Előző
Következő
új cikk

Belföld

A nemzeti összetartozás napján ezentúl harangoznak a reformátusok

MTI|2012. jún 19. 19:11
[A+ A-]
Június 4-ét, a nemzeti összetartozás napját is felvette jeles napjai sorába a Magyar Református Egyház; erről egyhangú döntéssel a Kárpát-medence református egyházainak, egyházkerületeinek és egyházmegyéinek vezetőségeiből álló Generális Konvent döntött kedden Szombathelyen.
A Magyarországi Református Egyház kommunikációs szolgálata kedden az MTI-vel közölte: a testület kéri a református gyülekezeteket, hogy miként a másik jeles napon, május 22-én, a református egység napján, úgy a jövőben - presbitériumuk döntése alapján - június 4-én is harangozzanak.

Május 25-én Kovács Zoltán kormányzati kommunikációs államtitkár arra kérte az egyházakat: június 4-én, a nemzeti összetartozás napjának délutánján egyperces harangzúgással kapcsolódjanak be a megemlékezésekbe. A katolikus, a református és az evangélikus egyház ezt akkor elutasította. A testvéregyházak jelezték, hogy a kérésnek nem áll módjukban eleget tenni, mert a templomi harangok istentiszteleti alkalmakkor, illetve az egyház liturgikus rendjéhez kapcsolódva szólnak. Megerősítették ugyanakkor, hogy az egyházak "mindennapi szolgálatukban is megjelenő módon szívükön viselik a nemzeti összetartozás ügyét hazánkban, a Kárpát-medencében és a világban élő magyarság között".

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke júniu 4-én az MTI-vel közölte, a harangozás központi elrendelése szükségtelen és idegen a reformáció egyházainak rendjétől. A nemzeti összetartozás napja alkalmából sok evangélikus egyházközség tartott megemlékezést imádsággal és harangszóval, amit senki nem korlátozott - tudatta, kitérve arra is: "Hála Istennek, vallásszabadság van hazánkban, ahol gyülekezeteink szabadon használhatják templomaikat és harangjaikat".

Június 7-én levélben fejezte ki tiltakozását Varga László református lelkipásztor, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő, amiért a történelmi keresztény egyházak központilag nem rendeltek el harangozást június 4-én. A képviselő a református zsinati elnökségnek és Erdő Péter bíborosnak címzett levelében azt írta, mély megdöbbenéssel olvasta a hírt, hogy Bölcskei Gusztáv református püspök és Erdő Péter bíboros kijelentették, nem lényeges harangozni június 4-én, a nemzeti összetartozás napján, a trianoni szerződés aláírásának időpontjában, mert ez nem szakrális esemény.

Varga László szerint a magyarság összetartozásának napja emlékezés arra a halálra, amit a trianoni békeszerződés hozott Magyarországra. Mint közölte, országgyűlési képviselőként és a Református Törvényhozók Testületének tagjaként tiltakozik a püspök nyilatkozata ellen.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (4)

A hozzászóláshoz .

Helena 2012.06.20. 12:37
Én meg az ellen tiltakozom, hogy a Fidesz kormány ezeket a vészterhes időket így ünnepelje harangszóval, főként azért is, mert éppen a jobb oldali Horthy rezsim revizionista törekvéseinek az eredményeképpen jött létre a az ország szétszabdalása. Ráadásul tiltakozom , hogy tudatlan, a történelmet nem ismerő vagy szándékosan félremagyarázó emberek szobrot állítsanak ennek a háborús bűnös Horthy-nak. Mert az volt, függetlenül attól, hogy nem ítélték el. Jellemzően ő megúszta, de az ország ráment a ténykedésére. A magyarok máig képtelenek átgondolni és belátni, ki az az ember, akit annyira Istenítenek. Szégyelheti magát a református egyház vezetősége, ilyen fokú talpnyalás láttán. Mit képzelnek, mi lesz a jutalmuk ?
Geronimo 2012.06.20. 11:47
A történeti (vagy történelmi? Tök mindegy!) egyházi vezetők szervilizmusa lassan eléri a magyar vigyordiplomácia szervilizmusát.
stratocaster 2012.06.19. 19:26
Nem csodálkozom...
karpatij 2012.06.19. 19:26

akkor meghúzkodhatják a harangköteleket és azt is, amit még akarnak húzkodni...