Előző
Következő
új cikk

Vélemény

A repülő fideszes macska

Népszava|2012. jún 19. 10:54
[A+ A-]
A monitoring-eljárás ügyében, amiről Répássy Róbert beszél, nem a Velencei Bizottság fog dönteni, hanem a Parlamenti Közgyűlés. Harangozó Gábor szocialista képviselő írása.
Van az a régi vicc, amelyikben az úriember a feje fölött a farkánál fogva pörget egy macskát.

- Mit csinál, jóember?

- Örömet szerzek a cicusnak.

- Mi ebben az öröm?

- Ebben semmi, majd ha elengedem!

Nagyjából a cicus örömét érezhette Répássy Róbert pénteken, amiért a Velencei Bizottság ezúttal végre először nem azt állapította meg, hogy a vizsgált törvényeket gyakorlatilag az első betűtől az utolsóig át kell írni.

Répássy államtitkár mostani lelkendezése egyébként leleplező erejű, hiszen jól mutatja, hogy az Alaptörvényről szóló tavaly nyári, vagy az igazságszolgáltatási törvényekről szóló idén márciusi VB-jelentésekből ("az új igazságszolgáltatási rendszer sérti az igazságszolgáltatás függetlenségét, és nem biztosítja a tisztességes eljáráshoz való jogot") - sikerpropaganda ide vagy oda - a Fidesz is ugyanazt olvasta ki, mint minden írni-olvasni tudó ember. A rendszer sarokköveit jelentő törvények köszönő viszonyban nincsenek a demokratikus normákkal.

Mi újat tudhatunk meg a VB mostani jelentéseiből? Nem sokat.

Megtudtuk, hogy létezhet olyan törvény, amelyet - ha az nem közvetlenül kapcsolódik a fidesz hatalmi ambícióihoz - a kormánypárt képes nagyjából-egészéből a demokratikus normáknak megfelelően megalkotni. Ilyen a Nemzetiségi törvény.

Megtudtuk, hogy adott esetben a Fidesz beéri annyival, hogy egy intézményt saját embereivel ülteti tele, magát az intézmény működését szabályozó törvényi kereteket elfogadhatóra fazonírozza. Majdnem ilyen az Alkotmánybírósági törvény, leszámítva azt a nem is apró "szépséghibát" (amit egyébként a VB már tavaly is kifogásolt), ami az Alkotmánybíróság hatáskörének elvonása jelent.

Felidézve, hogy a Fidesz tavaly a "sztálini alkotmány" leváltásának szükségével érvelt, amikor a VB által utóbb 30 oldalon kifogásolt Alaptörvényt megalkotta magának, most megtudhattuk azt is, hogy a jogrendszerben itt-ott megbúvó sztálinista örökséget a Fidesz minden gond nélkül felvállalja, és új kétharmados törvénybe betonozza bele, ha az érdekei így kívánják. Ilyen az ügyészségi törvény, ahol a VB-jelentés egyébként a mostani törvényhozást mentegetendő mutat rá arra, hogy a legtöbb kifogásolt kérdés a demokratikus átmenet előtti múlt öröksége. Répássy államtitkár úr, ezt tényleg elismerésnek tekinti?

Továbbá megtudhattuk azt is, hogy egy választási rendszer kicsit olyan, mint a grundfoci: annyi helyen, olyan sokféle terepen játsszák, hogy ha van kapu, labda és játékos, addig nem lehet beleszólni a pálya lejtésébe, amíg a játékosok látványosan le nem gurulnak róla. De azért érezteti a VB is, hogy a pálya lejt, nem is kicsit!

Legalább ennyire fontos azonban az is, hogy a Velencei Bizottság ismét megerősített pár olyan kritikát, amelyek nemcsak a korábbi jelentéseiből, de a demokratikus ellenzéki pártok és a demokratikus közvélemény részéről tett eddigi megnyilatkozásokból is visszaköszönnek.

A mostani jelentések is megerősítik, hogy (függetlenül a végül elfogadott törvény minőségétől) a jogszabályok kidolgozása során a kormányerők gondosan vigyáznak arra, hogy elkerüljék a társadalmi párbeszédet, és különösen ügyelnek rá, hogy a leginkább érintetteket hermetikusan elszigeteljék nemcsak a véleménynyilvánítás lehetőségétől, de attól is, hogy rálássanak: hol, kik és milyen szempontrendszer alapján dolgozzák ki a később 2/3 által kőbe vésett rendelkezéseket. Ebben a Fidesz figyelemreméltó precizitással jár el.

A VB valamennyi eddigi jelentését nézve úgyszintén megállapítható, hogy a Fidesz, amelyik beleszeretett a sarkalatos törvényeibe, mindent ezekbe présel bele: olyan alapvető dolgokat is, amelyeknek alkotmányos garanciákat kellene biztosítania (pl. az igazságszolgáltatás vagy az Alkotmánybíróság függetlensége), meg olyan részletkérdéseket is, mint az egyes vezető tisztviselők juttatása. Az összképet nézve a magyar alkotmányos rendszer jogi szemmel nem más, mint házi barkácsolás: szakmai és esztétikai szabályok nem számítanak, minden a célszerűségnek - Orbán hatalomban tartásának - vannak alárendelve.

A monitoring-eljárás ügyében, amiről Répássy Róbert beszél, nem a Velencei Bizottság fog dönteni, hanem a Parlamenti Közgyűlés. A PKGY - a magyar kormánytól eltérően - kétség kívül figyelembe fogja venni a legtekintélyesebb európai alkotmányjogászokból álló testület véleményeit, ám nem ez az egyetlen szempont, amely alapján dönteni fog.

Vizsgálni fogja például a magyar kormány együttműködésének komolyságát: figyelembe veszi-e a nemzetközi kritikákat, vagy csak úgy tesz mintha, avagy egyenesen lesöpri őket az asztalról. Tavaly nyáron, Szájer Alaptörvényről szóló jelentésre adott reakciója idején még itt tartottunk, azóta a kormány áttért az "úgy tesz, mintha.." taktikájára - lásd még: "pávatánc". Kérdés, hogy ez a hozzáállás változik-e. Vannak arra utaló jelek, hogy a Fidesz már annyira meggyengült, hogy engedni kénytelen a nemzetközi nyomásnak (pl. az elhíresült non-paperben foglalt alapvető elvárások teljesítése révén), de várjuk ki a végét.

A PKGY vizsgálni fogja emellett a médiaszabadság helyzetét is, amelyre vonatkozóan szintén az Európa Tanács (de azon belül nem a Velencei Bizottság) készített jelentést. Bár a médiatörvény módosítása előtt, februárban Navracsics letette a nagy esküt, hogy az ET ajánlásait figyelembe fogják venni, végül ez nem igazán így alakult. Amint arra Neelie Kroes is rámutatott, a 66 ajánlásból alig 11-et vettek figyelembe, és nem is a legfontosabbakat: a médiatanács pl. még mindig kizárólag a Fidesz delegáltjaiból áll.

A kormány a Velencei Bizottságon sincs még teljesen "túl": hátravan az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseinek vizsgálata, amely jogszabály - a most elfogadott jelentésekben található utalások alapján sem ígérkezik problémamentesnek. Nem is szólva arról, ha időközben erre hivatkozva vonnának el törvény szerint járó összegeket a legnagyobb ellenzéki párttól.

És ha már a Frattanoló-ügynél tartunk: a PKGY bizony vizsgálni fog olyan kérdéseket is, mint pl. hogy a kormány végrehajtja-e a nemzetközi kötelezettségeit, függetlenül attól, hogy az tetszik-e neki. Az Európa Tanács égisze alatt működő strasbourgi Európai Emberi Jogi Bíróság ítéleteinek végrehajtása ilyen megkérdőjelezhetetlen kötelezettség. Amennyiben a Fidesz-többség időközben nem tesz le arról az egész abszurd tervéről, miszerint parlamenti határozatban tagadja meg az ítélet végrehajtását, ez önmagában is meghatározhatja a monitoring-eljárásra vonatkozó döntés kimenetelét (függetlenül egyébként magától az ügytől).

Végül: a 47 ET-tagállam politikusaiból álló PKGY döntését befolyásolni fogja, hogy általában milyen tendenciákat tapasztal a demokratikus és jogállami normákhoz való kormányzati viszonyulás tekintetében. A Horthy-kultusz erősödése például nyilván kevéssé fogja elbűvölni a német, a francia, az orosz, vagy a környező országokból érkező képviselőket. Nem is szólva az inkább nyilas újságíróként és parlamenti képviselőként, mintsem szépíróként jegyzett Nyírő József Fidesz-politikusok általi ajnározásáról.

Répássy államtitkár úr, ahelyett, hogy a közvélemény félretájékoztatásával próbálja takarni, hogy mekkora a baj, inkább saját minisztereit próbálja rávenni, hogy térjenek vissza az európai értékrendnek megfelelő demokratikus kormányzáshoz. Ezzel biztosan elkerülhető lenne bármilyen monitoring eljárás. Ez lenne a nemzet érdeke, illene végre felismerni!

Harangozó Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője
Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (13)

A hozzászóláshoz .

oregdiak 2012.06.20. 13:11
Ez a kormány soha nem tartja be a szövetséghez tartozásból eredő kötelezettségeit, s ez jószerint csak a kormányfőnek, igen szűk környezetéhez tartozó egyetemi barátainak tudható be. Az 1998-2002 között tapasztalatok jó előre sejtették, ha hatalomra kerülnek, abból semmi jó nem származik. Ennek isszuk most a levét, a volt eü.-i miniszter véletlenül elszólta magát, ha a FIDESZ a hatalmat megszerzi a külföldön élő magyarok szavazati jogának biztosítása után 20 évig maradnak az ország élén.
tovaris 2012.06.20. 01:18
[okular] [2012.jún.19. 13:22]

Nem szeretem a "fogjuk meg, oszt vigyétek" - szerű problémamegoldásokat. Nem véletlenül mondtam, hogy "miért hagytuk, hogy így legyen?"

Személy szerint én is felelősséget érzek azért, hogy 1989-ben nem álltam ellen ennek a reakciós, neohorthysta ellenforradalomnak, mert nem akartam "hősi halott lenni".

Most is azt mondom: megérdemelte az egész nép ezt a 22 évet (és ami még hátra van).

Most nagyképűségnek hangzik, de már akkor tudtam, hogy ez lesz a vége a rendszerváltásnak. Csak arra nem gondoltam, hogy ennyire szar lesz....

Gazdag országban a kapitalizmus szörnyűségei is jobban elviselhetők, de itt a félperiférián minden sokkal szörnyűbb. Aki ezt tagadja, az vagy fideszes, vagy hülye.... Ami majdnem ugyanaz.
jimmyjoe 2012.06.19. 19:48
[boborjan] [2012.jún.19. 17:31]:

1) It would be better to explain your thinks in english instead of german, but if your german is better do it)

2) Nem akarom megmondani/előrini senkinek, hogy mit kell gondolni a horthy-rendszerről. Én csupán elmondtam a véleményemet - mivel a szólás van szabadsága Mo-n -, aki képes felfogni az megérti, akit a tények zarvarnak, az soha sem fogja megérteni. Ennyi.

3) Az alpári szövegelésed helyett jobban tetted volna, ha valódi érveket sorolsz.

4) Azért kiállnék veled egy IQ-test versenyre-:)
barguzin 2012.06.19. 17:32
komancs
Az önkényt, a munkátlanok helyzebe hozását, állandó félelmet. Ezt akarja Orbán is.
boborjan 2012.06.19. 17:31
[jimmyjoe] [2012.jún.19. 16:39]
Aztán már nehogy felértékeld magad, hogy te akarod megmagyarázni,hogy ki mit gondoljon a Horthy rendszerről !
Azért mert te nem rendelkezel önálló vélemény alkotó képességgel, az nem jelenti azt, hogy más is olyan korlátolt mint te! Ha a megfogalmazásom stílusa meghaladja az értelmi képességed szintjét, csak jelezd nyugodtan, akkor megírom Deutsch stílusában is!
komancs 2012.06.19. 17:19
Horthy a fehérterrort, a 3 millió koldust, a zsidó-törvényeket, a hiányzó földreformot, a feudális maradványokat, a Don-kanyart, a felrobbantott budapesti hidakat testesíti meg.
jimmyjoe 2012.06.19. 16:39
Horthy személyesen maga kell a kutyának - vagy még annak sem!

Azonban sokan itthon és külföldön (gyárilag) nem értik, hogy itt ma Mo-n nem Horthy-ról magáról van szó. Amiről szó van, az az 1920-1944 közötti trianon és a vörös terror utáni stabilizációs időszakról és ezt a korszakot Horthy testesiti meg a maga ellentmondásosságával.

Nyilvánvaló, hogy minden politikai személyiség olykor ellentmondásos (ld. Kádár János, Sztalint /alias Joszip Visszarionovics Dzsugasvili/, Vlagyimir Iljics Lenin, Franklin Roosvelt, Winston Churchill, és a sor vég nélküli), igy Horthy is.
A horthy-kultusz mai reneszánszára igy kell tekinteni.
okular 2012.06.19. 13:22
Tovaris, csak remélni tudom, hogy nem O.V. barátja vagy !
Pontosabb lenne, ha azt kérdeznénk magunktól, miért hagytuk, hogy így legyen ?
Ha egymást rugdossuk, Orbánt és falkáját erősítjük. Itt az idő ! Tessék választani !
tibcsi 2012.06.19. 13:19
Ki b@sszuk ( a fideszt ) mint macskát sz@rni.:))
tovaris 2012.06.19. 12:57
MSZP, miért hagytátok, hogy így legyen?
barguzin 2012.06.19. 12:19
Nem elég a globális kapitalizmus, itt van nekünk ze a szemérmetlenül hazudozó, tolvaj banda.
katka57 2012.06.19. 11:29
Tegnap véletlen halottam Dorosz Dávidot,jól beolvasott nekik a parlamentben. Kövér majd meg pukkadt a méregtől,de vett egy nagy levegőt és nem szólt be a képviselőnek.
Egyébként benne volt az igazság, mert tényleg a kipergő fityis képviselőkkel töltik fel a járási hivatalokat, a határokat pedig úgy szabták meg, hogy az nekik a lehető legjobb legyen. Ha pedig valamelyik önkormányzatnak nem jó, akkor kalapolni és rimánkodni kell a fityeszes képviselőnek, hogy segítsen neki.
kerekes 2012.06.19. 11:02
Kívánok az Európai Uniónak éppen elég energiát, gyorsaságot ahhoz, hogy megvédhesse még időben a Mgayar Köztársaság becsületes polgárait

a dőzsölő, harácsoló, diktatórikus hatalommániás uraitól, akik hamis ígéretekkel és a céljaik eltitkolásával, tehát hazugsággal kerültek hatalomra!!!