Előző
Következő
új cikk

Belföld

Titkolják Kövér válaszát

Népszava|2012. jún 21. 19:04
[A+ A-]
Bár a házelnök ma válaszolt Elie Wiesel levelére - amelyben a magyar származású Nobel-békedíjas író közölte, visszaadja a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét -, Kövér László ígérete ellenére nem hozta azt nyilvánosságra. Az Országgyűlés Hivatalán keresztül azt üzente, a címzett belátására kívánja bízni, hogy közzéteszi-e a választ.
Randolph L. Braham, a magyar holokauszt ismert kutatója szerdán Washingtonban, az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában azt mondta: Magyarországnak Németországgal ellentétben sohasem volt bátorsága ahhoz, hogy szembenézzen a holokausztban viselt felelősségével.

Egyelőre nem tudni, milyen választ küldött Kövér László, az Országgyűlés elnöke a magyar származású Nobel-békedíjas írólevelére. Miután hétfőn nyilvánosságra került Elie Wiesel levele, a házelnök kabinetfőnökén keresztül tudatta, hogy szerdán válaszol arra. Utóbb ebből csütörtök lett. Kövér azt ígérte, hogy a válaszlevelet még aznap nyilvánosságra is hozzák, végül azonban ez nem történt meg. Ehelyett az Országgyűlés Hivatala adott ki egy közleményt, amelyben az áll, hogy a házelnök a címzett belátására kívánja bízni, nyilvánosságra hozza-e a válaszlevelet.

Pedig sokan kíváncsiak lennének arra, milyen magyarázattal állt elő Kövér. Elie Wiesel június 7-i keltezésű levelében jelezte a házelnöknek, hogy lemond a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjéről, amit 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vett át. A magyar származású Nobel-békedíjas író megdöbbentőnek nevezte, hogy Kövér László is részt vett a Nyirő József tiszteletére rendezett romániai ünnepségen. Úgy fogalmazott: "Gyalázatosnak tartom, hogy a Magyar Országgyűlés elnöke olyan eseményen jelenik meg, amelyen a Horthy- és a Szálasi-korszak fasiszta ideológusa előtt tisztelegnek".

A Nobel-békedíjas író még szerda este az ATV-nek azt mondta, továbbra is nagy nyugtalansággal követi a Magyarországról érkező híreket. "Számomra a Horthy-rehabilitáció még a Nyirő-ügynél is fontosabb. Magyarország kormányzójaként hatszázezer magyar zsidó deportálásáért volt felelős, akiket Auschwitzba szállítottak. Valami rettenetes tévedés van abban, ha valaki ezek után rehabilitálni akarja őt". Elie Wiesel kiemelte, levelével nem akarja Magyarország rossz hírét kelteni a nemzetközi közvéleményében. "Nem hiszek a kollektív bűnösségben. Csak azokat bírálom, akik felelősek azért, ami ma Magyarországon történik" - fogalmazott.

Randolph L. Braham professzor, a magyar holokauszt ismert kutatója szerdán Washingtonban az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában tartott előadásában kijelentette: Magyarországnak Németországgal ellentétben sohasem volt bátorsága ahhoz, hogy szembenézzen a holokausztban viselt felelősségével. A háború után a kommunista rezsim a szőnyeg alá söpörte a felelősség kérdését, ma pedig igyekeznek másra hárítani azt. Megjegyezte: Magyarországon hajlamosak elfeledkezni arról, hogy Horthy Miklós személyesen ajánlotta fel Hitlernek azt, hogy 300 ezer zsidót szállíttat majd mezőgazdasági munkára, és ez volt az első ország, amely 1920-ban zsidóellenes törvényt fogadott el.

Átveszik a jelszavakat

Az antiszemita megjegyzések a mindennapi közbeszéd részévé váltak Magyarországon, nem csak a fasiszta szélsőjobboldal, hanem a konzervatív körökben is. Egyebek mellett erről beszélt egy mai brüsszeli konferencián Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke. Kitért arra, hogy a Jobbik képviselői folyamatosan támadják a zsidóságot, ugyanakkor "nagy problémát jelent a magyar kormányzat magatartása", mert "folyamatosan átveszi a szélsőjobboldal egyes jelszavait, hogy a szavazóikat a saját oldalára állítsa".

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija ma arról beszélt, hogy konzultációt kell indítani az antiszemitizmus ellen a magyar társadalomban és a zsidó szervezetek között is. Kijelentette, jogvédő szervezetet kell alakítani, amelyhez az antiszemita megnyilvánulások kárvallottjai fordulhatnak, és tisztázni kell azt is, miként lehet ezeket az atrocitásokat jogilag számonkérni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (56)

A hozzászóláshoz .

okular 2012.06.24. 18:09
Én inkább Kövért titkolnám el !
bakegya 2012.06.24. 17:45
Döntöttem,akaratom ellenére mindenképpen válaszolok a nemzet nagy konzulensének levelére és ő fő méltóságára bízom,hogy közre adja é,vagy oda és ahova én gondoltam helyezni az ő b.sorait.
Wiesel cselekedete példaértékű,hogy vannak akik ezt másképp gondolják az az igazán nagy probléma.
k.berti 2012.06.24. 11:55
Csodálatos elme ez az Elie Wiesel. Arra kiválóan emlékszik, hogy
mi történt a háború ideje alatt, de azt már elfelejtette, hogy nem Mádl Ferenctől
vette át a mostanság visszaadni szándékozott magas kitüntetést, hanem a
New-Yorkba kibokázó szoclib bagázstól.
Elie Wiesel még mindig nem magyar származású, önmaga sem vallja magát
magyarnak. Csak azt nem értem, hogy mindezek alapján milyen alapon akar
belebeszélni a mi dolgainkba.
antonio 2012.06.23. 00:43
Rem. a bajuszánál kötik fel, így ő ott érzi majd a segge súlyát...
Charles13 2012.06.22. 15:55
Na akkor a "haza parasztja" biztosan megmondta neki a véleményét...
ferooo1 2012.06.22. 14:26
itt mindenki zsidó aki nem ért egyet orbánnal és csürhéjével a jobbikkal
van néhány ezer hangos zsidózó bűnöző, 9millio "zsidoval "szembe
kit látunk mindig a balhéknál? zagyva, torockai ,morvai,
zagyva egy egri primitív iskolázatlan, gyáva bőrfejű mentelmi jog mögé bújva
torockai egy ügyvéd kölyke ,elkényeztet ,"bármit tehetek", újgazdag suttyo /balhéit egy ország fizeti meg/!!!!!!!!
morvai na róla semmit nem kell mondani a hatalomért kivégeztetné a gyerekeit is
ennyi zsidó mint magyar országon van izraelben nincs
tovaris 2012.06.22. 14:21
A fasizmus az imperializmus legagresszívebb, legsovinisztább változata, amely nyíltan a világ uralmára tör.
Nos, Amerika bármennyire is az emberi jogok felkent híve, bármennyire is szabadságot és demokráciát akar (természetesen a saját változatát) akkor is imperialista hatalom.
Az imperializmus természetesen a kapitalizmus legagresszívebb változata.
Bárhonnan is nézzük, a végponton ott a fasizmus.
Geronimo 2012.06.22. 13:47
Randolph L Braham igazán befoghatná a pofáját. Magyarország nioncs abban a helyzetben, hogy saját gyártmá-
nyú tengeralattjáróval meaculpázzon Izraelnek, aki majd atomtöltetű fejekkel szereli fel a hajókat, mindezt pedig a világbéke ádáz védelmében.
Kövér - vélhetőleg - a magyar vigyordiplomácia szervilizmusát követve - bünbánó levelet írhatott annak az embernek, akinek néveredetét aját fajtestvérei kérdőjelezték meg.
tovaris 2012.06.22. 12:30
Királyok, hercegek, grófok,
Naplopók és más burzsoák...
tovaris 2012.06.22. 12:28
[Borris] [2012.jún.21. 19:36]

Na, ez az egyik legnagyobb baj, hogy megint "méltóságosok" uralkodnak rajtunk...
Netye 2012.06.22. 12:27
Taknyos bajszú sarhazi!
justitio65 2012.06.22. 12:22
Ja, ÚRR két r-rel,mint sz@RR...
qkori 2012.06.22. 11:46
A válaszlevelet nem Kövér László Házelnök ÚR fogalmazta, hanem egy erre fenntartott , képzett píáros csapat. Láthatóan több nap szükségeltetett a mű megalkotásához, ami még vélhetően ezután is túl diplomatikus vagy udvarias volt (vélem!), ezért szégyellni való. Ez a hangnem teljesen idegen az elnök ÚR karakterétől és szerintem szégyelli.
kazanos 2012.06.22. 11:25
kovy1
A vicc az jó.
A vicc az hogy egy ország vezető politikusa nem meri nyilt színen a véleményét közölni.
Ha rendben volna a gerince ami nincs akkor újságírók elött mondta volna el véleményét igy megelözhetö lett volna mindenféle találgatás a levéllel kapcsolatan.
Az elözöre válaszolva kérdés hogy egy vezető elvtársból hogyan lehet Úri ember.
Recsanoka 2012.06.22. 11:02
kovyl! Az utolsó mondatoddal talán azt akarod mondani, hogy Kövér egy úri ember?
Na ne!
kovy1 2012.06.22. 10:47
[kazanos] [2012.jún.22. 10:21]
Régi vicc, de rossz!
Meg Kövér csak egy újságírói kérdésre válaszolt, ahol azt firtatták nyilvánosságra hozza-e válaszát.
Azt miért nem kérdezi meg az újságíró wiesel úrtól, miért nem nyílt levélben küldte vissza a kitüntetést? Ő nem titkolózik, vagy rühelli amit írt?
naszada 2012.06.22. 10:38
Kövér úr tesztelni akata a külhoni magyarokat, mennyire fognak a fideszre szavazni. Hogy is mondta : Hol egy ember havaitól félnek, az a nép győzelemre van itélve. No a választás / Edélyben önkormányzati. / csufosra sikerült mivel a támogatott párt 0,45% kapot mig az RMDSz 5,4%-ot. Ezekután ez anagy balhé? Mit is mondjon? Meg magyarázza hogy nem leszünk gyarmat?
kazanos 2012.06.22. 10:21
kovy1
Tény és való egy kis illemtanra szüksége volna nem az újságnak hanem Kövér úrnak.
Igazán pofa kell ahhoz hogy a szocialista politikai kutató intézetének volt osztályvezetöje ma megpróbálja felvilágositani a magyarokat.
Régi vicc.
Kádár Antal és Orbán meghal és felkerülnek a jóisten elé.
Az megkérdezi őket mi legyen veletek és dönt.
Kádár te nem szerettél engem de országodon sokat segítettél ülj a bal oldalamra.
Antal te mindig a hívem voltál országodnak sok kárt okoztál ülj a jobb oldalamra.
Orbán mit kezdjek veled.
Orbán válasza Úram nem ülsz te rosz helyen.
justitio65 2012.06.22. 10:10
kazanos---Természetesen igazad van! A komcsi és a libsi jelzőket idézőjelbe kellett volna tennem!
Ez az ember annyira jellemtelen és elvtelen,hogy bárminek képes magát beállítani és minden körülményhez tud alkalmazkodni, mint a csótányok...azt hiszem,hogy most végre tényleg magára talált!

Annak aki,az ami...,mondhatnám---tartalomhoz a forma!
kovy1 2012.06.22. 10:06
T Népszava!


Egy kis illemtan a cikk írójának:
"A házelnök - tekintettel arra, hogy Elie Wiesel sem nyílt levélben fogalmazta meg véleményét - a címzett belátására kívánja bízni, hogy nyilvánosságra hozza-e a válaszlevelet. "

Nem titkolózás, hanem az illem és a kultúra szabályainak betartásáról szól a történet. Ha a címzett - Elie Wiesel- úgy akarja a levelével együtt a választ is nyilvánosságra hozhatja.
Úri ember nem a sajtóból üzenget.....