Előző
Következő
új cikk

Belföld

Utazás az ismeretlenbe - Mit hoz a következő választás?

nepszava.hu|2012. jún 24. 08:28
[A+ A-]
Az új választási rendszerben akár a szavazatok 30-35 százalékának megszerzése is elég lehet majd az elsöprő győzelemhez. Az inga tehát egy szorosabb verseny esetén bármelyik irányba kilenghet, elméletileg. Tovább bonyolítja a helyzetet az is, hogy biztosan lesz regisztráció a következő, 2014-es választások előtt. Az MSZP pedig azt javasolja, kezdődjön társadalmi és szakmai vita arról, hogy kötelezővé tegyék az állampolgároknak a választási részvételt.
Az már a tavaly elfogadott választójogi törvényből egyértelművé vált, hogy miután bevezetik a nemzetiségi és határon túli szavazati jogot, e két "jogcímen" voksoló állampolgároknak külön névjegyzékük lesz, melyre külön regisztrálniuk kell majd. Vagyis a választás előtt nyilatkozniuk kell például arról, hogy nemzetiségi listára kívánnak-e szavazni vagy sem. Azt is kijelölte a választójogi törvény, hogy a kisebbségi névjegyzékben szereplő állampolgárok nem az országos, hanem a nemzetiségi listákra szavazhatnának, így egy szavazatot az egyéni képviselőjelöltre, egyet pedig a "kedvezményes" nemzetiségi jelöltre adhatnak le, az országos listára pedig nem szavazhatnának. Ugyancsak regisztrálniuk kell a határon túli szavazóknak, akik csak az országos listákra szavazhatnak majd, egyéni jelöltekre nem.

Az is biztos, hogy továbbra is két szavazattal rendelkezik majd minden, Magyarországon lakóhellyel rendelkező választópolgár, ám az egyelőre bizonytalan, hogy nekik kell-e majd külön jelezniük választási szándékukat. Vélhetően az a Fidesz célja, hogy ne vehessenek részt a szavazáson azok, akik ezt elmulasztják. Hírek szerint Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök is támogatja a választást megelőző teljes előzetes regisztrációt, vagyis az "aktív részvétel" ötletét. Ez már tavaly is komolyan felmerült a kormánypártokban, legfőbb érvük pedig az volt (és most is az), hogy "a kocsmai szavazást egy előzetes regisztráció kizárja". Ezt mondta Kövér, de Kósa Lajos is, amikor a Fidesz-alelnök a hétvégén a Duna Tévében közölte: 2002-ben azért volt magas a részvétel, "mert az MSZP olyan embereket vitt el szavazni, akiknek nem volt világos képük az ország jövőjéről, de kisebb ellenszolgáltatásért hajlandóak voltak voksolni".

Egészen másképp vélekednek a szakértők, akik szerint az előzetes regisztráció biztosan jelentősen visszaveti majd az amúgy is alacsony részvételt, és jelentős hatással lehet az eredményre is.

Az MSZP azt javasolja, kezdődjön társadalmi és szakmai vita arról, hogy kötelezővé tegyék az állampolgároknak a választási részvételt. A kezdeményezésről Molnár Zsolt országgyűlési képviselő azt mondta: ez növeli a kormányok legitimációját, a demokratikus intézményrendszerbe vetett hitet és a választói tudatosságot.

Hangsúlyozta, hogy csupán a részvételt írnák elő, a pártválasztást nem, vagyis természetesen érvénytelenül is lehetne szavazni. A távolmaradást nem sújtanák pénzbírsággal, ösztönzők bevezetését viszont elképzelhetőnek tartják - mondta.
Molnár Zsolt javaslatukat az előzetes regisztráció bevezetésével állította szembe, mondván, hogy a Fidesz erre vonatkozó ötlete a demokrácia leépítését célozza és cenzusként értelmezhető.
Esélylatolgatás az elemzővel

Kétségtelen, hogy a Fidesz által elképzelt új választási rendszer inkább azoknak a pártoknak kedvez, melyek nem rendelkeznek természetes szövetségessel. Jelenleg ilyen a Fidesz, mely párt azért is kellemes helyzetben lehet, mert szemben a baloldallal nincsen olyan politikai formáció a jobboldalon, amelyik erőteljesen meg tudja osztani szavazóit. - véli a Gyömöre Máté a Magyar Progresszív Intézet elemzője. (Legalábbis nem annyira, hogy ezzel tömegével veszítsen mandátumokat.)

Mostani ismereteink alapján tehát azt lehet mondani, hogy a demokratikus ellenzéknek akkor lehet reális esélye a kormányváltásra, ha legalább az egyéni választókerületekben nem állítanak pártjai egymásnak riválist. Bár a jelenlegi tudásunk az iménti forgatókönyvet valószínűsítené, a hátralévő szűk két évben történhet változás. Egyrészt az LMP-nél továbbra is adott a lehetőség, hogy a mostanitól különböző stratégiával, más típusú szervezeti struktúrával hatékonyabban tudja megszólítani potenciális szavazóit, másrészt pedig szervezettsége és társadalmi beágyazottsága révén az MSZP is alkalmas arra, hogy a bizonytalan szavazók jelentékeny részét maga mellé állítsa. - mondja Gyömöre.

Erre jó példa, hogy a DK kiválása után is képes volt arra, hogy támogatóit megőrizze, sőt tovább növelje táborát, így már nem feltétlenül kell az LMP "magához vonzásával" bizonyítania, hogy ő az ellenzék vezető ereje.
Egy bármilyen jellegű közös indulásnál ráadásul sajátos matematikai szabályok érvényesek, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az MSZP, az LMP, és esetleg a Demokratikus Koalíció szavazói összeadódnak. - hívja fel a figyelmet az elemző.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!

Kedves hozzászólók! Szeptember elsejétől a nepszava.hu weboldalon Facebook fiók segítségével lehet hozzászólást írni. Az eddig megjelent kommentek nem lesznek elérhetők. Köszönjük!

Hozzászólások (37)

A hozzászóláshoz .

Netye 2012.06.26. 23:21
Sokan reméljük, reszeltek a fidiótáknak!
tovaris 2012.06.26. 22:53
[vassilon] [2012.jún.26. 18:44]

Ami s parlamentben megy, az parlamenti kreténizmus.
Ezt a kormányt csak erőszakkal lehet a helyéről eltávolítani.
tovaris 2012.06.26. 22:40
[Charles13] [2012.jún.24. 17:44]

A fidesz fog győzni? Ha addig még lesz fidesz...
tovaris 2012.06.26. 22:38
[nanana] [2012.jún.24. 17:40]

Sajnálom, de ez egy orbitális ostobaság. Nem látja jól a helyzetet. Minden ilyen vélemény csak a fidesznyikhajbagázs hatalmát hosszabbítja meg.
vassilon 2012.06.26. 18:44
Nagyon remélem, megjön az ellenzék esze, és összefognak.2/3-ot kellene elérni ahhoz, hogy a fidesz 2/3-os törvényeit meg tudják szüntetni. Mindent és mindenkit erre kellene összpontosítani.
Én szerintem az a párt győz, aki felkéri Bajnai Gordont miniszterelnök jelöltnek.Bajnai egy nagyon jól felkészült gazdasági szakember, aki tudni fogja, mit kell csinálni.Nem lesz neki könnyű dolga!!!!!!!!
Bali30 2012.06.24. 23:47
ZsuzsaD Hát ez a magyarnak tuti felér egy 2. trianonnal.. Hogy a Fidesz - Jobbik is értse a hasonlatot..
ZsuzsaD 2012.06.24. 23:17
Sajnos a Fidesz nyilván mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ne lehessen őket leváltani. Az ellenzéki pártok már most farral állnak az egész választáshoz, sokat én nem várok tőlük. Ettől függetlenül mindenkit bíztatok, hogy menjen el szavazni, mint ahogy jó magam is elmegyek, még akkor is, ha majdnem biztos fölöslegesen fogok fáradni, mindegy ez nem csak állampolgári jog, de kötelesség is. Arról, már nem is beszélve, hogy legalább a 2/3-os többséget sikerüljön megszüntetni. Arra még talán van némi remény. Szó, mi szó ez az egész 2010-ben nagyon el lett cseszve.
Bali30 2012.06.24. 21:50
[horizont] [2012.jún.24. 19:38]
Ha kötelező a választási részvétel, minek a regisztráció?

Azért mert a Fidesznek nagyon sok pénze van.. És akik a regisztrációra és a listáik alapján a választásokra is fizetett választókat visznek buszkonvojokkal, annak sokkal nagyobb az esélye a nyerésre..
sharkmen 2012.06.24. 20:10
OPINIONS8!
For other uses, see Opinion (disambiguation).

In general, an opinion is a subjective belief, and is the result of emotion or interpretation of facts. An opinion may be supported by an argument, although people may draw opposing opinions from the same set of facts. Opinions rarely change without new arguments being presented. However, it can be reasoned that one opinion is better supported by the facts than another by analysing the supporting arguments.[1] In casual use, the term opinion may be the result of a person's perspective, understanding, particular feelings, beliefs, and desires. It may refer to unsubstantiated information, in contrast to knowledge and fact-based beliefs.

Collective or professional opinions are defined as meeting a higher standard to substantiate the opinion. (see below)
horizont 2012.06.24. 19:38

[ShamesMaldune] [2012.jún.24. 19:13]
"Szerintem hadd legyen regisztráció és kötelező szavazási részvétel."

Ha kötelező a választási részvétel, minek a regisztráció? Az önkormányzatnál minden lakos nyilván van tartva. Csak a nagykorúak listáját kell kinyomtatni, azon mindenki szerepel, aki választásra jogosult
A dupla munka miatt szerinted még több önkormányzati mukit akarnak az adózók eltartani?
horizont 2012.06.24. 19:31
"Ugyancsak regisztrálniuk kell a határon túli szavazóknak, akik csak az országos listákra szavazhatnak majd, egyéni jelöltekre nem."

Mégis van kétféle magyar állampolgárság és kétféle szavazási jogosultság? A Fidesz ezzel önmagát hazudtolja meg.

Remélem, tömegesen tartózkodnak a határon túli szavazók a magyar belügyekbe való beavatkozástól, mert a külföldi pártokra leadott voksaikkal a magyarországi választás kimenetelét befolyásolják. Akár tudatosan teszik, akár megtévesztéssel, megbocsáthatatlan beavatkozás lenne.

A hazai szavazók életkörülményeit és az ország megítélését, gazdasági vontakozásait befolyásoló határon túli szavazatok mesterségesen teremtett külföldi befolyást jelentenek.

Kinek hiányoznak ilyen viszontagságok? A magyar választóknak biztosan nem, de a tisztességes határon túliaknak sem.
ShamesMaldune 2012.06.24. 19:13
1. Ez a GyF-fóbia kezd unalmas lenni, ugyanis ma senki sem látja őt a demokratikus ellenzék valós/potenciális vezérének, még saját maga sem, csak meg kell hallgatnia a nyilatkozatait.
2. Nekem is az a véleményem, hogy kicsit átfogalmazva OV monddását - "egyszer kell a Fideszt nagyon megverni" - ha nem vetik ki maguk közül OV-t 2014-ig, akkor nekik is menniük kell véglegesen.
3. Ha 2014-ben ez nem sikerül (bármi okból) - akkor meg is érdemeljük a sorsunkat, illetve leginkább csak erőszak útján lehet tőlük megválni majd. Ezért kérdezem újra és újra, ezek a fideszesek nem félnek?
4. Két emberfajta mondhatja felelősséggel, hogy nem érdekli a politika - a (nem pártkatona) milliárdos meg a a hajléktalan. Mindenki másnak az életére komoly hatással vannak a közügyek.
5. A társadalom legnagyobb bűnösei a passzívak/nem szavazók, "cinkos, aki hallgat". Szerintem hadd legyen regisztráció és kötelező szavazási részvétel. Aki pedig elmulasztja, azt pedig zárják ki a következőből - mondanám ezt "normális" körülmények között - de a "narancsos fiúktól" minden aljasság kitelik ... közfelkiáltás, nyílt szavazás, és egyéb "virtsaft".

Ne legyen igazam, de ha ők maradnak, akkor 2018-2020 táján árokba fogják lőni a "fideszes elvtársakat". Mindenkinek (nekik) is jobb lenne, ha miharabb távoznának ...
Charles13 2012.06.24. 17:44
A következö válsztás egy tiszta dolog, a FIDESZ fog gyözni, de azt minden áron... Nem fog választási csalástól sem visszariadni, ha kell - a hatalom megtartásáért... Gyözelem minden áron, még ha a nemzetközi sajtó ki is fogja a nagy csalásokat hozni, akkor is gyözni fog...És akkor a következö négy évben kaszál majd tovább...ha van még mit...
nanana 2012.06.24. 17:40
[tovaris] [2012.jún.24. 12:32]
Gyurcsány és az egész 1989-óta itt gazemberkedő "elit" a szocializmus elárulásáért felelős
Na látja uram majd ha azt belátja hogy nem is volt szocializmus abban a formában ahogy ön és még sokan mások hiszik.
hanem pontosan ez a népség /Gyurcsányék Acélék/a globális kizsákmányolók kiszolgálói azért a nem elhanyagolható morzsákért amit azért kaptak ,hogy minél több bőrt húzzanak le rólunk.
Akkor kiderül hogy a úgynevezett jobb és baloldal nem szemellenzős tábora között nincs is nagy különbség
tovaris 2012.06.24. 17:22
[opinion8] [2012.jún.24. 15:04]

Nagyon boldog lennék, ha kiderülne, hogy ezt a beírást kinek a véleményére is tette?
homepictures 2012.06.24. 16:54
[vukvuk61] [2012.jún.24. 16:21]

eZZel-aZZal, egyebkent igazad van, mint ahogy Orbannak is, ezek a lagymatag puha...ek nem ellenzek. csak azert vannak ott, hogy felvegyek a kepviseloi fizut, es a juttatasokat, ami meg mindig sokkal magasabb mint az altaluk megszavazott minimalber.
vukvuk61 2012.06.24. 16:21

A választás kimenetelét nem láthatjuk még, de ......
Az a béna, bárgyú, bávatag baloldal az igen, az látható már most is! Nem véletlenül mondta a kordonbontó alcsúti, hogy " nincs ellenzékünk, mert ez nem ellenzék" - s röhögött hozzá, durván állatian! A megszólítottakban még annyi önérzet se volt, hogy válaszoljanak, hogy " No, ezt még ezerszer megbánod, te... ! " Nem, sunyin kévébe kötve, elvannak. Nem ragozom.
A jövőre nézve, egy mondatot kellene sokak tudatába írni : AKI NEM POLITIZÁL, AZ AVVAL POLITIZÁL, HOGY NEM POLITIZÁL! Csak látszólag értelmetlen a mondat. Egy gyakorlati példa. A legutóbbi szavazáson kevesen vettek részt mert : - " utálom a politikát, nem foglalkozom közügyekkel, hányok a sok szemét politikustól, úgyis levajazták már, mit számítok én?, ez mind egykutya!" AKIK NEM MENTEK EL SZAVAZNI, EVVEL CSINÁLTAK POLITIKÁT, MERT AZT HITTÉK, HOGY ŐK NEM POLITIZÁLNAK! Nekik "köszönhetjük" az alcsútit, a lovastengerészt, a kuszaszeműt , a nyilasokat és minden rosszat , EZT A POLITIKÁT , amire álmunkban sem mertünk gondolni! Igenis mindenki számít, és mindenki politizál, avval a vokssal mindenképp amit nem adott le! Ne feledjük . A rossz győzelméhez elég, ha a jók nem tesznek semmit! - gondoljuk meg!
opinion8 2012.06.24. 15:04
Nem akartam piszkálni az un. ellenzéki pártokat, csak tudod, azt látom, hogy - amellett, hogy tehetetlenek - meg sem próbálnak semmit sem csinálni az utóbbi időben.
Nincs semmilyen kezdeményezés.
Pedig a 2014-es választást várni, és remélni, hogy - persze csak a regisztrált - szavazók majd valami/valaki ellen szavaznak az most nem lesz elég. (A szocialistáknak sem!)
Sajnálom, hogy nem értik meg.
Bohócot, hülyét, bolondot csináltam magamból, hogy megértsd, ez, így sokaknak rossz(nekem is) de attól, hogy kivárásra játszotok/játszanak nem lesz jobb.
Neked sem.
Azt reméltem, hogy miközben röhögsz rajtam, neked is leesik.
Szépen dolgozik a jobb oldal, tematizál, érdekeinek megfelelően, teret nyer, új ideológiát honosít meg, befogadtat és elfogadtat, tesznek azért, hogy ne csak a következő választást nyerjék meg, hanem az utána lévőket is.
Te meg felveszed a fizetésed és nem csinálsz semmit.
(Ha valahol én is felvehetném, kérlek, hogy szólj!)
Pedig egy, mondjuk a Jobbikkal kötött koalíciós kormány 4 éve után kevesebb esély lesz a változtatásra.
Hát - ha kiröhögted magad múltbeli és jelenlegi nyomoromon - nyugodtan haragudhatsz rám.
(Gyurcsány is...)
barguzin 2012.06.24. 14:45
A regisztrációt mindenképpen meg kellene akadályozni.
grandM 2012.06.24. 14:13
A fidesz szekere döcög..... ha megússza az ország csőd nélkül akkor bejutt a parlamentbe, ha becsődöl akkor híre sem marad......úgy szét mennek mint a sülyedő hajón......... a kérdés ki nyer????? ma már ez a kérdés.!!!