Előző
Következő
új cikk

Külföld

Simon Wiesenthal Központ: Európában újra masíroznak a gyűlöletmozgalmak

MTI|2012. jún 19. 20:37
[A+ A-]
Európában, a nyugati civilizáció hátországában újra masíroznak a gyűlöletmozgalmak - figyelmeztetett a Los Angeles-i központú Simon Wiesenthal Központ júniusi keltezéssel kiadott jelentése.
Az Európai szélsőséges mozgalmak: ki kicsoda és mi micsoda? címmel megjelentetett, Harold Brackman által jegyzett körkép szerint a szélsőséges mozgalmak újjáéledése - Nagy-Britanniától és Franciaországtól kezdve Norvégián, Svédországon, Németországon, Ausztrián, Spanyolországon, Görögországon, Magyarországon, Lengyelországon át Ukrajnáig és Oroszországig - különböző variációkban ugyan, de mindenütt megfigyelhető.
"Az ADL (Rágalmazás elleni liga - amerikai zsidó szervezet) felmérése szerint Magyarország Spanyolországgal osztozik Európa leginkább antiszemita országai listájának első helyén" - hangzott a jelentés, amely kelet-európai fejezetét a magyarországi helyzetleírással kezdte.

Ebben Brackman rámutatott, hogy a Jobbik Magyarország harmadik legnagyobb pártja, amelynek elnöke, Vona Gábor szerinte "időnként a fasiszta vaskeresztesekről mintázott egyenruhát ölt és paranoiás Izraellel kapcsolatban". A jelentés szerint "a párt gyűlöli a homoszexuálisokat, a cigányokat és a zsidókat, valamint a törvényesen betiltott "nyilas katonai csoporttal kacérkodik."

A jelentés - fotóval is illusztrálva - beszámolt a budapesti Wallenberg-szobor májusban történt meggyalázásáról. Idézett Gyöngyösi Márton Jobbik-képviselőnek a londoni The Jewish Chronicle-nek adott interjújából. Ebben a 400 ezer Auschwitzba deportált magyar zsidóval kapcsolatban Gyöngyösi a jelentés szerint kijelentette: "Én kérjek bocsánatot ezért, amikor 70 év elteltével, még mindig óráról órára emlékeztetnek engem erre? Legyünk túl ezen, Krisztus szerelmére!" Gyöngyösi a tőle kiemelt mondatok szerint "fantasztikus üzletnek" nevezte a halott zsidók számának felemlegetését és a holokauszt túlélőinek az ellopott családi vagyon miatti kárpótlásával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy "ez a pénzkeresés a tűzzel való játék Magyarországon".

A Wiesenthal-központ jelentése kitért Képíró Sándor perére, amelyet azért indítottak ellene, mert "1942-ben részese volt 1200 zsidó, szerb és cigány lemészárlásának". Emlékeztetett rá, hogy a 2011-ben elhunyt Képíró rágalmazás címén ellenkeresetet nyújtott a központ "nácivadásza", Efraim Zuroff ellen, aki rátalált Buenos Airesben. (Zuroffot felmentették.)

"Az a tény, hogy a náciban volt annyi arcátlanság, hogy pert indítson azon a földön, amelyről zsidók százezreit deportálták az auschwitzi halálba, tükrözi a vakmerőségét és népszerűségét Magyarország növekvő fasiszta mozgalmának, amely támogatta Képíró bírósági mutatványát" - írta Harold Brackman.
A jelentés megemlítette, hogy sárgacsillagos tüntetők tiltakoztak a székesfehérvári temető meggyalázása, valamit a Schweitzer József volt főrabbi elleni (verbális) támadás ellen.

A szomszédos országok szélsőjobboldali mozgalmaival kapcsolatban a beszámoló a román Új Jobboldallal és a Szlovák Nemzeti Párttal kapcsolatban megemlítette a magyarellenességet is.
"A történelem újra és újra arra tanít bennünket, hogy azok a társadalmak, amelyek hajlamosak a múlt feledésére, katasztrófára vannak ítélve" - írta Brackman.

A jelentés szerzője rámutatott, hogy az elmúlt évtized során Európában a növekvő számú gyűlölet-bűncselekményeknek a zsidók a muszlimoknál négyszer nagyobb számban voltak a célpontjai. Egyebek mellett Németország példájára hivatkozva felhívta a figyelmet arra is, hogy a szélsőjobb és a szélsőbal antiszemitizmusa között átfedés alakult ki.
"A nyugati világ vagy szembeszáll a gonoszsággal, vagy annak leszünk tanúi, hogy unokáink új totalitárius himnuszokra fognak menetelni" - fogalmazott Brackman a központ jelentésében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (5)

A hozzászóláshoz .

lexike 2012.06.20. 11:15
orbán vezetésével Magyarország mára a fasizmus bölcsőjévé vált!!??
Vitrioll 2012.06.19. 22:12
"Az ADL (Rágalmazás elleni liga - amerikai zsidó szervezet) felmérése szerint Magyarország Spanyolországgal osztozik Európa leginkább antiszemita országai listájának első helyén"
.
Véleményem szerint ez az igazi nemzeti szégyen !
A Spanyolok számoljanak le a maguk gondolom neofrancoista dolgaikkal .
Mi magyarok meg az újra erőre kapó magyarországi szélsőjobboldali söpredékeinkkel !
A saját szemetünket ,magunknak kell eltakarítani ,bár nem mi, progresszív ,nyitott, toleráns és gondolkodású humanista magyar hazafiak szemeteltük tele magyarországot, ordas fasiszta náci nyilas horthysta mocsokkal !
A mostani kormány történelmi szemete mindez , ő engedte magyarországra a történelem barna pestisét , a Horthy reneszánszot az antiszemitizmust a rasszizmust, az antitoleranciát ,és a mindennapi gyűlöletet a megosztást !
Borzalmas még rágondolni is ,hogy mi következhet még itt magyarországon .
A hazai írástudóknak már réges rég verni kéne a tam tam ot , riadóztattni a magyar társadalom egészséges védekezőképességét a barna lepra és az antiszemita pestis ellen .
Magyarország csendes ,nagyon csendes! (tisztelet a kivételeknek mint a vasárnapi Horthyzmus ellenes megmozdulás és ,mint ez a rangos, nagymúltú újság a Népszava !)*
*Megjegyzés : Én csak egy kommentelő vagyok s nem állok semmiféle megbízásban a Népszavával .
Megelőzendő a bérkommentelés jobboldal szokásos ,alávaló vádjait )
karpatij 2012.06.19. 20:59
háááá a foci ammá nemmén, akkó mégis legyünk valamiben világbajnokok...
karpatij 2012.06.19. 20:56
az " angyalok " városából szótak ideee?
karpatij 2012.06.19. 20:54
sőt nemzeti keresztény aczél-kötél-laci harangozóval egészen Transilvániáig