Előző
Következő
új cikk

Belföld

Készpénz helyett Erzsébet-utalvány - ez lehet a Fidesz Achilles-sarka

policyagenda.hu|2012. jún 17. 07:46
[A+ A-]
Aki az államtó kap pénzt, azt szorosan ellenőrizni kell - ezt a képzetet erősíthetné, ha a kormány a szociális juttatásokat készpénz helyett Erzsébet-utalványban fizetné. A Policy Agenda szerint pár tízmilliárd forint miatt hiba lenne kiskorúnak nyilvánítani az egész országot.
Erőteljesen felpezsdült az érdeklődés a közvéleményben az állam által adott természetbeni juttatások körének lehetséges bővítése kapcsán. A Policy Agenda azt vizsgálta, hogy valójában mekkora kört érinthetnek e változások és milyen hatásuk lehet.

A magyar szociális rendszer támogatásai rendkívül szerteágazóak. Az általunk végzett számítások szerint 43 jogcímen kérhető valamilyen szociális támogatás (nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások nélkül), és ez csak a központi költségvetésnek több mint 1600 milliárd forintjába kerül. E summához még valamelyest az önkormányzatok is hozzátesznek a saját költségvetésükből, és vannak olyan szociális kedvezmények, amelyeket a munkáltatókkal fizettet meg az állam (gyermekek után jár pótszabadság).

A szociális ellátások egy része logikájánál fogva jelenleg is természetben nyújtott (például köztemetés, vagy tankönyvtámogatás), de van ahol már egy korábbi politikai döntés miatt adja így az állam a segítséget. Ugyanakkor a támogatási tételek nagyobb részét továbbra is készpénzben fizeti a büdzsé.

A kormány március végi határozata szerint a kabinet keresi annak a lehetőségét, hogy tovább bővítse azokat a támogatási jogcímeket, ahol készpénzt helyettesítő utalvánnyal lehet kifizetni az ellátást. A határozatban megjelölt jogcímek a teljes támogatási rendszer a 31 százalékát teszik ki - azaz mintegy 500 milliárd forintra rúgnak. Ugyanakkor az első sajtóhírek arról szóltak, hogy a szaktárca ellenállása miatt a családi pótlékot továbbra is készpénzben kapják a jogosultak - ez a támogatás önmagában 355 milliárd forint. Magyarán idáig érdemi forrást nem találtak a rendszeren belül annak érdekében, hogy védett piacot teremtsenek az Erzsébet-utalványnak.

A természetbeni ellátások körének bővítése jóval régebbi vita, mint az Erzsébet-utalvány bevezetése kapcsán kerekedett polémia. A közgondolkodásba a monori szociális kártya apropóján került be a kérdés, amikor a település vezetése azt gondolta, hogy a szociális probléma alapja az, hogy a nehéz helyzetben lévők a kapott támogatást "elisszák és játékgépekre költik". Ezért olyan rendszer kell, amely nem engedi, hogy az önkormányzati segélyt ne a létfenntartásra költsék el, azaz lényegében gyámság alá kell vonni ezeket az embereket, és ellenőrizni kell költéseiket.

Ekkor a társadalom vélt, vagy valós elvárását kezdte kiszolgálni a politika és fokozatosan bővítette a körét azoknak a támogatásoknak, ahol először csak választható volt a természetbeni támogatás, majd kötelező lett. A mostani szándékok is erre mutatnak - ráadásul most gazdasági érdekeltség is társul a kérdéshez.

A kormány eddig is előszeretettel alkalmazott olyan technikákat a költségvetés problémáinak kezelésére, amelyek nem közvetlenül az emberektől vettek el pénzt, hanem áttételesen éreztették hatásukat. Ilyen volt a telefonadó, vagy az ágazati különadók egy része is. A szociális kiadások kapcsán folyamatosan elhangzó érv, hogy a költségvetés jelenlegi állapotához képest nagyon bőkezű a rendszer. A kabinet tervei között szerepelhet olyan elképzelés, amely éppen ezeknek a kiadásoknak az indirekt csökkentésére tesz javaslatot. Ebből a szempontból az utalvány rendszerre való átállás ezt a szándékot teljesíti.

Az üdülési csekk és az Erzsébet-utalvány rendszere azon alapszik, hogy a működési költségeket, és bizonyos hasznot a forgalmazóktól kapott jutalék alapján érnek el. Amennyiben az állam az 1600 milliárd forintos kassza felét mégis ezen rendszeren keresztül fizeti ki, akkor 24-40 milliárd forintos bevételre tehet szert az elfogadóhelyek terhére. (Ez természetesen nem tiszta bevétel, mivel valamekkora működési költséggel is kell számolni) Azaz ekkora mértékben költségvetési forrásokat kiválthat, és tehermentesítheti az amúgy is nehéz helyzetben lévő büdzsét. De ezen felül számolni lehet a kiadott, de soha be nem váltott utalványok miatt megmaradt haszonnal i ennek mértékét még becsülni sem lehet.

Áttekintve a teljes ellátási rendszert politikai alapon lehet benne találni olyan elemeket, amelyek átkonvertálhatóak Erzsébet-utalványra. Ugyanakkor a probléma az, hogy megerősödne az utalványoknak egy másodlagos piaca (egymás között adják-veszik az emberek alacsonyabb áron), illetve a hátrányos helyzetű településeken nem megoldott az utalvánnyal fizetés lehetősége sem.

A másik probléma a rendszerrel annak társadalompolitikai felfogása. Erősítené azt a képzetet, hogy aki az államtól pénzt kap, azt szorosan ellenőrizni kell, különben rossz helyre költi el. Ez a társadalom kiskorúsítását jelentené, és éppen emiatt, a legnagyobb pénzt jelentő családi pótlék esetén erős ellenállásba ütköztek az ehhez kapcsolódó javaslatok.

Álláspontunk szerint bármennyire is szüksége van a kabinetnek akár néhány tízmilliárd forintra, ez a megoldás több politikai kárt okoz, mint költségvetési hasznot. Mert a választók részéről érkező ellenállás az ehhez hasonló, a mindennapokat érintő változásokkal szemben jelentősebb, mint akár néhány általános megszorító intézkedéssel szemben.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (39)

A hozzászóláshoz .

barguzin 2012.06.18. 16:36
Akkor a Simicska is utalványban kapja ? Annyi utalvány nincs is.
juditida 2012.06.18. 12:36
tomaska! Nagyon helyes, ellenőrizzük, hogy a mi adónkból mire költenek, de akkor talán kezdjük a kormánynál és csatolt részeinél! A segélyezett emberekről élből feltételezni azt, hogy elisszák, el-játékgépezik a pénzüket, a legaljasabb csúsztatások egyike. Bár nagy megmondóink szerint ebben az országban meg lehet élni 47 ezer forintból, én úgy vélem tisztességtelen az elszegényedett emberek nyakába varrni a kormány tehetetlenségét és önzését. Mint tudjuk most már nem fontos " HOGY NE MI KAPJUK A LEGTÖBBET"., mert majd jönnek a jogászok, "OSZT JÓ NAPOT". Én nagyon remélem, hogy majd tényleg jönnek a jogászok, (végül is őket is alaposan megszívatták és szívatják az utóbbi években) és meghozzák azokat a jogszabályokat amivel vissza szerezhetőek lesznek az elrablott vagyonok, és akkor majd mi mondjuk, HOGY MINDEN MUNKÁBÓL, NYUGDÍJBÓL ÉS EGYÉB JÁRANDÓSÁGBÓL ÉLŐ EMBER ANNYIT KAPJON, HOGY NORMÁLISAN MEGÉLJEN , OSZT JÓ NAPOT!
aznepfia19 2012.06.18. 12:19
Jön a FIDESZ kormány eredmények között egy a II. világháborút követő, szegénységet reprezentáló megoldása a jegyrendszer! Nem kellene már ezt az eszetlen ámokfutást megállítani?

lacika54 2012.06.17. 19:47
"sportos élmények az egész családnak.megérkezett az új Honda Civik"MÁR ERZSÉBET UTALVÁNYRA IS KAPHATÓ!!!(plagi)
marimama 2012.06.17. 19:06

[czuczikata] [2012.jún.17. 18:49]
"Mindazok akik ezt kitalálták, kapják utalványban minden járandóságukat!"

Egyetértek! A képviselők, miniszterek, államtitkárok, minisztériumi főosztályvezetők, miniszterelnöki főtanácsadók mind, és persze orbán, Polt és Áder is kapja utalványban a járandóságát!
czuczikata 2012.06.17. 18:49
Mindazok akik ezt kitalálták, kapják utalványban minden járandóságukat!
Judit 2012.06.17. 16:24
Na , ha ezt megcsinálják, akkor az érintettek garantáltan nem fogják kifizetni a közüzemi számláikat. Még azok sem, akik addig fizettek.
Az Erzsébet utalvány kiterjesztése totálisan szétzilálja a gazdaságot és a pénzügyi rendszert.
Viktoria 2012.06.17. 16:07
A legtöbb pénzt az államtól a kormány és sleppje kapja, ilyen logika mentén Erzsébetben kellene kifizetni őket. Csak élelmiszert vehetnének és csak magyar üzletláncnál, + tesco.
gybognarjr 2012.06.17. 16:01
Az állam levon 6% kezelési díjat, tehát a szolgáltató ennyivel kevesebbet ad az utalványra. Az állam a segély összegét csökkenti ezáltal.
miki1111 2012.06.17. 14:53
az egesz privatizalas botranyosra sikerult az egyetelen magyar
multit bagoert adtak el amit utanna 6 honapal az osztrak bank
tizszeres aron adot el a general electricnek.A Tungsramot
bagoert adtak el .
ferooo1 2012.06.17. 14:15
Aki az államtó kap pénzt, azt szorosan ellenőrizni kell

orbán miért ft-ot kap tőlünk ?
erzsébet utalvány t a piszokjának még azt sem érdemel a népirto magyar áruló
barguzin 2012.06.17. 13:38
Az utalványosdi kedvezményezettjei maguk az elôállítók és a beváltóhelyek. Ezek nem piaci körülmények között jutnak biztos bevételhez, s magától értedôen a csókosok cégei. Az utalványt használókat érô hátrányok (jóindulatúan: kellemetlenségek) nyilvánvalóak. Ha ehhez hozzáveszem a közmunkát már most is övezô visszásságokat (Pusztaottlaka), akkor ez így bizony nagyon sok. A FIDESZ úgy látszik a saját sírját ássa.
rex10 2012.06.17. 13:17
Ha mindig mindenki kártyával fizet majd, mi lesz a tranzakciós adóval?
aratojanos 2012.06.17. 13:01
Elfogadhatatlan az utalvány rendszere, nincs is mit magyarázni rajta. Ez eszköz lehet a járandóságok, főként a nyugdíjak megcsappantására. Lehetetlen helyzetbe is hozhat minket, főként azért, mert a rezsit nem lehet utalványokkal fizetni, s az már hab a tortán, hogy ne az állam mondja meg, mennyit együnk, hol vásároljunk.
Arató János
kazanos 2012.06.17. 12:46
T kommentálók.
Az utalvánnyal lapcsolatban nem arról szól a nóta hogy milyen kifizetéseket akarnak az Erzsébet kártyával megoldani.Az Erzsébet kártya beváltóhelyek függöen attól hogy csókosok 3 százalék,nem csókósok 6 százalék kötelesek az Erzsébet kártya kibocsájtójának fizetni.nézzük már meg hogy ez mekkora összeg és kinek a zsebébe vándorol.Nem kell idegeskedni kevés idő és jönni fog a békekölcsön csak a mostani neve államkötvény lesz.
katkaoo 2012.06.17. 12:16
És a munkatörvénykönyve:a minap egy aluljároba bementem egy "Chines"cipöüzletbe,ahol csinos
kedves 20 év körüli kiszolgálolányok serényen dolgoztak.Az idö dél körül volt.Az üzlet elött is voltak
kipakolva cipök,ott ült a "Chines" az üzlet tulajdonosa.Mig én probáltam,nézegettem a cipöket,bejött a
tulaj és körbenézett hogy minden rendben van e.A kis pénztáros gyorsan megragadta az alkalmat,
és azt kérdezte a tulajtol,hogy elmehet e 2 percre,no a tulaj gyorsan szo nélkül kiment,a kis pénztáros
kénytelen volt elhalasztani a pisilést,amit persze saját zsebböl kénytelen fizetni mert az üzletben egész
nap nincs kézmosási lehetöség se pisilés szükség szerint.
Papák,mamák kérdezzük meg néha lánykáinkat,hogy mi ujság odabent.Mert a mi idönkben abban a
diktaturának mondott idöben azért pisilni ellehetett menni.

Arady 2012.06.17. 11:59
ez az egész kártya církusz arról szól, hogy egy napon egy monoki nyilas bűnözői kör kitalálta, hogy nagy hasznot lehetne elérni azzal, ha a családtámogatások átutalására egy önálló kártyát vezetnének be. Milliárdosat - de nem az államnak persze, hanem a megalkotóknak, kibocsátóknak, üzemeltetőknek..

A mögé szőtt legend- a játékgépes, cigizős. ivós támogatottakról - egy szempillantás alatt táptalajra talált a magyar gazdasági analfabéta közgondolkodásban - az MSZP lelkesen hozzá is látott az ügy kidolgozásához, de hamarosan rájött, hogy az ötlet is absurd.

Orbánék azonban nem hátráltak meg! A mutyi koronázatlan királyai most - a társadalom témába vágó eredendő tájékozatlanságát kihasználva- ismét elővették a kártyamutyit- a haverok zsebének megtömésének egyik utolsó lehetősége gyanánt.

Ebből világos, hogy aki ezt az egész kártya cécót támogatja, az a gazdaság lerombolását, magán zsebek orvul kicsalt tömködését, és a kisemberek életének ellehetetlenítését támogatja. (Nem kell ahhoz nyilaspárttagnak lenni, hogy az ember nyilas eszméket, ideákat, koncepciókat támogasson!)

Nem tudom hogy sírjak vagy röhögjek, hogy ez az ügy egyáltalán létrejöhetett a mi kis európai hazánkban..
katkaoo 2012.06.17. 11:51
Aztán ti kevesek,akik még dolgoztok reggeltöl estig minimálbérért,és bankba kapjátok azt a kis
pénzecskét,igyekezzetek inkább megmenteni,kérjétek a markotokba,mert emlékeztek hogy a "Szöke"
elmarkolta az emberek megtakaritott pénzét.Szoval most is egy mentés készülödik,ugy hivják hogy
tranzakcios ado.Mi kispénzüek,nem valo nekünk a "Bank",vannak sokkal fontosabb emberek akik
250 milliot tudtak végtörleszteni--ezeknek valo a "Bank".Én már léptem,markomba kapom a pénzem,
és utalványt majd nem kérek.
katkaoo 2012.06.17. 11:20
utalványokat kell adni,mert a pénzt eköltik játékgépre,italra,cigire.
a játékgépeket belehetne zárni.De azért akkor jok voltak,amikor onnan is lelehet huzni a sápot,
ugye miniszterek--inkább rablok.
a csoronak is jár néha egy üveg sör vagy egy pohár bor,nem kell külömbséget tenni az emberek között.
csak hát az utobbi idökben sok a probléma.talán visszakéne oda menni,hogy mikor és miért kezdödtek
ezek a problémák.De a harácsolást a rablást valakire rá kell kenni
Szoval a csoro az bünös,mert azt a 28000 ezer vagy a 47000 forintot hamar elkölti.
Szabad a minisztereknek játékgépezni,inni bort sört pálinkát,cigizni,szerelmet venni,csak a Margitka
nem akarta megcsinálni mert ketten voltak a kocsiban egy tarifáért.És az "Uracska"nem akart fizetni
csak 5000 forintot.Pedig a Margitkának jol jött volna a pénz mert egyedül nevelte a gyermekét.Lehet
hogy azota utalványba fizet az "Uracska".

blaskagabriella 2012.06.17. 11:19
nanana kedves olvasó ! ha már a fóbiáról beszélünk úgy látom neked van, mint kedvenc kormányodnak Gyurcsány fóbiátok!!!! itt a történetek már messze nem a Fletóról szólnak, hanem a te hazug ocsmány kormányodról!!! elvakultak vagytok, köd ül az agyatokon és a szemetek előtt!!!!! vagy a te magánnyugdíjadat nem vette el a kormány, vagy te olyan sokat keresel, miszerint jól jártál a 16 % jöv.adóval????!!!! nos mielőtt hülyeségeket írkálsz próbálj meg reálisan gondolkodni bármennyire nehezedre esik is!!!!!!!!!!!!!