Előző
Következő
új cikk

Belföld

A "törvényőr" Áder simán kirúgta a rendszert kritizáló bírót

origo.hu|2012. jún 09. 15:18
[A+ A-]
Hűbéri rendszerről ír Ravasz László, és azt állítja, a bírói rendszerben az előmenetelt most nem a tehetség határozza meg. A kritizáló bíró seperc alatt fegyelmit kapott, felmentését pedig simán aláírta a köztársasági elnök.
Tavaly súlyos kritikával illette a bírói szervezetet egy Csongrád megyei bíró, ezért a bíróság fegyelmi eljárást indított ellene, és felmentését kezdeményezte. Áder János köztársasági elnök fel is mentette Ravasz Lászlót. A döntés május 23-i keltezésű, de csak a június 8-i Magyar Közlönyben jelent meg, írja az origo.hu.

Ravasz László 2011 áprilisában a Magyar Hírlapban jelentett meg egy publikációt, amelyben azt állította, hogy a "bírósági szervezeti rendszer jelenleg olyan válságban van, amely már a jogállami működést is veszélyezteti". Állítását azzal támasztotta alá, hogy a bíróságok iránti lakossági bizalom csökkent az elmúlt 15 évben.

Szerinte "hűbéri rendszer" alakult ki a bíróságokon, és nem a legalkalmasabbak kerülnek a felsőbb pozíciókba. A felsőbb szinteken gyakran "olyan bírák bírálják felül, akiknek a kompetenciáit az elsőfokú bírák vitatják" - írta.


A Magyar Hírlap februárban írta azt, hogy kirúgták Ravasz Lászlót, aki a Csongrád Megyei Bíróságon dolgozott gazdasági ügyekkel. A Fővárosi Ítélőtábla mellett működő Elsőfokú Szolgálati Bíróság első fokon úgy határozott, hogy Ravasz elfogult és bizonyítatlan állításokat tett, amelyben a bírósági vezetőket alkalmatlannak, politikailag elfogultnak állította be.

Áder János a felmentési döntésekor az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára hivatkozott. A törvény szerint a köztársasági elnök felmenthet egy bírót, ha a fegyelmi eljárás jogerős büntetése után a felmentést indítványozták.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (56)

A hozzászóláshoz .

oppala 2012.06.12. 13:29
na ez az ami egy VALODI demokraciaban nem mtörtenhet meg!!!!!!
korhely 2012.06.11. 09:26
2011. augusztus 02., kedd 00:02
Véleményt nyilváníthat egy tanár, egy orvos, egy pék, de nem mondhat véleményt egy bíró. Úgy tűnik, a szólásszabadság mint emberi alapjog és a véleménynyilvánítás joga csak akkor kap hangsúlyt az igazságszolgáltatásban, ha nem belülről jövő kritika formájában érkezik, máskülönben repül az illető.
http://mno.hu/magyar_nemzet_ajanlo/generacios-ellentet-a-biroi-szervezeten-belul-874123

"...
a véleménynyilvánítás joga csak akkor kap hangsúlyt az igazságszolgáltatásban, ha nem belülről jövő kritika formájában érkezik, máskülönben repül az illető..." ??? Ha belülröl kritizàljàk, akkor kirùgjàk, kìvülröl meg, nem lehet beleszòlni, ès föleg nem lehet kritizàlni, mert a bìrò ès a bìròsàg "független".
Ìgy aztàn, müködhet a bìròsàgi maffia zavartalanul.
tibors 2012.06.11. 08:52
Csak formaság, hogy az államfő menti fel a bírókat (mivel ő is nevezi ki). Gyakorlatban a fegyelmi jogkör gyakorlója előterjeszti a felmentést, melyet az államfő aláír, és még soha nem fordult elő a korábbi államfőknél sem, hogy másként lett volna.
A bíró esetét a szocializmusban, meg a háború előtt is úgy hívták, hogy "elfelejtette, honnan kapja a fizetését".
Nincs abban semm különös, hogy egy alkalmazottnak, köztisztviselőnek lojálisnak kell lennie, ennek hiánya önmagában kizárja a szolgálat teljesítését.
Ez így van minden országban.
droid 2012.06.11. 06:32
Feltehetőleg jogos volt a kritika,ezért mentették fel.Hazánkban a kiválasztás alapja szokott lenni:rokonság,barátság,párt szimpátia,önálló gondolkodás mellőzése,simulékony és képmutató hozzáállás.Mivel az egész rendszer ezekre a tulajdonságokra épül,abból tumorként kell eltávolítani,az egészségesen gondolkodókat.Így lehet felépíteni értékileg torzult,hitvány társadalmakat.
korhely 2012.06.11. 04:48
[jehu1] [2012.jún.09. 18:07] "Meglepő az a dezorientáltság, amelyről a Népszava ebben az írásban tanúságot tesz: Ravasz lászló kirúgása annyira jogos, mondhatnám, természetes, hogy éppen ezért meglepő Áder döntése...
http://figyelojehu.nolblog.hu/archives/2012/06/09/Tulbuzgott/ "

A linked ezt a hibaüzenetet adja: "Nincs meg (avagy a közismert '404 - a fájl elveszett')"

Csak nèhàny eset a sokbòl. Elèg àltalànos az a vèlemèny, h. türhetetlen, ha a bìròsàgon ilyenek törtènnek, ès az se normàlis, ha az OIT nem tud ezekröl - de semmi kètsèg, ki fogjàk magyaràzni.

"Harminc napra előzetes letartóztatásba helyeztek hétfőn Kecskeméten egy szegedi bírót, akit többek között több rendbeli vesztegetés, hivatali visszaélés, valamint okirat-hamisítás bűntettével gyanúsítanak - közölte Sárközy Szabolcs, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság szóvivője az MTI-vel....
A szegedi tanácsvezető bírót december 23-án őrizetbe vették. A rendszerváltozás óta magyar bíró ellen korrupció gyanújával nem indult eljárás."
http://hvg.hu/itthon/20111226_elozetesben_a_szegedi_biro

„Ez
nem jogállam, hívjátok ide Bakát!”
A bíróságon annyit erősítettek meg, az öngyilkosságot megkísérlő férfi bíró volt
Bő tíz év mérlege szerint egy bíró meghalt, egy másik elmegyógyintézetbe került, a harmadikat fegyelmi eljárás alá vonták, a negyedik pedig hétfőn önkívületi állapotban felmászott a tetőre, hogy öngyilkos legyen. Közös bennük, hogy mindannyian tagjai voltak egy 1992-ben szerveződött „Ifjú török mozgalomnak”...
http://mno.hu/migr_1834/ez-nem-jogallam-hivjatok-ide-bakat-892499

"Lemondott
a megyei főbíró 2011. szeptember 16., péntek 00:00
Nyugdíjazását kérte Czene Klára, a Csongrád Megyei Bíróság elnöke. Czene kérésének hátterében az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) szerint személyes okok állnak. Tény azonban, hogy nyugdíjazási kérelme előtt két héttel Ravasz László, Czene egyik beosztott bírája arra kérte az OIT-ot, hogy helyi konfliktusok miatt folytasson le egy vizsgálatot az elnökkel szemben. Czene 2003 óta volt a Csongrád Megyei Bíróság elnöke. A nyolc év alatt több különös dolog történt a megyei bíróságokon. Alárendelt bírái közül egy elmegyógyintézetbe került, egy pedig augusztusban a tetőre mászva azt hajtogatta: „Ez nem jogállam, hívjátok ide Bakát!” (Baka András a Legfelsőbb Bíróság elnöke – a szerk.) Az esetről minden médium hírt adott. Ezek az ügyek a Ravasz által az OIT-nak írt levél szerint összefüggésben állnak azzal, hogy a vezető bíráknak túlhatalmuk van a jelenlegi bírósági szervezeti rendszerben, amivel olykor vissza is élnek. Az OIT ugyanakkor nem tud olyan esetről, amelyben egy igazgatási vezető nyomásgyakorlással élt volna egy konkrét ügy elbírálása kapcsán. Ez az oka annak, hogy bírósági vezetőt nyomásgyakorlásnak nevezett ok miatt még nem mentettek fel. "
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:z-KX_PP1XYUJ:mno.hu/migr_1834/lemondott-a-megyei-fobiro-876945+&cd=1&hl=hu&ct=clnk&client=firefox-a
szaszikam 2012.06.10. 22:14
mégis csak haza dolgozik ez az Áder is a vér nem válik vízzé ,egy demokráciában a bírálatot nem szabad büntetni,még jó hogy el nem ítélik ,inkább vizsgálná ki,hogy igaza van -e .
zole52 2012.06.10. 17:22
Akkor most következik a Cosma ügyben eljáró bíró ?
BerenyiMiki 2012.06.10. 15:54
Jogos. Egy bíró ne politizáljon se jobbra, se balra. Ne süllyedjenek le a bérfirkászok szintjére.
Csocsogo 2012.06.10. 15:47
Miket össze nem zagyválsz ! Ravasz nem a "Fidesznek kedvező" bírói ítélkezést bírálta, hanem a még meglévő kommunista bírói hatalomgyakorlást. Tette ezt egyébként némikép támogatandó a bírók nyugdíjba küldését. Tehát éppen NEM a Fidesz ellen szóllalt fel. Akik a fegyelmit ellene meg konstruálták, azok nem mások mint azok a még meglévő vén sz@rok, akinek az ítlkezésébe még belefér a baloldal pártolása. És motst jösz te, meg a veled hasonszőrűek, és a Fidesz nyakába varrjátok azt amit a Fidesz ellen tettek. Brávó ! Nagy a sötétség ebben az országban !
kefe26 2012.06.10. 13:50
Így kezdődött ez 1948 után is. A békési járásbíróság elnökét előszőr leváltották, majd egy ítélet megbírálása után elbocsátották, ám ügyvéd sem lehetett. Borlóy Mátyás kubikusként dolgozott Dunaújváros építésén, később ott lett jogtanácsos, mert valaki fölismerte, olyan, akit elítélt, mint kommunista agitátort 1943-ban. Az illetőnek volt pucája! Ma a bíró barátom azt mondta: menjünk át a másik városba egy ebédre. Így beszélgettünk, mert helyben már följelentették volna.
Most visszatérni látszik a múlt! A félelelm nagy úr, főként, ha kijön a Nemzetbiztonsági Hivatal embere és elviszi a winchestert "szemlére."
sharkmen 2012.06.10. 10:53
Staryl,kezdjél el csomagolni,mindjárt ott lesz a fekete autó érted.
Bali30 2012.06.10. 10:51
Ugyan már.. Ádertől valaki mást várt? Ő írta meg az új választási törvényt is.. Innentől kezdve nincs min csodálkozni..
sharkmen 2012.06.10. 10:50
Az ügyben érintett bírót a fegyelmi határozat kézhezvételétől számított 8 napon belül köteles felmenteni a köztársasági elnök.
Ez régen is így volt,csak akkor nem csináltak belőle ekkora ügyet,mert esetleg az MSZP volt kormányon.
Gönc fater,és Sólyom sem csinálta volna másként.
staryl 2012.06.10. 10:42
Igen így szokott kezdődni a diktatúra! Ma csak kirúgták, holnap már lecsukják és holnapután már jöhetnek a koncepciós perek is. Akkor már nem menekülhet senki, a határok már le lesznek zárva. Ezekre a stációkra még sokan emlékezünk, így volt ez a Rákosi éra alatt, majd Kádárék némi finomítással ugyanezt folytatták.
Demokraták ébresztő! Ha nem teszünk ellene sorsunk megpecsételődik és kívülről se remélhetünk segítséget. Erre is van magyar példa nem is egy. A fülkeforradalmat ellenforradalomnak kell követnie, a "szabadságharcot" pedig felszabadítási harcnak, mellyel a pokol fenekére kell küldeni ezt a félfasiszta, Horthy restaurációs rendszert, pávatáncos vezetőjével együtt.
Agricola 2012.06.10. 10:40
A Fővárosi Ítélőtábla mellett működő Elsőfokú Szolgálati Bíróság (finoman szólva) így fogalmazott:

„Ravasz elfogult és bizonyítatlan állításokat tett, amelyben a bírósági vezetőket alkalmatlannak, politikailag elfogultnak állította be.”

Kevésbé finoman, pestiesen szólva: gátlástalanul hazudozott, rágalmazott.

Mi szükség lenne arra, hogy egy ilyen jellemű alak döntsön bíróként más polgártársai ügyeiben?

„Cui prodest?”

Kinek áll ez érdekében?

Talán a Népszavának?
nofrete 2012.06.10. 10:27
Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy bár nem ismerem az ügyet egészében, de ha Ravasz László úgy érzi, hogy igaza van, úgy menjen tovább. Ne törődjön bele az intézkedésbe.
igazbarat 2012.06.10. 09:55
Csak egyet ? -az kozel sem eleg -csak szemfenyvesztes .Nagy takaritas kellene-ha husvet el is mult mar
GYALOGOS 2012.06.10. 09:41
Ez a "fideszes demokrácia"!?
Áder továbbra sem több, sem kevesebb mint egy fideszes báb Orbán arzenáljából. A vele kapcsolatos "remény"˙(?) már a kinevezése pillanatában halott volt.
okular 2012.06.10. 08:29
Ne örüljetek, tőlem jobbra ülők, a mi porainkra még nem !
okular 2012.06.10. 08:28
Baldem, igazad volt/van. De a remény hal meg utoljára. Hát,....béke poraira !