Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kérdőívek: újabb jogsértést lát Jóri

Népszava|2012. jún 20. 05:06
[A+ A-]
Nemcsak tartalmi, hanem eljárásjogi szempontból is több ponton kifogásolható, ezért jogsértő - mondta lapunknak Jóri András. A volt adatvédelmi biztos arra reagált, hogy a tavalyi szociális konzultáció adatkezelésének jogszerűsége ügyében Péterfalvi Attila új - épp Jóri korábbi állásfoglalását felülíró - határozatot hozott.
Mint arról beszámoltunk, az adatkezelő állami hivatalhoz, a KEK KH-hoz visszajuttatott kérdőívek adatkezelését tavaly még ombudsmanként Jóri jogsértőnek találta és határozatot is hozott az 1,1 millió levél megsemmisítéséről. Ám ezt a hivatal nem hajtotta végre. Sőt, az ezt erősítő bírósági döntés ellenére nem is fogja, mert az időközben posztjáról elmozdított Jóri feladatait átvevő, az új adatvédelmi hivatal, a NAIH élére kinevezett Péterfalvi határozata az eredeti döntést "felülírta".

Abban Jóri a személyes adatok megsemmisítének elrendelése mellett megtiltotta például a hivatalnak a Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás létrehozását is. Utóbbi azért lényeges, mert az egymilliárd forintból rendezett szociális konzultációt az ellenzéki pártok részéről az a kifogás érte, hogy célja nem más, mint a Fidesz "Kubatov-listájának" frissítése.

Péterfalvi mostani, módosító határozata szerint az 1,1 millió személyes adatból csak azokét kell megsemmisíteni, akik aláírásukkal nem járultak hozzá adataik további kezeléséhez - ők voltak kevesebben. Indoklásában Péterfalvi szabálytalannak és tévesnek értékelte elődje döntését. Jóri azonban kitart annak megalapozottsága mellett. A volt ombudsman azt mondta, utódjának nincs igaza az indoklásban, és az alapkérdés az Unió vonatkozó normái szerint sem vitatható: az emberek adatkezeléshez való hozzájárulása nem volt érvényes a konzultációs íven.

Az ügyet az teszi különösen pikánssá, hogy a jelenleg zajló új nemzeti konzultáció adatait is a KEK KH kezeli.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (9)

A hozzászóláshoz .

akire 2012.06.20. 17:05
Teljesen felesleges pénzkidobás volt. Normális ember nem küldi vissza. Már tudja Orbán előre, hogy milyen őrültségeket fog csinálni, nem érdeklik a válaszok. Ugyanakkor gyerekek éheznek, idősek éhen halnak. Vallja be végre, hogy nem mer a társadalommal beszélni.
hiteles 2012.06.20. 12:04
Előre eldöntött dolgokhoz kérik a véleményt.Az előző levelezés eredményét sem tudjuk.
Mi a fenének válaszoljak ha fogalmam sincs arról,hogy mire használják a válaszomat.
Saját maguk megnyugtatására és a közvélemény manipulálására valamint alibinek a
külföld esetleges aggodalmainak eloszlatására ez a színjáték amibe nincs kedvem
résztvenni.
Geronimo 2012.06.20. 11:36
Comrades!
Az eset világos! A meg nem semmisített kérdőívek adataival prímán kiegészítheti Mr Gabor Kubatov a névsorában szereplő személyek személyi "kartonjait". Az adatgyűjtésre vonatkozó elszánt igyekezet tetten érhető a legújabb konzultá-
ciós kérdőívhez csatolt külön nyilatkozat szövegéből (is).
nagymami 2012.06.20. 07:44
Elgondolkoztató miniszterelnökünk vallomása, hogy hogyan verjük át az EU-t.. Nem szeretném minősíteni ezt a vallomást. Valószínű, hogy az EU-nak is tudomására jutott ez a megnyilatkozás. Nagyon nagy baj az, hogy az értelmiségiek legtöbbje elfogadja azt, hogy nem csak az EU, a lakosság is át van verve miniszterelnökünk sajátságos politizálásával, a politika művészetének gyakorlásával. Az EU arra vár türelmesen, hogy meddig tűri az ország ezt az ámokfutást????

Orbán Viktor - Pávatánc avagy hogyan verjük át az EU-t - 2012.05.31.
http://www.youtube.com/watch?v=0s5gzvb87ZY
etibor 2012.06.20. 07:24
Gyalázatos világot élünk. Ez a kormány a konzultációs levelekre hivatkozva hoz döntéseket. Közben mindenki tudja, hogy a levelek semmi felhatalmazást nem adnak a döntéshozásra. Kamu az egész. Rengeteg pénzt költeni arra, hogy hazudhassák , a nép meghallgatása alapján döntenek. Nem lehet ellenőrizni semmit egy hányada küldi vissza a kiküldött leveleket. Elmebeteg emberek kezében van az ország irányítása. Az ország ebben tönkre megy.
bakegya 2012.06.20. 07:06
Inzultál,mert nem áll arányba azzal az erkölcsi álláspontommal,hogy névtelenül nem vagyok hajlandó egyetlen embertársammal sem levelezgetni.S most nevesítve a feladót, a cselekedetei alapján volt szerencsétlenségem őt és munkatársait kiismerni,ők azonban már 2000-ben drágállva az én szakértelmem utcára tettek minden személyemet illető ismeretek nélkül- utcára tettek.A 37-évig priuszmentes hivatásomtól fosztottak meg,nélkülözésre ítélve a családom.30 éves jubileumi jutalmam is lenyelték.Sokan kerültünk hasonló sorsra az országban,még csak nem is politikai múltunk miatt sem.Tudatosan kerültem a politikát-alapvetően családi indíttatásból.Kellő racionalitással láttuk jobbnak a közszolgálatot magasan végzett szakmai munkával szolgálni.És akkor,
most 2012-ben ,ezzel a feleletet sem választó levélszeméttel közöljem mit gondolok a közjó érdekében?Semmi köze hozzá,de gyengén ítélve ,jogilag zaklatásnak minősítem. /a mentelmi jog mögé bújás jogát nem véletlenül találta ki az emberi magatartását tekintve alkalmatlan politikát játszó személyiségeknek /az önjelölt/ törvényhozók immár serege láncolhatja magát ezhez/.Jóri dr közre adott véleményét mindent összevetve, köszönöm.
karpatij 2012.06.20. 05:52

vitya nemzeti inzultácíó feladási címe:

Vegyipari Dolgozók Szakszervezete
1068 Bp. Benczúr utca 45.
karpatij 2012.06.20. 05:49

" vádold azzal az ellenségedet, amit te már elkövettél "

- a cidexc vádolta folyton a szocikat listázással, de hát a Qtatov eFFtárs elszólta magát !
karpatij 2012.06.20. 05:46
családom egyetlen egyet sem küldött vissza soha és nem is fog... - adatok LETILTVA !

megjegyzés: a letiltott adatokat úgy is kezelhetik, hogy az " cidexc ELLENESSÉG ! "

ha így kezelik, akkor igen SPrecíz nyilvántartásuk van, mert a keresztényszájúakat utálom...