Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szíria elismerte, hogy lelőtt egy török vadászgépet

BBC.com/nepszava.hu|2012. jún 23. 09:31
[A+ A-]
A szíriai hadsereg beismerte, hogy lelőtt egy török vadászgépet, mely szíriai felségvizek felett repült- olvsható a BBC honlapján.
A török légierő F4 típusú vadászgépe a Földközi-tenger felett repült, amikor eltűnt a radarokról a Szíriával szomszédos törökországi Hatay tartománytól délnyugatra.

A török hadsereg bejelentése szerint a Fantommal 90 perccel felszállása után veszítették el a rádiókapcsolatot.

A szíriai hadsereg bejelentette, a "légi célpont" helyi idő szerint 11 óra 40 perckor repült be az ország légterébe, nagyon gyorsan és alacsonyan repülve.

Damaszkusz álláspontja az, hogy megfelelően jártak el a gép kiiktatásával, mely célbavételét követően felgyulladt, és a tengerbe csapódott 1 kilométerre a szíriai partoktól.

Nem lehet tudni, milyen feladatot teljesített a repülőgép. A két pilóta valószínűleg katapultált, keresik őket.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő már péntek éjjel bejelentette, hogy Szíria lőtte le a gépet, és hogy országa határozott lépéseket fog tenni.

Tartani lehet attól, hogy az eset miatt még jobban megromlik Ankara és Damaszkusz amúgy is feszült viszonya. Törökország eddig több mint 30 ezer szíriai menekültet fogadott be, akik a tavaly márciusban kirobbant fegyveres felkelés miatt hagyták el az országot.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (5)

A hozzászóláshoz .

taeki 2012.06.24. 21:13
Na itt van egy jo bizonyiték arra hogy a Torokok mennyire képben vannak ! Nagyon jo olvasmàny !!!

«L’islamisme est confronté à l’épreuve du pouvoir et il ne s’en sortira pas en imposant une dictature»
http://www.taqadoumiya.net/fr/?p=966
taeki 2012.06.24. 18:52
Jol tették!
A Törökök érdekessége mind amellett hogy nagyon szép és jo gesztus volt tőlük a menekültek befogadàsa és az azokkal való jó bànàsmod, deee.... a vezetoi benne vannak abban a pakliban amiben a hatalomra törő iszlàmista pàrtok.Tàrgyalàsok folytak koztuk és ebben vezeto szerepe van Rashid Ganoushinak a tuniziai iszlàmpàrt Nahda nevu pàrtjànak aki hatalomra jutàsa utàn meglàtogatta baràtait Egyiptomban és Torokorszàgban is ahol még konyvet is adott ki a rogeszméirol. Ekozben egyutt mukodik a szélsoséges wahabist csoportokkal (fanatistàk)oly modon hogy hadja érvényesulni szervezodni azokat és ha elfogjàk és elitélésre vàrnak esetleg bebortonzik őket igen hamar szabadlàbara kerülnek.
Ime egy mostani esett is példànak Tunéziàbol Sousse vàrosàbol:

Tunisie. La police de Sousse s’inquiète de la libération des salafistes accusés de violences
http://www.kapitalis.com/fokus/62-national/10526-tunisie-la-police-de-sousse-sinquiete-de-la-liberation-des-salafistes-accuses-de-violences.html

Mellesleg
valoban igaz hogy Libiàbol külföldekre elosztààsra kerülő fegyver rakomànyok azok amiket europa adott a félkelőknek. Emlitettem hogy a napokban a tuniszi hadsereg repülőgépei kilőttek 3 teherautot melyek nagymennyiségu szàllitmànyt szàllitottak a Libiàbol a tunézia szaharàjàn keresztül Libia felé.
Ime az újabb hir róla miutàn helyszini vizsgàlatokat csinàltak:

Les armes et les munitions trouvées chez les terrorites au sud tunisien
http://www.tunisiefocus.com/politique/les-armes-et-les-munitions-trouvees-chez-les-terrorites-au-sud-tunisien-11382/
Roviden
azt mondja hogy:- A robbanàs utàn a kutatàsok soràn a hadsereg talàlt a tormelékek kozott és kornyék
nehéz fegyvereket, 2 géppuskát 2 és 3 rakétakilövők, hordozható aknavetőt , lőszereket, átviteli berendezések, a GPS és hozzàjuk tartozó francianyelvu hasznàlati leiràsokat is stb.

Visszatérve a Torokokre.Ez a fő kolompos Rashid Ganoushi aki hagyta hogy iszlàmistàk az orszàgban hadigyakorlatokat végezenek és fiatalokat toborozanak 3000 dinàrért amit részben érdekes modon dollàrban (Szaud-Aràbia) kaptak meg hogy sziriàban harcoljanak Aszad ellen. mellesleg Rashid Ganoushi amikor kimenekult 1987 -ben Tunéziàbol a maihoz hasonlo cselekedetei és nézetei miatt eloszor Sziriàba ment ahol mint sziriai diplomata tudott Angliàba kijutni és vagy 20 évig ott tartozkodni.Az első felesége sziriai.Lànya Amerikàban él.Szóval sziriànak is van egy iszlàmpàrtja ami még nem làtszik de készül hatalomra jutni ahogy a többi szàrnyaik tették Tunéziàban Egyiptomban de lesz még Libiàban is és igy tovàbb.Ezek össze dolgoznak.Rashid Ganoushi annyira imàdja a torok vezetést és gazdasàgpolitikàjàt hogy Tunéziàban is kötelezővé tenné a Torok nyelv tanulàsàt akàr a francia helyett is. Es làm a Törökök milyen lelkesen kivànnak részt venni ebben a nagytakaritàsban melynek feladata a fanatizmus felszabadulàsa vagy is a be Iszlàmositàs! Még vadàszgéppel is provokàlja Aszadot.A torok vezetés nagy hunyo!
tovaris 2012.06.23. 12:17
Egyik állam sem ujjong, ha területe fölé engedély nélkül berepülnek más gépek, főleg, ha harci repülőgépek. Biztos vagyok benne, hogy a megfelelő módon figyelmeztették a pilótát, és csak akkor engedték rá a légvédelmi rakétát, amikor az nem reagált...
Mindenesetre ilyenkor tartózkodni kell a provokációktól, különös tekintettel arra, hogy Törökország a NATO-tagja.
Nem hiányzik nekünk sem egy újabb háború.
hohoohooo 2012.06.23. 12:06
Jól tették,tanulja meg a török állam(is),hogy ne avatkozon be-föképp fegyverrel-más szuverén állam belügyeibe.
aser11 2012.06.23. 10:25
A törökök kívánnak a térség nagyhatalma lenni.
Ezért barátkoznak Iránnal is.
És most ez a Szíria elleni provokáció,vajon egy török hadművelet előzetes felderítése volt?
30 000 menekültet csak el tud látni a 70 milliós Törökország!
Vajon miért tartanak fegyverben több mint 1 milliós hadsereget?