lelkesedő) franciák torkán, amit az elődje akart. Legfeljebb imitt-amott módosít rajta, hogy "baloldali" legyen. Másodszor, a franciák nagyon hamar ki fognak szeretni a "balodaliság"-ból, és megint többen fogják Le Pen populizmusában látni a megoldást. Aki ma elvakultságában ezt nem veszi észre, az holnap értetlenül fog állni az EU várható széthullása előtt...

normanka 2012.05.07. 09:27
[horvathvera47] [2012.máj.07. 08:26]
Miközben lényegében egyetértek Önnel, pontosítanék. A politikai és stílusbeli tisztességet nem kell itt senkinek sem megtanulnia, mert az európai normát Magyarországon is mindenki ismeri. Ám egy-két alávaló irányzat és akciócsoport meghágja azt, gondolván, hogy ez az anyagi érvényesülés titka; miközben pontosan tudják ők is, mi volna a tisztességes. Zajos, pimasz terrorjuk felvilágosítással és oktatással sajnos nem takarítható ki a demokratikus társadalomnak az elsősorban általuk elpiszkolt mindennapi életéből, hiszen az elszánt rablókat sem nevelgetjük; hanem ezt ama demokratikus társadalom maga végzi majd el, amikor végre minden része felismeri, hogy mennyire nem érte meg egy tál lencséért eladni az üdvösséget.
stvan 2012.05.07. 09:20
ekeke! Sajnos, ezt a francia "oknyomozo" ujságirok a hir tv "ujságiroitol" tanulták!
Erre azért nem lennék büszke...Lásd Gyurcsány ügy legujabb fejleményeit.....
ekeke 2012.05.07. 09:13
"[horvathvera47] [2012.máj.07. 08:26]
Ez Európa! Megköszönni az előd munkáját és sok sikert kívánni az új elnöknek. Van még mit tanulni!!! "


Ez Európa?:D Ezt kéne tanulni?:

"A Le Monde újságírói által alapított Mediapart.fr hírportál - amely nyolc nappal ezelőtt közzétett egy volt líbiai főhivatalnoknak tulajdonított dokumentumot, amely szerint Tripoli beegyezett, hogy 50 millió euró értékben finanszírozza Nicolas Sarkozy 2007-es kampányát - megkönnyebbülését fejezte ki a jobboldali elnök távozása miatt. "Végre felszabadultunk! A sarkozyzmus veresége megszabadítja az országot a populista és idegengyűlölő kilengéseitől!" - írták az oknyomozó újságírók."
horvathvera47 2012.05.07. 08:26
Ez Európa! Megköszönni az előd munkáját és sok sikert kívánni az új elnöknek. Van még mit tanulni!!!
sharapova2008 2012.05.07. 07:59
Franciaország, Magyarországtól eltérően egy CIVILIZÁLT,DEMOKRATIKUS ORSZÁG,mert a győztes nem akarja megsemmisíteni ellenfelét,ez csak egy DESPOTA,ANTI EURÓPAI FIDESZ BANDA CÉLJA!!! Na és a média:nem a birkanyáj hangja!