Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Megint olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj

Népszava|2012. jún 19. 05:38
[A+ A-]
Mérsékli öt forinttal a benzin és hat forinttal a gázolaj literjének nagykereskedelmi listaárát holnaptól a Mol Nyrt.. Így a 95-ös benzin literenkénti országos kiskereskedelmi átlagára 417 forintra, a dízel hajtóanyagé pedig 418 forintra csökken. ( A különböző töltőállomásoknál akár literenként 30 forintos eltérést is tapasztalhatnak az autósok az üzemanyagok árában.)
A Mol legutóbb egy hete változtatott az árain. Akkor nyolc forintot faragott le a benzin, és hatot a dízel árából.

A benzin ára idén április elején érte el csúcsot, amikor egy liter motorbenzin átlagosan 451 forintba került. A gázolaj január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter átlagosan 449 forint volt.

A mostani csökkentés mögött elemzők szerint az áll, hogy az utóbbi napokban erősödni tudott a forint a dollárral szemben. Amíg egy hete csaknem 238 forintot kellett adni egy dollárért, addig mostanra 234 dollár alá mérséklődött az átváltási kurzus. A forint-dollár árfolyamnak azért van jelentősége, mert az olajüzleteket dollárban számolja el az importőr és az exportőr, a készterméket pedig idehaza forintért értékesíti a Mol.

Az árcsökkenést az is segítette, hogy az elmúlt napokban enyhén mérséklődött a nyersolaj ára a nemzetközi piacokon. A Crude olaj hordójáért például mostanság 84 dollár körüli összeget kell fizetni a külpiacokon, a korábbi hordónkénti 85 dollár feletti ár helyett.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (3)

A hozzászóláshoz .

attila61 2012.06.19. 17:46
Csak azt tartom pofátlanságnak, hogy mindig a különböző árfolyamokhoz meg forint erősödésre meg olaj világpiaci ára stb.-re vezetik vissza az benzinárakat, holott az dönti el mennyire vásárolják az emberek. Évek óta járok autóval, és látszik a forgalmon, hogy sokan letették az autót és nem fogják elővenni holmi 20 forintos csökkenésre. Hiába próbálkozik a kormány, szerintem kicsit túllőttek a célon, amikor ész nélkül emeltek. Megszoktam, hogy csak minimálisan használjam és nem veszem elő két-három vagy hat forint miatt, inkább megyek bringával kisebb távolságokra.
Kydonna 2012.06.19. 08:15
Hihetetlen, micsoda, a saját hasznukról "lemondó" kormányzat!!!??? -

szegényeket sajnálom, hiszem az eddigi és még a csökkentett árral is hatalmas GÉPJÁRMŰ BENZIN ELSZÁMOLÁS költséget vesznek fel, dehát most majd egy embernek a HAVI MEGÉLHETÉSI 47.000 Ft-jával lesznek szegényebbek, jaj, jaj, szegény képviselők! Vidéki ház, lakás, vidéki bejelentett "birtok" Pesten eljár, ügyintéz, csücsül a parlamentben, de havonta százezreket vesznek fel gépjármű üzemeltetési költség címén, a POFÁTLANOK!

Külföldön már a képviselők juttatását is megnyírbálták, itthon még fosztogathatják a már leszegényedett HAZAI MAGYAR NÉPET! - külföldre meg juttatják a milliárdokat választási csalásokat előkszítendő.......
franzstadt 2012.06.19. 07:13
Van miből engedni a rablóknak......