Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ragad, mint Fideszre a Horthy-kultusz - Újabb szobrot avattak

MTI|2012. jún 17. 08:27
[A+ A-]
Felavatták a Fejér megyei Csókakőn Horthy Miklós egykori kormányzó mellszobrát, amelyet civil kezdeményezésre, több szervezet összefogásával és az önkormányzat jóváhagyásával állítottak.
A bronzszínűre festett kőszobor Máhr Ferenc csákberényi szobrász alkotása. Az emlékmű a csókakői vár alatti téren áll.

Április 23-án a képviselő-testület úgy döntött, hogy az egykori Bánya teret átnevezi, amely így mostantól a Nagy-Magyarország tér nevet viseli - jelentette be Fűrész György (Fidesz-KDNP) polgármester. Ezt követően leleplezte a névtáblát, amely az új elnevezést hirdeti.

A településvezető az MTI érdeklődésére elmondta: az államférfi tisztelete miatt támogatta - és "pártokon felüli döntésnek" nevezte - a szoborállítást.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (84)

A hozzászóláshoz .

Kronborg34 2012.06.19. 21:21
Csókakő a második magyar település, ahol Horthy Miklósnak (mell)szobrot avattak. A tér, amelyen látható, nem akármilyen nevet visel, ti. Nagy-Magyarország tér. Magánszemélyek, szervezetek s az önkormányzat állíttatták.
Ezt tudjuk. De azt csak kevesen, hogy a miniszterelnök egy erre vonatkozó újságírói kérdést azzal hárított el, hogy a szobrot a helybeliek állították. Ahhoz a polgármesternek van köze. Nem neki. Mert ő semleges, nem nyilvánít a Horthy-divatról véleményt.
A véleményemet erről egy első világháborút megelőző kis történet fejezi ki. Akkoriban Tisza István miniszterelnök volt a leghatalmasabb és legtekintélyesebb politikus, és Nagy Endre kabaréja a legnépszerűbb és legbátrabb magyar politikai kabaré. Az egyik jelenetük arról szólt, hogy Tiszának kioldódott egyik lábán a gatyamadzagja, és két szolgálatkész képviselő odaugrott és összevesztek, ki kösse fel a gróf gatyamadzagját.
Végül Tisza igazságot tett a két mameluk között (akkor így nevezték a minden szolgálatra kész honatyákat). Az egyikkel kioldatta a másik, jól megkötött gatyamadzagot. és így mindkét szolgálatkész férfiúnak volt mit megkötni a miniszterelnöki alsóneműn.
Tisza egyik híve látta a jelenetet, s beszámolt róla a miniszterelnöknek. Ő pedig azt üzente a népszerű konferanszié-kabaréigazgatónak: "Mondd meg Nagy Endrének, hogy az egész jelenet el van hibázva, mert aki az én gatyámat fel akarja kötni, az előbb a magáét kösse fel!"
Vajon Orbán et alii méltóak volnának-e felkötni akár Tisza, akár Horthy gatyamadzagját? Ez a felülről sunyin támogatott, középről kezdeményezett, a választók körében belenyugvó közönnyel elfogadott Horthy-reneszánsz
szerintem gyökértelen. Ezért nem is vált ki belőlem heves indulatokat. Úgy tekintek rá, mint egy diktatórikus, természete szerint ellenforradalmi kurzus kétbalkezes szellemi őskeresésére. Nem lehet egészen komolyan venni. Nem szabad nem venni komolyan. Veszélyes is lehet, de nevetségbe is fulladhat.. Majd elválik!....
latens 2012.06.19. 11:04
Újabb szobor? Van még festék, fellendül a hazai festékipar, de csak magyar festék a jó!!!
OZMIUM 2012.06.19. 09:33

Lám-lám itt vannak a Jobboldali lapos sumákok, akik pénzért még az anyukat is
kihajtanák a türelmi zónába.
Orbán elnök úr. Ezeket, a politikai prostituáltakat Ön állította hadrendbe?
Vagy erről sincs véleménye?

Vagy tényleg a Horthy restauráción munkálkodnak jobboldalon?
Belezzük ki egymást, mert a fasizmus a kivezető út a magyarországi toporgásból?
Valóban a kétkezűek zabálták adóságba az országot?

Véleményem szerint, az Ön által összekulminált politika és a politikusai, egy nagyrakás
szerencsétlenség.

Egy nemzetet nem lehet sokáig fosó szilvával etetni, egy országot vidámpakká alakítani,
Ezzel az eszközzel csak a jobboldali eszmerendszer árulói szoktak élni.

Kellő tisztelettel jelzem, hogy mimnél drasztikusabb eszközökkel akarják a közt terrorizálni,
annál többen kényszerülünk a szemet- szemért, fogat- fogért demoralizáló
kalandba.

Húsz valahány éve itt csörögnek, csattognak, forognak és totyognak, bolyonganak a
politika szemétdombja körül, félő, hogy belegabalyodnak, mint a cicis néni a melltartóba.
tovaris 2012.06.18. 17:54
De jól eloffoltuk a témát. Igaz, valahol a végtelenben minden mindennel összefügg...
tovaris 2012.06.18. 17:53
[komancs] [2012.jún.18. 13:24]

Voltak olyan munkahelyek, ahol nem lehetett "berúgni", mert maga a munka és a munkahely veszélyesek voltak. Itt nem volt elnéző senki. De azért a nem közvetlen termelési munkahelyeken nők napján, valaki születésnapján bizony be-bevittek italt és bizony előfordult néha, hogy haza kellett küldenem egy-egy dolgozót, mert nem tudta, hol a mérték. Minden vezető szekrényében ott voltak a "repi" italok, hogy meg tudja kínálni a hozzá látogató "elvtársakat"

Amíg nem vezettük be a karácsony és újév közötti néhány napra az "általános karbantartást", amely idő alatt csak a berendelt karbantartók dolgoztak, december 31-én már dülöngélő részegek lepték el a gyárudvart. Igaz, ekkor a gyártósorokat már nem indították el, a veszélyes munkahelyeket bezárták és délben indultak a munkásszállító buszok is.

A táppénzzel való visszaélés elsősorban ott fordult elő, ahol 100 % volt a táppénz, de mindenki tudja, hogy az évi 12 nap nem volt elegendő. Sokan házat építettek, a háztájit művelték, a szabadságukat felhasználták, így maradt a táppénz. Így épült fel az ország - ez is benne volt a pakliban....
stratocaster 2012.06.18. 17:44
[komancs] [2012.jún.18. 16:22]
..." annál nagyobb visszaélést nem tudok elképzelni, mint amikor beteg embert kényszerítenek arra, hogy ne vegye igénybe a betegszabadságot.

És mennyire voltak ezek köthetők a párttitkárokhoz?...

Ezzel maximálisan egyetértek, de a mai világ és az "átkos" között óriási a eltérés az utóbbi javára. Ezzel együtt még valós alapja lehet, és van annak, amit leírtam. Ami a párttitkárokat illeti, valóban nem mindenki élt vissza a pozíciójával, de Moldova György egyik megyei titkára, mégis saját utcát építtetett a maga és a a baráti köre számára (mármint házsort). Ez is a teljes képhez tartozik...
komancs 2012.06.18. 16:22
Munkahelyi húsvéti, karácsonyi ünnepelgetéseket ma is tartanak, akkor is tartottak. Lehet hogy más helyeken fordutunk meg, de én nem találkoztam a munkahelyeimen részeg emberekkel. Mondjuk az Orionban, a Beloianniszban, a TÁKI-ban, stb. Valószínűleg voltak akik visszaéltek a táppénzzel. De annál nagyobb visszaélést nem tudok elképzelni, mint amikor beteg embert kényszerítenek arra, hogy ne vegye igénybe a betegszabadságot.

És mennyire voltak ezek köthetők a párttitkárokhoz?
barguzin 2012.06.18. 15:27
Horthy élt, Horthy él, Horthy élni fog. Örökre akarják.
banya 2012.06.18. 15:00
Amit ezek müvelnek, az már bálványimádás. Turul madár, korona, sávos zászló, horthy szobrok tömkelege. Nem nevetséges egy kicsit?
ibdsm 2012.06.18. 13:59
[wterence] [2012.jún.17. 19:23]

> vagy "lenácizzanak", vagy épp "lezsidózzanak"

Lényeges külömbséget látok.

Senkit se "náci"znak azért mert egy nagyszülöje náci volt. A kifejtett vélemnények alapján lesz valaki "lenácizva". És mindenki felelös a saját vélemnényeiiért.

Nem szégyelem a véleményeimet. még akkor se, ha ezért le basznak a sárga földig.
stratocaster 2012.06.18. 13:54
[komancs] [2012.jún.18. 13:24]

Sajnos, én viszont emlékszem, hogy hányan éltek vissza a betegállomány lehetőségével, amikor rájuk jött a "munkaundorítisz". A 3 napos "betegácsit" a "doktorbácsi-néni" némi zsebbedugi ellenében minden akadékoskodás nélkül kiírta. Igaz, ekkor már nem voltak "beteglátogatók"... Berúgás?...Ha a zsebembe lenne az, ahányszor csak az általam látott munkahelyi név-szülinapi és egyébnapi (Május 1., Húsvét, Karácsony stb.) helybeni ünnepelgetése után öntudattalan "proletárt" láttam, akkor most milliomosként, áldó imádság mellett mondanám el szent neveiket. Az igazsághoz azonban az is hozzá tartozik, hogy nem mindenki élt VISSZA ezekkel a lehetőségekkel...
ibdsm 2012.06.18. 13:51
[wterence] [2012.jún.17. 19:23]
> bár ő is "szaros náci"-nak nevezett először.

"If it waddles like a duck, swims like a duck, quacks like a duck, it is probably a duck."
ibdsm 2012.06.18. 13:43
[wterence] [2012.jún.17. 14:13]

> Valóban, a zsidótörvényeket Horthy írta alá, azonban míg Lengyelországban már javában folytak
> a deportálások akkor nálunk csupán néhány törvény korlátozta a zsidók jogait.

Lengyelországnak sincs mit dicseködni a "zsidókérdésben", de, a lengyelországi deportálások csak a német megszálás allatt történtek. (Nem mintha a lengyel nép, vagy az idegenbern tartozkodó lengyel kormány akármit is tett ellene.)

Nem szabad elfelejteni, hogy Románia meg Bulgária is a náci Németország szövetségesei voltak. Romániában is uralkodott az antiszemitizmusz. Hitler nyomást gyakorolt mint kétint két országra, hogy az "ö" zsidójukat deportálják. Egyik se tette ennek eleget. Söt, mind kettö náci Németorszáhg ellen fordult. A Horthy rezsím hü maradot a nácikhoz, és inkább több százezer magyart hagyta meggyilkolni.
komancs 2012.06.18. 13:24
Én is dolgoztam a Kádár korszakban több munkahelyen is: nem emlékszem egyetlen esetre sem, amikor a munkahelyen berúgtunk volna. Ez semmiképpen sem lehetett általános. Az biztos, hogy ha valaki beteg volt, az otthon maradt. Csak nem azt sugallja, hogy az a jó rendszer ahol a betegek is munkahelyük féltése miatt dolgoznak?
Az egész bejegyzése úgy marhaság ahogy van. Feltételezem, hogy akkoriban nem Magyarországon élt. Jómagam sohasem voltam semmilyen pártnak a tagja
banya 2012.06.18. 11:21
[nofrete] nem megalkuvó ország vagyunk, hanem megfélemlített. És ennek a horthy féle idök felelevenítése az oka. És ezt a horthyzó csürhe ki is használja.
nofrete 2012.06.18. 10:58
Arra vagyok kíváncsi, meddig tart majd ez a Horthy-őrület? Meddig nézik az emberek? Máshol már lángokban állna az ország, itt meg betojva nézik az emberek. Ilyen tehetetlen, megalkuvó ország vagyunk? Ne csodálkozzunk, ha a külföld elfordul tőlünk.
banya 2012.06.18. 10:35
Én is javítok:
reneszászát=reneszánszát
stratocaster 2012.06.18. 10:22
javítok:
..."győzpk"...helyett "győzők"...
stratocaster 2012.06.18. 10:21
..."A szoborrakosgatók nem gondolnak arra, hogy horhy mániájukkal belegázolnak azoknak a százezreknek az érzelmeibe, akiknek hozzátartozói, barátai tüntek el a horthy közremüködésével, kegyeletsértést követnek el azokkal a százezrekkell szemben, akik a tömeggyilkos kormányzó miatt estek el a harcmezökön, haltak gázhalált a KZ-ben, akiket a harcoló magyar hadsereg a halálba küldött."...

De pontosan tudják, hogy mit tesznek. Ez nem csak revízió, hanem provokáció és jelzés az egykor győzpk számára, no meg az áldozatok leszármazottainak is. A cél pedig világos...
banya 2012.06.18. 09:48
Ekkora szoborhullást még nem látott ez a szegény ország. A szobrászok reneszászát éljük. A hóhér szobra lóval, és anélkül, fából, bronzból, köböl, befestve, átfestve, stb.
A szoborrakosgatók nem gondolnak arra, hogy horhy mániájukkal belegázolnak azoknak a százezreknek az érzelmeibe, akiknek hozzátartozói, barátai tüntek el a horthy közremüködésével, kegyeletsértést követnek el azokkal a százezrekkell szemben, akik a tömeggyilkos kormányzó miatt estek el a harcmezökön, haltak gázhalált a KZ-ben, akiket a harcoló magyar hadsereg a halálba küldött. És meggyaláznak minden jóérzésü, kultúrált embert, akik ennek a véreskezü szörnynek a tetteit elitélik. És a kormány még asszisztál is ennek az emberségükböl kivetközött horthyzó csürhének.