Előző
Következő
új cikk

Belföld

Kövér szerint Nyirő nem volt háborús bűnös

MTI|2012. jún 23. 05:47
[A+ A-]
Nyirő József nem volt háborús bűnös, nem volt fasiszta és nem volt antiszemita - hangsúlyozta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Elie Wieselnek írt válaszlevelében, amelyet az amerikai Nobel-békedíjas író irodája juttatott el az MTI washingtoni irodájához helyi idő szerint pénteken.
Elie Wiesel és a házelnök levelezését a 168 óra teljes terjedelemben közölte, ide kattintva olvashatja.

Kövér László a magyar származású íróhoz magyarul írt levelében rámutatott: arra a következtetésre, hogy Nyirő nem volt sem háborús bűnös, sem fasiszta, sem antiszemita, az amerikai, angol és szovjet tábornokokból álló Szövetséges Ellenőrző Bizottság jutott 1945-ben és 1947-ben, amikor a korabeli magyar kommunista belügyminiszter kérését két ízben is elutasította, és megtagadta az emigrációban élő író kiadatását.

Kövér a június 21-i keltezésű levélben felhívta Wiesel figyelmét, hogy "a magyarországi kommunista propaganda, fenntartva a vádakat, négy évtizeden keresztül próbálta meg kitörölni Nyirőt a köztudatból", miközben még a Ceausescu-rendszer is elismert íróként kezelte, mert a hetvenes években nyugdíjtámogatást folyósított az özvegyének.

A házelnök egy korabeli budapesti zsidó tudományos és kritikai folyóiratot, a Libanont idézve leszögezte, hogy Nyirő "irodalmi műveiben nem lelhetők fel sem náci eszmék, sem pedig az antiszemitizmus".

"Szeretném remélni, hogy egyetért velem abban, hogy az alkotó emberek alkotásában mindig az alkotás az elsődleges, és a megítélés során nem használható kettős mérce" - írta Kövér László. Megfogalmazása szerint "a székely származású magyar író, Nyirő József nem - bár jelentéktelen, de kétségtelenül tragikusan elhibázott - politikai tevékenysége, hanem irodalmi életműve alapján érdemel tiszteletet".

Párhuzamként hozta fel, hogy "mint ahogy a zsidó származású magyar filozófusnak, Lukács Györgynek sem az 1919-ben betöltött bolsevik komisszár tevékenysége és az 1945 utáni kommunista diktatúra kiépítésében és fenntartásában való jelentő szerepe, hanem iskolateremtő filozófusi munkája miatt jár elismerés". Kövér László rámutatott, hogy miközben Lukácsról utca van elnevezve Budapesten, Nyirőtől még azt is elvitatják, hogy a végakarata szerint a szülőföldjében nyugodhasson.
"A megbékélés nem felejtés, hanem megbocsátó emlékezés" - hangoztatta a házelnök.

A házelnök "igazságtalannak és méltánytalannak, ezért elfogadhatatlannak" nevezte Wiesel azon szavait, amelyek szerint "a magyar hatóságok bátorítják a múltban történt tragikus helyzetek és bűnügyek tisztásra mosását", és emlékeztetett rá, hogy 2000-ben Orbán Viktor első kormánya volt az, amely bevezette a holokauszt áldozatainak emléknapját, és határozott arról, hogy Magyarországon Holokauszt Emlékközpont alakuljon.

"1944-ben a zsidó honfitársaimra mért csapás a nemzet egészén okozott nehezen gyógyuló sebeket. Ez a seb a nemzet szívén esett (...) Talán már itt az ideje, hogy a borzalom és a rettenet által kizökkentett történelem visszataláljon természetes medrébe. Talán eljött az ideje annak, hogy annyi hazugság, annyi elhallgatás, annyi egyoldalúság után, történelmünket végre egészben lássuk. Talán elmúlt már annyi idő, hogy a sokféle sorsot és szenvedést megértsünk és bevalljunk" - idézte saját, a holokauszt áldozatainak emléknapján 2011-ben elmondott szavait Kövér László, hozzátéve: "ma is így gondolom".
A házelnök levelét lezárva megbékélést kívánt "mindannyiunknak".

Elie Wiesel a Kövér Lászlóhoz június 7-i dátummal intézett levelében lemondott a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjéről - amelyet 2004-ben Mádl Ferenc köztársasági elnöktől vett át -, egyebek között azért, mert az Országgyűlés elnöke is részt vett május 27-én a romániai Székelyudvarhelyen "a nyilas eszméket valló erdélyi író", Nyirő József tiszteletére tartott megemlékezésen.

A magyar házelnöknek írt rövid, angol nyelvű, június 22-i keltezésű válaszlevelében Elie Wiesel megköszönte Kövér László sorait, amelyeket, mint írta, "nagyon figyelmesen" elolvasott.

"Vajon egyetértek-e az Ön Nyirőről alkotott véleményével? Nem. A forrásaim mást mondanak" - írta Wiesel, és kifogásolta, hogy a házelnöki levél nem tért ki az ő Horthy Miklós "megújult csodálatával" kapcsolatos állásfoglalására.
Az író reményét fejezte ki, hogy Kövér László nem bánja, ha a levelét közzéteszi az érdeklődést mutató sajtóban. Befejezésül azt írta: elégedett a házelnökkel folytatott eszmecserével.

Az Országgyűlés Hivatala csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a házelnök - tekintettel arra, hogy Elie Wiesel sem nyílt levélben fogalmazta meg véleményét - a címzett belátására kívánja bízni, nyilvánosságra hozza-e a válaszlevelet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (127)

A hozzászóláshoz .

vaskovacs 2012.06.25. 22:53
Csocsogo további jó nácizást kívánok.
Csocsogo 2012.06.25. 22:50
Pikáns az amikor te beszélsz emberségről. Ismerned kellene a fogalmat.
Csocsogo 2012.06.25. 22:48
Annyíra szánalmas, hogy az már ordít. Nem szép dolog egyébként, hogy a saját értelmi fogyatékosságodat, merthogy náci vagy, a legrosszabb fajtából, másra próbálod hárítani. Kirekesztő, magyargyűlólő náci. Sajnállak, de érthető, hogy a jelenlegi politikai kurzus agyhabarodást váltott nálad ki. Hiába, aki megszokta, hogy exkatedra ossza az észt, nehezen emésztheti meg, hogy tömegek vannak kik nem osztják véleményét.
vaskovacs 2012.06.25. 22:35
justitio65] hülyeséget írt. "Légy hálás". Azt tetszik gondolni, hogy valami jelentősége van annak,. hoyg mit ír? Ha cifrábbat írnai mi lenne? Semmi. Miért lennék hálás? adott valamit? Semmit. Ismeretlenül bolondságokat írt. Ennyi, de ennek semmi jelentősége sincs.
vaskovacs 2012.06.25. 22:34
justitio65] [2012.jún.25. 22:29]"Hidd el,hogy nagyon visszafogott és decens jelzőkkel illettelek! Igazán nem érdemled meg,légy hálás..." Elhiszem, hogy Öntől csak ezt telt. Sajnálom, hogy sok a vadember és köztük maga az egyik . Szégyenkezzen.


justitio65 2012.06.25. 22:29
Hidd el,hogy nagyon visszafogott és decens jelzőkkel illettelek! Igazán nem érdemled meg,légy hálás...
vaskovacs 2012.06.25. 22:26
" nem ilyen eszméket képviselnél." Én azt az eszmét képviselem, hogy olvassunk magyar írókat (is) és az irodalmi értékeket ne vessük el politikai szempontok miatt. azt is képbviselem, hogy Önnel szemben nem használok lekicsinyítő stalust, nem bántok sennkit és nem nyilatkozom ismeretelen embertársaimról. véleményekkel vitázom, de nem vagyok a másik em,ber ellen- szemben önnel.-
justitio65 2012.06.25. 22:21
vaskovacs---Ha emberi vagy ízléses lennél,akkor nem ilyen eszméket képviselnél...Ennyit a kereteidről és a korlátaidról!
vaskovacs 2012.06.25. 22:19
justitio65 mellesleg a keretlegény hozzáállást egy vadliberálisnál tapasztaltam. aki alá lovat adott a feljebbvalója. ki is jelentetet az illető, hogy "nekem nem árthat senki". ez manapság 2működik" . nem anno
vaskovacs 2012.06.25. 22:15
[justitio65 pikáns, amikor valaki ismerertlent keretlegénynek vél.ízléstelen is.
justitio65 2012.06.25. 22:14
vaskovacs---Pikáns,amikor egy keretlegény beszél emberségről...
vaskovacs 2012.06.25. 22:10
justitio65 Próbáljon emberibb lenni.
justitio65 2012.06.25. 22:00
Ezek a nyomorult nácik (vaskovacs,csocsogo) már túlórára kényszerülnek? Ilyen nagy a baj?
Örömmel látom! Lesz még rosszabb,csótányok...
Csocsogo 2012.06.25. 20:32
Hát, sokakanak kinyílt a szeme, miközben az MASZMP társadalom tudományi intézetében dolgoztak...Elvére ott lehetett legjobban látni, a főldi paradicsom totális bukását.
Csocsogo 2012.06.25. 20:29
Hogyne, mindenki náci, akit te meg a te fajtád annak titulál. Náci az süsde meg aki 1. annak vallja magát, 2. tagja volt a náci pártnak 3. kommunista-szocialista és liberális, azaz KIREKESZTŐ.
Csocsogo 2012.06.25. 20:22
Talán nem vetted észre (hiába a logika nem mindenkinek adott): nem takarózik vele. Pusztán megemlíti, ha még sokan pattognak, akár Lukács is kikerülhet a történelem könyvből.
Csocsogo 2012.06.25. 20:21
Ah, de megható vagy ! Ami V-R-t illetti, most nem kezdek vitát, társadalom romboló eszméikről. No nem mintha nem lenne pozítivum is eme filozófuscsák hozzállásában. Csakhát a társadalom nem a téveszmék alapján működik.
Ami Nyírőt illetti, hadd emlékeztesselek valamire: NINCS abszolut értékmérő. Te meg erre törekszel. Irodalmi szempontból, ízlések és pofonok. Aki nem élte át az erdélyi magyar tragédiát, annak Nyírő nyílván nem sokat mond. De mindig akad magasröptű idealista, ki egy marék ezüstért az anyját is eladja, nem hogy a nemzetet, és úgy gondolja, hogy ha hasoncsúszva nyal a más nemzet "nagyjainak" akkor majd üdvözülést nyer. Nem fogsz. A más nemzet nagyai a saját ecoszsiztemájukban azok, a miénkben meg mások. Wiesel egyébként nem irodalmi tevékenységéért kapott Nobel díjat , hanem politikaiért. Úgyhogy emem oldalát jobb ha nem firtatjuk. Mostani cselekedete SEM irodalmi, hanem politikai. Úgy egyébként, ha nem vetted volna észre, a magyaron kívül nincs nemzet e földön melyik ne a sajátjait magasztalná az egekbe, elsősorban. Pontosabban a magyar nemzet egyes részeitől jellemző ez a magatartás. Megjegyzem tipikus Károlyi hozzáállás: abban reménykedett, hogy többet ér el, ha hasraesik a külöld előtt. Nem ért el vele semmit. Ez a bűne. Ám téeszmélye ragályos: vannak még sajnos akik azt gondolják, hogy a megtébolyult külfőldi értékítéletek majd hoznak valamit a konyhára. Amellett, hogy közönséges gazemberek, semmivel sem részesűlnek többe, mint amúgy.
Ez itt a probléma. Nyirő tette amit szíve szerint tennie kellett.
vaskovacs 2012.06.25. 20:13
itt van a kezemben a kirekesztők, antiszemita írások c. könyv. ebben szerepel pl. németh László, püski sándor, benedek istván stb. Most akkor Németh Lászót se kellene tanítani? Rossz író?


balmagyar 2012.06.25. 18:04
Elolvastam a Wieselnek írt levelet. Kövér képzettségéhez jellenző jogászi magyarázkodó fogalmazvány.
Nem ajánlanák írói párbajt Lacának ellenfelével.
Csak ha azt veszem számításba, hogy az elszármazott író megélte a korszakot amelyben kövérék szülei
is gyerekek voltak, Kövérke nagy hátrányban van. Nem szabad lett volna levágatni a haját, talán
azzal okosabb lenne.
Netye 2012.06.25. 17:33
Még orsósnál is rosszabb!