Előző
Következő
új cikk

Belföld

Elie Wiesel nem tartja kielégítőnek Kövér László válaszát

MTI|2012. jún 22. 17:40
[A+ A-]
Elie Wiesel nagyra értékeli Kövér László válaszlevelét, de azt nem tartja kielégítőnek. Ezt a 168 Órának nyilatkozta a magyar származású Nobel-békedíjas amerikai író. A hetilap internetes oldalán pénteken megjelent cikk szerint Elie Wiesel elmondta azt is: kész nyilvánosságra hozni azt a levelet, melyet magyar Országgyűlés elnökétől kapott, ám az illem úgy kívánja, hogy előbb egyeztessen Kövér László irodájával.
Elie Wiesel június 7-i keltezéssel levelet küldött Kövér Lászlónak, amelyben jelezte, hogy lemond az államfőtől 2004-ben kapott kitüntetéséről, mivel megdöbbenéssel és felháborodással értesült arról, hogy a magyar Országgyűlés elnöke is részt vett a szerinte nyilas eszméket valló erdélyi író, Nyirő József újratemetési kísérletében.
Kövér László június 21-én küldte meg válaszlevelét, melynek nyilvánosságra hozatalát - tekintettel arra, hogy Elie Wiesel sem nyílt levélben fogalmazta meg véleményét - a címzett belátására bízta.

Elie Wiesel a 168 Órának nyilatkozva annyit mondott: Kövér László hosszú és szívélyes hangú levelének lényegi részében azt kívánta bizonyítani, hogy Nyirő József nem volt sem fasiszta, sem antiszemita. Elie Wiesel kijelentette: nagyra értékeli Kövér László levelét, de azt nem tartja kielégítőnek. Különösen az erősödő Horthy-kultusszal kapcsolatos határozott állásfoglalást hiányolja.
Elie Wiesel a levélváltást hétfőn hozza nyilvánosságra, a 168 Óra pedig az interjú teljes szövegét jövő heti számában közli.

Az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke pénteken az MTI-nek megerősítette: hozzájárulnak Kövér László válaszlevelének nyilvánosságra hozatalához.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (64)

A hozzászóláshoz .

balmagyar 2012.06.25. 17:36
Izrael sem egy tökéletes tévedhetetlen emberek által vezetett állam.
Ehud Olmert volt kormányfőt is izraeliek állítoták bíróság elé. Bizonyos korszakokat Izraellel kapcsolatban
is lehet negatív jelzőkkel illetni.
Egyébként Günter Grass nem szereti az izraelitákat, azok meg nem szeretik Grasst, oszt jó napot.
vaskovacs 2012.06.24. 20:56
balmagyar] [2012.jún.24. 18:45]"Egymás után hallom a hírekben, hogy az Izrael kormánya részéről visszavonták Kövér Laca meghívását " Lehet. Nekik Gönter Grass is nemkívánatos, mert igazat mondott.
balmagyar 2012.06.24. 18:45
Egymás után hallom a hírekben, hogy az Izrael kormánya részéről visszavonták Kövér Laca meghívását
mert Nyírő Jóskát ment újra temetni és gyilkos nyilas pártolót nem fogadnak persona non grata az
aranyom.
tibors 2012.06.24. 18:14
Na ebből is látszik, milyen seggfej a Kövér.
Minek levelezik, válaszol az ilyennek.
Egy író ne levelet, hanem könyvet írjon.
Igaz a Nobel-békedíjat nem az irodalomért adják, de amiért ez kapta, az is nagy kamu volt, ahogy Grüner lebuktatta.
balmagyar 2012.06.24. 17:13
[k.berti] [2012.jún.24. 11:19]

Nekem meg a jobboldali történelem hamisító médiától van adat hányingerem.
Van benne azért móka is, mint amikor Bayer Zsóti a rémhir csatornán előadja, hogy
Hemingvay meg a társai meg voltak véve kilóra Moszkvában és a KGB. elvárásai szerint
szerepeltek. Na innentől kezdve jogosnak érzem a jobboldali sajtó Orbán hátsófertályának
tökéletes leápolására kialakult működési megnevezését.
balmagyar 2012.06.24. 16:50
[k.berti] [2012.jún.24. 11:19]

Kedves vezetőnknek meg meg kellene már mondani, hogy hagyja abba a Horthy kultusz restaurálását,
mert a mai fiatalság még annyit se tud Hothyról mint a szülei.
A külföldi megvetést is kiharcoló Orbán és bandája meg rendesen bemutatkozik a fiatalonak, akik
éjjel kettőig szavaztak a messiásra, fél év után meg tüntetni kellett nekik az ígéretszegés miatt.
k.berti 2012.06.24. 11:19
Elie Wiesel nem tartja magát magyarnak (no, nem is látszik annak).
A ballib média mégis egyfolytában azt ragozza, hogy magyar származású.
Elég lehetne már ebből a népbutító hazudozásból.
Kövér László hibája, hogy válaszra méltatja Elie Wiesel levelét, aki ki tudja
milyen megfontolásból irkál a magyar Országgyűlés elnökének, és vonja
felelősségre szavaiért. Mi köze hozzá?
Más:
Már több, mint 60 éve megy a hazudozás a holokauszttal kapcsolatosan.
Pár tízezer és nyolc millió között mindenféle számok röpködnek az áldozatok
(nem csak zsidók) számát illetően. Egyszerű halandóként csak a fejem kap-
kodom, nem tudván eldönteni, hogy végül is mi az igazság. Azt gondolom,
hogy itt valami nagy disznóság történik. Ideje lenne már kiborítani a bilit és
leállítani ezt a már nagyon unalmas "holokausztozást". A ma élő emberek
döntő hányada a II. Világháború idején még tervezés szintjén sem volt, akkor
miért is vagyunk felelősek az akkor történtekért? Meg kellene már mondani
a zsidóknak, hogy fejezzék már be a holokauszt naponta történő felemlege-
tését. (no, de ki mondja meg?)
tovaris 2012.06.23. 20:48
[sharkmen] [2012.jún.22. 20:43]

Ez legyen a legnagyobb élménye. De Ön engem kakinak nevezett, én meg Önt egyenesen egy szaros nácinak nevezem.
Remélem, meg van elégedve.
Ha nem, akár meg is pukkadhat..
tovaris 2012.06.23. 20:45
[sharkmen] [2012.jún.22. 22:30]

Csak egy ilyen silány válaszra futotta a ragyogó elméjéből? Nahát...
Geronimo 2012.06.23. 13:28
Undorító ahogy Elie Wiesel és Kövér labdáznak levelezéseikkel. Kövér szervilizmusa már nem titok.A válaszlevél igazi tartalmát SOHA NEM FOGJUK MEGISMERNI amíg a fülkeforradalmárok vannak hatalmon.
Ez hívják a Nemzeti Együttműködés Rendszeré-nek?? és ezek utan van bőr a képükön újabb Nemzeti Konzultációt
meghirdetni????
guernica 2012.06.23. 08:50
Mind ezeket azért másoltam be mert mi is átéltük soha nem kértem semmit de mikor megkerestem a Hitközséget mert a múlt hagyatékából szeretem volna jobban megélni .Még válaszra se méltattak ha le írtam volna mit át éreztem mint 879713 fogoly talán ha nem is Nobel díjat kaptam volna hanem börtönt de én itt éltem le a életem és itt is akarok meghalni 62.000 nyugdíjból persze nem a Fidesz kormány tehet .de ha valaki megírja a életem akkor nagyon megköszönném mért én sokall többet szenvedtem mint a Nobel díjas sorstársam S A L O M
guernica 2012.06.23. 08:39
2009. december 9-11. között Magyarországra utazott, ami a háború utáni első hivatalos hazai látogatása volt, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség meghívására a magyarországi Chábád Lubavics mozgalom alapításának 20. évfordulója alkalmából. Díszvendége volt az ebből az alkalomból a Parlament Felsőházi termében rendezett "Magyar-zsidó együttélés" című konferenciának. A konferencián felszólalt többek között Bajnai Gordon miniszterelnök is. Wiesel találkozott látogatása során Sólyom László köztársasági elnökkel is.[6]
Látogatása során mintegy tízezer érdeklő jelenlétében december 10-én este a Hetek Közéleti Klub rendezvényének díszvendége volt. Az eseményre a budapesti Hit Parkban került sor. A rendezvény házigazdája Németh Sándor vezető lelkész volt, a Hetek alapító-főszerkesztője. Számos hazai politikus, közéleti személyiség és művész mellett megjelent Izrael Állam budapesti nagykövete, a szlovén nagykövet, illetve az Egyesült Államok konzulja, továbbá Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke. Elie Wiesel mintegy egyórás előadásában köszönetet mondott a megjelenteknek, akiket Izrael barátainak nevezett. Kijelentette, zsidók és keresztények között soha nem volt olyan jó a viszony, mint napjainkban. Zsidók és keresztények barátok és szövetségesek, mondta az író, közös ellenségeik között pedig az antiszemitizmust, a fasizmust és a bigottságot említette. Zsidók és keresztények egyaránt várják a Messiást, akinek eljövetele – vagy visszajövetele – az egyedüli megfelelő válasz lesz a holokausztra – fogalmazott Elie Wiesel. Előadása után az író a jelenlévők kérdéseire válaszolt.[7]
guernica 2012.06.23. 08:36
A második világháború után Párizsban telepedett le, és az ott töltött 16 év alatt megbecsült helyet vívott ki magának a francia irodalomban. Franciaországban először hébert tanított és karvezetőként dolgozott, mielőtt hivatásos újságíró lett – izraeli és francia lapokban publikált. Tíz évvel a második világháború lezárta után Wiesel még mindig visszautasította, hogy a holokauszt idején átélt tapasztalatairól írjon vagy beszéljen. Azonban egy találkozás François Mauriackal, aki 1952-ben kapott irodalmi Nobel-díjat és végül Wiesel jó barátja lett, meggyőzte őt, hogy írjon az élményeiről. Wiesel először egy 900 oldalas életrajzot írt jiddisül Un di velt hot geshvign (És a világ csendben maradt) címmel, amit kivonatolva Buenos Airesben adtak ki. Wiesel a kézirat rövidített változatát megírta franciául is, ami 127 oldalban La Nuit (Az éjszaka) címmel jelent meg, majd angolra fordították Night (Éjszaka) címmel. Mauriac támogatása ellenére Elie Wieselnek nem volt könnyű kiadót találnia a könyveinek, és kezdetben igen kis példányszámban keltek csak el írásai.
1960-ban Arthur Wang, a Hill & Wang Könyvkiadó alapítója száz dollárt adott a látszat kedvéért előlegként, és szeptemberben az USA-ban kinyomtatta Az éjszaka című alkotását, amiből az elkövetkező 18 hónapban több mint ezer elkelt, de a kritikusok figyelmét is felkeltette, melynek eredményei a televíziós interjúk és olyan irodalmi kiválóságokkal való találkozások lettek, mint például Saul Bellow. „Az angol fordítás 1960-ban látott napvilágot, és először háromezer példányban nyomtatták ki – mondta Wiesel egy interjúban –, és három évbe telt, mire eladtuk. Most száz levelet kapok havonta gyermekektől a könyv kapcsán”. A The Trial of God című könyvéről és színdarabjáról azt feltételezik, hogy azon auschwitzi élményén alapul, amikor végignézett három zsidót, akik közel a halálukhoz vizsgálatot tartottak Istennel szemben azzal a váddal, hogy Ő mindig is a zsidó nép elnyomója volt. 1961-ben átköltözött az Egyesült Államokba, ahol két év múlva megszerezte az állampolgárságot.[3] Nagy munkásga!!!!!!
guernica 2012.06.23. 08:27
Romániában született, magyar zsidó származású, amerikai Nobel-díjas.
Saját bevallása szerint nem tartja magát magyarnak, de gyerekkorában a jiddis anyanyelve mellett, amely a család elsőrendű társalgási nyelve volt, a helyzet követelményei szerint természetszerűen használták a német, magyar és román nyelveket is, és gyerekként rajongott a magyar kultúráért. Ez akar magyar politikába bele szólni??????
barguzin 2012.06.23. 04:07
Nem is azért írta, hogy kielégítse.
incognito 2012.06.23. 00:05
Na és ?
makokriz 2012.06.23. 00:03
másod x
Én úgy szeretném, ha mindenki megértené; - egy ember - tehetséges "alkotását" "produktumát", - és ugyan azon ember - gondolkodás módját, emberi humánumát, nem lehet szét választani, "homo sapiens".
Példával élve: tisztes családapa volt, a móri kegyetlen gyilkos, vagy gondoljunk a kettős életű papokra, akik kiskorú gyermekeket, megrontottak.

Lehet állami végtisztességet adni a móri mészárosnak? Pedig rendes hazafias, családapa volt.
Lehet olyan pedofil papot - papi, állami dísztemetéssel eltemetni? Pedig tehetségesen prédikált szentmisét...

Kövér László, Elie Wieselnek csak két dolog egyikét írhatja -
1.) Tévedtem, bocsánat ... (azoktól is akik átélték a faji alapon történő borzalmakat, ...
2.) Szimpátiát érez a Nyírő féle fasisztoid, faj elméleti eszmerendszerrel.

Nem írhat mást!
tibors 2012.06.22. 22:34
Kiváncsi vagyok, Kövéréket sikerül e csőbe húznia a Wiesel-féle provokátoroknak.
Ez a fizetett again provocateur elkezdené szivatni a magyar parlament elnökét.
Jó lenne, ha az ilyen levélírogatókat kiszignálnák Deutsch Tomira.

[hellokitty] [2012.jún.22. 22:11]
"Elie Wiesel nem tartja kielégítőnek Kövér László válaszát"

Valójában az ilyen leveleket normális helyen nem válaszolják meg.
sharkmen 2012.06.22. 22:30
stratocaster] [2012.jún.22. 21:13]
..."Abbahagyná ezt a nyílt náci propagandát? Mindennek csak az az "apró bája", hogy nem igaz. AAztán az is jó lenne, ha beismerné, hogy náci"....

Egy ilyen náci soha nem vallja be hitvallását nyíltan. Ez a patkányabbik fajtából való...Ugyanis amikor még mielőtt süllyedni kezd a hajó, akkor húzza el a belét...Csak addig bátrak, amíg védve érzik magukat...
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maga csak tudja kolléga,hiszen mint gyakorló patkány verte a vigyázz menetet a munkásőr alakin,csak az volt a baj,hogy két ballábas csizma volt magán, és amikor elhangzott a balra át, magába zuhant. Kis csíra előbb ébredj fel, és tanulj,tanulj, mert nem szégyen, még akkor sem, ha olyan internáciként reklámozod a rendfokozatodat, amit mint bér- tollnok rád osztottak.
hellokitty 2012.06.22. 22:11
"Elie Wiesel nem tartja kielégítőnek Kövér László válaszát"
És? Magánügy...