Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Világszégyen

Népszava|2012. jún 19. 15:11
[A+ A-]
Elie Wiesel visszadja a kitüntetést, mert Kövér László részt vett egy Szálasit követő író újratemetési bohóckodásán. A Nobel-békedíjas írót nyugtalanítják azok a hírek is, amelyek szerint köztereket neveznek el Horthyról és rehabilitálják Wass Albertet.

A szélsőjobb - amely már a Fideszen belül is hangadó - nyilván ünnepli a nagykereszt-visszaadást: dögöljön meg ez a magyar származású büdös zsidó is.
Semmi baj: a propagandaminisztérium gondoskodik arról, hogy az emberek többsége ne is halljon erről a hírről - ha mégis, akkor ne értsék, mekkora lépés az ország teljes elszigeteléséhez. Pedig, ha megértenék Wiesel gesztusának súlyát, talán látnának összefüggést: ahol a világtörténelemben szinte egyedülálló módon olyan "forradalom" zajlik, amelyben a látható cél olyan új osztályviszonyok létrehozása, amelyben az alsóbb népséget tudatosan és tervszerűen szorítják a legkétségbeejtőbb szolgaságba, nem az a legnagyobb baj, hogy a vezetők mindenre kapható dilettáns köztahók.

Hanem az, hogy a viselkedésük és a horthyzmussal meg a nyilas múlttal való sunyiskodó kokettálás a már nem is lopakodó hétköznapi fasizmus természetes következménye. Nagy baj lesz, és sok évtizedes világszégyen, ha ezt a cinikus hatalmat és a cinkos szolgahadat nem zavarjuk el idejében.
Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (87)

A hozzászóláshoz .

PipoSzava 2012.06.21. 19:03
Összegezzünk
Kövér László kjelentette:
1. Nyíró írói tevékenységét külön tudom választani a nyils parlementbeli tevékenységétől (pl. Bajcsy-Zsilinszki halálához vezető mentelmi jogának megvonásának megszavazásában), a Goebbels-t, Hitler-t stb ajnározó írásaitól.
2. Külön tudom választani, Mengele doktor orvosi tevékenyégét - különösen pl. az iker kutatásban kifejtett kutatásait,-
az Auschwitz-i peronon kifjtett szelektáló, (azonnal füstbe ill. csak később. némi rabszolga-lét utáni füstbe küldés) tevékenységéől.
3. Külön tudom választani, Hitler festői, útépítői tevékenységét, a világégést, milliók halálát, szenvedését okozó, háborút kirobbantó, azt végig vezérlő tevékenységétől.
Bocsi, biztos a melegtől, csak a ponosság kedvéért.
A 2. ill. 3. Kövér kijelentés nem történt meg.
EDDIG.
Trebitschkk 2012.06.21. 18:08
Ahhoz,hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a "jobboldaliság" cimkéjével ismert különös valamit; a tudatot, hogy ő, mint "keresztény magyar ember" előjogokkal élhet e világban; egyszerűen azért, mert "keresztény magyar úri ember" joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát,lenézni mindenkit, aki nem "kereszténymagyar" vagy "úriember" , tarani a markát, S a kereszténymagyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól; állást, kitüntetést, maradék zsidó birtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a jobboldaliság igazi értelme. S ez a fajta nem tanul. Aki elmúlt harmincéves és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen; talán megalkuszik, s fogcsikorgatva, s mert önző és gyáva; bizonnyal hajlong majd az új rend előtt; deszíve mélyén örökké visszasírja a "jobboldali, keresztény,nemzeti" világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársakat legyilkolni és aladárkodni a nagyvállalatokban, képzettség és hozzáértés nélkül. S lehetett "előkelő közhivatalnok"-nak lenni és sérthetetlen, páncélinggel védett katonatisztnek; s mindezért nem adni semmit, csak becses létezése tényét. Ez a fajta soha nem változik meg. De amig ezeknek szavuk van, vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet. MÁRAI SÁNDOR
poncius 2012.06.21. 17:21
Igaz!
Vagyis: orbánc, TAKARODJ!
Trebitschkk 2012.06.21. 17:19
[tovaris]Ezek a szellemóriások viszont Radnótit nem tartanak. Ízlések és pofonok......
tovaris 2012.06.21. 12:17
2012. június 15-én Csepelen, a Radnóti Miklósról elnevezett művelődési házban tartottak megemlékezést Nyírő Józsefről.

Részlet Radnóti Miklós Naplójából (Magvető, 1989., 197. oldal., 1941. november 3.):

"A Harmadik Birodalom ez év [1941.] október 31-én is megrendezte a weimari költőnapot, amelyen Közép- és Kelet-Európa tizenegy nemzetének meghívott költői is részt vettek. A magyar irodalmat a költőnapon Nyírő József erdélyi író reprezentálta. Nyírő az UFA számára többek között a következőket mondotta: „Ezekben a napokban a szellemi Európa születik újjá. Boldog vagyok és boldog a magyar irodalom, hogy ebben a szellemi felépítésben szintén részt vehet. Szép képet láttam éppen az előbb a templomban, amint Luther rámutat a bibliának arra a mondására, hogy a vér megtisztít minket. A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!” Most, hogy másolom az újsághírt (Hétfő reggel nov. 3.) már csak tűnődöm… Véletlen-é, hogy egyetlen sora nincs a polcomon? Még antológiában sem. Gatyába kötve sem…”

Nesztek, Nyirő hívők!
tovaris 2012.06.21. 08:35
[juditida] [2012.jún.20. 16:15]

Csak azt nem értem, hogy ezeket miért nekem mondja? Hiszen és, mint kommunista mindezekkel tisztában vagyok. És ha olvasta az itt megjelent több száz kommentáromat, mind-mind erről tanúskodik.
Ettől függetlenül - igaza van.
tovaris 2012.06.21. 08:32
[jimmyjoe] [2012.jún.20. 13:15]

Továbbá, Ön egy szaros náci...
tovaris 2012.06.21. 08:29
[jimmyjoe] [2012.jún.20. 13:15]

Ön meg van jegyezve....
tovaris 2012.06.21. 08:28
incognito] [2012.jún.20. 10:48]

Mikor "kommunista mindenki" - amikor a bal-lib van hatalmon?
juditida 2012.06.20. 16:15
tovaris! Az európai közvéleménynek semmi köze ehhez az aljas színjátékhoz, ami itt a gengszterváltástól 1990-től folyik. A világban ennél sokkal súlyosabb ügyekben sem tud tenni senki, külső erő semmit. Ennek a sok "valóban előre kitervelten", aljas nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel az ország és benne a polgárainak sokasága, milliói ellen, bűnszövetkezetben elkövetett sorozatos jogsértésnek, (lopásnak, csalásnak, az emberek leigázásának) csak mi magunk az itt élő emberek tudunk véget vetni. Mikor az előző kormányok tehettek volna ez ellen az ember (orbán) és társai ellen, akkor sunyítottak. Mikor Gyurcsány Ferenc az ominózus őszödi beszédben megpróbálta (jó nem éppen finoman), a saját pártjának elmagyarázni, hogy így nem lehet tovább vinni az ország dolgait, akkor puszta hatalomféltésből és féltékenységből simán hátbaszúrták, a párttársai, valamint az un. írástudók, értelmiségiek, véleményt formáló médiumok is.Egy ország volt akkor hangos attól, hogy a kormányfő hazudik. Itt és most több mint két éve - tulajdonképpen 2002-óta - a jelenlegi kormányfő és tettestársai folyamatosan hazudnak nekünk és mi nézünk ki hülyén a fejünkből, és nem akarjuk elhinni, hogy ezt- is meg emezt is meg lehet velünk tenni. Hát most bebizonyítják nekünk (maguk között fennhangon röhögve), hogy igen ők ezt is, meg még bármilyen elképzelhetetlen aljasságot megtesznek minden tisztességes magyar állampolgár ellen, OSZT JÓ NAPOT! Jusson eszetekbe MARTIN NIEMÖLLER, ujból csak ezt tudom mondani.
retkesfafej 2012.06.20. 13:52
Majdnem elfelejtettem Tisztelt kisnagyanna, kommentjének az a része, hogy milyen előrelépés történt az USA-ban az afroamarikaik egyenjogúságának érvényre juttatása érdekében kicsit rózsaszínre van beállítva. jogegyenlőség ide, jogegyenlőség oda, előrelépés ide, előrelépés oda, azért a Brandeis Egyetem felméréséből kiderült, hogy az elmúlt harminc évben az USA fehér és feket családjai között a vagyoni különbség nem csökkent hanem nőtt. 2007-ben a fehér családok átlagos vagyona százezer dollár volt, a fekete családok vagyona ötezer dollár. 1980-ban a különbség még "csak" 11.szeres volt.
retkesfafej 2012.06.20. 13:42
Kisnagyanna 2012. jun. 20. 09:25. Ön kommentjében felelőssé teszi a rendszerváltás egész politikai elitjét, hogy hazánkban ennyire előretörtek a szélsőséges jobboldali politikai erők. Valóban az elitet terheli a felelősség döntő része, csak nem egyenlő arányban. Van olyan politikai erő, amelyik a rendszerváltás után már harmadik politikai arculatváltozásán megy át. Ez a politikai Miachel Jackson, új arculatát politikai plasztikai műtéti beavatkozással és reinkarnációval a XXI. század modern követelményeinek "megfelelően". A két világháború között regnáló, és már abban az időszakban retrográdnak minősült rendszerben, hivatalosnak tekintett társadalmi, politikai, ideológiai, kulturális, szociális és nem utolsónak gazdasági viszonyainak meghatározó arcélekből kívánja kialakítani. Arculatának kialakítása során elvek nem akadályozzák, hiszen legfőbb elvként tetteiben eddig is az érvényesült azt fogom aktuálisan hirdetni és vallani, amely leginkább kecsegtet, a profit- és a szavazatmaximalizálással a hatalmat megtartani vagy megszerezni. A rendszerváltó politikai elit egészének pedig ott van a felelőssége, hogy annyira egyoldaluan gyalázták az általuk átkosnak keresztelt szocialista rendszert, hogy sikerült szürkének láttatni a horthy korszakot és annak bűneit. Pedig nem a szocialista rendszer idézte elő egymillió magyar halálát, a nemzeti vagyon közel 45 %-ának elpusztítását.
stratocaster 2012.06.20. 13:40
[kisnagyanna] [2012.jún.20. 12:36]

Abban feltétlenül egyetértek, hogy a nemkívánt múlt bármilyen módon való reinkarnálása végzetes az ország számára. Ez azonban törvényszerűen az erre való reakciót is ki fogja váltani...
jimmyjoe 2012.06.20. 13:15
[tovaris] [2012.jún.19. 18:08]
[Billy] [2012.jún.19. 17:17]

Ti még szabadlábon vagytok a proletárdiktatúrátokkal? Ugyanolyanok vagytok, mint a barna hitler-fasiszták - csak éppen ti vörösben adjátok elő magatokat. Erőszak itt, erőszak ott. Börtönbe veletek.
... és szégyelljétek magatokat!
kisnagyanna 2012.06.20. 12:36
stratocaster

Köszönöm az információkat. Én nem mélyedtem el ennyire ebben a kérdésben, biztosan igazad van. Lehet, hogy én is leragadtam a látszatnál. Persze nem gondolom fekete-fehérnek a dolgokat. Én csak azt akartam érzékeltetni, hogy mi most, legalábbis vezető politikusaink, szánt szándékkal és nyilvánosan felvállalják annak a korszaknak a szellemiségét, amelyet, jobb lenne, ha elfelejtene és megbocsátana nekünk a világ. És értelmetlenül a Don-kanyarba küldött 200 000 honfitársunk, és a halálba küldött 600 000 honfitársunk, és leszármazottaink. (Sajnos, oktalan tizenhárom éves fruska voltam, mikor nagyapám, aki megjárta az orosz frontot, az orosz hadifogságot, meghalt. A mai eszemmel sok mindent kérdeznék tőle.)

Hogy várhatnánk hogy ne ezzel azonosítsanak minket, ha ahelyett, hogy soha többé, azt mondjuk, nem is úgy volt?
stratocaster 2012.06.20. 10:51
..."Németország évtizedeken keresztül minden erejével azért küzdött, hogy feledtesse a "náci Németország" szóösszetételt. Ma már senki nem merné felróni nekik a múlt bűneit. Persze vannak ott is neonáci agyamentek, de minden magát valamire tartó politikai szervezet mereven elhatárolódik tőlük, és elítéli őket."...

Fogalmazzunk úgy, hogy a látszatán ügyködött, de azt igen buzgón. Már többször bizonyítottam, hogy e látszat mellett a valóság egész másképp fest.
1. 1945. május 9.-e után júniusban megalakul a CDU volt NSDAP-s és hasonló világnézetű tagokkal.
2. Nem sokkal később megalakulnak az ún. Bajtársi Szövetségek, "hagyományőrzés" céljából...
3. Temetőt létesítettek a Waffen-SS számára. Ezt R. Reagan meg is látogatta, és még áldozatoknak is minősítette e bűnöző banda hulláit...
4. Tisztában voltak Eichmann hollétével évtizedeken keresztül, mégis elhallgatták. Amikor pedig elfogták, eget-földet megmozgattak, hogy a per Németországban legyen. (Ezt Demjanyuk esetében végül sikerült egy szervilis, pipogya izraeli kormány megzsarolásával végrehajtani).
Végül álljon itt egy részlet, magától Günter Grass-ról:..." 2006-ban nemcsak a német, hanem az európai közéletben is nagy vihart kavart Günter Grassnak az a kései beismerése, hogy a második világháború során a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt fegyveres alakulatánál, a Waffen-SS-nél szolgált. Az író fiatalon a Waffen-SS-t elit egységnek tekintette, ha már nem sikerült a tengeralattjáróknál szolgálnia, büszke volt arra, hogy ahhoz az osztaghoz került, amit Georg von Frundsbergről, a sváb háború kiemelkedő alakjáról neveztek el, aki a szabadságért és felszabadításért harcolt."...
incognito 2012.06.20. 10:48
Azt szeretem ebbe az országba h amikor jobb oldali kormány van akkor minden bokorban van egy fasizsta van...ha bal-lib akkor természetesen mindenki kommunista ..........hát itt tartunk (még mindig) ! Az mondjuk igaz h legalább van miről beszélni,ciket véleményt irni......van aki ezért pénzt is kap, és mi sem unatkozunk !! :)
kisnagyanna 2012.06.20. 09:25
Alexandra nagyon szomorú lennék, ha igazad lenne, de sajnos, nem lehetetlen.

A jobbik előretörésének egy fő oka van szerintem: a "cigánykérdés" megoldatlansága. Hiszen főleg vidéken rengetegen áldozatai az úgy nevezett megélhetési bűnözésnek, ők könnyű prédái a jobbik rendet, biztonságot ígérő jelszavainak. Amik persze megint csak messze vezetnek a valódi megoldástól.
Ebben pedig nagy bűne van minden kormánynak, és minden politikai erőnek, sőt Orbán Viktornak személyesen, aki liberálisból konzervatívvá pálfordulása óta következetesen, két választási veresége után pedig nyugodtan mondhatjuk, hisztérikusan elutasított minden együttműködést az ellenkező oldallal. Az egész politikai elit bűne, hogy nem sikerült kitűzni, azokat a területeket, ahol, mindenki által belátható módon nem lehet egy-egy cikluson belül eredményt elérni, az elmúlt 23 év viszont elegendő lehetett volna, hogy jelentős javulás történjen.
Vajon miért van, hogy miközben például az USA-ban a képzés-képzés-képzés mindenek felett jelszavával jelentős javulást értek el a feketék hátrányos helyzetének felszámolásában, és rengetegen dolgoznak közalkalmazottként az egészségügyben, rendőségnél, hivatalokban, és az állam így a foglakoztatással is segíti felemelkedésüket, addig nálunk a cigányságnak maximum a rabszolgamunkának is szégyenletes közmunkát tudja ajánlani a kormányzat? Talán azért, mert ott pártállástól függetlenül haladtak egy megkezdett úton az egymást követő kormányok... Amíg ezen a téren nem javul jelentősen a helyzet, addig a jobbik vígan halászik a zavarosban, a fidesz pedig hasznot húz ebből. Főleg, ha még a választásoktól is sikerül távol tartani a kormányzásuk alatt még jobban lecsúszottakat.
Hát, fel van adva (hogy szépen mondjam) a lecke az ellenzéknek, az biztos! Ha nem lesznek képesek összefogni, hogy a katasztrófát megakadályozzák, akkor minden büntetést megérdemelnek...
marcsika 2012.06.20. 08:57
Helvetiának tökéletesen igaza van!