Előző
Következő
új cikk

Tudomány

A félelem hatására megváltozik a sáskák testösszetétele

MTI|2012. jún 21. 13:44
[A+ A-]
A Yale Egyetem kutatói Észak-Amerikában honos vöröslábú sáskákat (Melanoplus femurrubrum) neveltek fel ragadozó dajkapókok társaságában, illetve azok nélkül, majd elemezték az elpusztult állatok összetételét. A félelemben élő sáskákban magasabb szén-nitrogén arányt tapasztaltak, mint a feltételezhetően stresszmentes környezetben, pókok nélkül felnövő állatokban.
Ennek legfőbb oka az, hogy az előbbieknek a félelem által felfokozott anyagcsere révén több nitrogéntartalmú fehérjét kellett elégetniük, hogy energiát nyújtó glükózt állíthassanak elő. A rettegésben élő sáskák tetemében kimutatott alacsonyabb nitrogéntartalom nem befolyásolta lebomlásuk sebességét, de jócskán lelassította a későbbiekben a talajhoz kevert levelek elporladását - számoltak be meglepő eredményeikről a kutatók a Science című folyóirat internetes kiadásában (www.sciencemag.org).

Ez a lassulás feltehetően abból ered, hogy a talajlakó mikrobák és gombák alacsonyabb hatékonysággal bontják le a szerves anyagot, ha kevesebb nitrogénhez jutnak hozzá.

Mivel a félelem által kiváltott anyagcsere-változás valószínűsíthetően minden zsákmányállatra jellemző, a most szerzett ismeretek arra világítanak rá, hogy az állatok - mind a ragadozók, mind a zsákmányállatok - eddig ismeretlen módon befolyásolják a tápanyagok körforgását az ökoszisztémákban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (3)

A hozzászóláshoz .

nonemart 2012.07.09. 18:40
A homo sapiensre vonatkozó, azonos kutatások szerint meg a félelemben élés gyakorta végződik érthetetlen, korai halállal (miután különféle idegi és vegyi folyamatok tönkreteszik az ember egyébként pompás, ámde roppant bonyolult szervezetét) !
tovaris 2012.06.21. 15:21
Gondolom, a nemi életükre is drámaian kihat....
banya 2012.06.21. 14:13
A képen nem sáska, hanem szöcske látható.