Előző
Következő
új cikk

Belföld

Pintér Sándor: a kormány stratégiai partnerként tekint a polgárőrökre

MTI|2012. jún 23. 16:52
[A+ A-]
Bár a közbiztonság és a közrend megteremtése, illetve fenntartása állami monopólium, ez a munka nehezebb és sikertelenebb volna a polgárőrség segítsége nélkül, ezért a tárca fejleszteni kívánja velük az együttműködést - jelentette ki a belügyminiszter az országos polgárőrnapon Jászberényben.
Az eseményen tiszteletbeli polgárőrré választott Pintér Sándor beszédében megköszönte a csaknem 90 ezer polgárőr munkáját, majd úgy fogalmazott: a kormány stratégiai partnereinek tekinti a szervezet tagjait, akik nem csupán a legközelebb állnak a lakossághoz, de maguk is helybeliek lévén, egyszerre igénylik és garantálják településük közbiztonságát.
Hangsúlyozta: a közrend megteremtése és fenntartása ugyan állami monopólium, de "jól jön a segítség". Ezt azonban a Belügyminisztérium kizárólag a 2006-ban elfogadott és tavaly átdolgozott polgárőr törvény alapján kéri és fogadja el - húzta alá a politikus hozzátéve: "nem engedünk azoknak a szervezeteknek, amelyek rendcsinálás ürügyén rendetlenséget és anarchiát szítanak az országban".
Pintér Sándor emlékeztetett: az új jogszabályi háttér megteremtésével párhuzamosan át kellett szervezni a polgárőrséget, és új polgárőr-igazolványok kiadására is szükség volt. Ám az téves elképzelésen alapult, hogy a korszerű azonosítókat a tagságnak kell megfizetnie, ez az állam feladata - mondta. Hozzátette: a tavaly megkötött stratégiai szövetséget a hatékonyság javítása érdekében egy újabb - a jászberényi rendezvényen szentesített - megállapodással tovább szeretnék erősíteni.
A tárcavezető jelezte: a jövőben kiemelt szerepet szán a polgárőrségnek a kistelepülések biztonsági igényeinek kielégítésében. Emellett az elkövetkező időszak egyik legfontosabb feladata az idősek védelme.
A miniszter rámutatott: a polgárőrség jó teljesítményének nélkülözhetetlen feltétele az anyagi biztonság. Ennek bázisát az az évente 700 millió forintos állami támogatás adja, amelyből már tavaly is, az idén is és jövőre is gazdálkodhat a szövetség. A Belügyminisztérium célja az, hogy ez az összeg 2014-ben legalább egymilliárd forintra növekedjen - közölte.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Hozzászólások (6)

A hozzászóláshoz .

man008 2012.06.24. 11:51
Az emberek többsége akik idáig valamilyen szinten még becsülték a polgárőröket ezek után nem másként fognak tekinteni rájuk mint a hatalmon levők önkéntes kiszolgálóinak. A polgárőrség anno legalább is elméletben független önkéntes szervezet volt. Mára már önkéntes pártkatonák lettek.
papa.49 2012.06.24. 10:08
Kezd ez párt erőszakszervezetre hasonlóvá válni, a ,,sofőr oligarha,, vezetésével.............
vaSmacska 2012.06.23. 21:10

PINTÉR ÚR!

Mit gondol, meddig tart ez a nemesegyüttműködési felbuzdulás? Talán az első vadászatig?
tovaris 2012.06.23. 19:59
Jajjajjaj! Én ismerek polgárőröket - tisztelet a kivételnek - akik fordítva ülnének fel még a biciklire is. A múltkor az egyik rádiózni akart, és állandóan kiesett az akkumulátor a rádióból. Kiderült, hogy a suttyó a kioldó gombot nyomogatta a PTT (adás-vétel váltó) helyett. Mikor elmagyaráztam neki, hogyan kell a "vókitókit" kezelni, hallottam, hogy a világ hangos robajjal omlott benne össze...
nephilim2 2012.06.23. 19:27
Stratégia?? Ki beszélhet igy, talán stratégák? Hadi helyzet van vagy lesz Magyarországon, hogy stratégiát kell meghúzni? A jobbik militarizálódik, távcsöves vadászpuskás vadőröket befogva a közbiztonság megóvására? Kell ennél rosszabb? Lesz ennél is rosszabb? Azt majd hogy hivják? A poklok pokla???? Seggtitán emberek országa!
nonemart 2012.06.23. 18:35
Az a baj, hogy pintért ma már nem lehet stratégiai partnernek tekinteni pozitív dolgokban. A polgárőrségben is a hivatalos vonal erősödik, ezzel népi jellege megszűnőben, hatékonysága csökkenőben. Szerénység ? Szolgálatkészség ? Problémaérzékenység ? Kulturáltság ??