Előző
Következő
új cikk

Belföld

Budai Gyula felsült: nincs is "filozófusügy"

Népszava|2012. máj 24. 05:00
[A+ A-]
Bűncselekmény hiányában a rendőrség az összes, az úgynevezett "filozófusüggyel" kapcsolatban folyó, gazdasági jellegű nyomozást megszüntette a napokban - erősítette meg a Népszava értesülését Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője. A négy különálló nyomozás közül egyet még a múlt hét elején zártak le, a másik hármat pedig azóta szüntettek meg azzal, hogy a gazdaságvédelmi nyomozók bűncselekményre utaló jelet nem találtak a csaknem másfél éve folyó eljárások során.
Mindez azt jelenti, hogy alaptalanul hozta hűtlen kezeléssel összefüggésbe a hazai filozófia legjelesebb képviselőit az Orbán-kormány elszámoltatási kormánybiztosa, valamint a jobboldali sajtó. Budai Gyula ugyan ismeretlen tetteseket jelentett fel, ám a jobboldali sajtó segített "nevesíteni" az általa gyanúba kevert szakembereket, akadémikuspkat. Egy ízben Budai azt mondta: azért jelentett fel ismeretlen tetteseket, mert "neki nem dolga megállapítani", ki mennyire felelős, de "úgy döntött", a büntetőjogi felelősség "megállapítható".

Az elszámoltatási kormánybiztos tavaly év elején elmondta, az azt megelőző hónapokban hat, összesen csaknem 500 millió forint összegű pályázatot vizsgált, ezek közül kettőnél állapították meg, hogy nem történtek jogszabálysértések, négyben viszont feljelentést tett, mert úgy találta, hogy több olyan külsős cég volt, amelyekhez "kiszervezték" a filozófiai tárgyú pályázatok megvalósítását, pedig - mint mondta - a filozófusok "munkaköri leírásához tartozott", hogy részt vegyenek ezekben a projektekben.

A Budai által vizsgált ügyek egy része a Nemzeti Kutatási és Fejlesztési Programhoz (NKFP) kapcsolódó pályázat volt, jellemzően 2004-08 közötti időkből. Holott volt számos olyan jobboldali gon­dolkodó, akik 2001 után komoly összegeket nyert NKFP-s pályázatokon. Legtöbbjük tagja a Professzorok Batthyány Körének, és akárcsak a Magyar Nemzet által támadott "Heller Ágnes és köre", több tízmilliót nyertek. Nyíri Kristóf például, aki a botrány nyomán arról beszélt, hogy a filozófia "olcsó tudomány", 2001-ben 43 millió forintot kapott.

A jobboldali sajtó - mintegy ráerősítve Budai vádjaira - 2010-11-ben cikksorozatot szentelt a témának. Ezek egyikében például a Magyar Nemzet újságírója azt a következetetést vonta le egy pályázat kapcsán: azért lehetett hűtlen kezelés a több tízmilliós projekt, mert felesleges volt, méghozzá azért, mert "kiderült, hogy olyan Platón-kötetek lefordítása és kiadása volt a (...) projekt fő feladata, amelyeknek nagy része már létezik magyar nyelven".

Egy időben már olyan méreteket öltött a filozófusok elleni elszámoltatási- és sajtóhadjárat, hogy a külföld felháborodása nyomán ezt már a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke sem hagyhatta szó nélkül. Pálinkás József közölte: "a sajtó munkatársainak feladata, hogy a közvéleményt minderről hitelesen és kiegyensúlyozottan tájékoztassák, ugyanakkor elkerüljék az igaztalan vádaskodást, a megelőlegezett ítélkezést". Az elnök egyúttal elítélte a szakszerűtlenséget, a megfontolatlanságot, és a "mesterségesen gerjesztett politikai sárdobálást".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (115)

A hozzászóláshoz .

tovaris 2012.05.25. 20:25
Legfeljebb a kiesett díjazásukat és nem anyagi kártérítést követelhetnek. A munkabér adóköteles, a nem anyagi kártérítés viszont nem.
baline 2012.05.25. 18:23
Moric] [2012.máj.25. 18:13]"Én Heller Ágnesék helyében egy 100 milliós pert akasztanék Budai Úr nyakába." Aha. Heller Ágnes témavezetése alatt futó kutatást a tudományos fokozattal nem rendelkező Kardos Andrásra ruházta át a projektvezetést. Kardos a saját cégét bízta meg egyes feladatok elvégzésével, miközben magánszemélyként is milliókat vett fel.Vajda Mihály a saját lányának is juttatott abból a 90 millió forintból, amit a Magyar Bálint által felügyelt és Boda Miklós által elnökölt Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól nyert el 2004-ben egy olyan pályázatra, amelynek témája köszönőviszonyban sem volt a kiírással. A filozófus csaknem hárommillió forintot számlázott egy betéti társaságnak, amelynek kültagja a lánya és az unokája. Jogilag minden oké.
Moric 2012.05.25. 18:13
Én Heller Ágnesék helyében egy 100 milliós pert akasztanék Budai Úr nyakába. Talán az i s kiderülne a biróságon hogy kinek az utasítására történt mind ez!
baline 2012.05.25. 18:03
"a rendőrség BŰNCSELEKMÉNY HIÁNYÁBAN megszüntette a nyomozást a filozófusok korrupciójának ügyében" keller nyomozásai után sem találtak bűncselekményt. Minden oké volt, mint most is. Jól tudjuk, hogy a renmdőrség milyen szépen le szokta zárni az ühyeket.
baline 2012.05.25. 18:02
"Nem hiszem el, hogy maga annyira felkészületlen, hogy annyira tudatlan lenne, hogy ne tudná,hogy Keller korrupció ellenes feljelentései azért voltak sikertelenek, mert azok vizsgálatát az elkötelezett FIDESZ-pártkatona által irányított hatóság végezte. " Részben azért, részben azért, mert a disznóságok jogilag le voltak vajazva. Úgy, mint itt.
baline 2012.05.25. 18:00
Helena] [2012.máj.25. 14:50]"Nem ez az első ügye, ahol felsül. Nem is az a lényeg, hogy bármit kiderítsen, hanem hogy hírbe keverje az ellenzéket " Biztos emlékszik, hogy az MSZP-nek is volt ilyen számonkérő embere, aki rendszeresen "felsült" holott mindenki tudta, hogy az ezüsthajö, a Kaja ibrahim és a többi dolog nincs rendben. "Jogilag" azonban rendben levőnek találták ezeket és még a vádoltak tartottak igény a bocsánatra. Így van ez ezzel az ügygel is, csak most éppen a baloldal nem akarja elismerni, hogy ez nem kóser.
Helena 2012.05.25. 14:50
Nem ez az első ügye, ahol felsül. Nem is az a lényeg, hogy bármit kiderítsen, hanem hogy hírbe keverje az ellenzéket és azokat akik nem fújnak egy követ az Orbán bandával. Lejárató kampányok szervezője, elindítója, rosszabb mint a Kádár rendszer besúgói voltak. Akkor sokakat kényszerítettek, megzsaroltak, ő szolgalelkűségből követi el mindazt, amit ráparancsolnak. Gusztustalan, alávaló ember, pontosan olyan, mint akiknek gazsulál.
balmagyar 2012.05.25. 14:25
[aremy] [2012.máj.25. 12:22]

Nekem embersége is olyan elkorcsosultnak tűnik.:-)
balmagyar 2012.05.25. 13:54
[papa.49] [2012.máj.24. 13:41]

Pontosan így működik a Felcsúthy maffia ahogy vázolod. Az államapparátusban van a kilóra
megvett főügyész és Don Pintéró a főrendőr.
Az olaszoknál egy két család pukkadozik az irigységtől, hogy a magyar Orbansconi
milyen eredményeket ért el Pitbullgyulusának segedelmével aki torkon ragadja az igazságot
pofázókat.
tovaris 2012.05.25. 12:29
[aremy] [2012.máj.25. 12:22]

Még szerencse, hogy ez egy orbitális marhaság.
aremy 2012.05.25. 12:22
balmagyar már elnézést de szerintem nem pitbull inkább egy veszett Korcs mert kinek is
habzik mindig a szája hát neki!!!!!
exley 2012.05.25. 11:50
No para...pesrzse, hogy nincs büncselekmény, közben a csumicska degeszre tömte a belét az állam pénzéből...hi-hi---hajra narancs , kevés az időtök már nincs két évetek sem a zabrálásra.
baldem 2012.05.25. 08:19
[baline] [2012.máj.25. 03:42]

"baline] [2012.máj.24. 10:34]"mika én nem vagyom nyomozóhatóság, nem fogok bizonyítékokkal előállni"

Aki ilyen szinten akar részese lenni egy vitának, aki így alázza vitapartnerét, hogy nem méltatja arra,hogy a kért tényeket átadja neki, az ne kérjen magyarázatot és ne próbálkozzon az önigazolással!
Higgye el, hogy kettőnk közűl én vagyok az aki a maga szellemi képességeit többre tartom. Ezért nem hiszem el, hogy Keller vizsgálatainak "sikertelenségét" nem érti. Nem hiszem el, hogy maga annyira felkészületlen, hogy annyira tudatlan lenne, hogy ne tudná,hogy Keller korrupció ellenes feljelentései azért voltak sikertelenek, mert azok vizsgálatát az elkötelezett FIDESZ-pártkatona által irányított hatóság végezte. Azt sem hiszem el, hogy maga nem értené a hír rövid lényegét, miszerint a rendőrség BŰNCSELEKMÉNY HIÁNYÁBAN megszüntette a nyomozást a filozófusok korrupciójának ügyében. Maga azzal is biztosan tisztában van, hogy a kedves vezető nem ezt várta a rend őrzőitől, tehát, ha ezt a határozatot hozták, akkor nem tehettek mást. Azt is biztosan tudja, hogy valóban gyakori a levajazás a ma regnáló hatalom által alkalmazott módszerek között. Ez a levajazás azonban mindig az ellenoldal terhére, jelenleg a filozófusok ellen működött volna, ha lett volna egy hangyaf@sznyi kapaszkodó, ami ezt lehetővé tette volna. Tehát meggyőződésem az, hogy maga értelmes ember és mindezt tudja, látja, érti. Ha maga azt állítja magáról, hogy nem érti, hogy maga ennél butább, akkor azt nem hinném el még magának sem. Akkor azt mondanám, hogy maga hazudik. Akkor maradok azon a véleményen, amit már leírtam: maga egy olcsó hazudozó.
baline 2012.05.25. 03:42
[baldem] [2012.máj.24. 13:38]

baline] [2012.máj.24. 10:34]"mika én nem vagyom nyomozóhatóság, nem fogok bizonyítékokkal előállni"
Persze, hogy nem. Nem is akar, nem is tud bizonyítani semmit, hiszen csak egy olcsó hazudozó, " Ez nem így van. Azok a tények, amiket korábban leírtam tények. tessék visszaolvasni. az, hogy ezeket a tényeket hogyan értékelik m, milyen kiskapukat keresnek, az más kérdés. Nagyon sajnálatos, hogy maga az elvtársak esetében nem ismeri el a tényeket. "mint a többi kedves vezető fan. Esze ágában nincs bizonyítani, ez a kultúrális igény (is) hiányzik magából, csak rágalmazni és mocskolni tud másokat." Ezt éppen Ön teszi azokkal a szavakkal is, amiket itt leírt. " Javaslom: zavarja el Pintér urat, amiért nem tudott a TEKkel megerősödött rendőrsége fogást találni a filozófusokon! " "Fogást" találéni sokszor nehéz, mert ezek az ügyletek jogilag le vannak vajazva. Itt nem hülye emberekről van szó. Tudják, hogy intézzék ezt. "És üljön a halottkereskedő Budai helyére. Gondolom legalább annyira fotogén és bölcsességet sugárzó a képe, mint az övé." Mint ismert, Gyurcsánynak is megvolt az elszámoltatási embere, akinek látványos "felsülésein" ugyanúgy kacarászott, gúnyolódott az akkori jobboldal, mint ahogyan maga most teszi. azok az ügyek sem voltak rendben, de nem lehetett "fogást " találni, mert szintén le voltak vajazva. Tudja: Kaja Ibrahim meg székház eladás. ugye nincs rendben? Jogilag viszont találtak fogást? Ezüsthajó... találtak fogást? Nem. Rendben van a dolog?? Nyilvá nem, de idővel "leszálltak" a dologról, mert sajnos az a helyzet, hogy a jog és a társadalmi norma itt ezekben az üghyekben erősen ürtközikl, csak az a baj, hogy két csapat van és az egyik a maga oldali mocsokságokat nem akarja meglátni csak azt, ami a másik térfélen van.
baline 2012.05.25. 03:35
okular] [2012.máj.24. 14:56]"Ne röhögtess. Az állam is tudja, hisz ő adta el! Nem rombolás < eltüntetés a föld színéről. Valószínűleg útjában volt valakinek. Nem nyocévvelezelőtt , most! " Ez nem így van. Önnek nyolc évvel ezelőtt is megvoplt a lehetősége arra, hogy rombolás esetén bejelentést tegyen, amire a hivatalnak azonnal intézkednie kell. Így történt pl. a budapesti kossuth Lajos utcában az egyik üzléet esetében, ahol nemrég állították le a rombolást lakossági bejelentésre.


baline 2012.05.25. 03:32
tovaris] [2012.máj.24. 22:42]"[baline] [2012.máj.24. 12:46Érdekes, Önt nem nyomták el. Kár... " Sajnálatos, ha maga azt szeretné, hogy a más véleményt képviselőket elnyomják, elhallgatassák.

balmagyar 2012.05.25. 00:56
Pitbullgyulus torkán egyre több értelmiség akad el. Orbán idomár ha leveszi róla egyszer a kezét,
jobban teszi ha elhagyja ezt a kis országot, mert igen sok a cserben hagyó gépjármű vezető.
tovaris 2012.05.24. 22:49
[csipkerozsa] [2012.máj.24. 14:00]

A baj az, hogy baloldali filozófus jóval több van, mint jobboldali.
tovaris 2012.05.24. 22:46
[baline] [2012.máj.24. 09:59]

Sokkal több jelentősége van annál, amit Ön fel tudna fogni. Én ugyanis olvasom a munkáikat, szerencsére nem ilyen hülyeségekről van bennük szó, mint amit itt egyes jobb- és szélsőjobb önjelölt "tudósok" összehordanak...
tovaris 2012.05.24. 22:42
[baline] [2012.máj.24. 12:46]

Érdekes, Önt nem nyomták el. Kár...