Előző
Következő
új cikk

Napi kérdés

Heti kérdés - válaszol: Mellár Tamás egyetemi tanár

Népszava|2012. jún 19. 05:30
[A+ A-]
Tudatosan szegényíti el a társadalmat a kormány, vagy csak kontárok?
Nem feltételezem, hogy a kormányzat szándékosan teszi szegényebbé az embereket, épeszű kormány ugyanis nem művel ilyesmit. A gondot inkább a kabinet gazdaság-átalakítási koncepciója okozza. A jelenlegi vezetés abból az elképzelésből indul ki, hogy először a társadalom legmódosabb rétegét kell még gazdagabbá tenni, majd a pénz "leszivárog" az alsóbb osztályokba, így később széles réteg életszínvonala javul.

Ez a koncepció azonban hibás, Magyarország esetében ugyanis nem válik be ez a teória. Idehaza olyan intézkedésekre lenne szükség, - például az Orbán-kormány által bevezetett egykulcsos jövedelemadó eltörlésére - amelyek azonnal a nehezebb életkörülmények között élők helyzetén javítanának.

Hozzászólások (15)

A hozzászóláshoz .

vassilon 2012.06.21. 18:45
Tudatosan szegényíti el a kormány az embereket,azért , hogy lehessen még kevesebb fizetésért is dolgoztatni őket.Tudatosan készült Orbán a kormányzásra, de csak a politikait tudta véghez vinni, a gazdaságit, úgy látom nem tudja megcsinálni! Mert az nem olyan, amit elméletben elkészítenek, és akkor az úgy is van. A gazdasági kormányzás, nagyon sok tényezőn múlik, mindegyik fontos, mindent figyelembe kell venni . Ezt írta Bajnai is, aki szerintem egyedül csak ő képes ezt az őrült bagázst leváltani, és az országot felemelni.Amennyiben a nép is úgy látja!Mert szerintem egyedül ő volt az, aki a mélypontról -az egy éve alatt-elindította az országot a felemelkedés útján.Oszkóval együtt, ők egy jó páros voltak.Szerintem az nyeri a választást, aki felkéri majd Bajnait miniszterelnöknek.Csak azt nem tudom, mikor lesz ez? Mert már nagy szükség lenne rá,nem kellene tovább várni!!!!!!!!!!!!!!
zsoka 2012.06.21. 06:48
Tudatosan ! Mert ez szolgálja az érdekeit! Látjuk ,hogy teljesen a 20-30 évek felé haladunk ,nincs oktatás nincs orvosi ellátás ,csak a kiváltságosoknak ,és annak aki megtudja fizetni! Mert akinek napi gondjai vannak, az hiszi orbán ,az nem törődik a politikával! Így aztán ő arra kormányozza az országot, amerre akarja! Nagy baj az ,hogy ez még értelmes , okos embereknek még mindig kérdés ,hogy kontár vagy szándékos, pedig ez egyértelmű. Amíg
ezt nem mondják ki ,addig nem is lesz változás!
ducika59 2012.06.20. 15:13
Már azért sem lehetséges hogy a gazdagoktól leszivárog a pénz,Mert a gazdagok kiviszik érték álló vagy vagyonba mint föld,ház aranyba.fektetik Nem teremtenek új munka helyet.Eddig is meg tehették volna még sem tették.Annál őnzöbek ne hogy valakinek jobbra forduljon a sorsa.Ellehet mondani hogy a gazdagok kapzsisága okozta a válságot is és a kis ember issza a levét.Nem a bankok a felelősek.a bankok más pénzét őrzik.Más pénzét adják kölcsön kamatra.Ezért várnak hasznot.De arra kíváncsi lennek hogy akik ki tudták fizetni a frank hitelüket főleg FIDESZ képviselők Honnan volt ennyi pénzük hogy ki fizessék a hitelüket.Ha meg volt ennyi pénzük minek vettek fel hitelt?
malkom 2012.06.19. 21:50
"2014-ben lesz fülkeforradalom....csendben..... mint a franciáknál" Ebből a megjegyzésből is látszik, hogy milyen nehéz átlátni a helyzeten, hiszen Hollande baloldaliként még nevetségesebb ígéretekkel nyert mint amilyenek a Fidesz mai ígéretei. A Fidesz egyetlen sikere, hogy tíz év távlatban javuló helyzetet lát a nagy semmire alapozva. Megjegyezhető, hogy a baloldal is elég nagyvonalú ígéretekkel nyert 2002-ben, de azért különbség, hogy ők négy nap alatt megegyeztek az IMF-el ellenben a Fidesszel amely két éve küzd ezzel a feladattal. A különbség sokat mond a kvalitásokról...
ildi67 2012.06.19. 17:10
Ez nem épeszű kormány, mivel egy mivel egy elmeháborodott a vezetője.
Felesleges szerintem bármilyen közgazdasági törvényszerűség keresése. Nem közgazdászok elemzésére lenne itt szükség, hanem elmeorvosokéra.
ferooo1 2012.06.19. 15:31
de ennek a rendszernek pusztulnia kell mert 9 millio rabszolga tart néhány százezer embert
sajnos újra jön a kommunizmus az újgazdagok falánksága miatt
ferooo1 2012.06.19. 15:18
persze hogy tudatosan
hazugságok árán került vissza ...nagyon jól tudta ugyan olyan korruptak mint az elődeik, azt is tudták semmihez nem értenek csak lopni tudnak ebből
tudják erdély, a nemzet ,dumával csak egyszer lehet nyerni ez a nemzet dívat lemegy a nagy hazafiak újra fidel castro meg a haverja pólókba fognak császkálni
grandM 2012.06.19. 14:36
A fidesznek van egy társadalmat elkábító tanmeséje...... igazság, haza, nemzeti, ahol a vagyon ott a hatalom, akinek hatalma van igazsága is,..... ellenség kép,..... orosz, EU, IMF, USA, a szomszédok, mindenki ellenünk.... jól tudják.... külső hatalom nem dönti meg a kormányt....... csak a választópolgár.... ezért pimaszkodnak kifelé.... közben kivéreztetik az országot , hogy a hatalmukat fenntartsák...és tömik a fidesz polgári réteget....egykulcsos adóval, pályázatokkal, állami állásokkal..... a Nép nem szánít...... és itt a tévedés... 2014-ben lesz fülkeforradalom....csendben..... mint a franciáknál.
kelemol 2012.06.19. 14:15
Számomra nyilvánvaló, hogy Orbánt nem érdeklik a legfelső tízezer alatt élők, csak addig érdekelték őt, amíg "egyszer győzött, de nagyon".
Ettől kezdve a saját hatalmi bázisának kiépítésén kívül semerre sem lépett egy centit sem. A kulcsfontosságú helyekre, de még a stratégiailag jelentős ágazatok élére is a saját maffiájának tagjait rakta.
opinion8 2012.06.19. 10:23
Is-is.
Egyrészt "kizárólagos" hozzáértésükkel - finoman fogalmazva - nincsenek a helyzet magaslatán, másrészt így "kedvező" a helyzet ahhoz az "osztályharcos politizáláshoz"(megosztó) - utalok itt a NOL-os Berecz János interjúra, mert szerintem igaza volt - amit annyira megtanultak a srácok, és amit az elmúlt években sikerült szinte tökéletesre fejleszteni. No meg az alaptalan fölényérzetüket is táplálni tudja a helyzet.
(Most nézem csak, nem is engem kérdeztek, én meg itt beleszólok...)
Trepse 2012.06.19. 10:01
retkesfafej: amiről írsz,az van megírva a Luganoi tanulmányba.Ezt összeesküvés elméletnek tartják,amire semmi szükség.Azzal nem foglalkoznak hogy igaz.Az évezred elején olvastam egy másik könyvet,amelyik logikusan levezette hogy az évtized végére óriási világválság lesz ami bekövetkezett,megnevezve az okokat.Ezt is összeesküvés elméletnek minősítették,de igaz lett.Hazai politikusaink mindent megtettek hogy az abba leírtak megtörténjenek,ki kevesebbet,ki többet tett hozzá.Már Széles Gábor is prüszköl Orbánék intézkedései miatt,de Viktorékat nem érdekli.Ezért nem értek egyet Mellárral hogy nem tudatosan szegényítik el a népet,a felső tízezer vagyonának gyarapítása érdekében,ehhez hozzá lehet venni hogy az sem véletlen hogy a jelenlegi uralkodók termőföldeket szereznek jelentős mennyiségben.Ők tudják hogy nehéz időkben akié a föld,azé a hatalom.És ne legyenek kétségeink,lesznek még sokkal nehezebb idők.
alianca 2012.06.19. 09:42

Tudatosan szegényíti el a társadalmat a kormány, erre a válasz nagyon egyszerű, de nagyon fájdalmas is, íme: a szabadpiac jövője attól függ, hogy melyik társadalmi réteg kapja az elosztásból ill. a növekedésből származó javakat. Ha a javak a szegényekhez kerülnek, akkor ők túlnyomó részt a fogyasztásra és a szolgáltatásokra fordítják a pénzüket, ha viszont a javak a felső réteghez kerülnek, akkor ők annak egyre nagyobb részét viszik a pénzpiacokra a javak vásárlása helyett, tehát alapkérdés a bevételeknek az elosztása, ahol nagyon kell figyelni arra, hogy az egyenlőtlenségek nehogy átlépjenek egy bizonyos határt, mert ez már veszélyezteti a rendszer működését.
Egyébként ez a 1/3 gazdagsága "lecsorog" a társadalom szegényebb 2/3 rétegeihez ezt már rég cáfolták, hogy nem igaz, ez is csak egy tündérmese...
retkesfafej 2012.06.19. 08:48
Jelenleg a világon primátust élvező gazdasági, társadalmi modell a kapítalizmus, a feudalizmus modelljében található társadalmi egyenlőtlenségek forrásai közül a jogi egyenlőtlenséget szüntette meg. A korábbi modellben meglévő reáloldalnak ( a vagyoni, jövedelmi, pénzügyi, szociológiai) egyenlötlenségeit nem. Azt pedig már régen, még a rómaiak megállapították, hogy az egyenlőtlen reálhelyzetben lévők esetében alkalmazott úgynevezett szent és magasztos jog vezet, a legnagyobb igazságtalansághoz (summum ius summa injuria).Jelenleg a világban lévő gazdasági helyzettel kapcsolatban kiadott ENSZ jelentés is rögzíti, hogy szegénység oka az uralkodó gazdaságpolitikában keresendő, amely a társadalmat a piacgazdaság alá rendelte és noha a világgazdasági válság hatására felismerte ugyan kudarcát, mindmáig képtelenek bizonyult a strukturák átalakítására. A jelentés megállapítja, hogy a kereskedelmi és pénzügyi liberalizálás, valamint a privatizáció hátráltatta a foglalkoztatás, a szegénység csökkentését, sőt fokozta ezek negatív irányú változásait. Egy biztos kormányunk is annak a nemzetközi tendenciának az erősítése mellett tette le voksát, hogy a gazdagabbak még gazdagabbak legyenek, a szegények pedig még szegényebbek. Mindenesetre nálunk még nem jelent meg adat, hogy lakosságunk leggazdagabb 1%-ának átlagos vagyona hányszorosa az országos átlagnak. Az USA-ban az Economic Policy Institute 2010-ben kiadatott adta szerint az USA lakosságának 1%-át kitevő leggazdagabbak átlag vagyona 225-szöröse volt az lakosság átlagos vagyonának. Az 1960-as években ez 125-szöröse, 2007-ben 181-szerese volt. Az USA lakosságának felső egy százaléka birtokolja az USA jövedelmeinek 23%-t, a felső 10% a 49,7 %-t. A Harvard Egyetem folyóiratában napvilágot láttott írás adatai szerint 2001-2007 között a jövedelem növedkmény 66%-a a leggazdagabb 1%-é lett. Nálunk az ilyen típusú kimutatásokhoz nem gyűjtönek adatokat, amennyiben igen, akkor sem nagyon igyekeznek közkinccsé tenni
borhy 2012.06.19. 08:26
Ha valakit,pont NEM Mellát Tamást kéne b.......tni!! Azon kevesek közé tartozik,(jobboldaliként),aki nem BOLOGATÓ JÁNOS.-t játszik,hanem szakmai véleményt mond!!! Volt szerencsém személyesen találkozni vele(elmult nyolcév) alatt,hát finoman fogalmazva,nem "hülye" a professzor úr!!!!!!!!!!!!! Tán a saját TÁBOR.-n belül ,(jobboldal),meg kéne fogadni-hallgatni a KRITIKÁT!!!!!!!!! Bár ahogy nézem,Ő sem ezt várta!!! Pedig kivételes lehetőséget kaptak a sorstól-választóktól(2/3.) ÉLNI A HATALOMMAL és NEM VISSZAÉLNI!!!!!!!!!!!!!!! Tisztelettel
dozsanepe 2012.06.19. 06:30
Tisztelt Mellár Tamás!
Emlékeztetem Önt Orbán egyik legfőbb támogatójának és tanácsadójának, Demjánnak a véleményére.
E szerint az emberek többsége azért van, hogy egy kisebb résznek a jólétét biztosítsa, Ezért csak annyi jövedelmük szabad legyen, hogy éhen ne haljanak, de igyekezzenek ereik felett is a kevéskéért megdolgozni.
Nem szó szerint idéztem.
A lényeget azonban érti, úgy-e professzor úr?